Dünya - Turkish News Türk Dünyasından Haber https://turkishnews.com.tr Türk Dünyasından Haberler Sun, 06 Aug 2023 01:48:31 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.1.6 https://turkishnews.com.tr/wp-content/uploads/2022/11/cropped-turkish-news-website-favicon-color-1-32x32.png Dünya - Turkish News Türk Dünyasından Haber https://turkishnews.com.tr 32 32 Türkmenistan, Özbekistan ve Tacikistan Devlet Başkanları Üçlü Zirvesi düzenlendi https://turkishnews.com.tr/?p=16434&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=turkmenistan-ozbekistan-ve-tacikistan-devlet-baskanlari-uclu-zirvesi-duzenlendi https://turkishnews.com.tr/?p=16434#respond Fri, 04 Aug 2023 21:00:00 +0000 https://turkishnews.com.tr/?p=16434 Türkmenistan, Özbekistan ve Tacikistan Devlet Başkanları Üçlü Zirvesi, Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta düzenlendi. Türkmenistan Devlet Haber Ajansının (TDH) haberine göre, ilk defa düzenlenen zirve, geleneksel dostluk, iyi komşuluk ve hükümetler arası ilişkilerde yeni bir sayfa ve üç katılımcı ülkenin çıkarları, herkesin refahı ile uyumlu çok taraflı işbirliğinin daha da geliştirilmesi için sağlam bir temel olarak değerlendirildi. Türkmenistan, Özbekistan ve Tacikistan …

The post Türkmenistan, Özbekistan ve Tacikistan Devlet Başkanları Üçlü Zirvesi düzenlendi first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>

Türkmenistan, Özbekistan ve Tacikistan Devlet Başkanları Üçlü Zirvesi, Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta düzenlendi.

Türkmenistan Devlet Haber Ajansının (TDH) haberine göre, ilk defa düzenlenen zirve, geleneksel dostluk, iyi komşuluk ve hükümetler arası ilişkilerde yeni bir sayfa ve üç katılımcı ülkenin çıkarları, herkesin refahı ile uyumlu çok taraflı işbirliğinin daha da geliştirilmesi için sağlam bir temel olarak değerlendirildi.

Türkmenistan, Özbekistan ve Tacikistan Devlet Başkanları Üçlü Zirvesi sonrası toplantının sonuçlarına ilişkin Ortak Deklarasyon kabul edildi.

Zirve sonrası Türkmenistan Dışişleri Bakanlığında üç ülkenin Dışişleri bakanlarının katılımıyla basın toplantısı düzenlendi.

Burada konuşan Türkmenistan Dışişleri Bakanı Raşid Meredov, üç ülkenin arasındaki işbirliğinin ve dostluğun daha da güçlendirilmesi için mevcut zirvenin önemli olduğunu söyledi.

Meredov, zirvenin gündeminde 3 ana maddenin yer aldığını aktararak, Amuderya Nehri’nin su kaynaklarının rasyonel kullanımı, enerji alanında işbirliğinin geliştirilmesi ve etkinleştirilmesi, ulaşım ve lojistik alanında işbirliğinin güçlendirilmesi, ulaştırma işlemlerinin genişletilmesi şeklinde sıraladı.

Bölgenin tüm özel iklimsel ve coğrafi özelliklerinin korunması ve su kaynaklarının rasyonel kullanımı gibi temel konuların önemli sorunlardan olduğunu vurgulayan Meredov, “Bu bağlamda ülkelerimiz arasında karşılıklı yarar sağlayan işbirliği başarıyla yürütülmektedir.” dedi.

Türkmenistan’ın büyük doğal gaz kaynaklarının olduğunu aktaran Meredov, “Gaz ihracatının arzının çeşitlendirilmesi, aynı zamanda transit üretici ve tüketicinin çıkarları ile enerji dengesinin korunması bizim için temel ilkedir.” dedi.

Meredov, ulaşım ve lojistik alanının üç ülke arasındaki işbirliğinin önceliklerinden olduğunun altını çizerek, zirvede Tacikistan-Özbekistan-Türkmenistan ulaşım koridorunun oluşturulmasının ve bu alandaki fiyatların belirlenmesinin, ulaşım koridorunun etkinliğinin artırılması yönünde atılacak adımların detaylı ele alındığını kaydetti.

Tacikistan Dışişleri Bakanı Sirojiddin Muhriddin, ağırlıklı olarak 3 ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilere değindi.

Orta Asya ülkeleri arasında özel sektör temsilcilerinin birbiriyle ilişkisinin önemine işaret eden Muhriddin, zirvede ele alınan ulaşım sektöründe işbirliğine ilişkin 3 ülkenin ilgili acentelerinin katılımıyla bu yıl sonuna kadar müzakerelerin yapılmasının planlandığını dile getirdi.

Özbekistan Dışişleri Bakanı Bahtiyar Saidov, zirvenin sonuçlarının bölgesel işbirliğinin gelişmesine büyük katkı sağlayacağını vurguladı.

İlk kez yapılan zirve için üst düzeyde hazırlıkların gerçekleştirildiğini anlatan Saidov, özellikle dışişleri bakanları düzeyinde çevrim içi görüşmeler yapıldığını, 3 ülkenin uzmanları düzeyinde de çok sayıda toplantı düzenlendiğini kaydetti.

 

Kaynak : https://www.atavatan-turkmenistan.com
Kaynak Sayfa : https://www.atavatan-turkmenistan.com/tr/turkmenistan-ozbekistan-ve-tacikistan-devlet-baskanlari-uclu-zirvesi-duzenlendi/

The post Türkmenistan, Özbekistan ve Tacikistan Devlet Başkanları Üçlü Zirvesi düzenlendi first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>
https://turkishnews.com.tr/?feed=rss2&p=16434 0
Türkiye’nin En Sevilen Karavan Rotaları https://turkishnews.com.tr/?p=16453&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=turkiyenin-en-sevilen-karavan-rotalari https://turkishnews.com.tr/?p=16453#respond Wed, 02 Aug 2023 21:00:00 +0000 https://turkishnews.com.tr/?p=16453 Hiç olmadığı kadar popüler olan karavan seyahatleri, vaktini özgürce yeni yollar ve rotalar keşfederek geçirmek isteyen gezginlere benzersiz deneyimler yaşatıyor. Türkiye de karavancı tatilcilere ilham veren bölgeleriyle sayısız seçenek sunuyor. Yeşilin maviyle buluştuğu manzaraları, antik kentleri, güzel köyleri ve Türk mutfağının harika lezzetlerini bir arada sunan Türkiye, tüm bu ayrıcalıklarıyla karavan sever konuklar için ideal …

The post Türkiye’nin En Sevilen Karavan Rotaları first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>

Hiç olmadığı kadar popüler olan karavan seyahatleri, vaktini özgürce yeni yollar ve rotalar keşfederek geçirmek isteyen gezginlere benzersiz deneyimler yaşatıyor. Türkiye de karavancı tatilcilere ilham veren bölgeleriyle sayısız seçenek sunuyor. Yeşilin maviyle buluştuğu manzaraları, antik kentleri, güzel köyleri ve Türk mutfağının harika lezzetlerini bir arada sunan Türkiye, tüm bu ayrıcalıklarıyla karavan sever konuklar için ideal bir seçim oluyor.

Ege’den Akdeniz Güneşine Doğru

İşte, Kuzey Ege’nin tarihi kalbi Çanakkale’den başlayan ve Akdeniz’in gözde liman kenti Antalya’ya uzanan büyüleyici bir rota… Karavanınızla izleyeceğiniz bu rotanın startını verdiğiniz Çanakkale, özellikle tarih tutkunları için sayısız seçenek sunuyor. Çanakkale’de Homeros’un İlyada ve Odysseia destanlarının izini sürebileceğiniz Troya Antik Kenti’ni ziyaret edebilir; Avrupa Müze Akademisi Özel Ödülü’nün de sahibi muhteşem Troya Müzesi’ni keşfedebilirsiniz. Çanakkale’nin şirin ilçesi Ayvacık’a geldiğinizde Assos antik kentini keşfedebilirsiniz. Ayvacık’ta ayrıca Kaz Dağı’nın eteğinde karavanınızı park edebileceğiniz çok sayıda kamp ve glamping alanı da bulunuyor.

Çanakkale’den İzmir’e giden bu rotada sizi , tarihi denizcilik kasabası Foça, enginarıyla ünlü Urla ve Türkiye’nin 21 “yavaş şehrinden (Cittaslow) ilki olan’ Seferihisar gibi deniz-kum-güneşin tadını çıkarabileceğiniz pek çok güzel destinasyon karşılayacak. Tarihi evleri ve lezzetli şaraplarıyla ünlü Şirince ile popüler tatil bölgeleri Çeşme ve Alaçatı da yine bu güzergahta karşınıza çıkacak. İzmir’de aynı zamanda Efes başta olmak üzere, Pergamon ve Klozamenai da dahil, birçok önemli tarihi antik kenti keşfedebilirsiniz. Ege’de deniz ürünlerinden otlara uzanan zengin Ege mutfağını deneyimlemek ve Ege kahvaltısı ile güne başlamak ise mutlaka yapılması gerekenler arasında.

Rotanın devamında Akdeniz ve Ege denizinin birleştiği noktada bulunan Muğla’da ise sizi, her biri ayrı bir turizm cenneti olan Bodrum, Fethiye, Marmaris, Datça ve Köyceğiz gibi birçok sahil kasabası bekliyor. Mavi ile yeşilin iç içe geçtiği bu harika rotada hem eğlence hayatıyla dikkat çeken hem de Bodrum Sualtı Müzesi ve Halikarnas Mozolesi’nin kalıntılarına ev sahipliği yapan parıltılı tatil merkezi Bodrum’a biraz daha fazla vakit ayırabilirsiniz. Eğer köklü medeniyetlerin izlerini keşfetmek isterseniz Lagina Antik Kenti, Herakleia Antik Kenti, Letoon Antik Kenti, Stratonikeia Antik Kenti ve konumu itibarıyla de büyüleyici olan Knidos Antik Kenti’ni ziyaret edebilirsiniz. Datça Yarımadası’nın en ucunda bulunan ihtişamlı Knidos Antik Kenti’ni keşfettikten sonra kendine has sakinliğiyle dikkat çeken Datça’nın tadını çıkarabilirsiniz.

Dünyanın en güzel beach’leri arasına adını yazdıran ve Dünya Mirasını Koruma Vakfı tarafından, dünya üzerinde korunması gerekli 100 dağdan biri olarak ilan edilen Babadağ’ın eteklerinde bulunan Ölüdeniz ve Kelebekler Vadisi Plajı da yine bu rotanın içinde. Bölgede Çam ağaçlarının gölgesi eşliğinde karavanınızı park edebileceğiniz pek çok alan ve tesis bulunuyor. Buraya kadar gelmişken; Türkiye’nin en ünlü yamaç paraşütü rotası Babadağ’ın eteklerinde havada süzülmeyi de unutmayın.

Dünyanın En Fazla Mavi Bayrak’lı Şehri Antalya

Karavanınıza tekrar atladığınızda yollar sizi Türk Rivierası’nın kalbi Antalya’ya götürecek. Dünyanın en fazla Mavi Bayrak’lı şehri Antalya, kumsalları ve olağanüstü doğasıyla gerçekten de büyüleyici. Bu özellikleri, binyıllar boyunca pek çok medeniyetin burayı mesken tutmasını da sağlamış. Bu tarihi zenginliği ise Side, Perge, Aspendos, Myra ve Patara da dahil; şehrin görkemli antik kentlerinde keşfedebilirsiniz. Antalya sınırları içinde ayrıca aralarında Likya Yolu, Pisidia Kültürel Miras Yolu ve St. Paul Yolu gibi dünyanın nefes kesici yürüyüş parkurlarından bazıları da yer alıyor. Türkiye’nin ve dünyanın sayılı dalış turizmi merkezlerinden olan Kaş da yine bu şehrin sınırları içinde. Kaş’a geldiğinizde, dünyanın en güzel plajları arasına adını yazdıran Kaputaş Plajı’na uğramayı unutmayın.

Ormanlar Eşliğinde Bir Rota: Karadeniz Sahil Şeridi

Türkiye’nin kuzeyinde, deniz ile ormanlık dağ yamaçlarının iç içe geçtiği sahil şeridiyle göz kamaştıran Karadeniz Bölgesi de Türkiye’nin en sevilen karavan rotaları arasında yer alıyor. Karavanla İstanbul’dan Karadeniz’e doğru yola çıktığınızda ilk durağınız ormanlarla kaplı Bolu olacak. Bolu’dan, ahşap ve cumbalı Türk evlerine hayran kalacağınız Safranbolu’ya geçebilir; oradan da yemyeşil Kastamonu’ya doğru yol alabilirsiniz.

Doğal güzellikleriyle ziyaretçileri kendine hayran bırakan tarihi liman şehri Samsun da bu rotayı güzelleştiren diğer bir durak. Burada Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’ni ziyaret edebilirsiniz. Samsun’dan sonra yol sizi doğal güzellikleriyle ünlü Ordu’ya doğru götürecek. Perşembe ve Çambaşı yaylaları, Çiseli ve Uzundere şelaleleri, Geçilmez Kanyonu ve modern yaşamı sadelikle birleştiren Yeşilce Köyü, Ordu’nun mutlaka görmeniz gereken yerlerinden sadece birkaçı.  Bir sonraki durak olan Trabzon’da ise sizi gerçek bir kültür hazinesi bekliyor. Sümela Manastırı, şehrin olduğu kadar, Türkiye’nin de en önemli kültür mirasları arasında. Doğu Roma İmparatorluğu döneminde kayalıkların üstüne inşa edilen bu görkemli manastır, 2000 yılından beri UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alıyor. Karadeniz’in diğer harika rotaları Rize ve Artvin’de ise yamaçlı vadiler, zümrüt yeşili yaylalar, coşkulu dereler ve tarihi kalelerle karşılaşacaksınız. Bu bölgede aynı zamanda mutfağın iklime bağlı olarak kendine has bir şekilde değiştiğini, bu yeşil şehirlerde binbir çeşit otun ve hamsi başta olmak üzere balığın sofrada baş köşeye kurulduğunu göreceksiniz.

 

 

Kaynak : https://www.atavatan-turkmenistan.com
Kaynak Sayfa : https://www.atavatan-turkmenistan.com/tr/turkiyenin-en-sevilen-karavan-rotalari/

The post Türkiye’nin En Sevilen Karavan Rotaları first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>
https://turkishnews.com.tr/?feed=rss2&p=16453 0
MICHELIN Rehberi’nin Türkiye haritasına İzmir ve Bodrum ekleniyor https://turkishnews.com.tr/?p=16293&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=michelin-rehberinin-turkiye-haritasina-izmir-ve-bodrum-ekleniyor https://turkishnews.com.tr/?p=16293#respond Wed, 26 Jul 2023 21:00:00 +0000 https://turkishnews.com.tr/?p=16293 MICHELIN Rehberi müfettişleri, İstanbul’un yanı sıra İzmir ve Bodrum’u da mercek altına alıyor. Bu iki ikonik ve turistik bölgenin rehbere dahil olması, Türkiye’nin zengin ve heyecan verici bir gastronomi destinasyonu olduğunu kanıtlıyor. İzmir ve Bodrum restoran seçimleri, İstanbul seçimleri ile birlikte 9 Kasım 2023 tarihinde İstanbul’da yapılacak törenle duyurulacak. Michelin, Türkiye’deki seçkisine İzmir ve Bodrum’un …

The post MICHELIN Rehberi’nin Türkiye haritasına İzmir ve Bodrum ekleniyor first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>
  • MICHELIN Rehberi müfettişleri, İstanbul’un yanı sıra İzmir ve Bodrum’u da mercek altına alıyor.
  • Bu iki ikonik ve turistik bölgenin rehbere dahil olması, Türkiye’nin zengin ve heyecan verici bir gastronomi destinasyonu olduğunu kanıtlıyor.
  • İzmir ve Bodrum restoran seçimleri, İstanbul seçimleri ile birlikte 9 Kasım 2023 tarihinde İstanbul’da yapılacak törenle duyurulacak.

Michelin, Türkiye’deki seçkisine İzmir ve Bodrum’un da dahil olduğunu duyurmanın mutluluğunu yaşıyor. İzmir ve Bodrum için ilk kez gerçekleşecek restoran seçimleri, rehberin İstanbul’daki ikinci seçkisi ile birlikte 9 Kasım 2023 tarihinde İstanbul’da gerçekleşecek özel bir törenle duyurulacak.

Türkiye’de Ege ve Akdeniz mutfak geleneklerinin yanı sıra yöresel lezzetleri de barındıran İzmir ve çevresi şarap rotalarından biri olan şirin Urla ilçesi de dahil olmak üzere, gastronomi anlamında geniş seçenek sunuyor. Gastronomik ve yeni moda restoranlardan modern kafelere, geleneksel ve popüler yemek mekanlarına kadar İzmir, yemek çeşitliliği ile parlıyor. Genellikle geçmişin mirasını modern bir şekilde yorumlamaya hevesli yerel genç şefler tarafından işletilen çok sayıda restoran, Ege lezzetleri, taze balık ve zengin meze çeşitleri sunuyor.

Muğla ilinde yer alan en ünlü Türk turizm destinasyonlarından biri olan Bodrum ise, otantik ve deniz lezzetleri ile parlayan Türk restoranların yanında, Asya ve İtalyan mutfaklarının oldukça popüler olduğu ve dünya mutfaklarından çeşitli seçkiler sunan restoranların harika bir karışımı ile şekilleniyor. Burada yer alan lüks tatil köyleri, yaratıcı olmasının yanı sıra en iyi yemek deneyimini de içlerinde barındırıyor.

MICHELIN Rehberi Uluslararası Direktörü Gwendal Poullennec: “Geçen yıl İstanbul’a yaptıkları ilk ziyaretlerden sonra müfettişlerimiz, yol haritalarına İzmir ve Bodrum’u dahil etmekten oldukça memnunlar. Bu iki lokasyon sadece kültürel ve turistik açıdan unutulmaz ve benzersiz deneyimler sunmakla kalmıyor, aynı zamanda keşfedilmeyi hak eden bir mutfak kültürüne de sahip. İzmir ve çevresi, yöresel kültürü ön plana çıkaran ve çoğu genç şefin üst düzey gastronomik yeteneklerini sergileyebildiği heyecan verici restoranlara sahipken Bodrum, geleneksel ve ulaşımı kolay olacak şekilde şehir merkezinde yer alan restoranların yanında lüks tatil köylerindeki inovatif konseptler sunan restoranlarıyla da parlıyor. Bu iki yeni bölgeyi MICHELIN Rehberi ailesine dahil ederek, Türkiye’nin asla kaçırılmaması gereken bir gastronomi destinasyonu olduğu mesajını dünyaya yaymayı gönülden arzuluyoruz” dedi.

Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy şöyle konuştu: “İstanbul’un ardından önde gelen turizm destinasyonlarımız arasında yer alan İzmir ve Bodrum’un ‘gastro-şehir’ olarak öne çıkmasından dolayı son derece mutluyuz. Sürdürülebilirlik kavramını özünde barındıran mutfak kültürümüzün zenginliğini, bölgenin en nitelikli ürünleriyle, tarladan sofraya yaklaşımıyla harmanlayan yetenekli şeflerimiz sayesinde dünyaya sergileyebileceğiz. Bu lezzetleri tatmak için İzmir ve Bodrum’a gelecek olan ziyaretçiler, Turkaegean’ın turkuaz suları, derin tarihi mirası, tesis kalitesi ve kruvaziyer turizminden mavi yolculuğa (gulet turları) kadar uzanan sınırsız olanaklar karşısında hayrete düşecek. Türkiye’nin gastronomi turizmindeki büyüyen potansiyelini göstermesi itibarıyla, bu 2 yeni bölgemizin Michelin Rehberi’ne eklenmesinden dolayı çok memnunuz, önümüzdeki senelerde yeni şehirlerimizin de listeye ekleneceğine kuvvetle inanıyoruz.”

2022’de ilk kez yayınlanan MICHELIN Rehberi İstanbul, Türkiye metropolünün gastronomik potansiyelini ve mutfak çeşitliliğini gözler önüne seriyor ve 5’i MICHELIN Yıldızlı (1 İki MICHELIN Yıldızlı ve 4 Bir MICHELIN Yıldızlı restoran) 1 MICHELIN Yeşil Yıldız ve 10 Bib Gourmand olanlar da dahil olmak üzere toplamda 53 restoranı öneriyor. MICHELIN Rehberi İstanbul, gastronomik bistrolardan lüks restoranlara ve geleneksel restoranlara kadar farklı türdeki restoranlara özel olarak ışık tutmanın yanı sıra, çeşitli mevsime özgün tatları ve spesiyaliteleri de gözler önüne serdi.

MICHELIN Rehberi, tüm destinasyonlarda olduğu gibi İzmir ve Bodrum’un mutfak kültürünü Michelin Rehberi’nin tarihsel ve evrensel metodolojisini temel alarak ön plana çıkaracak ve bulundurdukları en iyi restoranları önerecektir.

Sektörün eski profesyonellerini barındıran ve şimdilerde Michelin Grubu’nun tam zamanlı çalışanı olan gizli ve bağımsız Michelin müfettişleri tarafından uygulanan bu metodoloji, sadece sunulan tabağın kalitesine odaklanır ve 5 kritere göre değerlendirme yapar:

  • Ürünlerin kalitesi;
  • Pişirme tekniklerine hakimiyet;
  • Lezzetlerin uyumu;
  • Şefin kişiliğinin yemek deneyimine yansıması;
  • Hem ziyaretler arasında hem de menu genelinde tutarlılık.

MICHELIN Rehberi İstanbul, İzmir, Bodrum 2024’ün tüm seçkisi 9 Kasım 2023 tarihinde İstanbul’da düzenlenecek olan MICHELIN Rehberi Seremonisi sırasında açıklanacak. Rehberde yer alan restoranlar, MICHELIN Rehberi internet sitesinden ve ayrıca ücretsiz sunulan IOS ve Android uygulamaları üzerinden paylaşılacak.

 

Kaynak : https://www.atavatan-turkmenistan.com
Kaynak Sayfa : https://www.atavatan-turkmenistan.com/tr/michelin-rehberinin-turkiye-haritasina-izmir-ve-bodrum-ekleniyor/

The post MICHELIN Rehberi’nin Türkiye haritasına İzmir ve Bodrum ekleniyor first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>
https://turkishnews.com.tr/?feed=rss2&p=16293 0
Çin ile Orta Asya ülkeleri ticaretinde artış https://turkishnews.com.tr/?p=16308&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=cin-ile-orta-asya-ulkeleri-ticaretinde-artis https://turkishnews.com.tr/?p=16308#respond Wed, 26 Jul 2023 21:00:00 +0000 https://turkishnews.com.tr/?p=16308 Çin Gümrük Genel Müdürlüğü, Orta Asya ülkeleriyle 2023’ün ilk yarısına ilişkin ticaret verilerini yayınladı. Türkmenistan, bölgedeki beş devletten Çin ile pozitif ticaret dengesine sahip tek ülkedir. Genel olarak Çin, yılın ilk altı ayında Orta Asya’ya yaklaşık 26.4 milyar dolar değerinde mal ihraç ederken, çoğu petrol ve doğal gazdan yapılan ithalat yaklaşık 13.5 milyar doları buldu. …

The post Çin ile Orta Asya ülkeleri ticaretinde artış first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>

Çin Gümrük Genel Müdürlüğü, Orta Asya ülkeleriyle 2023’ün ilk yarısına ilişkin ticaret verilerini yayınladı. Türkmenistan, bölgedeki beş devletten Çin ile pozitif ticaret dengesine sahip tek ülkedir.

Genel olarak Çin, yılın ilk altı ayında Orta Asya’ya yaklaşık 26.4 milyar dolar değerinde mal ihraç ederken, çoğu petrol ve doğal gazdan yapılan ithalat yaklaşık 13.5 milyar doları buldu.

Çin departmanına göre Türkmenistan ile ticaret %12,3 artarak 5,55 milyar dolara ulaştı; Türkmenistan’a ihracat 476 milyon dolar, ithalat – 5.076 milyar dolar ve bunun 5.058 milyar doları gaz arzı olarak gerçekleşti.

ÇHC Gümrük İdaresi verileri, 2022’nin aynı dönemine kıyasla yılın ilk yarısında Çin ile diğer Orta Asya ülkeleri arasındaki ticarette keskin bir artış olduğunu gösteriyor:

Özbekistan: ticaret %26,8 artarak yaklaşık 6,1 milyar dolara ulaştı. Çin’in Özbekistan’a ihracatı yaklaşık 5.46 milyar dolar, ithalatı ise yaklaşık 629 milyon doları buldu.

Kazakistan: ticaret %26,8 artarak 18,25 milyar dolara ulaştı; Kazakistan’a ihracat 10,63 milyar dolara, ithalat ise 7,62 milyar dolara ulaştı.

Kırgızistan: ticaret %27,6 artarak 7,92 milyar dolara ulaştı; Kırgız Cumhuriyeti’ne ihracat 7,89 milyar dolar, ithalat ise 26 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Tacikistan: ticaret %84,7 artarak 2,11 milyar dolara ulaştı; Tacikistan’a ihracat 1.96 milyar dolar, ithalat – 152 milyon dolar olarak gerçekleşti.

The post Çin ile Orta Asya ülkeleri ticaretinde artış first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>
https://turkishnews.com.tr/?feed=rss2&p=16308 0
Türkmenistanlı firmalar Türkiye’deki fuarlara davet edildi https://turkishnews.com.tr/?p=16328&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=turkmenistanli-firmalar-turkiyedeki-fuarlara-davet-edildi https://turkishnews.com.tr/?p=16328#respond Wed, 26 Jul 2023 21:00:00 +0000 https://turkishnews.com.tr/?p=16328 2023-07-27 0 Türkmenistan Ticaret ve Sanayi Odası binasında, Türkmenistan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mergen Gurdov ile Türkiye Cumhuriyeti Uluslararası Ekonomik İşbirliği Teşkilatı üyesi Sefa Gömdeniz arasında görüşme gerçekleştirildi. Görüşmede iki ülke iş çevreleri arasındaki işbirliğinin daha da derinleştirilmesi konuları ele alındı. Türk tarafı, Türkmenistan iş çevrelerini Türkiye’de düzenlenen fuarlara katılmaya davet etmiştir. Bu arada, …

The post Türkmenistanlı firmalar Türkiye’deki fuarlara davet edildi first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>

Türkmenistan Ticaret ve Sanayi Odası binasında, Türkmenistan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mergen Gurdov ile Türkiye Cumhuriyeti Uluslararası Ekonomik İşbirliği Teşkilatı üyesi Sefa Gömdeniz arasında görüşme gerçekleştirildi.

Görüşmede iki ülke iş çevreleri arasındaki işbirliğinin daha da derinleştirilmesi konuları ele alındı. Türk tarafı, Türkmenistan iş çevrelerini Türkiye’de düzenlenen fuarlara katılmaya davet etmiştir.

Bu arada, geçtiğimiz günlerde İstanbul’da gerçekleştirilen F-Istanbul Gıda Fuarı’na Türkmenistan Sanayiciler ve Girişimciler Birliği’ne üye olan 14 firma katılmıştı. Türkmenistan ürün üreticileri gıda alanındaki üretim ürünlerini sergilemişti.

Öte yandan, Karma Ekonomik Komisyon Eşbaşkanlıklarına ilişkin yayımlanan Cumhurbaşkanlığı genelgesi ile “Karma Ekonomik Komisyon” toplantılarına başkanlık edecek isimler belirlendi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz Türkmenistan-Türkiye Karma Ekonomik Komisyon Eşbaşkanı olarak belirlendi.

Kaynak : https://www.atavatan-turkmenistan.com
Kaynak Sayfa : https://www.atavatan-turkmenistan.com/tr/turkmenistanli-firmalar-turkiyedeki-fuarlara-davet-edildi/

The post Türkmenistanlı firmalar Türkiye’deki fuarlara davet edildi first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>
https://turkishnews.com.tr/?feed=rss2&p=16328 0
ABD ve Orta Asya ülkelerinin Afganistan özel temsilcileri bir araya gelecek https://turkishnews.com.tr/?p=16332&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=abd-ve-orta-asya-ulkelerinin-afganistan-ozel-temsilcileri-bir-araya-gelecek https://turkishnews.com.tr/?p=16332#respond Wed, 26 Jul 2023 21:00:00 +0000 https://turkishnews.com.tr/?p=16332 2023-07-27 0 ABD Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin Afganistan Özel Temsilcisi Thomas West ile Afgan Kadınlar, Kız Çocukları ve İnsan Hakları Özel Temsilcisi Reena Amiri’nin 26-31 Temmuz tarihlerinde Kazakistan’ın Astana kentine ve Katar’ın Doha kentine gideceklerini bildirdi. Astana’da, Afganistan konulu özel bir C5+1 oturumu için Kazakistan, Kırgız Cumhuriyeti, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan’dan mevkidaşlarıyla bir araya gelecekler. West …

The post ABD ve Orta Asya ülkelerinin Afganistan özel temsilcileri bir araya gelecek first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>

ABD Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin Afganistan Özel Temsilcisi Thomas West ile Afgan Kadınlar, Kız Çocukları ve İnsan Hakları Özel Temsilcisi Reena Amiri’nin 26-31 Temmuz tarihlerinde Kazakistan’ın Astana kentine ve Katar’ın Doha kentine gideceklerini bildirdi.

Astana’da, Afganistan konulu özel bir C5+1 oturumu için Kazakistan, Kırgız Cumhuriyeti, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan’dan mevkidaşlarıyla bir araya gelecekler.

West ve Amiri, Afganistan ve Kazakistan’da kadınları ekonomik olarak güçlendirmenin yollarını görüşmek için Astana’da sivil toplum temsilcileriyle de bir araya gelecek.

İki ay önce Aşkabat, Afganistan için Avrupa Birliği ve Orta Asya ülkelerinin özel temsilcileri formatındaki görüşmeye ev sahipliği yaptı. Bu tür toplantının bir sonrakisi sonbaharda yapılması planlanıyor.

 

Kaynak : https://www.atavatan-turkmenistan.com
Kaynak Sayfa : https://www.atavatan-turkmenistan.com/tr/abd-ve-orta-asya-ulkelerinin-afganistan-ozel-temsilcileri-bir-araya-gelecek/

The post ABD ve Orta Asya ülkelerinin Afganistan özel temsilcileri bir araya gelecek first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>
https://turkishnews.com.tr/?feed=rss2&p=16332 0
Caretta caretta’ların mucizevi yolculuğuna Türkiye’de tanıklık edin! https://turkishnews.com.tr/?p=16279&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=caretta-carettalarin-mucizevi-yolculuguna-turkiyede-taniklik-edin https://turkishnews.com.tr/?p=16279#respond Wed, 26 Jul 2023 21:00:00 +0000 https://turkishnews.com.tr/?p=16279 Akdeniz’in seyahat cenneti Türkiye’nin, turkuaz sulara ve pırıl pırıl güneşe ev sahipliği yapan el değmemiş plajları, altın rengi kumlarında dünyanın her yerinden ziyaretçileri olduğu kadar; soyu tükenme tehlikesi altında olan Caretta caretta’ları da konuk ediyor. Öyle ki, Caretta caretta olarak bilinen deniz kaplumbağalarının yuvalama alanlarının yüzde 99’u Türkiye ve Kıbrıs’ta yer alıyor ve aynı zamanda …

The post Caretta caretta’ların mucizevi yolculuğuna Türkiye’de tanıklık edin! first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>

Akdeniz’in seyahat cenneti Türkiye’nin, turkuaz sulara ve pırıl pırıl güneşe ev sahipliği yapan el değmemiş plajları, altın rengi kumlarında dünyanın her yerinden ziyaretçileri olduğu kadar; soyu tükenme tehlikesi altında olan Caretta caretta’ları da konuk ediyor. Öyle ki, Caretta caretta olarak bilinen deniz kaplumbağalarının yuvalama alanlarının yüzde 99’u Türkiye ve Kıbrıs’ta yer alıyor ve aynı zamanda Türkiye’de yavrulama sürecinde Caretta caretta’ların çevresel faktörlerden zarar görmesini engellemek için 20’yi aşkın plaj koruma altında bulunuyor.

 

Yaban hayatına tanıklık etmenin, sürdürülebilir turizm deneyimlerinden biri olarak ön plana çıktığı Türkiye’de doğa dostu gezginler, yumurtlamak için doğduğu yere geri dönen bu olağanüstü deniz canlılarının karadaki mucizevi macerasını her yıl Mayıs ile Ağustos ayları arasında bu plajlarda izleyebiliyor. Koruma altındaki plajlardan bazıları Belek, Patara, Göksu, Köyceğiz-Dalyan ve Fethiye-Göcek’te yer alıyor. Caretta caretta’ların en sevdiği sahillerin başında ise Dalyan’daki İztuzu Plajı geliyor.

 

Türkiye’nin Caretta caretta dostu sahili: İztuzu

İztuzu, Marmaris ve Fethiye arasında kalan ve Türkiye’nin Cittaslow’larından biri olan (sakin şehir) Köyceğiz’de bulunuyor. Deniz kaplumbağalarının macerasına tanık olmak için harika fırsatlar sunan İztuzu Plajı, kaplumbağaların yumurtlama döneminde 20:00 ile 08:00 saatleri arasında kullanıma kapatılıyor. Saat 20:00’dan sonra konukların plajdan ayrılması ile plaj, Caretta caretta’lara bırakılıyor. Bu esnada kuluçka dönemlerini tamamlayarak kabuklarından kurtulan yavrular, kumu kazarak yüzeye çıkıyor ve yuvalarından ayrılarak denize doğru yol alıyor.

 

Plajda gündüz ziyaretçiler şemsiyelerini açıp, şezlonglarda güneşlenerek denize girebilirken “yuvalama zonu” denilen bölgede ise şemsiye ve şezlong kullanımına izin verilmiyor. Plaj ayrıca yaralanan ya da hastalanan kaplumbağaların tedavi edilip tekrar denize bırakıldığı bir araştırma, kurtarma ve rehabilitasyon merkezine de ev sahipliği yapıyor. Giriş ve çıkışların kontrolünün sağlandığı bu plaj, yürütülen koruma çalışmaları sonucunda Caretta caretta popülasyonunda son yıllarda ciddi artışlar meydana geldiği de gözlemleniyor.

 

Tatlı su ve deniz suyu arasında yer alan nadir plajlardan bir tanesi olan İztuzu Plajı, ince kumlardan oluşan kumsalı ve yeşil ile maviyi buluşturan enfes manzaralarıyla misafirlere, doğa ile iç içe bir tatil deneyimi de yaşatıyor. Avrupa’nın en iyi plajları arasında yer alan İztuzu’nda yürüyüş, tırmanma, plaj voleybolu ve plaj futbolu da dahil farklı aktiviteler de yapmak mümkün. Eğlenceli bir tatil ve Caretta Caretta gözlemi için İztuzu’na gelen ziyaretçiler için Dalyan’daki Kaunos Antik Kenti’ni ziyaret de yapılacaklar arasında. Karya uygarlığının en etkileyici kentlerinden olan Kaunos Antik Kenti, özellikle milattan önce 4. yüzyıla tarihlenen kaya mezarlarıyla hayranlık verici.

 

Tarihi Kalıntılar ve Caretta carettalar: Patara Plajı

Türkiye’nin en uzun kumsallarından olan, 18 km uzunluğundaki Patara Plajı da yine Caretta caretta’ların Türkiye’deki önemli yaşam alanları arasında bulunuyor. Plajda Caretta caretta üreme alanları için yönlendirmeler bulunuyor. Burada üreme sürecinin çeşitli aşamalarını ve kaplumbağaları gözlemlemek hayat boyu yaşanabilecek çok özel bir deneyim.

 

Patara’nın uçsuz bucaksız plajında Akdeniz güneşinin, rüzgârın ve masmavi suların tadını çıkarıp Caretta caretta’ları izledikten sonra Patara Antik Kenti’nde etkileyici bir zaman yolculuğuna da çıkabilirsiniz. Antik çağlarda Likya Birliği’nin başkenti olan Patara, Helenistik Roma ve Bizans dönemlerinde de önemini devam ettirmiş. Meclis Binası ve Tiyatro gibi anıtsal yapılarıyla ön plana çıkan antik kent, tarih boyunca Hristiyanlar için önemli bir merkez olmuş. “Noel Baba” olarak anılan Saint Nicholaos Patara’da dünyaya gelmiş.

Kaynak : https://www.atavatan-turkmenistan.com
Kaynak Sayfa : https://www.atavatan-turkmenistan.com/tr/caretta-carettalarin-mucizevi-yolculuguna-turkiyede-taniklik-edin/

The post Caretta caretta’ların mucizevi yolculuğuna Türkiye’de tanıklık edin! first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>
https://turkishnews.com.tr/?feed=rss2&p=16279 0
Türkmenistan-Özbekistan-Tacikistan: Üçlü Liderler zirvesi yapılacak https://turkishnews.com.tr/?p=16336&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=turkmenistan-ozbekistan-tacikistan-uclu-liderler-zirvesi-yapilacak https://turkishnews.com.tr/?p=16336#respond Tue, 25 Jul 2023 21:00:00 +0000 https://turkishnews.com.tr/?p=16336 2023-07-26 0 Bugün 26 Temmuz 2023 tarihinde Özbekistan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Bahtiyor Saidov, Tacikistan Dışişleri Bakanı Siroçiddin Muhriddin ve Türkmenistan Dışişleri Bakanı Raşid Meredov arasında video konferans yoluyla istişareler gerçekleştirildi. Görüşmede, bu yıl Ağustos ayı başında Aşkabat’ta yapılacak Özbekistan, Tacikistan ve Türkmenistan Cumhurbaşkanları Zirvesi’nin hazırlanması ve düzenlenmesi konuları ele alındı. Bakanlar, taslak programı, yaklaşan toplantının …

The post Türkmenistan-Özbekistan-Tacikistan: Üçlü Liderler zirvesi yapılacak first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>

Bugün 26 Temmuz 2023 tarihinde Özbekistan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Bahtiyor Saidov, Tacikistan Dışişleri Bakanı Siroçiddin Muhriddin ve Türkmenistan Dışişleri Bakanı Raşid Meredov arasında video konferans yoluyla istişareler gerçekleştirildi.

Görüşmede, bu yıl Ağustos ayı başında Aşkabat’ta yapılacak Özbekistan, Tacikistan ve Türkmenistan Cumhurbaşkanları Zirvesi’nin hazırlanması ve düzenlenmesi konuları ele alındı.

Bakanlar, taslak programı, yaklaşan toplantının gündemini ve Zirve’nin taslak nihai belgesini görüştüler.

Bu bağlamda bakanlar, bölgesel işbirliğinin öncelikli yönleri hakkında görüş alışverişinde bulundular.

Kaynak : https://www.atavatan-turkmenistan.com
Kaynak Sayfa : https://www.atavatan-turkmenistan.com/tr/turkmenistan-ozbekistan-tacikistan-uclu-liderler-zirvesi-yapilacak/

The post Türkmenistan-Özbekistan-Tacikistan: Üçlü Liderler zirvesi yapılacak first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>
https://turkishnews.com.tr/?feed=rss2&p=16336 0
FAO, Türkmenistan’da ilk su yönetimi projesini başlatacak https://turkishnews.com.tr/?p=16340&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=fao-turkmenistanda-ilk-su-yonetimi-projesini-baslatacak https://turkishnews.com.tr/?p=16340#respond Tue, 25 Jul 2023 21:00:00 +0000 https://turkishnews.com.tr/?p=16340 2023-07-26 0 Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Türkmenistan’da su sektöründeki ilk teknik yardım projesini başlatacak. Geçtiğimiz günlerde Aşkabat’ta FAO’nun toprak ve su kullanımı uzmanları Carolina Starr, Yvette Zenina ve Victor Lagutov’un katılımıyla projenin sunumu yapıldı. Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı ve ülkenin Çevre Koruma Bakanlığı tarafından düzenlenen toplantı, çevre koruma, tarım ve su yönetimi, finans …

The post FAO, Türkmenistan’da ilk su yönetimi projesini başlatacak first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Türkmenistan’da su sektöründeki ilk teknik yardım projesini başlatacak.

Geçtiğimiz günlerde Aşkabat’ta FAO’nun toprak ve su kullanımı uzmanları Carolina Starr, Yvette Zenina ve Victor Lagutov’un katılımıyla projenin sunumu yapıldı.

Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı ve ülkenin Çevre Koruma Bakanlığı tarafından düzenlenen toplantı, çevre koruma, tarım ve su yönetimi, finans ve ekonomi, istatistik, iş sektörü alanlarında uzmanları ve temsilcilerini bir araya getirdi.

Bu proje kapsamında tarım sektörünün iklim etkilerine karşı dayanıklılığını sağlamak ve güçlendirmek alanında çalışmalar yapılacak. Proje alanına su ölçüm sensörleri kurulacak, çiftlikler arası sulama şebekelerinin hidroelektrik tesisleri iyileştirilecek, meteoroloji istasyonu oluşturulacak, sulama eğitimleri verilecek.

Proje karasal ekosistemlerin ve peyzajların korunmasına kadar uzanacaktır.

Kaynak : https://www.atavatan-turkmenistan.com
Kaynak Sayfa : https://www.atavatan-turkmenistan.com/tr/fao-turkmenistanda-ilk-su-yonetimi-projesini-baslatacak/

The post FAO, Türkmenistan’da ilk su yönetimi projesini başlatacak first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>
https://turkishnews.com.tr/?feed=rss2&p=16340 0
Türkmenistan Büyükelçisi, Singapur Cumhurbaşkanına güven mektubunu sundu https://turkishnews.com.tr/?p=16344&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=turkmenistan-buyukelcisi-singapur-cumhurbaskanina-guven-mektubunu-sundu https://turkishnews.com.tr/?p=16344#respond Tue, 25 Jul 2023 21:00:00 +0000 https://turkishnews.com.tr/?p=16344 2023-07-26 0 Türkmenistan’ın Singapur Büyükelçisi (Seul’de ikamet eden) Begenç Durdıyev,  Singapur Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Halima Yakob’a güven mektubunu sundu. Tören sonrasında, Büyükelçi ile Cumhurbaşkanı arasında kısa bir görüşme gerçekleştirildi. türkmen Büyükelçi, Türkmenistan’ın Singapur ile siyasi ve diplomatik, ticari ve ekonomik, mali, tıbbi, endüstriyel, bilgi, petrokimya, ulaşım ve lojistik, şehir planlaması da dahil olmak üzere çeşitli alanlarda …

The post Türkmenistan Büyükelçisi, Singapur Cumhurbaşkanına güven mektubunu sundu first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>

Türkmenistan’ın Singapur Büyükelçisi (Seul’de ikamet eden) Begenç Durdıyev,  Singapur Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Halima Yakob’a güven mektubunu sundu.

Tören sonrasında, Büyükelçi ile Cumhurbaşkanı arasında kısa bir görüşme gerçekleştirildi. türkmen Büyükelçi, Türkmenistan’ın Singapur ile siyasi ve diplomatik, ticari ve ekonomik, mali, tıbbi, endüstriyel, bilgi, petrokimya, ulaşım ve lojistik, şehir planlaması da dahil olmak üzere çeşitli alanlarda ikili karşılıklı yarar sağlayan işbirliğinin geliştirilmesine büyük ilgisini kaydetti.

Özellikle, Büyükelçi Türkmenistan’ın “akıllı şehirlerin” inşası ve yönetimi alanında işbirliğine olan ilgisini kaydetti ve Türkmenistan’ın son yıllarda büyük ölçekli ulusal ve uluslararası altyapı projelerini aktif olarak teşvik ettiğini ve uyguladığını vurguladı. Bu bağlamda, ülkenin ilk “akıllı” şehri Arkadag projesi hayata geçirildi.

Cumhurbaşkanı Halima Yakob, Türkmenistan Büyükelçisini diplomatik göreve atanmasından dolayı tebrik etti ve Türkmenistan Devlet Başkanına ve Türkmen halkının Ulusal Liderine en iyi dileklerini ileterek, ülke Liderlerine Türkmenistan ile Singapur arasındaki ikili ilişkileri güçlendirmek için aktif katkılarından dolayı şükranlarını dile getirdi.

Kaynak : https://www.atavatan-turkmenistan.com
Kaynak Sayfa : https://www.atavatan-turkmenistan.com/tr/turkmenistan-buyukelcisi-singapur-cumhurbaskanina-guven-mektubunu-sundu/

The post Türkmenistan Büyükelçisi, Singapur Cumhurbaşkanına güven mektubunu sundu first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>
https://turkishnews.com.tr/?feed=rss2&p=16344 0
Türkmenistan ile Tacikistan işbirliğini güçlendirecek https://turkishnews.com.tr/?p=16348&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=turkmenistan-ile-tacikistan-isbirligini-guclendirecek https://turkishnews.com.tr/?p=16348#respond Tue, 25 Jul 2023 21:00:00 +0000 https://turkishnews.com.tr/?p=16348 2023-07-26 0 Tacikistan Cumhuriyeti’nin Türkmenistan Büyükelçisi Niyatbekzoda Vafo Alibek, tarım sektöründen sorumlu Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Tanryguly Atahallıyev ile bir araya geldi. Görüşmede taraflar, ekonomi ve ticaret, tarım, sağlık, sanayi, bilim ve eğitim alanlarında işbirliğinin durumunu ve gelişimini ele aldılar ve iki ülke arasındaki ilişkilerin genişletilmesi sürecinden duydukları memnuniyeti dile getirdiler. Bu yılın Mayıs …

The post Türkmenistan ile Tacikistan işbirliğini güçlendirecek first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>

Tacikistan Cumhuriyeti’nin Türkmenistan Büyükelçisi Niyatbekzoda Vafo Alibek, tarım sektöründen sorumlu Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Tanryguly Atahallıyev ile bir araya geldi.

Görüşmede taraflar, ekonomi ve ticaret, tarım, sağlık, sanayi, bilim ve eğitim alanlarında işbirliğinin durumunu ve gelişimini ele aldılar ve iki ülke arasındaki ilişkilerin genişletilmesi sürecinden duydukları memnuniyeti dile getirdiler.

Bu yılın Mayıs ayında, Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov’un Duşanbe ziyareti sırasında, Türkmenistan ve Tacikistan, Stratejik Ortaklığın Derinleştirilmesine Dair Deklarasyon, sağlık, veterinerlik, siber güvenlik alanlarında işbirliğine ilişkin hükümetler arası anlaşmalar da dahil olmak üzere çok sayıda anlaşmalar imzaladı.

Geçenlerde Tacikistan Dışişleri Bakanı Sirojiddin Muhriddin Aşkabat’ta çalışma ziyaretinde bulundu, Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov tarafından kabul edildi.

Kaynak : https://www.atavatan-turkmenistan.com
Kaynak Sayfa : https://www.atavatan-turkmenistan.com/tr/turkmenistan-ile-tacikistan-isbirligini-guclendirecek/

The post Türkmenistan ile Tacikistan işbirliğini güçlendirecek first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>
https://turkishnews.com.tr/?feed=rss2&p=16348 0
TEKNOFEST Girişim Yarışması Başvuruları Uzatıldı https://turkishnews.com.tr/?p=16352&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=teknofest-girisim-yarismasi-basvurulari-uzatildi https://turkishnews.com.tr/?p=16352#respond Mon, 24 Jul 2023 21:00:00 +0000 https://turkishnews.com.tr/?p=16352 Dünyanın en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST’te heyecan tüm hızıyla sürüyor. İstanbul’da nisan ayında 2 milyon 547 bin ziyaretçisi ile rekorlara imza atarak bilim, teknoloji ve uzayla dolu unutulmaz izler bırakan TEKNOFEST, 2023 yılının ikinci ve üçüncü durağında yepyeni bir yarışma modeliyle 30 Ağustos – 3 Eylül 2023 tarihleri arasında Başkent Ankara’da, 27 …

The post TEKNOFEST Girişim Yarışması Başvuruları Uzatıldı first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>

Dünyanın en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST’te heyecan tüm hızıyla sürüyor. İstanbul’da nisan ayında 2 milyon 547 bin ziyaretçisi ile rekorlara imza atarak bilim, teknoloji ve uzayla dolu unutulmaz izler bırakan TEKNOFEST, 2023 yılının ikinci ve üçüncü durağında yepyeni bir yarışma modeliyle 30 Ağustos – 3 Eylül 2023 tarihleri arasında Başkent Ankara’da, 27 Eylül – 1 Ekim 2023 tarihlerinde ise Ege’nin incisi İzmir’de gerçekleşecek.  

 

Tam bağımsız bir Türkiye için “Milli Teknoloji Hamlesi” vizyonuyla milyonları kucaklayarak bir araya getiren TEKNOFEST’te, Girişim Yarışması modeli ile 10 farklı temada yarışma sonrası girişime dönüştürülmek istenen projelerin gelişimine tanıklık edilecek. Bu ayrıcalıklı projeler için yarışma başvuru tarihi 31 Temmuz 2023 tarihine kadar uzatıldı.

TEKNOFEST Girişim Yarışmasına; 2018 ile 2023 yılları arasında TEKNOFEST bünyesinde düzenlenen yarışmalara başvurmuş lise, üniversite ve üzeri seviyedeki takımlar katılabilecek. Girişim temaları; Eğitim Teknolojileri, Sağlık ve İyi Yaşam Teknolojileri, Ulaşım ve Mobilite Teknolojileri, Tarım Teknolojileri, Haberleşme ve İletişim Teknolojileri, Turizm Teknolojileri, Çevre, Enerji ve İklim Teknolojileri, Uzay, Havacılık ve Savunma Teknolojileri, Afet Yönetim Teknolojileri ve Engelsiz Yaşam Teknolojilerinden oluşuyor.

TEKNOFEST Yarışmacılarının katılabildiği yarışmada tüm temalar Ön Kuluçka ve Hızlandırma kategorilerinden oluşuyor. Ön Kuluçka kategorisinde girişim fikri olan veya ürününü geliştirmekte olan takımlar bu kategoride değerlendirilecek. Bu aşamada girişimin kurulmuş olması veya şirketleşmiş olması şartı aranmayacak. Hızlandırma aşamasında ise projesini test edilebilir bir ürüne dönüştürmüş olan ve bu projeleri ile ilgili şirket kurmuş olan takımlar sunumları ile değerlendirilecek.

TEKNOFEST yarışmacılarının girişim ekosistemine dahil olmaları, teknoloji yarışmalarında geliştirilen projelerin ticarileştirilerek topluma kazandırılması ve de girişime dönüşen projeler ile Milli Teknoloji Hamlesi’ne katkı sağlanmasının amaçlandığı yarışmada katılımcılara toplamda 7 milyon TL’nin üzerinde ödül verilecek.

Başvurular 31 Temmuz itibari ile sona erecek.

 

Detaylı bilgi için: www.teknofest.org

Basın iletişimi için:
Hatice Güleç – 0532 552 42 38 hatice.gulec@orkestrailetisim.com
Tuba Yeruşan Aydın – 0535 586 51 57 tuba.aydin@orkestrailetisim.com

Kaynak : https://www.atavatan-turkmenistan.com
Kaynak Sayfa : https://www.atavatan-turkmenistan.com/tr/teknofest-girisim-yarismasi-basvurulari-uzatildi/

The post TEKNOFEST Girişim Yarışması Başvuruları Uzatıldı first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>
https://turkishnews.com.tr/?feed=rss2&p=16352 0
Güney Kore Ulusal Meclis Başkanı’nın Türkmenistan ziyareti https://turkishnews.com.tr/?p=16087&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=guney-kore-ulusal-meclis-baskaninin-turkmenistan-ziyareti https://turkishnews.com.tr/?p=16087#respond Thu, 20 Jul 2023 21:00:00 +0000 https://turkishnews.com.tr/?p=16087 Türkmen halkının Ulusal Lideri, Halk Maslahatı Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, resmi ziyaret için Türkmenistan’da bulunan Güney Kore Ulusal Meclis Başkanı Kim Jin Pyo ile bir araya geldi. İkili görüşmelerde, Türkmen-Kore parlamentolar arası ilişkilerin mevcut durumu ve daha da geliştirilmesi yönelik konular ele alındı. Kim Jin Pyo, önde gelen Kore şirketlerinin işbirliğini genişletmeye ilgi duyduğunu ifade etti. …

The post Güney Kore Ulusal Meclis Başkanı’nın Türkmenistan ziyareti first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>

Türkmen halkının Ulusal Lideri, Halk Maslahatı Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, resmi ziyaret için Türkmenistan’da bulunan Güney Kore Ulusal Meclis Başkanı Kim Jin Pyo ile bir araya geldi.

İkili görüşmelerde, Türkmen-Kore parlamentolar arası ilişkilerin mevcut durumu ve daha da geliştirilmesi yönelik konular ele alındı.

Kim Jin Pyo, önde gelen Kore şirketlerinin işbirliğini genişletmeye ilgi duyduğunu ifade etti. Yetkili, son yıllarda büyük Koreli şirketlerin gelecek vaat eden Türkmen pazarındaki konumlarını güçlendirdiklerini de sözlerine ekledi. Siyasi, diplomatik, ticari ve ekonomik alanlarda büyük işbirliği olasılıklarına dikkat çekti.

“Orta Asya-Kore” Parlamento Forumu ve parlamento başkanlarının ilk toplantısını yapma fikrini destekleyen Halk Maslahatı Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, 2024 yılında bu toplantıyı Aşkabat’ta yapmayı teklif etti.

Türkmenistan’ın enerji, ulaştırma ve gemi yapımı alanlarında işbirliğine ilgi gösterdiğini kaydeden Ulusal Lider, Güney Kore’nin iş dünyasını işbirliğine davet etti.

Eğitim ve kültür alanındaki işbirliğine dikkat çeken Halk Maslahatı Başkanı, Türkmenistan’da Koreceyi öğrenmek için ilginin arttığını ifade ederek, 2024 yılında Türkmenistan’ın ve Güney Kore’nin gençlerinin katılımıyla ‘akıllı şehir’ inşası konusunda toplumsal girişim forumunu düzenlemeyi önerdi.

Halk Maslahatı Başkanı sağlık alanında çok büyük bir potansiyelin olduğunu belirterek, bu bağlamda Türkmenistan’da bir Geleneksel Kore Tıbbı Merkezi açma olasılığını değerlendirmeyi teklif ettiğini ifade etti.

Resmi görüşmeden sonra Güney Kore Ulusal Meclis Başkanı Kim Jin Pyo Türkmenistan’ın Tarafsızlık Nişanı ile ödüllendirildi.

Güney Kore Ulusal Meclis Başkanı Kim Jin Pyo Türkmenistan Meclisi’nde görüşmelerde bulundu ve Türkmen milletvekillerine hitap etti.

Ayrıca, Güney Kore Ulusal Meclis Başkanı Kim Jin Pyo Türkmenistan’ın Bağımsızlık anıtına çelenk bıraktı.

Kaynak : https://www.atavatan-turkmenistan.com
Kaynak Sayfa : https://www.atavatan-turkmenistan.com/tr/guney-kore-ulusal-meclis-baskaninin-turkmenistan-ziyareti/

The post Güney Kore Ulusal Meclis Başkanı’nın Türkmenistan ziyareti first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>
https://turkishnews.com.tr/?feed=rss2&p=16087 0
Türkmenistan’ın Çin’e gaz ihracatı Mayıs’ta yüzde 5 arttı https://turkishnews.com.tr/?p=16104&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=turkmenistanin-cine-gaz-ihracati-mayista-yuzde-5-artti https://turkishnews.com.tr/?p=16104#respond Thu, 20 Jul 2023 21:00:00 +0000 https://turkishnews.com.tr/?p=16104 2023-07-21 0 Türkmenistan, bu yılın Mayıs ayında Çin’e geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5 artışla 2,73 milyar metreküp doğal gaz ihraç etti. “Interfax” haber ajansı, Çin Halk Cumhuriyeti Genel Gümrük İdaresi’nin bilgilerine atıfta bulunarak bunu bildirdi. Mayıs ayında Çin, yurt dışından toplam 13,51 milyar metreküp doğal gaz ithal etti. Bu, Mayıs ayı için en …

The post Türkmenistan’ın Çin’e gaz ihracatı Mayıs’ta yüzde 5 arttı first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>

Türkmenistan, bu yılın Mayıs ayında Çin’e geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5 artışla 2,73 milyar metreküp doğal gaz ihraç etti. “Interfax” haber ajansı, Çin Halk Cumhuriyeti Genel Gümrük İdaresi’nin bilgilerine atıfta bulunarak bunu bildirdi.

Mayıs ayında Çin, yurt dışından toplam 13,51 milyar metreküp doğal gaz ithal etti. Bu, Mayıs ayı için en yüksek rakam. Ona göre, koronavirüs kısıtlamalarının kaldırılmasının ardından ülkenin dinamik bir şekilde gelişmesi bekleniyor.

Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov, bu yıl düzenlenen “Orta Asya-Çin” zirvesinde, Çin’e yönelik enerji sevkiyat hacminin artırılmasına yönelik çalışmaların sürdürüleceğini belirtmişti.

Buna karşılık, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, “Türkmenistan-Çin” doğal gaz boru hattı yoluyla doğal gaz sevkiyatını artırmak için gaz boru hattının 4. kolunun inşaatının hızlandırılmasının önemini destekledi. Bu projenin hayata geçirilmesi ile Türkmenistan’dan Çin’e gönderilen doğal gazın hacmi yılda 65 milyar metreküpe çıkacak.

Kaynak : https://www.atavatan-turkmenistan.com
Kaynak Sayfa : https://www.atavatan-turkmenistan.com/tr/turkmenistanin-cine-gaz-ihracati-mayista-yuzde-5-artti/

The post Türkmenistan’ın Çin’e gaz ihracatı Mayıs’ta yüzde 5 arttı first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>
https://turkishnews.com.tr/?feed=rss2&p=16104 0
Türkmenistan Expo-2023 Doha Fuarı’na katılacak https://turkishnews.com.tr/?p=16117&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=turkmenistan-expo-2023-doha-fuarina-katilacak https://turkishnews.com.tr/?p=16117#respond Thu, 20 Jul 2023 21:00:00 +0000 https://turkishnews.com.tr/?p=16117 2023-07-21 0 17 Temmuz – 21 Temmuz 2023 tarihleri ​​arasında Türkmenistan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mergen Gurdov başkanlığındaki Türkmenistan heyeti, Katar’ın Doha kentine çalışma ziyaretinde bulundu. Çalışma ziyaretinin temel amacı, 2 Ekim 2023’ten itibaren 28 Mart 2024’e kadar “Çevre için Yeşil Doğa” sloganıyla Katar’ın Doha kentinde düzenlenecek olan “Expo-2023 Doha” Uluslararası Sergisine Türkmenistan’ın katılımı …

The post Türkmenistan Expo-2023 Doha Fuarı’na katılacak first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>

17 Temmuz – 21 Temmuz 2023 tarihleri ​​arasında Türkmenistan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mergen Gurdov başkanlığındaki Türkmenistan heyeti, Katar’ın Doha kentine çalışma ziyaretinde bulundu.

Çalışma ziyaretinin temel amacı, 2 Ekim 2023’ten itibaren 28 Mart 2024’e kadar “Çevre için Yeşil Doğa” sloganıyla Katar’ın Doha kentinde düzenlenecek olan “Expo-2023 Doha” Uluslararası Sergisine Türkmenistan’ın katılımı için organizasyon konularını görüşmekten ibaret oldu.

Başarılı müzakerelerin ardından Türkmenistan’ın uluslararası “Expo-2023 Doha” sergisi gibi prestijli bir uluslararası etkinliğe katılımına ilişkin Anlaşmanın imza töreni düzenlendi.

Ayrıca Türkmen heyetinin Katar Devleti ziyareti sırasında Katar Devleti Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde ikili ticari ve ekonomik ilişkilerin daha da yoğunlaştırılması konularında bir toplantı düzenlendi.

Kaynak : https://www.atavatan-turkmenistan.com
Kaynak Sayfa : https://www.atavatan-turkmenistan.com/tr/turkmenistan-expo-2023-doha-fuarina-katilacak/

The post Türkmenistan Expo-2023 Doha Fuarı’na katılacak first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>
https://turkishnews.com.tr/?feed=rss2&p=16117 0
Türkmen vatandaşlarına Rusya’da okumak için vize almalarına kolaylık sağlandı https://turkishnews.com.tr/?p=16129&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=turkmen-vatandaslarina-rusyada-okumak-icin-vize-almalarina-kolaylik-saglandi https://turkishnews.com.tr/?p=16129#respond Wed, 19 Jul 2023 21:00:00 +0000 https://turkishnews.com.tr/?p=16129 2023-07-20 0 22 Temmuz’dan itibaren Türkmenistan’daki Rusya Büyükelçiliği, Rus üniversitelerinin başvuranları ve öğrencileri için öğrenci vizesi vermek için belgeleri kabul etmeye başlayacak. Öğrenci adaylarının belgeleri sadece Cumartesi günleri kabul edilecek. Böylece haftada bir gün elçilik sadece belirli bir kitle ve sadece bir vize türü ile ilgilenecektir. Bu, Türkmen gençleri için Rus üniversitelerine kabul ve eğitime …

The post Türkmen vatandaşlarına Rusya’da okumak için vize almalarına kolaylık sağlandı first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>

22 Temmuz’dan itibaren Türkmenistan’daki Rusya Büyükelçiliği, Rus üniversitelerinin başvuranları ve öğrencileri için öğrenci vizesi vermek için belgeleri kabul etmeye başlayacak.

Öğrenci adaylarının belgeleri sadece Cumartesi günleri kabul edilecek. Böylece haftada bir gün elçilik sadece belirli bir kitle ve sadece bir vize türü ile ilgilenecektir. Bu, Türkmen gençleri için Rus üniversitelerine kabul ve eğitime geri dönme sürecini basitleştirecektir.

Yenilik, Rus üniversitelerinde Türkmen vatandaşları için kontenjan sayısındaki artışla da ilişkilendiriliyor.

Başvuru sahipleri aşağıdaki belgeleri yanlarında getirmelidir:

– Rusya İçişleri Bakanlığı’ndan öğrenci vizesine başvurma daveti veya Rusya Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk Departmanından vize talimatları;
— visa.kdmid.ru web sitesinde önceden doldurulmuş, fotoğraflı basılı elektronik anketler;
– geçerli iç ve dış Türkmen pasaportlarının bir kopyası ve aslı (uluslararası pasaportun geçerlilik süresi, davetiyede belirtilen vizenin sona erme tarihinden itibaren en az 18 ay olmalıdır);
– Rusça’ya çevrilmiş HIV enfeksiyonu olmadığına dair geçerli bir sertifika (sertifika 3 ay geçerlidir).
Kabulün ön listelere göre yapıldığı belirtilmektedir. Ücretsiz öğrenci vizesi 7 iş günü içinde  verilmektedir. Acil vizenin verilmesi üç iş günü sürer ve maliyeti 160$’dır.

Kaynak : https://www.atavatan-turkmenistan.com
Kaynak Sayfa : https://www.atavatan-turkmenistan.com/tr/turkmen-vatandaslarina-rusyada-okumak-icin-vize-almalarina-kolaylik-saglandi/

The post Türkmen vatandaşlarına Rusya’da okumak için vize almalarına kolaylık sağlandı first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>
https://turkishnews.com.tr/?feed=rss2&p=16129 0
Türkmenistan’da 13 binden fazla öğrenci Japonca öğreniyor https://turkishnews.com.tr/?p=16159&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=turkmenistanda-13-binden-fazla-ogrenci-japonca-ogreniyor https://turkishnews.com.tr/?p=16159#respond Wed, 19 Jul 2023 21:00:00 +0000 https://turkishnews.com.tr/?p=16159 2023-07-20 0 Japonya’nın Türkmenistan Büyükelçiliği’nin bildirdiğine göre, Türkmenistan’a ziyarette bulunan Japonya Parlamento Dışişleri Bakan Yardımcısı Yoshikawa Yuumi, Türkmenistan Ulusal Dünya Dilleri Enstitüsü’nü ziyaret etti. Japon heyeti, sözkonusu eğitim kurumundaki faaliyetler hakkında bilgi verdi. Proje, Japon programı “Grass Roots – Kültür Alanında Ücretsiz Hibe Yardımı” çerçevesinde uygulanmaktadır. Yoshikawa Yuumi, Japonca öğrenen öğrencilerle konuştu. Şu anda 13.360 öğrenci …

The post Türkmenistan’da 13 binden fazla öğrenci Japonca öğreniyor first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>

Japonya’nın Türkmenistan Büyükelçiliği’nin bildirdiğine göre, Türkmenistan’a ziyarette bulunan Japonya Parlamento Dışişleri Bakan Yardımcısı Yoshikawa Yuumi, Türkmenistan Ulusal Dünya Dilleri Enstitüsü’nü ziyaret etti.

Japon heyeti, sözkonusu eğitim kurumundaki faaliyetler hakkında bilgi verdi. Proje, Japon programı “Grass Roots – Kültür Alanında Ücretsiz Hibe Yardımı” çerçevesinde uygulanmaktadır.

Yoshikawa Yuumi, Japonca öğrenen öğrencilerle konuştu. Şu anda 13.360 öğrenci Türkmenistan’daki eğitim kurumlarında Japonca eğitimi alıyor.

Japonya Dışişleri Bakan Yardımcısı Yuumi Yoshikawa’nın Aşkabat ziyareti sırasında Japonya’nın kültürü, tarihi, ekonomisi, modern ve popüler sanatı hakkında 156 kitabı Türkmenistan Devlet Kütüphanesine hediye etmişti.

Kaynak : https://www.atavatan-turkmenistan.com
Kaynak Sayfa : https://www.atavatan-turkmenistan.com/tr/turkmenistanda-13-binden-fazla-ogrenci-japonca-ogreniyor/

The post Türkmenistan’da 13 binden fazla öğrenci Japonca öğreniyor first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>
https://turkishnews.com.tr/?feed=rss2&p=16159 0
Türkmenistan ile Katar Ticaret ve Sanayi Odaları yatırım fırsatlarını değerlendiriyor https://turkishnews.com.tr/?p=16173&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=turkmenistan-ile-katar-ticaret-ve-sanayi-odalari-yatirim-firsatlarini-degerlendiriyor https://turkishnews.com.tr/?p=16173#respond Wed, 19 Jul 2023 21:00:00 +0000 https://turkishnews.com.tr/?p=16173 2023-07-20 0 Türkmenistan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mergen Gurdov, Katar’ın başkenti Doha’da Katar Ticaret ve Sanayi Odası yönetim kurulu üyesi Muhammed bin Ahmed Al-Obaidli ile bir araya geldi. Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı görüşmede, şu anda Türkmenistan ile Katar Devleti arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin başarılı bir şekilde geliştiğini, ancak iki dost ülkenin potansiyelinin …

The post Türkmenistan ile Katar Ticaret ve Sanayi Odaları yatırım fırsatlarını değerlendiriyor first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>

Türkmenistan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mergen Gurdov, Katar’ın başkenti Doha’da Katar Ticaret ve Sanayi Odası yönetim kurulu üyesi Muhammed bin Ahmed Al-Obaidli ile bir araya geldi.

Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı görüşmede, şu anda Türkmenistan ile Katar Devleti arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin başarılı bir şekilde geliştiğini, ancak iki dost ülkenin potansiyelinin bunları önemli ölçüde yoğunlaştırmayı mümkün kıldığını belirtti.

Bu amaçla, şirketlere doğrudan karşılıklı yarar sağlayan temaslar kurma fırsatı sağlayarak, iki ülke arasındaki işbirliğini güçlendirecek bir Türkmen-Katar iş konseyi oluşturmanın önemi hakkında bir görüş dile getirildi.

Katar Ticaret ve Sanayi Odası yönetim kurulu üyesi Muhammed bin Ahmed Al-Obaidli, Türkmen meslektaşına Katarlı işadamlarının Türkmen şirketleriyle ortaklık kurmaya ilgi duyduğunu bildirdi.

Kaynak : https://www.atavatan-turkmenistan.com
Kaynak Sayfa : https://www.atavatan-turkmenistan.com/tr/turkmenistan-ile-katar-ticaret-ve-sanayi-odalari-yatirim-firsatlarini-degerlendiriyor/

The post Türkmenistan ile Katar Ticaret ve Sanayi Odaları yatırım fırsatlarını değerlendiriyor first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>
https://turkishnews.com.tr/?feed=rss2&p=16173 0
Türkmenistan Devlet Başkanı “Orta Asya-Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi” zirvesine katıldı https://turkishnews.com.tr/?p=16190&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=turkmenistan-devlet-baskani-orta-asya-korfez-arap-ulkeleri-isbirligi-konseyi-zirvesine-katildi https://turkishnews.com.tr/?p=16190#respond Wed, 19 Jul 2023 21:00:00 +0000 https://turkishnews.com.tr/?p=16190 2023-07-20 0 Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde düzenlenen “Orta Asya-Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi” zirvesine katıldı. Zirvede konuşan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov bir dizi önerilerde bulundu. İŞTE SUNULAN ÖNERİLER: Orta Asya ülkeleri  ve Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi’nin Dışişleri Bakanları Konferansı gibi kalıcı bir mekanizma oluşturmak. Ticaret ve ekonomik ortaklığın yoğunlaştırılması …

The post Türkmenistan Devlet Başkanı “Orta Asya-Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi” zirvesine katıldı first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>

Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde düzenlenen “Orta Asya-Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi” zirvesine katıldı. Zirvede konuşan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov bir dizi önerilerde bulundu.

İŞTE SUNULAN ÖNERİLER:

  • Orta Asya ülkeleri  ve Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi’nin Dışişleri Bakanları Konferansı gibi kalıcı bir mekanizma oluşturmak.
  • Ticaret ve ekonomik ortaklığın yoğunlaştırılması ve öncelikle ulaşım, enerji, yatırım ve ticaret alanları göz önünde bulundurularak, Orta Asya ülkeleri  ve Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi’nin Ulaştırma Komitesini kurmak.
  • Enerji Konusunda Ortak Çalışma Grubu Oluşturmak.
  • Orta Asya  ve Körfez İşbirliği Konseyi’nin Ticaret Odasının kurulmasını sağlamak.
  • 2024 yılında Türkmenistan’da Orta Asya ülkeleri ve Körfez İşbirliği Konseyi’nin Birinci Yatırım Forumu organize etmek.
  • Orta Asya  ve Körfez İşbirliği Konseyi’nin Ekolojik Konseyini kurmak.
  • tıbbi diplomasi yoluyla temasları yoğunlaştırmak için Orta Asya ülkeleri  ve Körfez İşbirliği Konseyi’nin 2025 yılında Aşkabat’ta  Tıp Kongresini düzenlemek.
  • Orta Asya Devletleri ve Körfez İşbirliği Konseyi’nin Birinci Uluslararası Spor Oyunları Organizasyonu gerçekleştirmek.

Suudi Arabistan Prensi, Bakanlar Kurulu Başkanı Mohammed ben Selman’ın başkanlığında toplanan zirveye; Kazakistan Devlet Başkanı Kasım Comart Tokayev, Kırgızistan Devlet Başkanı Sadır Caparov, Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman, Özbekistan Devlet Başkanı Şavkat Mirziyoyev, Katar Emiri Şeyh Tamim, BAE Başbakanı Seyh Raşid Al Maktum, Kuveyt Prensi Mişal Al Ahmed, Umman Başbakan Yardımcısı Şeyh Asad bin Tarik, Bahreyn Kralı Özel Temsilcisi Şeyh Naser ben Hamad, aynı zamanda Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi Genel Sekreteri Mohammed Al Budaivi katıldı.

Kaynak : https://www.atavatan-turkmenistan.com
Kaynak Sayfa : https://www.atavatan-turkmenistan.com/tr/turkmenistan-devlet-baskani-orta-asya-korfez-arap-ulkeleri-isbirligi-konseyi-zirvesine-katildi/

The post Türkmenistan Devlet Başkanı “Orta Asya-Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi” zirvesine katıldı first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>
https://turkishnews.com.tr/?feed=rss2&p=16190 0
Türk Dünyası’nın En Önemli Şöleni DEDE KORKUT KÜLTÜR VE SANAT ŞÖLENİ BAŞLADI https://turkishnews.com.tr/?p=16202&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=turk-dunyasinin-en-onemli-soleni-dede-korkut-kultur-ve-sanat-soleni-basladi https://turkishnews.com.tr/?p=16202#respond Tue, 18 Jul 2023 21:00:00 +0000 https://turkishnews.com.tr/?p=16202 Türk dünyasının yüzlerce yıllık kültürel kimliğinin taşıyıcısı ve ortak mirası olan Dede Korkut, Bayburt’ta Uluslararası Dede Korkut Kültür ve Sanat Şöleni ile anılıyor. Türk dünyasının ortak değeri olan Dede Korkut’un eşsiz mirasının 17-23 Temmuz tarihleri arasında, 27. kez hatırlanacağı bu şölende, binlerce yerli ve yabancı katılımcı bir araya gelecek. Türk kültürünün en önemli sembol isimlerinden …

The post Türk Dünyası’nın En Önemli Şöleni DEDE KORKUT KÜLTÜR VE SANAT ŞÖLENİ BAŞLADI first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>

Türk dünyasının yüzlerce yıllık kültürel kimliğinin taşıyıcısı ve ortak mirası olan Dede Korkut, Bayburt’ta Uluslararası Dede Korkut Kültür ve Sanat Şöleni ile anılıyor. Türk dünyasının ortak değeri olan Dede Korkut’un eşsiz mirasının 17-23 Temmuz tarihleri arasında, 27. kez hatırlanacağı bu şölende, binlerce yerli ve yabancı katılımcı bir araya gelecek.

Türk kültürünün en önemli sembol isimlerinden Dede korkut’un en eski Türk destanı olan Dede Korkut Kitabı’nda anlattığı kahramanlık hikâyeleri, bugün hâlâ Türk tarihine ve kültürel geçmişine ışık tutmaya devam ediyor.  Efsaneye göre Dede Korkut’un mezarına ev sahipliği yapan Bayburt ise, 1994 yılından bu yana Temmuz ayının üçüncü haftasında, ünlü bilgenin eşsiz mirasına dikkat çekmek üzere düzenlenen Uluslararası Dede Korkut ve Sanat Şenlikleri’ne ev sahipliği yapıyor. Özellikle Türk dünyasında ilgiyle takip edilen şölen, Bayburt’un da en önemli kültürel etkinlikleri arasında yer alıyor.

 Türk Dünyası’nı bir araya getiren şenlikler

Şenlikler geleneksel olarak Masat köyünde bulunan Dede Korkut Türbesi’nin ziyaret edilmesiyle başlıyor. Dede Korkut’un UNESCO tarafından Somut Olmayan Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınmasıyla daha da önem kazanan festival boyunca cirit oyunları, yöresel yemek sunumları, resim ve el sanatları sergileri, konserler, folklor gösterileri, şiir dinletileri, konferans ve panellerin de dahil olduğu birçok sosyal ve kültürel etkinlik gerçekleştiriliyor.Türk dünyasını kendi tarihi ve kültürüyle tanıştırma açısından önemli bir sosyal sorumluluk girişimi olan Uluslararası Dede Korkut Kültür ve Sanat Şöleni’ne ülke genelinden ve Türk Cumhuriyetleri’nden de birçok önemli isim, halk oyunları ekibi, sanatçı ve akademisyen davet ediliyor. Bir hafta süren şenliklerde bu yıl yerli ve yabancı olmak üzere yaklaşık üç yüz bin katılımcının ağırlanması bekleniyor.

Nesilden Nesile Aktarılan Hikayeler

Türk dünyasının “bilge atası” olarak kabul edilen Dede Korkut’un adına ve özlü sözlerine, Türk destan ve hikâyelerinde sık sık rastlamak mümkün. Türk bilge, bu hikâyelerde ve çeşitli rivayetlerde kimi zaman “Korkut” ya da “Korkut Ata” olarak da anılıyor. Ancak Dede Korkut, en çok Türk edebiyatında kendi adıyla anılan hikâyelerin anlatıcısı olarak biliniyor.Ayrıca Türk halk kahramanlarının öykülerinin anlatıldığı Dede Korkut hikâyeleri, Türk dili ve edebiyatının da en önemli eserleri arasında. Türklerin geçmiş hayatına dair önemli ipuçları veren bu hikâyeler, Türk boylarının örfleri, adetleri, gelenekleri, aile ve ahlaki yapıları hakkında da detaylı bilgiler barındırıyor. Öykülerin yazılış amacının da bu bilgileri gelecek nesillere aktarmak olduğu düşünülüyor.Dede Korkut hikâyeleri ile dilden dile ve kuşaktan kuşağa aktarılan değerler, bugün hâlâ Türk kültürel belleğinde canlılığını koruyor. Öyküler, geçmişle bugün arasındaki kültürel bağın güçlenmesine, kültürel devamlılığın sağlanmasına, aidiyet ve kimlik kavramlarının geleceğe taşınmasına katkıda bulunuyor.Bu yönüyle Türkçe konuşulan ülkelerde birleştirici bir unsur olan Dede Korkut mirası, ayrıca 2018 yılından beri UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi’nde yer alıyor.

 

 

Kaynak : https://www.atavatan-turkmenistan.com
Kaynak Sayfa : https://www.atavatan-turkmenistan.com/tr/turk-dunyasinin-en-onemli-soleni-dede-korkut-kultur-ve-sanat-soleni-basladi/

The post Türk Dünyası’nın En Önemli Şöleni DEDE KORKUT KÜLTÜR VE SANAT ŞÖLENİ BAŞLADI first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>
https://turkishnews.com.tr/?feed=rss2&p=16202 0
Türkmenistan heyeti, Azerbaycan’ı ziyaret ediyor https://turkishnews.com.tr/?p=16206&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=turkmenistan-heyeti-azerbaycani-ziyaret-ediyor https://turkishnews.com.tr/?p=16206#respond Mon, 17 Jul 2023 21:00:00 +0000 https://turkishnews.com.tr/?p=16206 2023-07-18 0 Türkmenistan heyeti, Orta Asya ile Avrupa arasında artan yük taşımacılığında karşılıklı işbirliğini genişletmek, ek potansiyelleri belirlemek ve yeni yük türlerinin cazibesini teşvik etmek amacıyla Bakü Uluslararası Deniz Ticaret Limanı’nı ziyaret etti. Türkmenistan Ticaret ve Dış Ekonomik İlişkiler Bakanlığı’nın Daire Başkanı Murat Muradov’un başkanlığındaki heyette, ulaştırma, lojistik, ticaret ve diğer özel kuruluşları temsil eden …

The post Türkmenistan heyeti, Azerbaycan’ı ziyaret ediyor first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>

Türkmenistan heyeti, Orta Asya ile Avrupa arasında artan yük taşımacılığında karşılıklı işbirliğini genişletmek, ek potansiyelleri belirlemek ve yeni yük türlerinin cazibesini teşvik etmek amacıyla Bakü Uluslararası Deniz Ticaret Limanı’nı ziyaret etti.

Türkmenistan Ticaret ve Dış Ekonomik İlişkiler Bakanlığı’nın Daire Başkanı Murat Muradov’un başkanlığındaki heyette, ulaştırma, lojistik, ticaret ve diğer özel kuruluşları temsil eden temsilciler yer aldı.

Bakü limanının teknik imkanları, uygulanan ve planlanan altyapı projeleri hakkında bilgi sahibi olan Türkmen heyeti, karşılıklı işbirliği içerisinde taşınan yük hacmi, uluslararası limanlar ve lojistik firmaları hakkında bilgi aldılar.

Aynı zamanda Azerbaycan’da bulunan Türkmen heyeti, Alyat Serbest Ekonomik Bölgesi’ni (AFEZ) ziyaret ederek AFEZ Yönetim Kurulu Başkanı Valeh Aleskerov ile görüştü.

Bu arada, Türkmenistan ile Azerbaycan’ın ticaret hacmi bu yılın ilk beş ayında geçen yılın aynı dönemine göre 3,8 kat artırdığını bildirdi. Bu rakam, geçen yılki 125.9 milyon $’a karşı 485.46 milyon $ olarak gerçekleşti. Bu göstergeye göre Türkmenistan, Azerbaycan’ın 15 büyük dış ticaret ortağı listesine girdi.

Kaynak : https://www.atavatan-turkmenistan.com
Kaynak Sayfa : https://www.atavatan-turkmenistan.com/tr/turkmenistan-heyeti-azerbaycani-ziyaret-ediyor/

The post Türkmenistan heyeti, Azerbaycan’ı ziyaret ediyor first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>
https://turkishnews.com.tr/?feed=rss2&p=16206 0
Irak heyeti Türkmenistan’ı ziyaret edecek https://turkishnews.com.tr/?p=16210&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=irak-heyeti-turkmenistani-ziyaret-edecek https://turkishnews.com.tr/?p=16210#respond Mon, 17 Jul 2023 21:00:00 +0000 https://turkishnews.com.tr/?p=16210 2023-07-18 0 Irak Elektrik Bakanı Ziyad Ali Fadel, ülkenin Parlamento elektrik ve enerji komitesi üyeleriyle yaptığı toplantıda, iki heyetin gaz ithalatıyla ilgili olası anlaşmaları görüşmek üzere Katar ve Türkmenistan’ı ziyaret edeceğini söyledi. Irak Haber Ajansı’nın haberine göre, toplantının, bakanlığın yaz aylarında elektrik sağlama planlarını görüşmek üzere düzenlendiğini söyledi. Kurul başkanı, özellikle yaz aylarında hava sıcaklıklarının …

The post Irak heyeti Türkmenistan’ı ziyaret edecek first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>

Irak Elektrik Bakanı Ziyad Ali Fadel, ülkenin Parlamento elektrik ve enerji komitesi üyeleriyle yaptığı toplantıda, iki heyetin gaz ithalatıyla ilgili olası anlaşmaları görüşmek üzere Katar ve Türkmenistan’ı ziyaret edeceğini söyledi.

Irak Haber Ajansı’nın haberine göre, toplantının, bakanlığın yaz aylarında elektrik sağlama planlarını görüşmek üzere düzenlendiğini söyledi.

Kurul başkanı, özellikle yaz aylarında hava sıcaklıklarının artmasıyla bağlantılı olarak vatandaşlara enerji sağlamak için çalışmaların sürdürülmesi gerektiğini vurguladı.

Fadel, elektrik krizine etkin çözüm bulunması ve santrallerin gerekli akaryakıtla donatılması için Petrol Bakanlığı ile toplantı yapıldığını belirtti.

Iraklı yetkili, iki heyetin elektrik santrallerini çalıştırmak için yeterli yakıta sahip olmak amacıyla iki ülkeden gaz ithal etmeye yönelik olası anlaşmaları görüşmek üzere Türkmenistan ve Katar’ı ziyaret edeceğini de sözlerine ekledi.

Kaynak : https://www.atavatan-turkmenistan.com
Kaynak Sayfa : https://www.atavatan-turkmenistan.com/tr/irak-heyeti-turkmenistani-ziyaret-edecek/

The post Irak heyeti Türkmenistan’ı ziyaret edecek first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>
https://turkishnews.com.tr/?feed=rss2&p=16210 0
Türkmenistan özel şirketleri İstanbul’daki fuara katıldı https://turkishnews.com.tr/?p=15835&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=turkmenistan-ozel-sirketleri-istanbuldaki-fuara-katildi https://turkishnews.com.tr/?p=15835#respond Thu, 13 Jul 2023 21:00:00 +0000 https://turkishnews.com.tr/?p=15835 2023-07-14 0 Türkmenistan özel şirketleri 12 Temmuz’da açılışı yapılan F-İstanbul Gıda ve İçecek Fuarı’nda “Türkmenistan Üretilmiştir” etiketli gıda ürünleri sergilediler. Fuar organizatörlerinin internet sitesine göre, İstanbul Fuar Merkezi bu yıl Türkmenistan dahil 96’dan fazla ülkeden bine yakın markayı bir araya getirdi. Bu yıl ikincisi düzenlenen İstanbul Fuarı, işlenmiş gıda, içecek, şekerleme, gıda katkı maddeleri ve …

The post Türkmenistan özel şirketleri İstanbul’daki fuara katıldı first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>

Türkmenistan özel şirketleri 12 Temmuz’da açılışı yapılan F-İstanbul Gıda ve İçecek Fuarı’nda “Türkmenistan Üretilmiştir” etiketli gıda ürünleri sergilediler. Fuar organizatörlerinin internet sitesine göre, İstanbul Fuar Merkezi bu yıl Türkmenistan dahil 96’dan fazla ülkeden bine yakın markayı bir araya getirdi.

Bu yıl ikincisi düzenlenen İstanbul Fuarı, işlenmiş gıda, içecek, şekerleme, gıda katkı maddeleri ve ambalaj olmak üzere gıda sektörünün tüm paydaşlarını bir araya getiriyor. Fuar pavyonlarını dünyanın onlarca ülkesinden yaklaşık 15.000 iş adamı ve bu alanda faaliyet gösteren profesyonellerin ziyaret etmesi bekleniyor.

Türkmenistan’ı festivalde şekerleme ve diğer gıda ürünleri üreticileri – Altyn Yunus, Kilwan, Täze Aý, Balşeker, Parahat, Arçalyk, Parasatly, Mahriban-Merw ve diğerleri de dahil olmak üzere 16 özel şirket temsil ediyor.

İstanbul Fuar Alanı, şirketler ve girişimciler için büyük fırsatlar sunuyor. Fuarın katılımcıları, uluslararası pazarlara, yeni ortaklıklara ve iş bağlantılarını genişletme fırsatlarına erişiyor.

Kaynak : https://www.atavatan-turkmenistan.com
Kaynak Sayfa : https://www.atavatan-turkmenistan.com/tr/turkmenistan-ozel-sirketleri-istanbuldaki-fuara-katildi/

The post Türkmenistan özel şirketleri İstanbul’daki fuara katıldı first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>
https://turkishnews.com.tr/?feed=rss2&p=15835 0
Körfez İşbirliği Konseyi-Orta Asya Zirvesi yapılacak https://turkishnews.com.tr/?p=15845&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=korfez-isbirligi-konseyi-orta-asya-zirvesi-yapilacak https://turkishnews.com.tr/?p=15845#respond Thu, 13 Jul 2023 21:00:00 +0000 https://turkishnews.com.tr/?p=15845 2023-07-14 0 Suudi Arabistan, 19 Temmuz’da Cidde’de Körfez İşbirliği Konseyi–Orta Asya zirvesine ev sahipliği yapacak. Saudi Gazette gazetesinin haberine göre, Kral Selman iki bloğun tüm ülkelerinin liderlerine yaklaşan zirveye katılmaları için davetiye gönderdi. Körfez Arap Devletleri İşbirliği Konseyi’ne katılan ülkelerin ve Orta Asya Devletleri Dışişleri Bakanlarının ilk toplantısı Eylül 2022’de Riyad’da yapılmıştı. Sözkonusu toplantıda, ticaret, …

The post Körfez İşbirliği Konseyi-Orta Asya Zirvesi yapılacak first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>

Suudi Arabistan, 19 Temmuz’da Cidde’de Körfez İşbirliği Konseyi–Orta Asya zirvesine ev sahipliği yapacak. Saudi Gazette gazetesinin haberine göre, Kral Selman iki bloğun tüm ülkelerinin liderlerine yaklaşan zirveye katılmaları için davetiye gönderdi.

Körfez Arap Devletleri İşbirliği Konseyi’ne katılan ülkelerin ve Orta Asya Devletleri Dışişleri Bakanlarının ilk toplantısı Eylül 2022’de Riyad’da yapılmıştı. Sözkonusu toplantıda, ticaret, yatırım, eğitim, sağlık, kültür ve spor alanlarında işbirliğini tesis etmeyi amaçlayan 2023-2027 Ortak Eylem Planı kabul edilmişti.

Geçen yıl ağustos ayında Türkmenistan ve Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi Aşkabat’ta başta ticaret ve ekonomik alan, enerji sektörleri, su ve gıda güvenliği olmak üzere ilişkileri yoğunlaştırmayı amaçlayan bir Mutabakat Zaptı imzaladı.

Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi, altı Arap ülkesini kapsayan bölgesel bir organizasyondur: Bahreyn, Katar, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, Umman ve Suudi Arabistan.

Kaynak : https://www.atavatan-turkmenistan.com
Kaynak Sayfa : https://www.atavatan-turkmenistan.com/tr/korfez-isbirligi-konseyi-orta-asya-zirvesi-yapilacak/

The post Körfez İşbirliği Konseyi-Orta Asya Zirvesi yapılacak first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>
https://turkishnews.com.tr/?feed=rss2&p=15845 0
Irak, Türkmenistan ve Katar’dan gaz ithal etme çabalarını sürdürüyor https://turkishnews.com.tr/?p=15876&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=irak-turkmenistan-ve-katardan-gaz-ithal-etme-cabalarini-surduruyor https://turkishnews.com.tr/?p=15876#respond Thu, 13 Jul 2023 21:00:00 +0000 https://turkishnews.com.tr/?p=15876 2023-07-14 0 Irak Başbakanı Muhammed Şii El Sudani, doğal gaz ithalatına alternatifler bulunması talimatını verdi. Başbakanlık Ofisi (PMO) tarafından yapılan açıklamaya göre, Al-Sudani, enerji sektöründe Iraklı yetkililerle yaptığı görüşmede, mevcut hükümetin elektrik enerjisi üretiminin 26 bin megavat ile Irak tarihinin en yüksek düzeyine ulaşmak için tedbirler aldığını söyledi. Irak birçok mega projeyle gaz üretimini artırmaya çalışsa …

The post Irak, Türkmenistan ve Katar’dan gaz ithal etme çabalarını sürdürüyor first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>

Irak Başbakanı Muhammed Şii El Sudani, doğal gaz ithalatına alternatifler bulunması talimatını verdi. Başbakanlık Ofisi (PMO) tarafından yapılan açıklamaya göre, Al-Sudani, enerji sektöründe Iraklı yetkililerle yaptığı görüşmede, mevcut hükümetin elektrik enerjisi üretiminin 26 bin megavat ile Irak tarihinin en yüksek düzeyine ulaşmak için tedbirler aldığını söyledi.

Irak birçok mega projeyle gaz üretimini artırmaya çalışsa da El Sudani, Irak hükümetine alternatifler ve hızlı çözümler bulması ve Türkmenistan ve Katar’dan gaz ithal etmek için başlattığı çalışmaları sürdürmesi yönünde talimat verdi.

Başbakan ayrıca Petrol Bakanlığı’na enerji sahalarının geliştirilmesi için uluslararası şirketlerle birlikte çalışması talimatını verdi ve güneş enerjisinden elektrik üreten projelerin tamamlanmasının hızlandırılması gerektiğinin altını çizdi.

Kaynak : https://www.atavatan-turkmenistan.com
Kaynak Sayfa : https://www.atavatan-turkmenistan.com/tr/irak-turkmenistan-ve-katardan-gaz-ithal-etme-cabalarini-surduruyor/

The post Irak, Türkmenistan ve Katar’dan gaz ithal etme çabalarını sürdürüyor first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>
https://turkishnews.com.tr/?feed=rss2&p=15876 0
Dünya Kuraş Şampiyonası Türkmenistan’da gerçekleştirilecek https://turkishnews.com.tr/?p=15940&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=dunya-kuras-sampiyonasi-turkmenistanda-gerceklestirilecek https://turkishnews.com.tr/?p=15940#respond Wed, 12 Jul 2023 21:00:00 +0000 https://turkishnews.com.tr/?p=15940 2023-07-13 0 2023 yılının Kasım ayında Türkmenistan Dünya Kuraş Şampiyonası’na ev sahipliği yapacak. Bununla ilgili kararname, Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov tarafından imzalandı. Devlet Başkanı tarafından imzalanan kararname kapsamında Dünya Kuraş Şampiyonası’nı üst düzeyde organize etmek için organizasyon komitesi oluşturuldu ve bu komitenin üyeleri belirlendi. Kuraş, bilinen en eski halk güreşi türlerinden biri. Araştırmalara göre …

The post Dünya Kuraş Şampiyonası Türkmenistan’da gerçekleştirilecek first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>

2023 yılının Kasım ayında Türkmenistan Dünya Kuraş Şampiyonası’na ev sahipliği yapacak. Bununla ilgili kararname, Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov tarafından imzalandı.

Devlet Başkanı tarafından imzalanan kararname kapsamında Dünya Kuraş Şampiyonası’nı üst düzeyde organize etmek için organizasyon komitesi oluşturuldu ve bu komitenin üyeleri belirlendi.

Kuraş, bilinen en eski halk güreşi türlerinden biri. Araştırmalara göre oyun bugünkü Özbekistan topraklarında, bundan en az 3.500 yıl önce ortaya çıktı.

Özbekçede “Kuraş” kelimesi, “bir hedefe dürüstlükle ulaşmak” anlamına geliyor.

2003’te Kuraş, bir Asya sporu olarak kabul edildi ve resmen Asya’daki tüm kıta oyunlarına dâhil edildi. Böylece Asya Oyunları, Asya İç Mekân Oyunları, Asya Plaj Oyunları ve Asya Dövüş Sanatları Oyunları programlarına dahil edildi.

Kaynak : https://www.atavatan-turkmenistan.com
Kaynak Sayfa : https://www.atavatan-turkmenistan.com/tr/dunya-kuras-sampiyonasi-turkmenistanda-gerceklestirilecek/

The post Dünya Kuraş Şampiyonası Türkmenistan’da gerçekleştirilecek first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>
https://turkishnews.com.tr/?feed=rss2&p=15940 0
Türkmenistan Sanayiciler ve Girişimciler Birliği’ne yeni başkan seçildi https://turkishnews.com.tr/?p=15956&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=turkmenistan-sanayiciler-ve-girisimciler-birligine-yeni-baskan-secildi https://turkishnews.com.tr/?p=15956#respond Wed, 12 Jul 2023 21:00:00 +0000 https://turkishnews.com.tr/?p=15956 2023-07-13 0 Türkmenistan Sanayiciler ve Girişimciler Birliği’nin olağanüstü toplantısı yapıldı. Toplantıda kurul üyeleri, “2022-2028 Türkmenistan Devlet Başkanı’nın ülkenin sosyo-ekonomik kalkınmasına yönelik Programın” uygulanmasını konusunu görüştü. Birlik tarafından Türkmenistan Devlet Başkanı’nın aldığı karar doğrultusunda oluşturulan “Türkmenistan’daki Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Destekleme Fonu” hakkında da görüş alışverişinde bulunuldu. Toplantının gündeminde ayrıca Birlik Yönetim Kurulu oluşumunda değişiklik …

The post Türkmenistan Sanayiciler ve Girişimciler Birliği’ne yeni başkan seçildi first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>

Türkmenistan Sanayiciler ve Girişimciler Birliği’nin olağanüstü toplantısı yapıldı. Toplantıda kurul üyeleri, “2022-2028 Türkmenistan Devlet Başkanı’nın ülkenin sosyo-ekonomik kalkınmasına yönelik Programın” uygulanmasını konusunu görüştü.

Birlik tarafından Türkmenistan Devlet Başkanı’nın aldığı karar doğrultusunda oluşturulan “Türkmenistan’daki Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Destekleme Fonu” hakkında da görüş alışverişinde bulunuldu.

Toplantının gündeminde ayrıca Birlik Yönetim Kurulu oluşumunda değişiklik yapılması ve Birlik Yönetim Kurulu Başkanı seçimi de yer aldı.

Bu bağlamda, Türkmenistan Sanayiciler ve Girişimciler Birliği’ne yeni başkan seçildi. Birliğin yeni başkanı görevine Nökerguli Ataguliyev seçildi.

Nökerguli Ataguliyev, devlet ve diplomatik faaliyetlerde geniş deneyime sahiptir. Kendisi Ticaret ve Dış Ekonomik İlişkileri Bakanı, Türkmenistan’ın BAE ve Tacikistan nezdindeki Büyükelçisi görevilerinde bulundu.

Aynı zamanda, Nökerguli Ataguliyev Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı görevinde de bulunmuştu.

 

Kaynak : https://www.atavatan-turkmenistan.com
Kaynak Sayfa : https://www.atavatan-turkmenistan.com/tr/turkmenistan-sanayiciler-ve-girisimciler-birligine-yeni-baskan-secildi-2/

The post Türkmenistan Sanayiciler ve Girişimciler Birliği’ne yeni başkan seçildi first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>
https://turkishnews.com.tr/?feed=rss2&p=15956 0
Türkiye’nin en güzel mavi sularındaki yolculuğunuzun keyfini çıkarın https://turkishnews.com.tr/?p=15903&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=turkiyenin-en-guzel-mavi-sularindaki-yolculugunuzun-keyfini-cikarin https://turkishnews.com.tr/?p=15903#respond Wed, 12 Jul 2023 21:00:00 +0000 https://turkishnews.com.tr/?p=15903 Türkiye’nin Ege ve Akdeniz sularında özel bir tekne deneyimi olan mavi yolculuk için yılın en güzel zamanları yine geldi. Turkaeagean ve Turkish Riviera’nın birbirinden güzel koylarında, Ege ve Akdeniz manzaralarının tadını çıkarırken; teknenizle yanaşacağınız limanlarda da Türk mutfağının lezzetleri eşliğinde keyifli akşamlar geçirebilirsiniz. Dümeni sonsuz maviliğe doğru kırarken, yıldızların altında dalgaların kıpırtısıyla uykuya dalabileceğiniz en …

The post Türkiye’nin en güzel mavi sularındaki yolculuğunuzun keyfini çıkarın first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>

Türkiye’nin Ege ve Akdeniz sularında özel bir tekne deneyimi olan mavi yolculuk için yılın en güzel zamanları yine geldi. Turkaeagean ve Turkish Riviera’nın birbirinden güzel koylarında, Ege ve Akdeniz manzaralarının tadını çıkarırken; teknenizle yanaşacağınız limanlarda da Türk mutfağının lezzetleri eşliğinde keyifli akşamlar geçirebilirsiniz. Dümeni sonsuz maviliğe doğru kırarken, yıldızların altında dalgaların kıpırtısıyla uykuya dalabileceğiniz en güzel rotaları bir araya getirdik.

 

Turkaegean’a Doğru

Türkiye’deki mavi yolculukların ilk rotası Turkaegean ve Türkiye’nin en önemli mavi yolculuk duraklarından biri ise Bodrum. Türkiye’de mavi yolculuk konseptinin ilk başladığı bölge de olan Bodrum’da Gümüşlük, Bitez, Yalıkavak, Aspat, Cennet ve Iassos, mavi yolculuk için en tercih edilen koylar arasında. Tekneyle koyları dolaştıktan sonra karaya çıkabilir ve 15. yüzyıldan kalma Bodrum Kalesi’ni ile kale içindeki Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’ni de ziyaret edebilirsiniz. Aynı zamanda bir gastronomi merkezi de olan Bodrum’da Ege, Türk ve dünya mutfağının en iyi örneklerini deneyimleyebilirsiniz.

 

Yeryüzündeki Cennet: Datça Yarımadası

Ege’den Akdeniz’e doğru çizdiğimiz mavi yolculuk rotasının sonraki durakları Gökova, Datça ve Marmaris. Bodrum ve Datça Yarımadaları arasında uzanan Gökova Körfezi, mavi yolculuk sevenlerin gözdesi. Bu rotada Orak Adası, Sedir Adası, Küfre Koyu, Löngöz Koyu, Çanak Koyu/İngiliz Limanı, Değirmen Bükü, Yedi Adalar, Lacivert Koyu ve Tavşan Adası gibi birbirinden güzel koy ve adayı keşfedebilirsiniz. Datça Yarımadası ise sizi Kurubük, Palamutbükü, Hayıtbükü, Kızılbük, Ballıca Bükü, Boynuzcuk ve Armonika gibi irili ufaklı birçok koy ile karşılayacak. Yemyeşil bitki örtüsüyle kaplı bu koylarda sizi harika bir doğa deneyimi ve görkemli Knidos Antik Kenti bekliyor olacak.  Yolculuğunuzun Marmaris etabında ise Adaköy, Keçi Adası, Güvercin Adası, Cennet Adası, Serçe Koyu, Bozukkale Koyu ve Bozburun da dahil, harika koylar bir bir önünüzde uzanacak. Sular sizi buraya kadar getirdikten sonra karaya ayak basabilir ve Marmaris Kalesi, Physkos ve Amos Antik Kentleri de dahil, farklı tarihi kültür miraslarını ziyaret edebilirsiniz.

 

Mavi Yolculuğun Kalbi: Göcek

Dümeni Türk Rivierası’na doğru kırmayı sürdürdüğünüzde sizi yelken cenneti Göcek karşılayacak. Göcek’ten hemen önce ise sazlıklarla çevrili Dalyan nehri ve karada da Kaunos Antik Kenti sizi selamlayacak. Türkiye’deki çoğu mavi yolculuğun en önemli noktası olan Göcek’te Osman Ağa Koyu, Boynuz Bükü Koyu, Sarsala Koyu, Domuz Adası ve Bedri Rahmi Koyu gibi durakları görecek ve bölgeye kelimenin tam anlamıyla âşık olacaksınız. Kleopatra Hamamı olarak bilinen koyda ise batık kalıntılar bulunuyor. Burada tüplü dalış yapabilir, sualtındaki harika yaşamı ve tarihi kalıntıları keşfedebilirsiniz. Ege ve Akdeniz kıyılarının buluştuğu nokta olan Fethiye, dünya standartlarındaki yat limanlarıyla mavi yolculuğun popüler duraklarından. Fethiye molanızda berrak sularda yapacağınız dalışlarda sualtını keşfettikten sonra kekik kokan dağ esintileri eşliğinde küçük koylarda geceleyebilirsiniz. Fethiye’den demir aldıktan sonra rotanızı sayısız koyuyla kendine hayran bırakan Ölüdeniz’e çevirebilirsiniz. Türkiye’nin yamaç paraşütü cenneti de olan Ölüdeniz’de, Kumburnu Koyu, Gemiler Adası, Kabak Koyu, Kıdrak Koyu, Şövalye Adası, Samanlık, Kalemya, Akvaryum ve 80’den fazla kelebek türüne ev sahipliği yapan Kelebekler Vadisi da dahil, birbirinden güzel koyları keşfedebilirsiniz.

 

Kaş’tan Kekova’ya Rüya Yolculuk

Türk Rivierası’nın başkenti Antalya’da, unutulmaz bir mavi yolculuk deneyimi için uğrayabileceğiniz bir diğer rota ise tam bir Akdenizli olan Kaş. Türkiye’nin de en sevilen tatil beldelerinden biri olan Kaş dünyanın en güzel beach’i listelerindeki ünlü Kaputaş Plajı’na da ev sahipliği yapıyor. Kalkan ile Kekova’ya uzanan bir mavi yolculuk ise gerçekten de hayat boyu yaşanabilecek en özel deneyimlerden. Özellikle her tarafı tarihi kalıntılarla çevrili Kekova Adası sizin için eşsiz bir deneyim sunacak. Kaş’tan açılırken aşacağınız ilk koy ise güzelliğiyle dikkat çeken Limanağzı Koyu. Güvercin Adası, On İki Adalar, Ufak Dere, İnönü Koyu, Aperlai, Yağlıca Koyu, Tersane Koyu, Akvaryum Koyu, Üçağız, Kaleköy ve Karalos Koyu da yine bu güzel rotada sizi bekleyen diğer duraklar arasında yer alıyor. Bu turun size sürprizi ise Gökkaya Koyu’nda sadece tekneyle ulaşılabilen Korsan Mağarası.

Kaynak : https://www.atavatan-turkmenistan.com
Kaynak Sayfa : https://www.atavatan-turkmenistan.com/tr/turkiyenin-en-guzel-mavi-sularindaki-yolculugunuzun-keyfini-cikarin/

The post Türkiye’nin en güzel mavi sularındaki yolculuğunuzun keyfini çıkarın first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>
https://turkishnews.com.tr/?feed=rss2&p=15903 0
Bağlantısızlar Hareketi’nin Sağlık konferansı Türkmenistan’da yapılacak https://turkishnews.com.tr/?p=15927&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=baglantisizlar-hareketinin-saglik-konferansi-turkmenistanda-yapilacak https://turkishnews.com.tr/?p=15927#respond Wed, 12 Jul 2023 21:00:00 +0000 https://turkishnews.com.tr/?p=15927 2023-07-132023-07-13 0 Bağlantısızlar Hareketi’ne üye ülkelerin tıbbi ve sıhhi bölümlerinin bilimsel konferansı 2023’te Aşkabat’ta yapılacak. Türkmenistan heyeti, 5-7 Temmuz tarihlerinde Budapeşte’de düzenlenen Yedinci Çevre ve Sağlık Bakanlar Konferansı’na katıldı. Türkmen heyeti, DSÖ Avrupa Bölge Ofisi Direktörü Hans Kluge ile bir tıp konferansı düzenleme konularını görüştüler. Bağlantısızlar Hareketi (NAM), kuruluş tarihi, 25 bağlantısız ülkenin Devlet ve …

The post Bağlantısızlar Hareketi’nin Sağlık konferansı Türkmenistan’da yapılacak first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>

Bağlantısızlar Hareketi’ne üye ülkelerin tıbbi ve sıhhi bölümlerinin bilimsel konferansı 2023’te Aşkabat’ta yapılacak.

Türkmenistan heyeti, 5-7 Temmuz tarihlerinde Budapeşte’de düzenlenen Yedinci Çevre ve Sağlık Bakanlar Konferansı’na katıldı. Türkmen heyeti, DSÖ Avrupa Bölge Ofisi Direktörü Hans Kluge ile bir tıp konferansı düzenleme konularını görüştüler.

Bağlantısızlar Hareketi (NAM), kuruluş tarihi, 25 bağlantısız ülkenin Devlet ve Hükümet Başkanları 1. Konferansı’nın Belgrad’da açıldığı 1 Eylül 1961 olarak kabul edilir. Bugün Bağlantısızlar Hareketi 120 ülkeyi birleştiriyor. Üye ülkeler dünya nüfusunun %55’ini, BM üyelerinin 2/3’ünü oluşturur.

Bağlantısızlar Hareketinde Devlet Başkanları ve Başbakanlar tarafından Bağlantısızlar Hareketi Zirvesi olarak konferanslar yapılır.

Kaynak : https://www.atavatan-turkmenistan.com
Kaynak Sayfa : https://www.atavatan-turkmenistan.com/tr/baglantisizlar-hareketinin-saglik-konferansi-turkmenistanda-yapilacak/

The post Bağlantısızlar Hareketi’nin Sağlık konferansı Türkmenistan’da yapılacak first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>
https://turkishnews.com.tr/?feed=rss2&p=15927 0
Japonya, Türkmenistan Devlet Kütüphanesine kitap hediye etti https://turkishnews.com.tr/?p=15969&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=japonya-turkmenistan-devlet-kutuphanesine-kitap-hediye-etti https://turkishnews.com.tr/?p=15969#respond Tue, 11 Jul 2023 21:00:00 +0000 https://turkishnews.com.tr/?p=15969 2023-07-12 0 Japonya Nippon Vakfı tarafından yürütülen Read Japan Projesi kapsamında Türkmenistan Devlet Kültür Merkezi Devlet Kütüphanesi’ne 156 kitap hediye edildi. Bununla ilgili düzenlenen törene; Aşkabat’ta çalışma ziyaretinde bulunan Parlamento İşlerinden Sorumlu Japonya Dışişleri Bakan Yardımcısı Yuumi Yoshikawa katıldı. Japon diplomat, Ekim 2015’te Japonya Başbakanı Shinzo Abe’nin Türkmenistan’a yaptığı resmi ziyaretin ikili ilişkilerin tarihinde önemli …

The post Japonya, Türkmenistan Devlet Kütüphanesine kitap hediye etti first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>

Japonya Nippon Vakfı tarafından yürütülen Read Japan Projesi kapsamında Türkmenistan Devlet Kültür Merkezi Devlet Kütüphanesi’ne 156 kitap hediye edildi. Bununla ilgili düzenlenen törene; Aşkabat’ta çalışma ziyaretinde bulunan Parlamento İşlerinden Sorumlu Japonya Dışişleri Bakan Yardımcısı Yuumi Yoshikawa katıldı.

Japon diplomat, Ekim 2015’te Japonya Başbakanı Shinzo Abe’nin Türkmenistan’a yaptığı resmi ziyaretin ikili ilişkilerin tarihinde önemli yer edindiğini söyledi.

Türkmenistan ve Japonya’yı birbirine bağlayan diplomatik ilişkilerin kurulmasından bu yana 30 yılı aşkın bir süredir ülkeler arasında eğitim, bilim ve kültürel işbirliğinni geliştiğine dikkat çeken Japon Bakan Yardımcısı, bazı Türkmen okullarının Japoncayı ikinci yabancı dil olarak okuttuğunu ve bazı okullarda yabancı dil olarak tercih edildiğini söyledi.

Geçen yıl Kasım ayında Japonya ile Türkmenistan arasında diplomatik işbirliğinin kurulmasının 30. yıl dönümü kapsamında Japonya’nın Türkmenistan Büyükelçisi Yamamoto Hiroyuki, Uluslararası Beşeri Bilimler ve Kalkınma Enstitüsü’ne Japonya hakkında 53 kitap hediye etmişti.

Kaynak : https://www.atavatan-turkmenistan.com
Kaynak Sayfa : https://www.atavatan-turkmenistan.com/tr/japonya-turkmenistan-devlet-kutuphanesine-kitap-hediye-etti/

The post Japonya, Türkmenistan Devlet Kütüphanesine kitap hediye etti first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>
https://turkishnews.com.tr/?feed=rss2&p=15969 0
Mahtumkulu Firâki ve Türk Dünyası Edebiyatı Uluslararası Bilimsel Konferansı https://turkishnews.com.tr/?p=15976&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=mahtumkulu-firaki-ve-turk-dunyasi-edebiyati-uluslararasi-bilimsel-konferansi https://turkishnews.com.tr/?p=15976#respond Tue, 11 Jul 2023 21:00:00 +0000 https://turkishnews.com.tr/?p=15976 2023-07-122023-07-12 0 Doğunun Büyük Düşünürü ve Bilge Şairi Mahtumkulu Firâki’nin doğumunun 300. yılına ithafen Mahtumkulu Firâki ve Türk Dünyası Edebiyatı Uluslararası Bilimsel Konferansı TÜRKSOY’da düzenlendi. konferansın açış konuşmalarını TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, Türkmenistan Ankara Büyükelçisi Mekan Işankuliev ve Türkmenistan İlimler Akademisi Mahtumkulu Dil, Edebiyat ve Millî Yazmalar Enstitüsü’nün Müdürü Davut Orazsahedov yaptı. Etkinliğin moderatörlüğünü ise Avrasya Yazarlar Birliği …

The post Mahtumkulu Firâki ve Türk Dünyası Edebiyatı Uluslararası Bilimsel Konferansı first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>

Doğunun Büyük Düşünürü ve Bilge Şairi Mahtumkulu Firâki’nin doğumunun 300. yılına ithafen Mahtumkulu Firâki ve Türk Dünyası Edebiyatı Uluslararası Bilimsel Konferansı TÜRKSOY’da düzenlendi.

konferansın açış konuşmalarını TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, Türkmenistan Ankara Büyükelçisi Mekan Işankuliev ve Türkmenistan İlimler Akademisi Mahtumkulu Dil, Edebiyat ve Millî Yazmalar Enstitüsü’nün Müdürü Davut Orazsahedov yaptı. Etkinliğin moderatörlüğünü ise Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı Yakup Ömeroğlu ve Türkmenistan-Türkiye Dostluk Derneği Başkanı Abdurrahman Güzel yürüttü.

Etkinliğin açış konuşmasını yapan Türkmenistan’ın Ankara Büyükelçisi Mekan Işankuliyev konuşmasında Mahtumkulu Firaki’nin evrensel niteliğine dikkat çekerek ‘’ ‘’Mahtumkulu Firâki’nin şiirleri sadece Türkmen halkının değil tüm insanlığın manevi ihtiyaçlarını karşılamaktadır.’’ dedi.

2024 yılının Mahtumkulu Firaki’nin doğumunun 300. Yılı olarak tüm dünyada kutlanacağını da belirten Büyükelçi İşankuliyev etkinlik için TÜRKSOY’a ve Genel Sekreter Sultan Raev’e teşekkür etti.

Etkinliğin sonunda TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev tarafından bilimsel konferans katılımcılarına sertifikaları, Türkmenistan İlimler Akademisi Mahtumkulu Dil, Edebiyat ve Millî Yazmalar Enstitüsü’nün Müdürü Davut Orazsahedov’a ise TÜRKSOY 30. Yıl Madalyası takdim edil.  Törenin ardından tüm konferans katılımcılarına geleneksel Türkmen pilavı ikram edildi.

Kaynak : https://www.atavatan-turkmenistan.com
Kaynak Sayfa : https://www.atavatan-turkmenistan.com/tr/mahtumkulu-firaki-ve-turk-dunyasi-edebiyati-uluslararasi-bilimsel-konferansi/

The post Mahtumkulu Firâki ve Türk Dünyası Edebiyatı Uluslararası Bilimsel Konferansı first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>
https://turkishnews.com.tr/?feed=rss2&p=15976 0
Türkmenistan, Kuzey-Güney koridoru anlaşmasına katılacak https://turkishnews.com.tr/?p=15989&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=turkmenistan-kuzey-guney-koridoru-anlasmasina-katilacak https://turkishnews.com.tr/?p=15989#respond Tue, 11 Jul 2023 21:00:00 +0000 https://turkishnews.com.tr/?p=15989 2023-07-122023-07-12 0 Rus tarafı, Türkmenistan’ın Kuzey-Güney uluslararası ulaşım koridoru anlaşmasına katılmasını kabul etti. Bununla ilgili kararname, Rusya Başbakanı Mihail Mişustin tarafından imzalandı. Rus basınında yer alan habere göre, Rus Başbakanı’nın imzaladığı belgede, “Rusya Dışişleri Bakanlığı ve diğer ilgili yürütme makamlarıyla mutabakata varılan, Rusya Ulaştırma Bakanlığı’nın, Türkmenistan’ın Kuzey-Güney Uluslararası Ulaştırma Koridoru Anlaşmasına katılımına ilişkin Rus tarafının …

The post Türkmenistan, Kuzey-Güney koridoru anlaşmasına katılacak first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>

Rus tarafı, Türkmenistan’ın Kuzey-Güney uluslararası ulaşım koridoru anlaşmasına katılmasını kabul etti. Bununla ilgili kararname, Rusya Başbakanı Mihail Mişustin tarafından imzalandı.

Rus basınında yer alan habere göre, Rus Başbakanı’nın imzaladığı belgede, “Rusya Dışişleri Bakanlığı ve diğer ilgili yürütme makamlarıyla mutabakata varılan, Rusya Ulaştırma Bakanlığı’nın, Türkmenistan’ın Kuzey-Güney Uluslararası Ulaştırma Koridoru Anlaşmasına katılımına ilişkin Rus tarafının muvafakat beyanına ilişkin önerisinin kabul edilmeli” ifadeleri yer aldı.

Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı’na da Türkmenistan’ın anlaşmaya katılmasına rıza gösterdiğini İran’a bildirmesi talimatı verildi.

Daha önce Aşkabat, projeye katılmayı planladığını duyurdu. Türkmenistan Bakanlar Kurulu’na bağlı Ulaştırma ve Haberleşme Ajansı Genel Müdürü Mammethan Çakiyev, bu yönde çalışmaların sürdüğünü bildirmişti. Türkmenistan’ın coğrafi konumu nedeniyle küresel tedarik zincirlerinin gelişmesinde önemli rol oynadığı da kaydedildi.

2000 yılında Rusya, Hindistan ve İran arasında çok modlu bir Kuzey-Güney ulaşım koridorunun oluşturulmasına ilişkin hükümetler arası bir anlaşma imzalandı. Daha sonra katılımcı listesi 14’e çıktı. Projenin amacı, Hindistan, İran ve Basra Körfezi ülkelerinden gelen kargo akışlarının Rusya topraklarından Avrupa’ya geçişini çekmek.

Kaynak : https://www.atavatan-turkmenistan.com
Kaynak Sayfa : https://www.atavatan-turkmenistan.com/tr/turkmenistan-kuzey-guney-koridoru-anlasmasina-katilacak/

The post Türkmenistan, Kuzey-Güney koridoru anlaşmasına katılacak first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>
https://turkishnews.com.tr/?feed=rss2&p=15989 0
Türkmenistan ile Özbekistan arasındaki ticaret hacminde artış https://turkishnews.com.tr/?p=15722&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=turkmenistan-ile-ozbekistan-arasindaki-ticaret-hacminde-artis https://turkishnews.com.tr/?p=15722#respond Tue, 04 Jul 2023 21:00:00 +0000 https://turkishnews.com.tr/?p=15722 2023-07-05 0 Ocak-Mayıs 2023 döneminde Türkmenistan ile Özbekistan arasındaki ticaret hacmi bir önceki yılın aynı dönemine göre %3,5 artarak 363,5 milyon ABD doları olarak gerçekleşti. Mayıs ayında Özbekistan’ın Orta Asya ülkeleriyle olan dış ticaret hacminin yüzde 8,5 artarak 3 milyar dolara ulaştığı ve bu rakamın toplam dış ticaret hacminin yüzde 11,6’sına ulaştığı belirtilmelidir. Orta Asya …

The post Türkmenistan ile Özbekistan arasındaki ticaret hacminde artış first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>

Ocak-Mayıs 2023 döneminde Türkmenistan ile Özbekistan arasındaki ticaret hacmi bir önceki yılın aynı dönemine göre %3,5 artarak 363,5 milyon ABD doları olarak gerçekleşti.

Mayıs ayında Özbekistan’ın Orta Asya ülkeleriyle olan dış ticaret hacminin yüzde 8,5 artarak 3 milyar dolara ulaştığı ve bu rakamın toplam dış ticaret hacminin yüzde 11,6’sına ulaştığı belirtilmelidir.

Orta Asya ülkeleri bağlamında, Özbekistan’ın dış ticaretinin göstergeleri şu şekilde:

  • Kazakistan ile ticaret – 1,9 milyar dolar (%10,4 büyüme), bunun ihracat – 576,7 milyon dolar, ithalat – 1,4 milyon dolar;
  • Kırgızistan ile ticaret – 418.9 milyon dolar, bunun ihracat – 306.0 milyon dolar, ithalat – 112.9 milyon dolar;
  • Türkmenistan ile ticaret – 363,5 milyon dolar (%3,5 büyüme), ihracat – 64,4 milyon dolar, ithalat – 299,1 milyon dolar;
  • Tacikistan ile ticaret – 287,6 milyon dolar (%29,2 artış), ihracat – 235,3 milyon dolar, ithalat – 52,3 milyon dolar.

Kaynak : https://www.atavatan-turkmenistan.com
Kaynak Sayfa : https://www.atavatan-turkmenistan.com/tr/turkmenistan-ile-ozbekistan-arasindaki-ticaret-hacminde-artis/

The post Türkmenistan ile Özbekistan arasındaki ticaret hacminde artış first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>
https://turkishnews.com.tr/?feed=rss2&p=15722 0
Türkmenistan, Türk Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği’nin toplantısına katıldı https://turkishnews.com.tr/?p=15732&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=turkmenistan-turk-ticaret-ve-sanayi-odalari-birliginin-toplantisina-katildi https://turkishnews.com.tr/?p=15732#respond Tue, 04 Jul 2023 21:00:00 +0000 https://turkishnews.com.tr/?p=15732 2023-07-05 0 Taşkent’te Türk Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği’nce “Özbekistan’da iş ve yatırım fırsatları” konulu toplantı düzenlendi. Etkinlikte Türkmenistan’ı Ticaret ve Sanayi Odası Daire Başkanı Kemal Veliyev temsil etti. Türk Devletleri Teşkilatı’na (TDT) üye Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan ile gözlemci ülkeler Türkmenistan, Macaristan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ticaret ve sanayi odaları üst düzey yöneticilerinin …

The post Türkmenistan, Türk Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği’nin toplantısına katıldı first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>

Taşkent’te Türk Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği’nce “Özbekistan’da iş ve yatırım fırsatları” konulu toplantı düzenlendi. Etkinlikte Türkmenistan’ı Ticaret ve Sanayi Odası Daire Başkanı Kemal Veliyev temsil etti.

Türk Devletleri Teşkilatı’na (TDT) üye Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan ile gözlemci ülkeler Türkmenistan, Macaristan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ticaret ve sanayi odaları üst düzey yöneticilerinin katıldığı toplantıda Özbekistan Gençlik ve Spor Bakanı Atham İkramov, TDT Genel Sekreter Yardımcısı Ömer Kocaman ve Türk Yatırım Fonu Başkanı Baghdad Amreyev de hazır bulundu.

Toplantıda Türk Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği üyelerinden ticari, ekonomik ve ticari ilişkilerin daha da geliştirilmesi, ticaret, sanayi ve girişimcilik alanlarında ikili ve çok taraflı ortaklıkların güçlendirilmesine ilişkin raporlar dinlendi.

Türk Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği, üye devletler arasında ticaret, yatırım, ulaştırma, enerji, turizm, kültürel ve insani alışveriş de dahil olmak üzere çok taraflı işbirliğini genişletmek için etkili bir platformdur.

Etkinlik kapsamında ayrıca Türk devletleri iş çevrelerinin B2B formatında görüşmeleri de gerçekleştirildi.

 

Kaynak : https://www.atavatan-turkmenistan.com
Kaynak Sayfa : https://www.atavatan-turkmenistan.com/tr/turkmenistan-turk-ticaret-ve-sanayi-odalari-birliginin-toplantisina-katildi/

The post Türkmenistan, Türk Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği’nin toplantısına katıldı first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>
https://turkishnews.com.tr/?feed=rss2&p=15732 0
Üzerlik otunun binbir derde faydası! https://turkishnews.com.tr/?p=15744&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=uzerlik-otunun-binbir-derde-faydasi https://turkishnews.com.tr/?p=15744#respond Tue, 04 Jul 2023 21:00:00 +0000 https://turkishnews.com.tr/?p=15744 2023-07-05 0 Arkeologlar için kıymetli bir bitki olan Üzerlik Otu, kazılar sonucu gün yüzüne çıkmıştır. Kazıya başlayan arkeologlar, bu bitkiyi keşfeder. Kalıntıların olduğu ve günümüzde mezarlıklarda da yetişen üzerlik otunun faydaları saymakla bitmiyor. Türk basınında yer alan habere göre, eski yerleşim yerlerinde sıklıkla görülen üzerlik otu, fosforik topraklarda yetişmekte.  Fosforu bol üzerlik bitkisinin insan beynini …

The post Üzerlik otunun binbir derde faydası! first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>

Arkeologlar için kıymetli bir bitki olan Üzerlik Otu, kazılar sonucu gün yüzüne çıkmıştır. Kazıya başlayan arkeologlar, bu bitkiyi keşfeder. Kalıntıların olduğu ve günümüzde mezarlıklarda da yetişen üzerlik otunun faydaları saymakla bitmiyor.

Türk basınında yer alan habere göre, eski yerleşim yerlerinde sıklıkla görülen üzerlik otu, fosforik topraklarda yetişmekte.  Fosforu bol üzerlik bitkisinin insan beynini sorunlardan arındırması ve insanın ruhsal temizliğine yönelik kullanımı ise eski çağlardan beri bilinen ve şamanlarca dini ayin ve ritüellerde kullanılmasına yol açmıştır.

Günümüzde de üzerlik otunun kaynatılarak içilmesi veya buharının solunum yoluyla alınmasıyla insan ruhsal sorunlarına çare bulunacağı herbalistler tarafından önerilmektedir.

Bu bitki eski çağlardan beri şifa bitkisi olarak kullanılmaktadır. Arkeologlar tarafından keşfedilen bu bitki insan vücudu için bolca kalsiyum ve fosfor deposu…

Kaynak : https://www.atavatan-turkmenistan.com
Kaynak Sayfa : https://www.atavatan-turkmenistan.com/tr/uzerlik-otunun-binbir-derde-faydasi/

The post Üzerlik otunun binbir derde faydası! first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>
https://turkishnews.com.tr/?feed=rss2&p=15744 0
Türkmenistan Devlet Başkanı ŞİÖ Üye Devletleri Devlet Başkanları Konseyi’ne katıldı https://turkishnews.com.tr/?p=15751&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=turkmenistan-devlet-baskani-sio-uye-devletleri-devlet-baskanlari-konseyine-katildi https://turkishnews.com.tr/?p=15751#respond Tue, 04 Jul 2023 21:00:00 +0000 https://turkishnews.com.tr/?p=15751 2023-07-05 0 Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov, Şangay İşbirliği Teşkilatı (ŞİÖ) Devlet Başkanları Konseyi’nin video konferans yöntemiyle düzenlenen 23. toplantısına katıldı. Türkmenistan Devlet Başkanı toplantıya onur konuğu statüsünde davet edildi. Katılımcı ülkelerin liderlerinin toplantısında, Örgütün geçen yılki faaliyetlerinin sonuçları özetlendi, çalışmalarının öncelikleri ve ana yönleri belirlendi, bölgesel ve küresel gündemin en acil sorunları masaya yatırıldı. …

The post Türkmenistan Devlet Başkanı ŞİÖ Üye Devletleri Devlet Başkanları Konseyi’ne katıldı first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>

Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov, Şangay İşbirliği Teşkilatı (ŞİÖ) Devlet Başkanları Konseyi’nin video konferans yöntemiyle düzenlenen 23. toplantısına katıldı. Türkmenistan Devlet Başkanı toplantıya onur konuğu statüsünde davet edildi.

Katılımcı ülkelerin liderlerinin toplantısında, Örgütün geçen yılki faaliyetlerinin sonuçları özetlendi, çalışmalarının öncelikleri ve ana yönleri belirlendi, bölgesel ve küresel gündemin en acil sorunları masaya yatırıldı.

Şanghay İşbirliği Örgütü’nün bu yılki başkanlığını Hindistan Cumhuriyeti yürütüyor. Hindistan Başbaknı Narendra Modi’ye daveti için teşekkür eden Türkmenistan Devlet Başkanı Kazakian Cumhurbaşkanı’nı ŞİÖ dönem başkanlığı, İran Cumhurbaşkanı’nı örgüte üye olması, Belarus Cumhurbaşkanı’nı ise örgüte üye olmak için sürecin başlaması dolayısıyla tebrik etti.

Örgüt ile ilişkiler, uluslararası işbirliği stratejisinin önemli bir parçası olduğunu kaydeden Türkmenistan Devlet Başkanı ŞİÖ ile ekonomik projelerde yer almak istediklerini belirtti.

Türkmenistan, ekonomi, yatırım, ulaşım, enerji ve diğer alanlardaki projeler ile ilgilendiğini kaydeden Türkmenistan Devlet Başkanı siber ve biyogüvenlik alanında siyasi ve diplomatik işbirliği, mevcut kıtalararası ve bölgesel ulaşım ve geçiş koridorlarının yenilerinin oluşturulması, iklim değişikliği, enerji işbirliği alanlarda bir dizi önerilerde bulundu.

Kaynak : https://www.atavatan-turkmenistan.com
Kaynak Sayfa : https://www.atavatan-turkmenistan.com/tr/turkmenistan-devlet-baskani-sio-uye-devletleri-devlet-baskanlari-konseyine-katildi/

The post Türkmenistan Devlet Başkanı ŞİÖ Üye Devletleri Devlet Başkanları Konseyi’ne katıldı first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>
https://turkishnews.com.tr/?feed=rss2&p=15751 0
Türkiye, Türkmenistan’dan büyük miktarda deniz yakıtı ithal etti https://turkishnews.com.tr/?p=15755&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=turkiye-turkmenistandan-buyuk-miktarda-deniz-yakiti-ithal-etti https://turkishnews.com.tr/?p=15755#respond Mon, 03 Jul 2023 21:00:00 +0000 https://turkishnews.com.tr/?p=15755 2023-07-04 0 Trend Ajansı’nın bildirdiğine göre, Nisan 2023’te Türkiye, Türkmenistan’dan 8.787 ton deniz yakıtı ithal etti. Türkiye Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na (EPDK) göre, bu hacim, dönem boyunca Türkiye’nin toplam petrol ürünleri ithalatının yüzde 0,25’ini temsil ediyor. Türkiye en son Türkmenistan’dan 10.970 ton deniz yakıtı ithal etmişti (Mart 2023). Böylece, bu yılın ilk dört ayında Türkiye’nin …

The post Türkiye, Türkmenistan’dan büyük miktarda deniz yakıtı ithal etti first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>

Trend Ajansı’nın bildirdiğine göre, Nisan 2023’te Türkiye, Türkmenistan’dan 8.787 ton deniz yakıtı ithal etti.

Türkiye Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na (EPDK) göre, bu hacim, dönem boyunca Türkiye’nin toplam petrol ürünleri ithalatının yüzde 0,25’ini temsil ediyor.

Türkiye en son Türkmenistan’dan 10.970 ton deniz yakıtı ithal etmişti (Mart 2023). Böylece, bu yılın ilk dört ayında Türkiye’nin Türkmen deniz yakıtı ithalatı 39.953 ton olarak gerçekleşti.

Türkiye, 2022’de Türkmenistan’dan 15.540 tonun üzerinde deniz yakıtı ithal etti ve bu, 2021’in aynı dönemine göre (2.060 ton) 7,5 kattan fazla.

Son yıllarda Türkmenistan’ın enerji kaynaklarının dış pazarlara ihracatını aktif olarak geliştirdiği belirtilmelidir.

Kaynak : https://www.atavatan-turkmenistan.com
Kaynak Sayfa : https://www.atavatan-turkmenistan.com/tr/turkiye-turkmenistandan-buyuk-miktarda-deniz-yakiti-ithal-etti/

The post Türkiye, Türkmenistan’dan büyük miktarda deniz yakıtı ithal etti first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>
https://turkishnews.com.tr/?feed=rss2&p=15755 0
Türkmenistan, Pakistan’a elektrik ihraç etmeye başlayacak https://turkishnews.com.tr/?p=15759&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=turkmenistan-pakistana-elektrik-ihrac-etmeye-baslayacak https://turkishnews.com.tr/?p=15759#respond Mon, 03 Jul 2023 21:00:00 +0000 https://turkishnews.com.tr/?p=15759 2023-07-04 0 Türkmenistan, Türkmenistan’ın Mari kentindeki bir elektrik santralinden Afganistan’ın Herat kentine bir iletim hattı ile Pakistan’a elektrik ihraç etmeye başlayacak. Resmi bilgilere göre yapımı devam eden iletim hattı, sadece Pakistan’a değil, Güney Asya’daki diğer ülkelere de elektrik sağlayabilecek. Hidroelektrik santral, günde 3580 MW/saate kadar elektrik üretimine olanak sağlayan Amerikan şirketi General Electric tarafından sağlanan …

The post Türkmenistan, Pakistan’a elektrik ihraç etmeye başlayacak first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>

Türkmenistan, Türkmenistan’ın Mari kentindeki bir elektrik santralinden Afganistan’ın Herat kentine bir iletim hattı ile Pakistan’a elektrik ihraç etmeye başlayacak.

Resmi bilgilere göre yapımı devam eden iletim hattı, sadece Pakistan’a değil, Güney Asya’daki diğer ülkelere de elektrik sağlayabilecek.

Hidroelektrik santral, günde 3580 MW/saate kadar elektrik üretimine olanak sağlayan Amerikan şirketi General Electric tarafından sağlanan iki kurulumla donatılmıştır.

Ayrıca, Serhetabat – Herat – Turgundi ve Rabatkashan – Kalainau (Türkmenistan – Afganistan) güzergâhlarında gönderilen elektrik hacminin artırılması için çalışmalar devam etmektedir.

Türkmenistan, Orta Asya’nın ortak enerji sistemine aktif olarak entegre oluyor.

2025 yılına kadar ülkenin elektrik ihracatını yüzde 8,7 oranında artırması bekleniyor. Yeni enerji santralleri, iletim hatları, modern trafo merkezleri ve enerji dağıtım tesislerinin inşasıyla bu hedefe ulaşılması kolaylaşacaktır.

Kaynak : https://www.atavatan-turkmenistan.com
Kaynak Sayfa : https://www.atavatan-turkmenistan.com/tr/turkmenistan-pakistana-elektrik-ihrac-etmeye-baslayacak/

The post Türkmenistan, Pakistan’a elektrik ihraç etmeye başlayacak first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>
https://turkishnews.com.tr/?feed=rss2&p=15759 0
Orta Asya ülkeleri Sağlık Bakanlıkları, Duşanbe’de düzenlenen üst düzey toplantıda güçlerini birleştirdi https://turkishnews.com.tr/?p=15767&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=orta-asya-ulkeleri-saglik-bakanliklari-dusanbede-duzenlenen-ust-duzey-toplantida-guclerini-birlestirdi https://turkishnews.com.tr/?p=15767#respond Mon, 03 Jul 2023 21:00:00 +0000 https://turkishnews.com.tr/?p=15767 2023-07-04 0 Orta Asya ülkeleri Sağlık Bakanlıklarını temsil eden üst düzey koordinatörler, 27 Haziran 2023’te Tacikistan’ın Duşanbe kentinde bir araya gelerek, sağlık alanındaki konuları değerlendirdi. Dünya Sağlık Örgütü tarafından düzenlenen bu toplantı, Orta Asya’daki sağlık sorunlarını ele almak için beş ülkenin ortak eylemde bulunmasının ve ortaklarla işbirliğini ilerletmesinin yolunu açıyor. Orta Asya’da Sağlığı ve Refahı …

The post Orta Asya ülkeleri Sağlık Bakanlıkları, Duşanbe’de düzenlenen üst düzey toplantıda güçlerini birleştirdi first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>

Orta Asya ülkeleri Sağlık Bakanlıklarını temsil eden üst düzey koordinatörler, 27 Haziran 2023’te Tacikistan’ın Duşanbe kentinde bir araya gelerek, sağlık alanındaki konuları değerlendirdi.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından düzenlenen bu toplantı, Orta Asya’daki sağlık sorunlarını ele almak için beş ülkenin ortak eylemde bulunmasının ve ortaklarla işbirliğini ilerletmesinin yolunu açıyor.

Orta Asya’da Sağlığı ve Refahı Desteklemeye Yönelik Yol Haritası (2022-2025), 11 Eylül 2022’de Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan tarafından onaylandı.

Kazakistan Cumhuriyeti, Kırgız Cumhuriyeti, Tacikistan Cumhuriyeti, Türkmenistan ve Özbekistan Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı temsilcileri ile Dünya Sağlık Örgütü temsilcileri Orta Asya Yol Haritası’nın ilk yılını Duşanbe’de resmen başlattı.

 

Kaynak : https://www.atavatan-turkmenistan.com
Kaynak Sayfa : https://www.atavatan-turkmenistan.com/tr/orta-asya-ulkeleri-saglik-bakanliklari-dusanbede-duzenlenen-ust-duzey-toplantida-guclerini-birlestirdi/

The post Orta Asya ülkeleri Sağlık Bakanlıkları, Duşanbe’de düzenlenen üst düzey toplantıda güçlerini birleştirdi first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>
https://turkishnews.com.tr/?feed=rss2&p=15767 0
Kore İthal Ürünler Fuarı’nda Türkmen ürünleri tanıtıldı https://turkishnews.com.tr/?p=15771&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=kore-ithal-urunler-fuarinda-turkmen-urunleri-tanitildi https://turkishnews.com.tr/?p=15771#respond Sun, 02 Jul 2023 21:00:00 +0000 https://turkishnews.com.tr/?p=15771 2023-07-03 0 Türkmenistan Sanayiciler ve Girişimciler Birliği üyeleri, 29 Haziran – 1 Temmuz 2023 tarihleri ​​arasında Kore Cumhuriyeti’nde düzenlenen XX. Kore İthalat Ürünleri Uluslararası Fuarına katıldı. 50 ülkeden yaklaşık 150 büyük firmanın yer aldığı bu prestijli uluslararası fuarda dünya çapında birçok ürün arasında Türkmenistan’dan kaliteli ürünler de sunuldu. Türkmenistan ulusal standında, dünyanın dört bir yanından …

The post Kore İthal Ürünler Fuarı’nda Türkmen ürünleri tanıtıldı first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>

Türkmenistan Sanayiciler ve Girişimciler Birliği üyeleri, 29 Haziran – 1 Temmuz 2023 tarihleri ​​arasında Kore Cumhuriyeti’nde düzenlenen XX. Kore İthalat Ürünleri Uluslararası Fuarına katıldı.

50 ülkeden yaklaşık 150 büyük firmanın yer aldığı bu prestijli uluslararası fuarda dünya çapında birçok ürün arasında Türkmenistan’dan kaliteli ürünler de sunuldu.

Türkmenistan ulusal standında, dünyanın dört bir yanından gelen fuar katılımcılarına, yetenekli ve çalışkan Türkmen kadınlarının yarattığı Türkmen halıları, çevre dostu tekstil ürünleri, çeşitli pamuklu ve ipekli kumaşlar gibi eşsiz güzellik ve sanat mükemmelliği sunuldu.

Sadece yabancı alıcılar arasında değil, ülkenin iç piyasasında da büyük talep gören yerli ürünler, bu uluslararası ithal ürünleri fuarının katılımcıları arasında büyük ilgi gördü.

Kaynak : https://www.atavatan-turkmenistan.com
Kaynak Sayfa : https://www.atavatan-turkmenistan.com/tr/kore-ithal-urunler-fuarinda-turkmen-urunleri-tanitildi/

The post Kore İthal Ürünler Fuarı’nda Türkmen ürünleri tanıtıldı first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>
https://turkishnews.com.tr/?feed=rss2&p=15771 0
Türkmenistan Devlet Başkanı TOGG elektrikli otomobilleri için teşekkür etti https://turkishnews.com.tr/?p=15783&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=turkmenistan-devlet-baskani-togg-elektrikli-otomobilleri-icin-tesekkur-etti https://turkishnews.com.tr/?p=15783#respond Sun, 02 Jul 2023 21:00:00 +0000 https://turkishnews.com.tr/?p=15783 2023-07-03 0 Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesinde, kendisine ve Türkmenistan Halk Maslahati Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov’a hediye edilen TOGG elektrikli otomobiller için  teşekkür etti. Türkmenistan’da toplu elektrikli ulaşımın – elektrikli taksiler ve elektrikli otobüslerin faaliyete girdiği ilk “akıllı” şehir Arkadag şehrinin açılışı vesilesiyle yapılan kutlamalar kapsamında arabaların …

The post Türkmenistan Devlet Başkanı TOGG elektrikli otomobilleri için teşekkür etti first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>

Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesinde, kendisine ve Türkmenistan Halk Maslahati Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov’a hediye edilen TOGG elektrikli otomobiller için  teşekkür etti.

Türkmenistan’da toplu elektrikli ulaşımın – elektrikli taksiler ve elektrikli otobüslerin faaliyete girdiği ilk “akıllı” şehir Arkadag şehrinin açılışı vesilesiyle yapılan kutlamalar kapsamında arabaların anahtarları Türkmenistan Devlet Başkanı’na teslim edildi.

Devlet Başkanları arasında yapılan telefon görüşmesinde, TOGG elektrikli araçlarının Türkiye’de üretimine başlanmasının, Türkiye’nin her yönden gelişmiş bir devlet haline geldiğinin kanıtı olduğuna dikkat çekildi.

Recep Tayyip Erdoğan da aynı zamanda, eşi benzeri olmayan Arkadag şehrinin inşaatının ilk etabının açılışını yapan Türkmenistan Devlet Başkanını tebrik etti.

Kaynak : https://www.atavatan-turkmenistan.com
Kaynak Sayfa : https://www.atavatan-turkmenistan.com/tr/turkmenistan-devlet-baskani-togg-elektrikli-otomobilleri-icin-tesekkur-etti/

The post Türkmenistan Devlet Başkanı TOGG elektrikli otomobilleri için teşekkür etti first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>
https://turkishnews.com.tr/?feed=rss2&p=15783 0
İngiltere Bakanı, Tacikistan ve Türkmenistan’ı ziyaret edecek https://turkishnews.com.tr/?p=15787&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=ingiltere-bakani-tacikistan-ve-turkmenistani-ziyaret-edecek https://turkishnews.com.tr/?p=15787#respond Sun, 02 Jul 2023 21:00:00 +0000 https://turkishnews.com.tr/?p=15787 2023-07-03 0 İngiltere’nin Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakanı Leo Doherty enerji güvenliği, iklim işbirliği ve ticari bağların güçlendirilmesi alanlarında bu ülkelerle iş birliğini daha da güçlendirmek için Tacikistan ve Türkmenistan’ı ziyaret edecek. İngiltere Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Bakan, Tacikistan’a yapacağı ilk resmi ziyarette Orta Asya’nın en büyük barajı olan Nurek Barajı’nı ziyaret edecek. İngiltere’nin deneyiminin Tacikistan’ın temiz ve güvenli …

The post İngiltere Bakanı, Tacikistan ve Türkmenistan’ı ziyaret edecek first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>

İngiltere’nin Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakanı Leo Doherty enerji güvenliği, iklim işbirliği ve ticari bağların güçlendirilmesi alanlarında bu ülkelerle iş birliğini daha da güçlendirmek için Tacikistan ve Türkmenistan’ı ziyaret edecek.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Bakan, Tacikistan’a yapacağı ilk resmi ziyarette Orta Asya’nın en büyük barajı olan Nurek Barajı’nı ziyaret edecek. İngiltere’nin deneyiminin Tacikistan’ın temiz ve güvenli enerjiyi güvence altına almasına ve iklim risklerini ele almasına yardımcı olma konusunda oynayabileceği rol hakkında konuşacak.

Türkmenistan’daki yetkililerle yapılacak müzakerelerin ana konuları, bölgedeki iklim değişikliğiyle mücadele çabalarını yoğunlaştırarak metan emisyonlarını azaltma konuları olacak.

Doherty ayrıca kültürel bağları güçlendirme olasılığını teşvik ederek, dünyanın en büyük el dokuması halısının sergilendiği Türkmen Halı Müzesi’ni ziyaret etmeyi planlıyor.

Kaynak : https://www.atavatan-turkmenistan.com
Kaynak Sayfa : https://www.atavatan-turkmenistan.com/tr/ingiltere-bakani-tacikistan-ve-turkmenistani-ziyaret-edecek/

The post İngiltere Bakanı, Tacikistan ve Türkmenistan’ı ziyaret edecek first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>
https://turkishnews.com.tr/?feed=rss2&p=15787 0
Türkiye’nin Karadeniz yaylalarında, doğayla iç içe unutulmaz bir deneyim https://turkishnews.com.tr/?p=15397&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=turkiyenin-karadeniz-yaylalarinda-dogayla-ic-ice-unutulmaz-bir-deneyim https://turkishnews.com.tr/?p=15397#respond Mon, 26 Jun 2023 21:00:00 +0000 https://turkishnews.com.tr/?p=15397 Türkiye, şehir hayatından uzaklaşarak kendini doğanın yeşilinde ve tertemiz havasında yenilemek isteyenler için Karadeniz’in muhteşem yaylalarında farklı tatil alternatifleri sunuyor. Karadeniz’in her mevsim en çok tercih edilen rotaları arasında bulunan yaylalar, doğal manzaraların, masmavi gökyüzünün ve temiz havanın muhteşem uyumunu sergiliyor. Deniz tatiline serin, yeşil ve bol oksijenli bir alternatif olarak dikkat çeken Karadeniz yaylalarının …

The post Türkiye’nin Karadeniz yaylalarında, doğayla iç içe unutulmaz bir deneyim first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>

Türkiye, şehir hayatından uzaklaşarak kendini doğanın yeşilinde ve tertemiz havasında yenilemek isteyenler için Karadeniz’in muhteşem yaylalarında farklı tatil alternatifleri sunuyor. Karadeniz’in her mevsim en çok tercih edilen rotaları arasında bulunan yaylalar, doğal manzaraların, masmavi gökyüzünün ve temiz havanın muhteşem uyumunu sergiliyor. Deniz tatiline serin, yeşil ve bol oksijenli bir alternatif olarak dikkat çeken Karadeniz yaylalarının tablo gibi manzaralarını, Karadeniz mutfağının nefis lezzetleri eşliğinde keşfetmeye ne dersiniz?

 

Mavi ve Yeşilin Ahengini Taşıyan Ordu

Ordu, muhteşem güzellikteki sahil şeridi, yemyeşil doğası, zamana meydan okuyan tarihi yerleri ve enfes gastronomik lezzetleriyle Karadeniz’in gözde turizm merkezleri arasında bulunuyor. Ordu yaylaları, kamp, karavan ve trekking gibi birçok alternatif etkinlikle de ziyaretçiler için çok iyi alternatifler vadediyor. Ordu’nun en bilinen yayları arasında ise Çambaşı, Perşembe ve Keyfalan yer alıyor. Ordu’nun Aybastı ilçesinde yer alan ve menderesleriyle ünlü Perşembe Yaylası, muhteşem manzaralara ev sahipliği yapıyor. Temmuz ayında burada gerçekleşen yayla şenliklerinde çeşitli yarışmalar, folklor gösterileri, konserler, sosyal ve kültürel etkinlikler, güreş müsabakaları ve at yarışları düzenleniyor. Çambaşı Yaylası, doğa sporlarıyla ilgilenen ziyaretçilerin favorisi olarak dikkat çekiyor. Mesudiye ilçesinin güney doğusundaki Keyfalan Yaylası ise temiz havası, sağlıklı suları, doğal hayvansal ürünleri ve geleneksel yayla evleri ile ziyaretçileri büyülüyor.

 

Cennetten Bir Köşe Sunan Giresun Yaylaları

Kültürü, tarihi ve doğal güzellikleriyle tam bir Karadeniz şehri olan Giresun, her mevsim ziyaret edilebilecek pek çok doğa harikasına ev sahipliği yapıyor. Bunlar arasında en çok ziyaret edilen hiç şüphesiz ki Giresun yaylaları… Her yıl temmuz ayının ikinci pazar günü yayla şenliği de yapılan Kümbet Yaylası, birçok yeme-içme tesisine ve her mevsim değişen bitki örtüsünün yaratmış olduğu etkileyici manzaralara ev sahipliği yapıyor. Dereli ve Bulancak ilçelerinin kesiştiği alanda bulunan Bektaş Yaylası ise şehrin doğal ve kültürel kaynaklarıyla dikkat çekiyor. Yayla geleneksel yayla yaşamının tipik örneklerinin gözlenebildiği otantik bir alan olarak da ön plana çıkıyor. Görele ilçesinde yer alan Sis Dağı Yaylası ise dağcılık başta olmak üzere birçok doğa sporuna elverişli rotalara sahip. Sisli görüntüsüyle göze çarpan yaylada acı su olarak da adlandırılan yöreye özgü maden suyunu da görülebiliyor.

 

Doğanın kalbinde Trabzon Yaylaları

Karadeniz’in en sevilen şehirlerinden Trabzon, etkileyici doğası ve tarihi ile göz kamaştırıyor. Trabzon’da mutlaka görülmesi gereken yerler arasında tertemiz havası, benzersiz manzaraları ve meşhur şenlikleriyle, yemyeşil yaylalar yer alıyor. Bu yaylaların başında Maçka-Şolma Yaylası geliyor. Zengin bitki örtüsüne sahip ormanlarla çevrili yayla; akan suları, dingin doğası ve çeşitli işletmeleriyle ziyaretçilere hem ruhen hem bedenen dinlenebilecekleri bir ortam sunuyor. Tonya’nın 24 kilometre güneyindeki Erikbeli Yaylası, muhteşem doğası ve endemik bitkileriyle ziyaretçilerine görsel bir şölen sunuyor. Çaykara’dan 20 kilometre uzaklıkta Karadeniz’in en ünlü turizm merkezlerinden olan Uzungöl’ün hemen üzerinde yer alan var Lustra ve Karester Yaylası güzel çayırları ve muhteşem manzaralarıyla biliniyor.

 

Kaçkar Dağları’nın Eteğindeki Rize Yaylaları

Bölgenin dik yamaçlı vadileri, coşkulu dereleri, tarihi kaleleri ve destansı çayıyla ünlü şehri Rize tam bir yayla cenneti. Şehrin zümrüt yeşili yaylaları arasında en bilineni Ayder Yaylası. Çamlıhemşin’e 19 km uzaklıkta konumlanan ve Türkiye’nin en ünlü yaylaları arasında yer alan Ayder, sırtını Kaçkar Dağları’na dayıyor ve ladin, kestane, kayın ve köknar ormanlarının arasında her mevsim farklı bir güzelliğe bürünüyor. Gürgendibi ve Gelintülü Şelaleleri’ne yürüyüş mesafesinde konumlanan yaylada uzun doğa yürüyüşleri yapmak mümkün.

 

Karadeniz’in Saklı Cenneti Artvin Yaylaları

Artvin, yeşilin bin bir tonunu taşıyan yaylaları ile yayla turizmi açısından Karadeniz ve Türkiye’nin en önemli şehirlerinden biri. Artvin yaylaları arasında en meşhur olanlar ise Kaçkar ve Kafkasör. Kaçkar Dağı’nın güney yamacında, bir kısmı da Rize’de bulunan Kaçkar Yaylası, dağcılık gibi sporlar için eşsiz imkanlara sahip. Geniş orman ve çayır alanlarıyla kaplı yaylada yaban hayatı da gözlemlenebiliyor. Şehrin güneybatısında merkeze sadece 10 km uzaklıktaki Kafkasör Yaylası da yine görülmeye değer güzelliklere ev sahipliği yapıyor.

Kaynak : https://www.atavatan-turkmenistan.com
Kaynak Sayfa : https://www.atavatan-turkmenistan.com/tr/turkiyenin-karadeniz-yaylalarinda-dogayla-ic-ice-unutulmaz-bir-deneyim/

The post Türkiye’nin Karadeniz yaylalarında, doğayla iç içe unutulmaz bir deneyim first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>
https://turkishnews.com.tr/?feed=rss2&p=15397 0
Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri Arkadag şehrinin açılış törenine katılacak https://turkishnews.com.tr/?p=15407&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=turk-devletleri-teskilati-genel-sekreteri-arkadag-sehrinin-acilis-torenine-katilacak https://turkishnews.com.tr/?p=15407#respond Sun, 25 Jun 2023 21:00:00 +0000 https://turkishnews.com.tr/?p=15407 2023-06-262023-06-26 0 Türkmenistan’ın ilk akıllı şehir konseptine uygun olarak inşa edilen Arkadag şehrinin 29 Haziran’da yapılması planlanan açılış törenine Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri Kubaniçbek Ömuraliyev katılacak. Edinilen bilgiye göre, Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri Kubaniçbek Ömuraliyev, Türkmenistan’ın Türkiye Cumhuriyeti’ndeki Büyükelçisi Mekan Işangulyev ve Türkmenistan’ın İstanbul Başkonsolosu Myratgeldi Seyitmammedov ile bir araya geldi. Türkmenistan’ın diplomatik …

The post Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri Arkadag şehrinin açılış törenine katılacak first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>

Türkmenistan’ın ilk akıllı şehir konseptine uygun olarak inşa edilen Arkadag şehrinin 29 Haziran’da yapılması planlanan açılış törenine Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri Kubaniçbek Ömuraliyev katılacak.

Edinilen bilgiye göre, Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri Kubaniçbek Ömuraliyev, Türkmenistan’ın Türkiye Cumhuriyeti’ndeki Büyükelçisi Mekan Işangulyev ve Türkmenistan’ın İstanbul Başkonsolosu Myratgeldi Seyitmammedov ile bir araya geldi.

Türkmenistan’ın diplomatik misyon başkanları, Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri Kubaniçbek Ömuraliyev ile ikili işbirliğini görüştü. Ayrıca Türkmenistan ile Türki devletler arasındaki ilişkilerin daha da geliştirilmesine ilişkin konuları ele aldılar.

Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri Kubaniçbek Ömuraliyev planlandığı gibi 29-30 Haziran tarihlerinde Türkmenistan’ı ziyaret edecek.

Kaynak : https://www.atavatan-turkmenistan.com
Kaynak Sayfa : https://www.atavatan-turkmenistan.com/tr/turk-devletleri-teskilati-genel-sekreteri-arkadag-sehrinin-acilis-torenine-katilacak/

The post Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri Arkadag şehrinin açılış törenine katılacak first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>
https://turkishnews.com.tr/?feed=rss2&p=15407 0
Türkmenistan üst düzey spor müsabakaları düzenlemeye hazır https://turkishnews.com.tr/?p=15415&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=turkmenistan-ust-duzey-spor-musabakalari-duzenlemeye-hazir https://turkishnews.com.tr/?p=15415#respond Sun, 25 Jun 2023 21:00:00 +0000 https://turkishnews.com.tr/?p=15415 2023-06-26 0 Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov, Uluslararası Bisiklet Birliği (UCI) Başkan Yardımcısı ve Asya Bisiklet Konfederasyonu Başkanı Osama Al Shafar’ı kabul etti. Пбкъжьуву, bisiklet sporu alanında işbirliği alanları konusunda görüş alışverişinde bulunuldu. Devlet Başkanı’nın da belirttiği gibi, Türkmenistan, modern spor ve eğlence kompleksleri, çok işlevli stadyumlar ve spor okullarının inşası ile spor ve rekreasyon …

The post Türkmenistan üst düzey spor müsabakaları düzenlemeye hazır first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>

Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov, Uluslararası Bisiklet Birliği (UCI) Başkan Yardımcısı ve Asya Bisiklet Konfederasyonu Başkanı Osama Al Shafar’ı kabul etti.

Пбкъжьуву, bisiklet sporu alanında işbirliği alanları konusunda görüş alışverişinde bulunuldu. Devlet Başkanı’nın da belirttiği gibi, Türkmenistan, modern spor ve eğlence kompleksleri, çok işlevli stadyumlar ve spor okullarının inşası ile spor ve rekreasyon hareketinin gelişimine büyük önem vermektedir.

Türkmenistan Devlet Başkanı, Asya Olimpiyat Konseyi tarafından 2017 yılında Aşkabat’ta başarıyla düzenlenen 5. Asya Salon ve Dövüş Sanatları Oyunlarını memnuniyetle kaydetti. Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov’un vurguladığı gibi, Türkmenistan bisikletin çeşitli disiplinlerinde büyük uluslararası yarışmalar düzenlemek için tüm koşullara sahiptir ve Aşkabat Olimpiyat köyünde modern bir kapalı bisiklet parkuru kullanma olasılığını değerlendirmeye hazırdır.

Buna karşılık, Uluslararası Bisiklet Birliği (UCI) Başkan Yardımcısı ve Asya Bisiklet Konfederasyonu Başkanı Usam Al Shafar, Türkmenistan’ın spor müsabakaları organizasyonundaki deneyimine dikkat çekti.

Kaynak : https://www.atavatan-turkmenistan.com
Kaynak Sayfa : https://www.atavatan-turkmenistan.com/tr/turkmenistan-ust-duzey-spor-musabakalari-duzenlemeye-hazir/

The post Türkmenistan üst düzey spor müsabakaları düzenlemeye hazır first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>
https://turkishnews.com.tr/?feed=rss2&p=15415 0
Çin’den Özbekistan’a Türkmenistan üzerinden multimodal taşımacılık başladı https://turkishnews.com.tr/?p=15501&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=cinden-ozbekistana-turkmenistan-uzerinden-multimodal-tasimacilik-basladi https://turkishnews.com.tr/?p=15501#respond Sun, 25 Jun 2023 21:00:00 +0000 https://turkishnews.com.tr/?p=15501 2023-06-26 0 Özbek Demiryolları, Çin’in Xiamen limanından İran ve Türkmenistan üzerinden Özbekistan’a konteyner trenlerinin başladığını duyurdu. 39 ev aletleri (buzdolabı, çamaşır makinesi, gaz sobaları) içeren 40 fitlik konteynerler, Çin’in Xiamen limanından İran’ın Bandar Abbas limanına deniz yoluyla ulaştırıldı. Daha sonra kargo, demiryolu platformlarına yeniden yüklendi ve İran’dan Türkmenistan üzerinden Taşkent’teki Özbek istasyonu Sergeli’ye ilerledi. Taşımacılık …

The post Çin’den Özbekistan’a Türkmenistan üzerinden multimodal taşımacılık başladı first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>

Özbek Demiryolları, Çin’in Xiamen limanından İran ve Türkmenistan üzerinden Özbekistan’a konteyner trenlerinin başladığını duyurdu.

39 ev aletleri (buzdolabı, çamaşır makinesi, gaz sobaları) içeren 40 fitlik konteynerler, Çin’in Xiamen limanından İran’ın Bandar Abbas limanına deniz yoluyla ulaştırıldı.

Daha sonra kargo, demiryolu platformlarına yeniden yüklendi ve İran’dan Türkmenistan üzerinden Taşkent’teki Özbek istasyonu Sergeli’ye ilerledi. Taşımacılık süresi – Bandar Abbas limanından Taşkent’e iki hafta.

Geçtiğimiz günlerde Çin’den Kırgızistan üzerinden Özbekistan’a bir test yük treni de gönderildi. Yük treni, 2,5 milyon ABD doları değerinde güneş panelleri, mekanik ekipman, tekstil ve diğer kargoları taşıdı.

Kaynak : https://www.atavatan-turkmenistan.com
Kaynak Sayfa : https://www.atavatan-turkmenistan.com/tr/cinden-ozbekistana-turkmenistan-uzerinden-multimodal-tasimacilik-basladi/

The post Çin’den Özbekistan’a Türkmenistan üzerinden multimodal taşımacılık başladı first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>
https://turkishnews.com.tr/?feed=rss2&p=15501 0
Türkmenistan’da Türk Devletleri Kültür Haftası etkinlikleri düzenleniyor https://turkishnews.com.tr/?p=15506&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=turkmenistanda-turk-devletleri-kultur-haftasi-etkinlikleri-duzenleniyor https://turkishnews.com.tr/?p=15506#respond Sun, 25 Jun 2023 21:00:00 +0000 https://turkishnews.com.tr/?p=15506 Türkmenistan’da, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) kuruluşunun 30’uncu yıl dönemi dolayısıyla Türk Devletleri Kültür Haftası etkinlikleri başladı. Başkent Aşkabat’ta “Mahtumkulu” adını taşıyan Türkmenistan Ulusal Müzikal Dram Tiyatrosunda düzenlenen etkinliğe, Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Mehricemal Mammedova, TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, Türkiye’nin Aşkabat Büyükelçisi Togan Oral, Türk devletlerinden çok sayıda kültür ve sanat adamları katıldı. …

The post Türkmenistan’da Türk Devletleri Kültür Haftası etkinlikleri düzenleniyor first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>

Türkmenistan’da, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) kuruluşunun 30’uncu yıl dönemi dolayısıyla Türk Devletleri Kültür Haftası etkinlikleri başladı.

Başkent Aşkabat’ta “Mahtumkulu” adını taşıyan Türkmenistan Ulusal Müzikal Dram Tiyatrosunda düzenlenen etkinliğe, Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Mehricemal Mammedova, TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, Türkiye’nin Aşkabat Büyükelçisi Togan Oral, Türk devletlerinden çok sayıda kültür ve sanat adamları katıldı.

Mammedova, etkinliğin açılışında, Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov’un kutlama mesajını okudu.

Berdimuhamedov, mesajında, Türkmenistan ile TÜRKSOY arasında kültürel işbirliğini geliştirmek için geniş çaplı çalışmalar yürütüldüğünü ifade etti.

TÜRKSOY Daimi Konseyi kararıyla 2024 senesinin “Mahtumkulu Firaki” yılı ve Türkmenistan’ın Anev kentinin “Türk Dünyası Kültür Başkenti” seçildiğini hatırlatan Devlet Başkanı, bundan sonraki süreçte de TÜRKSOY’a üye ülkeler ile uluslararası kültürel ilişkilere büyük önem vereceklerini kaydetti.

Türkmenistan Devlet Başkanı, TÜRKSOY’un kuruluşunun 30’uncu yılı münasebetiyle düzenlenen Türk Devletleri Kültür Haftası’nın Aşkabat’ta Kültür Haftası ile birlikte düzenlenmesinin anlamlı olduğunu belirtti.

Etkinlik, Türk devletlerinin sanatçılarının şarkıları ve dans gruplarının görsel şölenleriyle devam etti.

Fuar, konser ve müze gezileri gibi çeşitli kültürel etkinliklerden oluşan Türk Devletleri Kültür Haftası, 29 Haziran’a kadar devam edecek.

Kaynak : https://www.atavatan-turkmenistan.com
Kaynak Sayfa : https://www.atavatan-turkmenistan.com/tr/turkmenistanda-turk-devletleri-kultur-haftasi-etkinlikleri-duzenleniyor/

The post Türkmenistan’da Türk Devletleri Kültür Haftası etkinlikleri düzenleniyor first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>
https://turkishnews.com.tr/?feed=rss2&p=15506 0
Türkmen doğal gazının Çin’e arzı Ocak-Mayıs döneminde %13,5 arttı https://turkishnews.com.tr/?p=15546&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=turkmen-dogal-gazinin-cine-arzi-ocak-mayis-doneminde-%25135-artti https://turkishnews.com.tr/?p=15546#respond Thu, 22 Jun 2023 21:00:00 +0000 https://turkishnews.com.tr/?p=15546 2023-06-23 0 Türkmenistan, Çin’e boru hattı gazı tedarikinde hala birinci sırada yer alıyor: Ocak-Mayıs aylarında ülke Çin’e 4,25 milyar dolar değerinde doğalgaz ihraç etti (yaklaşık %13,5’lik bir artış). Çin Halk Cumhuriyeti Gümrük Genel İdaresi tarafından verilen bilgilere göre, ikinci sırada Rusya (2,12 kat artışla 2,81 milyar dolar), ardından Myanmar (%23,1 artışla 630,53 milyon dolar) geliyor. …

The post Türkmen doğal gazının Çin’e arzı Ocak-Mayıs döneminde %13,5 arttı first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>

Türkmenistan, Çin’e boru hattı gazı tedarikinde hala birinci sırada yer alıyor: Ocak-Mayıs aylarında ülke Çin’e 4,25 milyar dolar değerinde doğalgaz ihraç etti (yaklaşık %13,5’lik bir artış).

Çin Halk Cumhuriyeti Gümrük Genel İdaresi tarafından verilen bilgilere göre, ikinci sırada Rusya (2,12 kat artışla 2,81 milyar dolar), ardından Myanmar (%23,1 artışla 630,53 milyon dolar) geliyor. Bunu Kazakistan (%25,4 düşüşle 300,13 milyon $) ve Özbekistan (%60,71 düşüşle 118,63 milyon $) izledi.

Özbekistan, iç piyasada artan talep nedeniyle son yıllarda yurt dışına doğal gaz satışlarını önemli ölçüde azaltmıştır. Ülke gaz ithalatını artırıyor.

Kazakistan da benzer bir nedenle ihracatı azaltıyor. İç talebin büyümesi, ülke bölgelerinin gazlaştırma kapsamının artması ve birçok büyük sanayi kuruluşunun gazı kömüre tercih etmesinden kaynaklanmaktadır.

Kaynak : https://www.atavatan-turkmenistan.com
Kaynak Sayfa : https://www.atavatan-turkmenistan.com/tr/turkmen-dogal-gazinin-cine-arzi-ocak-mayis-doneminde-%135-artti/

The post Türkmen doğal gazının Çin’e arzı Ocak-Mayıs döneminde %13,5 arttı first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>
https://turkishnews.com.tr/?feed=rss2&p=15546 0
TÜRKİYE’NİN EN GÜZEL DALIŞ ROTALARI https://turkishnews.com.tr/?p=15514&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=turkiyenin-en-guzel-dalis-rotalari https://turkishnews.com.tr/?p=15514#respond Thu, 22 Jun 2023 21:00:00 +0000 https://turkishnews.com.tr/?p=15514 Türkiye, farklı batık noktaları, zengin sualtı fauna ve florasıyla, dalış tutkunlarına tüm yıl boyunca geçmişin izlerini mavi derinliklerde keşfetme imkânı sunuyor. Sahip olduğu 8.500 kilometrekarelik kıyı şeridi boyunca Türkiye, sualtındaki arkeoloji ve doğal değerleri bakımından da dalış turizmiyle ilgilenenleri aradıkları heyecanlı deneyimle karşılıyor. Üstelik Türkiye’nin berrak sularında yaşanacak dalış deneyimlerine, dünyanın en eski medeniyetlerine ait …

The post TÜRKİYE’NİN EN GÜZEL DALIŞ ROTALARI first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>

Türkiye, farklı batık noktaları, zengin sualtı fauna ve florasıyla, dalış tutkunlarına tüm yıl boyunca geçmişin izlerini mavi derinliklerde keşfetme imkânı sunuyor. Sahip olduğu 8.500 kilometrekarelik kıyı şeridi boyunca Türkiye, sualtındaki arkeoloji ve doğal değerleri bakımından da dalış turizmiyle ilgilenenleri aradıkları heyecanlı deneyimle karşılıyor. Üstelik Türkiye’nin berrak sularında yaşanacak dalış deneyimlerine, dünyanın en eski medeniyetlerine ait antik kentler ile Ege ve Akdeniz’in eşsiz mutfağı ve harika bağ rotaları da eşlik ediyor.

 

Çanakkale: Destansı Bir Su Altı Yolculuğu

2021 yılında dalış turizmine açılan Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı, destansı Çanakkale Savaşları izlerinin su altından görülebilmesine imkân tanıyan dünyanın en önemli dalış merkezlerinden. 150 kilometrekarelik su altı parkında, farklı derinliklerdeki 14 ayrı noktaya dalmak mümkün. Dünyanın en iyi korunmuş savaş alanı da olan bölgede Layter, Arıburnu Barç, Helles Barçları, Kemikli Barçları, HMS Louis, Lundy, Hms Majestic, Massena, Saghalien ve HMS Triumph noktalarındaki batıklarla bir asrı aşan bir tarihe yolculuk yapabilirsiniz. Bu batıkların en ünlüleri ise kargo gemisi Lundy ve zırhlı savaş gemisi HMS Majestic. Çanakkale dendiğinde diğer bir dalış rotası olan Saros Körfezi’ni de unutmamak gerek. Şiddetli akıntılarla kendini temizleyen ve Ege Denizi’nin en bozulmamış noktaları arasında bulunan körfezde 200’ün üzerinde deniz canlısının yaşadığı biliniyor.

 

Çanakkale’deki dalış maceranızı, UNESCO Dünya Kültürel Miras Listesi’nde yer alan Troya Antik Kenti’ni ve Avrupa’nın müzecilik alanındaki en prestijli ödüllerinin sahibi olan Troya Müzesi’ni ziyaret ederek zenginleştirebilirsiniz. Aynı zamanda Çanakkale açıklarındaki büyüleyici iki ada olan Bozcaada ve Gökçeada’yı da gezebilir; yörenin zeytinyağıyla pişirilen lezzetleriyle özgün şaraplarının tadına bakabilirsiniz.

 

Kaş: Dünyanın En İyi 10 Dalış Noktasından Biri

Rotanızı Turkish Riviera’nın incisi Antalya’ya çevirdiğinizde ise Türkiye’nin en sevilen dalış noktalarıyla karşılaşacaksınız. Bölgede rengârenk su altı faunasıyla ön plana çıkan 15 dalış noktası bulunuyor. Kaş, su altı resifleri, kayalık alanları ve batıklarıyla dalgıçlara endemik türleri gözlemleyebileceği eşşsiz deneyimler sunuyor.

 

Bölgenin en özel dalış bölgelerinden olan Kaş ise sadece Türkiye’nin değil, dünyanın da en iyi 10 dalış noktası arasında. Kaş’ın ünlü dalış merkezi ise Kanyon adı verilen bölge. Kanyon’da balıklarla yarışarak suyun gizemli dünyasını keşfetmek oldukça özel bir deneyim. Kanyon’un bir diğer özelliği ise derinlerde sizi karşılayan Dimitri Batığı. Bir başka Kaş klasiği olan Uçanbalık ise 2. Dünya Savaşı sırasında düşürülen Savoia-Marchetti SM79 modeli İtalyan bombardıman uçağının batığı. Antalya’nın sularındaki dalış deneyimlerinin ardından ise Karya ve Likya uygarlıklarına ev sahipliği yapan sayısız antik kenti dolaşabilir, ünlü trekking rotalarını deneyimleyebilirsiniz. Şanslı gününüzdeyseniz dalış esnasında Akdeniz Foklarını ve Caretta Caretta kaplumbağaları da gözlemleyebilirsiniz. Tabii ki Akdeniz mutfağının baş döndürücü lezzetlerini deneyerek, şehirde geçirdiğiniz vakti bir şölene de dönüştürebilirsiniz. Kaş’ın yanı sıra bölgede Kalkan, Kemer ve Alanya’da bulunan donanımlı dalış tekneleriyle de sualtı deneyimi yaşayabilirsiniz.

 

Bodrum: Ege’nin Kalbinde Bir Deneyim

Bodrum, Türkiye’nin su altındaki zenginliğini keşfetmek isteyenlerin Turkaegean’daki en önemli rotalarından bir diğeri. Yarımada berrak sularında, balık, ahtapot, yosun, deniz otları ve deniz süngeri de dahil birçok canlıya ev sahipliği yapıyor. Bölge gemi enkazları ve Antik döneme ait olabilecek duvarların gözlemlenebileceği 20 dalış noktasına da sahip. Her mevsim ılık olan suyunda keyifli dalış yapılabilen Bodrum’un en popüler dalış noktaları ise Büyük ve Küçük Resif. Aralarında sadece 200 metre bulunan ve duvarları su canlılarıyla kaplı olan bu resifler, oldukça etkileyici.

 

Bodrum’un bir diğer dikkat çeken dalış noktası ise Orak Adası ve Delikli Mağara. Türkiye’de su altı buluntularının sergilendiği Bodrum Sualtı Müzesi’ni ziyaret etmek ise su altı meraklıları için oldukça önemli deneyimler vadediyor. Türkiye’nin de en önemli tatil beldelerinden biri olan Bodrum’da, mutlaka yapılacaklar listesi de oldukça uzun. Muğla’nın bu cennet beldesinde harika koylarda güneşin tadını çıkarabilir ve şehrin birbirinden iddialı restoranlarında hem Türk mutfağının hem de dünya mutfağının en iyi örneklerini deneyimleyebilirsiniz.

 

 

“Antik Dünyanın Yedi Harikası”ndan biri olarak kabul edilen Mausolus’un Mezarının kalıntılarının da bulunduğu Bodrum’da, pek çok arkeolojik keşifte de bulunabilirsiniz.

 

Fethiye: Gerçek Bir Su Altı Cenneti

Eşsiz koyları, ödüllü plajları ve göz kamaştıran manzaralarıyla yaz tatillerinin gözde merkezleri arasında yer alan Fethiye, Türkiye’nin en iyi dalış noktalarından biri olan Akvaryum Koyu’na ev sahipliği yapıyor. Adını suyunun berraklığından alan koy başlangıç seviyesindekiler kadar deneyimli dalgıçlar için de uygun bir dalış noktası. Geçtiğimiz yıllarda sit alanı ilan edilen koy, gece dalışı için de oldukça uygun. Su altı yaşamının çeşitliliğiyle bilinen Akvaryum Koyu’nda mavi derinlikleri mesken tutan canlılara hayran kalabilirsiniz.

 

Fethiye’nin bir diğer popüler dalış rotası ise, deniz tabanında yumuşak mercanlarla kaplı kemerler, gizemli tüneller ve derinleşen yamaçlar barındıran Afkule. Çok sayıda yer altı mağarası ve ve farklı balık türleriyle deniz bitkilerini ev sahipliği yaptığı için dalış meraklılarının uğrak noktası haline gelen Afkule, ileri seviyedeki dalgıçlar için de uygun. Fethiye’de su altını keşfeden maceraseverler ayrıca büyüleyici güzellikteki sahiliyle ünlü Ölüdeniz’i ve 80’den fazla kelebek türüne ev sahipliği yapan Kelebekler Vadisi’ni keşfedip bölgenin eşsiz lezzetlerinin tadını çıkarabilir. Caretta Caretta kaplumbağalar bu bölgede de sıklıkla gözlemlenebilmektedir.

 

 

 

Kaynak : https://www.atavatan-turkmenistan.com
Kaynak Sayfa : https://www.atavatan-turkmenistan.com/tr/turkiyenin-en-guzel-dalis-rotalari/

The post TÜRKİYE’NİN EN GÜZEL DALIŞ ROTALARI first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>
https://turkishnews.com.tr/?feed=rss2&p=15514 0
Ege ve Akdeniz’in En İyileri Muğla’da Buluşuyor https://turkishnews.com.tr/?p=15522&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=ege-ve-akdenizin-en-iyileri-muglada-bulusuyor https://turkishnews.com.tr/?p=15522#respond Thu, 22 Jun 2023 21:00:00 +0000 https://turkishnews.com.tr/?p=15522 Akdeniz ve Ege denizinin birleştiği noktada olan Muğla’nın hepsi ayrı birer turizm cenneti olan Bodrum, Fethiye, Marmaris, Datça ve Köyceğiz gibi çok bilinen merkezlere ev sahipliği yaptığını biliyor muydunuz?  Milas ve Dalaman’daki iki uluslararası havalimanıyla kapılarını dünyaya açan şehir; mavi ve yeşilin iç içe geçtiği manzaraları, geçmişin büyüleyici izlerini taşıyan antik kentleri, tertemiz havası, turkuaz …

The post Ege ve Akdeniz’in En İyileri Muğla’da Buluşuyor first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>

Akdeniz ve Ege denizinin birleştiği noktada olan Muğla’nın hepsi ayrı birer turizm cenneti olan Bodrum, Fethiye, Marmaris, Datça ve Köyceğiz gibi çok bilinen merkezlere ev sahipliği yaptığını biliyor muydunuz?  Milas ve Dalaman’daki iki uluslararası havalimanıyla kapılarını dünyaya açan şehir; mavi ve yeşilin iç içe geçtiği manzaraları, geçmişin büyüleyici izlerini taşıyan antik kentleri, tertemiz havası, turkuaz suları ve bakir koylarıyla görenleri kendine hayran bırakıyor. Gelin, Türkiye’nin en uzun kıyı şeridine sahip şehri de olan Muğla’nın, yaz tatili dendiğinde seyahat tutkunlarının tercihi olan turizm beldelerinde kısa bir yolculuğa çıkalım…

 

Turkaegean’ın gözbebeği: Bodrum

Türkiye’nin güzel sahil şeridindeki en popüler tatil merkezlerinden biri kuşkusuz ki Bodrum. Bodrum altın kumsalları, Mavi Bayraklı plajlar ve kristal sularla dolu zarif kıyı şeridi ile güneş ve deniz tutkunlarına mükemmel tatil deneyimleri yaşatırken; tüplü dalış başta olmak üzere deniz tutkunlarına birçok su sporu için de elverişli bir ortam sağlıyor. 15. yüzyılda Rodos Şövalyeleri tarafından inşa edilen Bodrum Kalesi ve kalede bulunan Bodrum Sualtı Müzesi ise tarih meraklılarının görmesi gereken yerlerden biri olarak dikkat çekiyor. Ayrıca Antik Dünyanın Yedi Harikası’ndan biri olarak kabul edilen Halikarnas Mozolesi’nin kalıntıları da kente tarihin ruhunu katıyor.  Gemilerin 3 bin yılı aşkın süredir yanaştıkları Bodrum Limanı ise konuklarına, palmiye ve okaliptüs ağaçlarıyla kaplı rıhtımlar ile guletlerin (Bodrum’a özgü bir tekne) demirlendiği marinaların eşsiz manzaralarını sunuyor. Liman gün boyu süren tekne turları ile eşsiz mavi yolculuk deneyimlerinin de başlangıç noktası. Bir gastronomi şehri olarak anılan Bodrum’un özellikle liman, marina ve sahil bölgelerinde bulunan ve Türk ile dünya mutfağından en özel seçkilerin sunulduğu restoranlarında yenen akşam yemekleri; benzersiz gün batımı manzaralarıyla çok daha unutulmaz oluyor.

 

Doğal Cazibe Merkezi: Fethiye

Muğla’nın bir diğer tatil beldelerinden olan Fethiye, özellikle doğal güzellikleri, ödüllü plajları, huzur veren koyları ve göz kamaştıran manzaralarıyla yaz tatillerinin gözde merkezleri arasında bulunuyor.  Büyüleyici güzellikteki sahiliyle ünlü Ölüdeniz, 80’den fazla kelebek türüne ev sahipliği yapan ve 1995 yılında doğal sit alanı ilan edilen Kelebekler Vadisi ve ağırlıklı olarak kamp tutkunlarının tercih ettiği, el değmemiş Kabak Koyu Fethiye’nin başlıca tatil beldeleri arasında yer alıyor. Fethiye aynı zamanda dünyanın başlıca uzun mesafe yürüyüşlerinden sayılan Likya Yolu, kayalıkları ve içinden akan Eşen Çayı ile bir doğa harikası olan Saklıkent Kanyonu ve çok sayıda yer altı mağarasına da ev sahipliği yapıyor. Ayrıca bu belde, farklı balık türleri ve deniz bitkilerini görme imkânı sağladığı için dalış meraklılarının uğrak noktası. Türkiye’nin ve dünyanın en önemli yamaç paraşütü merkezlerinden olan Babadağ da yine Fethiye’de bulunuyor.

 

Turistlerin Gözdesi: Marmaris

Doğal güzellikleri, zengin tarihi, turkuaz denizi ve altın sarısı kumlarıyla Marmaris, konuklarına bir yaz tatilinden beklenebilecek her şeyi bir arada sunuyor. Turunç ve İçmeler gibi popüler plajları ile dikkat çeken bu belde, her yıl milyonlarca turisti ağırlıyor. Bölgenin önemli Karya liman kentlerinden olan Physkos Antik Kenti, günümüzde Marmaris Arkeoloji Müzesi’ne ev sahipliği yapan Marmaris Kalesi ve geçmişten günümüze tüm canlılığını koruyan Bedesten, tarihe ilgisi olan gezginlerin uğrak noktaları arasında. Serin sularda yüzmek ve tarihi yapıları da görmek isteyen ziyaretçilerin durağı ise Sedir Adası olarak da bilinen Kleopatra Adası. Altın sarısı kumlarıyla adından söz ettiren ve önemi ile koruma altında bulunan plajıyla ünlü Kleopatra Adası, Apollon Tapınağı, tiyatro ve nekropol gibi tarihi yapılara da ev sahipliği yapıyor. Kruvaziyer limanı da bulunan Marmaris’in iki kıyı kasabası Selimiye ve Bozburun ise turistlere gözlerden uzak sakin bir tatil vadediyor.

 

Sakin Şehir Köyceğiz

Marmaris ve Fethiye arasında kalan bir güzergâhta bulunan Köyceğiz, Türkiye’nin Sakin Şehirleri (CittaSlow) arasında yer alıyor. Aynı adı taşıyan Köyceğiz gölünde portakal çiçekleri ve sığla ağaçlarının yaydığı parfüm eşliğinde tekne turlarına katılan misafirler, Köyceğiz-Dalyan Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde barınan caretta caretta türü deniz kaplumbağalarını da görme fırsatı yakalıyor. Bölgedeki en eski yerleşim yeri ve Karya uygarlığının en etkileyici kentlerinden olan Kaunos Antik Kenti özellikle milattan önce dördüncü yüzyıla tarihlenen kaya mezarlarıyla görenleri büyülüyor. Torosların bir uzantısı olarak ve Köyceğiz’in eşsiz manzarasında kendine yer bulan Sandras Dağı da trekking, kamp ve macera tutkunlarına harika deneyimler sunuyor. Sandras Dağı’nda aynı zamanda harika bir dağ bisikleti rotası da bulunuyor. Geleneksel yaşantısını koruyan Köyceğiz, gürültüden tamamen uzak ortamı, tertemiz havasıyla konuklara sakin ve dingin bir tatil deneyimi sunuyor.

 

Huzur Veren Datça

Datça, Muğla’nın dingin ve huzur dolu yarımadası. Ana yerleşim merkezi, şehrin kalbinin de attığı Yeni Datça; sayısız restoran, kafe ve bar seçeneğinin yanı sıra balık ve ördeklerle dolu Ilıca Gölü’ne de ev sahipliği yapıyor. Eski Datça ise Arnavut kaldırımlı sokakları, küçük dükkanları ve dost canlısı sakinleriyle mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerler arasında bulunuyor. Datça Yarımadası’nın batı ucunda konumlanan Knidos Antik Kenti ise ziyaretçilerini yüzyıllar öncesine götüren ayrı bir cennet olarak konumlanıyor. Datça’da yetişen ot ve bitkilerle yapılan yerel yemekler, deniz ürünleri, kekik balı ve badem kaçırılmaması gereken lezzetler arasında yer alıyor.

Kaynak : https://www.atavatan-turkmenistan.com
Kaynak Sayfa : https://www.atavatan-turkmenistan.com/tr/ege-ve-akdenizin-en-iyileri-muglada-bulusuyor/

The post Ege ve Akdeniz’in En İyileri Muğla’da Buluşuyor first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>
https://turkishnews.com.tr/?feed=rss2&p=15522 0
Çin-Türkmenistan-Avrupa güzergahı boyunca multimodal taşımacılık geliştirilecek https://turkishnews.com.tr/?p=15537&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=cin-turkmenistan-avrupa-guzergahi-boyunca-multimodal-tasimacilik-gelistirilecek https://turkishnews.com.tr/?p=15537#respond Thu, 22 Jun 2023 21:00:00 +0000 https://turkishnews.com.tr/?p=15537 2023-06-23 0 Türkmenistan’ın Çin Büyükelçiliği, Huahe International Business Consultancy Şirketi’nin desteğiyle Türkmenistan Büyükelçisi Parahat Durdıyev ile Çin’in önde gelen ulaştırma şirketi temsilcileri arasında bir iş görüşmesi gerçekleştirdi. Toplantıda, Türkmenistan’ın ulaşım ve lojistik potansiyeli ele alındı. Etkinliğe Türkmenistan Ulaştırma ve Lojistik Merkezi (TULM) Pekin Ofisi temsilcilerinin yanı sıra Çinli nakliye ve lojistik şirketleri ve dernekleri, Çin-ŞİÖ …

The post Çin-Türkmenistan-Avrupa güzergahı boyunca multimodal taşımacılık geliştirilecek first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>

Türkmenistan’ın Çin Büyükelçiliği, Huahe International Business Consultancy Şirketi’nin desteğiyle Türkmenistan Büyükelçisi Parahat Durdıyev ile Çin’in önde gelen ulaştırma şirketi temsilcileri arasında bir iş görüşmesi gerçekleştirdi. Toplantıda, Türkmenistan’ın ulaşım ve lojistik potansiyeli ele alındı.

Etkinliğe Türkmenistan Ulaştırma ve Lojistik Merkezi (TULM) Pekin Ofisi temsilcilerinin yanı sıra Çinli nakliye ve lojistik şirketleri ve dernekleri, Çin-ŞİÖ Pilot Bölgesi ve Çin Devlet Demiryolları İdaresi katıldı.

Türkmenistan Büyükelçisi açılış konuşmasında, Türkmenistan’ın kapsamlı stratejik ortağı olan Çin’den kargo akışının arttırılması ve bu bağlamda, pekçok transit ulaşım potansiyeline sahip olan Türkmenistan’ın kapasitesinin kullanılması konularının ele alınmasını önerdi.

Buna karşılık, Çinli nakliye ve lojistik dernekleri ve şirketlerinin temsilcileri, dijital teknolojileri entegre etmek için evrensel lojistik çözümlerini sundular ve Çin-Türkmenistan-Avrupa güzergahı boyunca çok modlu taşımacılık kurma olasılığını önerdiler.

Etkinliğin devamında taraflar, ulaştırma ve lojistik işbirliğinin diğer yönlerini geliştirmeye yönelik güncel konularda görüş alışverişinde bulundular.

Kaynak : https://www.atavatan-turkmenistan.com
Kaynak Sayfa : https://www.atavatan-turkmenistan.com/tr/cin-turkmenistan-avrupa-guzergahi-boyunca-multimodal-tasimacilik-gelistirilecek/

The post Çin-Türkmenistan-Avrupa güzergahı boyunca multimodal taşımacılık geliştirilecek first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>
https://turkishnews.com.tr/?feed=rss2&p=15537 0
Türkmenistan’da Kültür Haftası Başladı https://turkishnews.com.tr/?p=15541&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=turkmenistanda-kultur-haftasi-basladi https://turkishnews.com.tr/?p=15541#respond Thu, 22 Jun 2023 21:00:00 +0000 https://turkishnews.com.tr/?p=15541 2023-06-232023-06-23 0 Türkmenistan’da tiyatro, sahne oyunları, konserler ve şiir dinletisi gibi çeşitli etkinliklerin yapıldığı kültür haftası başladı. Kültür haftasının açılışı, başkent Aşkabat’taki Mukamlar Sarayı’nda yapıldı. Açılış törenine Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Mehricemal Mammedova, medya kuruluşlarının yöneticileri, sanatçılar ve ülkenin çeşitli yerlerinden davetliler katıldı. Törenin açılışında konuşan Mammedova, Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov’un kutlama mesajını okudu. …

The post Türkmenistan’da Kültür Haftası Başladı first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>

Türkmenistan’da tiyatro, sahne oyunları, konserler ve şiir dinletisi gibi çeşitli etkinliklerin yapıldığı kültür haftası başladı.

Kültür haftasının açılışı, başkent Aşkabat’taki Mukamlar Sarayı’nda yapıldı.

Açılış törenine Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Mehricemal Mammedova, medya kuruluşlarının yöneticileri, sanatçılar ve ülkenin çeşitli yerlerinden davetliler katıldı.

Törenin açılışında konuşan Mammedova, Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov’un kutlama mesajını okudu.

Ülke genelinde düzenlenen kültür haftasını, “Türkmen kültürü ve sanatının bayramı” olarak değerlendiren Berdimuhamedov, Türk Devletleri Kültür Haftası’nın da eş güdümlü düzenlenecek olmasının, kültürel etkinliklerin önemini daha da artırdığını ifade etti.

Bu sene 11’inci kez düzenlenen etkinlikte katılımcılar, Mukamlar Sarayı’nda açılan güzel sanatlar, Türkmen yöresel kıyafetleri, Türkmen milli müzik aletleri ve kitapların yer aldığı sergiyi gezdi.

Etkinlik, ülkenin ünlü sanatçılarının verdiği konserler ve dans gruplarının gösterileriyle sürdü.

Kültür haftası, 29 Haziran’a kadar devam edecek.

Kaynak : https://www.atavatan-turkmenistan.com
Kaynak Sayfa : https://www.atavatan-turkmenistan.com/tr/turkmenistanda-kultur-haftasi-basladi/

The post Türkmenistan’da Kültür Haftası Başladı first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>
https://turkishnews.com.tr/?feed=rss2&p=15541 0
Özbekistan ile Türkmenistan’dan sıvılaştırılmış gaz Pakistan’a ulaştı https://turkishnews.com.tr/?p=15290&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=ozbekistan-ile-turkmenistandan-sivilastirilmis-gaz-pakistana-ulasti https://turkishnews.com.tr/?p=15290#respond Thu, 15 Jun 2023 21:00:00 +0000 https://turkishnews.com.tr/?p=15290 2023-06-16 0 Özbekistan ve Türkmenistan’dan gönderilen 21 sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) aracı, Afganistan üzerinden Pakistan’a ulaştı. Arab News Pakistan Ajansı’nın bildirdiğine göre, Pakistan’lık gümrük yetkilisi şimdiye kadar en az 21 kamyon Pakistan’a girdiğini ve Özbekistan’dan altı kamyon, Türkmenistan’dan üç konteyner geldiğini kaydetti. Lahor merkezli ve Pakistan’da toptan teslimat, sıvılaştırılmış gaz nakliyesi yapan özel bir şirket …

The post Özbekistan ile Türkmenistan’dan sıvılaştırılmış gaz Pakistan’a ulaştı first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>

Özbekistan ve Türkmenistan’dan gönderilen 21 sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) aracı, Afganistan üzerinden Pakistan’a ulaştı.

Arab News Pakistan Ajansı’nın bildirdiğine göre, Pakistan’lık gümrük yetkilisi şimdiye kadar en az 21 kamyon Pakistan’a girdiğini ve Özbekistan’dan altı kamyon, Türkmenistan’dan üç konteyner geldiğini kaydetti.

Lahor merkezli ve Pakistan’da toptan teslimat, sıvılaştırılmış gaz nakliyesi yapan özel bir şirket olan Epic Energy şirketi, Özbekistan’dan 5.000 ton sıvılaştırılmış gaz içeren on konteyner ithal etti. Yakın gelecekte 5.000 ton daha sıvılaştırılmış gaz ithal etmek için Türkmenistan ile bir anlaşma da var. Rusya’dan 10.000 ton LNG ithal edilecek.

Pakistan’a sıvılaştırılmış gaz akışı artık Afganistan’dan geçen en kısa yoldan geliyor ve bu da Pakistan pazarındaki fiyatları dengeliyor.

 

Kaynak : https://www.atavatan-turkmenistan.com
Kaynak Sayfa : https://www.atavatan-turkmenistan.com/tr/ozbekistan-ile-turkmenistandan-sivilastirilmis-gaz-pakistana-ulasti/

The post Özbekistan ile Türkmenistan’dan sıvılaştırılmış gaz Pakistan’a ulaştı first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>
https://turkishnews.com.tr/?feed=rss2&p=15290 0
Türkmenistan’ın uzak bölgelerine güneş enerjisi santralleri kurulacak https://turkishnews.com.tr/?p=15258&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=turkmenistanin-uzak-bolgelerine-gunes-enerjisi-santralleri-kurulacak https://turkishnews.com.tr/?p=15258#respond Thu, 15 Jun 2023 21:00:00 +0000 https://turkishnews.com.tr/?p=15258 2023-06-16 0 “Turkmenenergo” enerji şirketi, Türkmenistan’ın uzak yerleşim yerlerinde güneş enerjisi santralleri kurmayı planlıyor. İlk aşamada kapasiteleri 6 MW’ın üzerinde olacak. Aşkabat’ta düzenlenen “Enerji beklentileri, yeni teknolojiler ve hidrokarbon yataklarının geliştirilmesinin çevresel yönleri” konulu uluslararası konferansta konuşan “Türkmenenergo” şirketi yetkilisi Dövlet Allayarov, yenilenebilir enerji kaynaklarının geliştirilmesi yönünde çalışmaların yapıldığını ifade etti. Türkmen yetkili, Türkmen uzmanların …

The post Türkmenistan’ın uzak bölgelerine güneş enerjisi santralleri kurulacak first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>

“Turkmenenergo” enerji şirketi, Türkmenistan’ın uzak yerleşim yerlerinde güneş enerjisi santralleri kurmayı planlıyor. İlk aşamada kapasiteleri 6 MW’ın üzerinde olacak.

Aşkabat’ta düzenlenen “Enerji beklentileri, yeni teknolojiler ve hidrokarbon yataklarının geliştirilmesinin çevresel yönleri” konulu uluslararası konferansta konuşan “Türkmenenergo” şirketi yetkilisi Dövlet Allayarov, yenilenebilir enerji kaynaklarının geliştirilmesi yönünde çalışmaların yapıldığını ifade etti.

Türkmen yetkili, Türkmen uzmanların yenilenebilir enerji kaynakları alanındaki uluslararası deneyimleri aktif olarak incelediklerini ve kendi gelişimlerini bu yönde yürüttüklerini vurguladı. Bu, ülkede “yeşil” teknolojilerin geliştirilmesine, çevrenin korunmasına ve doğal kaynakların rasyonel kullanımına katkıda bulunmalıdır.

Kaynak : https://www.atavatan-turkmenistan.com
Kaynak Sayfa : https://www.atavatan-turkmenistan.com/tr/turkmenistanin-uzak-bolgelerine-gunes-enerjisi-santralleri-kurulacak/

The post Türkmenistan’ın uzak bölgelerine güneş enerjisi santralleri kurulacak first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>
https://turkishnews.com.tr/?feed=rss2&p=15258 0
BM Genel Sekreteri Aşkabat’taki Önleyici Diplomasi Merkezi’ne yeni başkan atadı https://turkishnews.com.tr/?p=15270&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=bm-genel-sekreteri-askabattaki-onleyici-diplomasi-merkezine-yeni-baskan-atadi https://turkishnews.com.tr/?p=15270#respond Thu, 15 Jun 2023 21:00:00 +0000 https://turkishnews.com.tr/?p=15270 2023-06-16 0 BM Genel Sekreteri António Guterres Gürcistan’li diplomat Kaha Imnadze’yi özel temsilcisi ve merkezi Aşkabat’ta bulunan BM Orta Asya Önleyici Diplomasi Bölgesel Merkezi’nin (UNRCCA) başkanı olarak atandığını duyurdu. BM Haber Merkezi’nden yapılan açıklamaya göre, Gürcistan’lı diplomat Imnadze, Terörle Mücadele İcra Müdürlüğü’ne İcra Direktörü olarak atanan ve Genel Sekreter’in UNRCCA’nın özverisi ve liderliği için minnettar …

The post BM Genel Sekreteri Aşkabat’taki Önleyici Diplomasi Merkezi’ne yeni başkan atadı first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>

BM Genel Sekreteri António Guterres Gürcistan’li diplomat Kaha Imnadze’yi özel temsilcisi ve merkezi Aşkabat’ta bulunan BM Orta Asya Önleyici Diplomasi Bölgesel Merkezi’nin (UNRCCA) başkanı olarak atandığını duyurdu.

BM Haber Merkezi’nden yapılan açıklamaya göre, Gürcistan’lı diplomat Imnadze, Terörle Mücadele İcra Müdürlüğü’ne İcra Direktörü olarak atanan ve Genel Sekreter’in UNRCCA’nın özverisi ve liderliği için minnettar olduğu Moldova Cumhuriyeti’nden Natalia German’ın yerini aldı.

Kaha Imnadze diplomasi, kamu hizmeti ve ticaret alanlarında 30 yılı aşkın deneyime sahiptir. 1989 yılında ülkesinin diplomatik hizmetine girerek, yıllar içinde diplomasi, müzakere ve arabuluculuk ve siyasi risk değerlendirmesi alanlarında geniş deneyim kazanmıştır.

Bu zamana kadar Gürcistan’ın Kanada Büyükelçisi ve Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü Daimi Temsilcisiydi. Daha önce 2013’ten 2022’ye kadar Gürcistan’ın BM Daimi Temsilcisi olarak görev yaptı. Ayrıca 10 yılını özel sektörde politik risk değerlendirmesi ve yatırım üzerine çalışarak geçirdi.

Imnadze, Tiflis Devlet Üniversitesi mezunudur. Gürcüce, İngilizce ve Rusça bilmektedir.

Kaynak : https://www.atavatan-turkmenistan.com
Kaynak Sayfa : https://www.atavatan-turkmenistan.com/tr/bm-genel-sekreteri-askabattaki-onleyici-diplomasi-merkezine-yeni-baskan-atadi/

The post BM Genel Sekreteri Aşkabat’taki Önleyici Diplomasi Merkezi’ne yeni başkan atadı first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>
https://turkishnews.com.tr/?feed=rss2&p=15270 0
Türkmenistan, 26. St. Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu’na katılıyor https://turkishnews.com.tr/?p=15274&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=turkmenistan-26-st-petersburg-uluslararasi-ekonomik-forumuna-katiliyor https://turkishnews.com.tr/?p=15274#respond Thu, 15 Jun 2023 21:00:00 +0000 https://turkishnews.com.tr/?p=15274 2023-06-16 0 Türkmenistan Maliye ve Ekonomi Bakanı Serdar Corayev başkanlığındaki Türkmen heyeti, Rusya’da gerçekleştirilen 26. St. Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu’na (SPIEF) katılıyor. Bu uluslararası ekonomik forum çerçevesinde, Türkmenistan Maliye ve Ekonomi Bakanı Serdar Corayev  “Karbon düzenlemesi ve Asya, Afrika ve Orta Doğu’da karbon birimlerinin dolaşımı için bir pazar oluşturulması” oturumuna iştirak etti. Ayrıca, Türkmen Bakan’ın …

The post Türkmenistan, 26. St. Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu’na katılıyor first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>

Türkmenistan Maliye ve Ekonomi Bakanı Serdar Corayev başkanlığındaki Türkmen heyeti, Rusya’da gerçekleştirilen 26. St. Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu’na (SPIEF) katılıyor.

Bu uluslararası ekonomik forum çerçevesinde, Türkmenistan Maliye ve Ekonomi Bakanı Serdar Corayev  “Karbon düzenlemesi ve Asya, Afrika ve Orta Doğu’da karbon birimlerinin dolaşımı için bir pazar oluşturulması” oturumuna iştirak etti.

Ayrıca, Türkmen Bakan’ın Rusya Federasyonu Ekonomik Kalkınma Bakanı Maksim Reşetnikov ile ikili görüşmesi de öngörülüyor.

26. St. Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu, dünyadaki en büyük ve en önemli iş etkinliklerinden biridir. 25 yıldır Forum, sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak için küresel ekonominin temel konularını tartışmak ve en iyi küresel uygulamaları ve yetkinlikleri paylaşmak için dünyanın önde gelen platformu statüsünü kazanmıştır.

Kaynak : https://www.atavatan-turkmenistan.com
Kaynak Sayfa : https://www.atavatan-turkmenistan.com/tr/turkmenistan-26-st-petersburg-uluslararasi-ekonomik-forumuna-katiliyor/

The post Türkmenistan, 26. St. Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu’na katılıyor first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>
https://turkishnews.com.tr/?feed=rss2&p=15274 0
Türkmenistan, Afganistan ile tarım alanında işbirliğine hazır https://turkishnews.com.tr/?p=15300&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=turkmenistan-afganistan-ile-tarim-alaninda-isbirligine-hazir https://turkishnews.com.tr/?p=15300#respond Tue, 13 Jun 2023 21:00:00 +0000 https://turkishnews.com.tr/?p=15300 2023-06-14 0 Türkmenistan’ın Afganistan Büyükelçisi Hoca Övezov, Afganistan Tarım Bakan Vekili Mavlavi Ataullah Omari ile Aşkabat ve Kabil arasında tarım sektöründe ikili işbirliği konularını görüştü. Bakhtar news ajansının bildirdiğine göre, Afgan Bakan, ülkesinin hükümetinin Türkmenistan ile tarım ve bahçecilik alanında işbirliğini geliştirmekle ilgilendiğini söyledi. Bu kapsamda tarım ürünleri, hayvancılık ve çeşitli tarımsal araştırmaların değiş tokuşu …

The post Türkmenistan, Afganistan ile tarım alanında işbirliğine hazır first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>

Türkmenistan’ın Afganistan Büyükelçisi Hoca Övezov, Afganistan Tarım Bakan Vekili Mavlavi Ataullah Omari ile Aşkabat ve Kabil arasında tarım sektöründe ikili işbirliği konularını görüştü.

Bakhtar news ajansının bildirdiğine göre, Afgan Bakan, ülkesinin hükümetinin Türkmenistan ile tarım ve bahçecilik alanında işbirliğini geliştirmekle ilgilendiğini söyledi.

Bu kapsamda tarım ürünleri, hayvancılık ve çeşitli tarımsal araştırmaların değiş tokuşu ile ihracat-ithalat işlemlerinin uygulanması için bir kampanya başlatması konusu ele alındı.

Türkmen Büyükelçi, bakana Türkmenistan’ın başta tarım sektörü ve hayvancılık olmak üzere çeşitli alanlarda fikir alışverişi için planların uygulanmasında işbirliği yapmaya hazır olduğuna dair güvence verdi.

Kaynak : https://www.atavatan-turkmenistan.com
Kaynak Sayfa : https://www.atavatan-turkmenistan.com/tr/turkmenistan-afganistan-ile-tarim-alaninda-isbirligine-hazir/

The post Türkmenistan, Afganistan ile tarım alanında işbirliğine hazır first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>
https://turkishnews.com.tr/?feed=rss2&p=15300 0
Türkmenistan Uluslararası Çalışma Örgütü’nün 111. oturumuna katıldı https://turkishnews.com.tr/?p=15310&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=turkmenistan-uluslararasi-calisma-orgutunun-111-oturumuna-katildi https://turkishnews.com.tr/?p=15310#respond Tue, 13 Jun 2023 21:00:00 +0000 https://turkishnews.com.tr/?p=15310 2023-06-14 0 Türkmenistan Çalışma ve Sosyal Koruma Bakanı Muhammetseyit Silapov Cenevre’de düzenlenen Uluslararası Çalışma Örgütü’nün 111. oturumuna katıldı. Türkmenistan’ın Cenevre’deki BM Temsilciliği’nin bildirdiğine göre, Türkmen Bakan oturumda konuşma yaparak, Türkmenistan’ın Uluslararası Çalışma Örgütü ile işbirliğine hazır olduğunu ifade etti. Uluslararası Çalışma Örgütü temsilcilerinin pekçok kez Türkmenistan’ı ziyaret ettiğini söyleyen Bakan, gecen sene 2023 yılı için …

The post Türkmenistan Uluslararası Çalışma Örgütü’nün 111. oturumuna katıldı first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>

Türkmenistan Çalışma ve Sosyal Koruma Bakanı Muhammetseyit Silapov Cenevre’de düzenlenen Uluslararası Çalışma Örgütü’nün 111. oturumuna katıldı.

Türkmenistan’ın Cenevre’deki BM Temsilciliği’nin bildirdiğine göre, Türkmen Bakan oturumda konuşma yaparak, Türkmenistan’ın Uluslararası Çalışma Örgütü ile işbirliğine hazır olduğunu ifade etti.

Uluslararası Çalışma Örgütü temsilcilerinin pekçok kez Türkmenistan’ı ziyaret ettiğini söyleyen Bakan, gecen sene 2023 yılı için Türkmenistan Hükümeti ile Uluslararası Çalışma Örgütü arasında işbirliğine yönelik Eylemlerin Yol Haritası’nın kabul edildiğini belirtti.

Uluslararası Çalışma Örgütü’nün 111.yıllık konferansı 5-16 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilmektedir. Konferansta katılımcı ülkeler, işveren ve şirketler arasında iş güvenliğinin sağşanması, istikrarlı ekonomiye geçiş konuları ele alınıyor.

Türkmenistan Çalışma ve Sosyal Koruma Bakanı Muhammetseyit Silapov bu konferans çerçevesinde Uluslararası Çalışma Örgütü Genel Sekreteri Gilbert Hungbo ile görüştü.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Görüşmede taraflar, Uluslararası Çalışma Örgütü ile Türkmenistan Hükümeti arasındaki işbirliğini genişletme olanaklarını, yakın zamanda onaylanan Uluslararası Çalışma Örgütü ile Türkmenistan Hükümeti arasındaki 2023 işbirliği faaliyetleri için Yol Haritasının uygulanması konuları ele alındı.

Kaynak : https://www.atavatan-turkmenistan.com
Kaynak Sayfa : https://www.atavatan-turkmenistan.com/tr/turkmenistan-uluslararasi-calisma-orgutunun-111-oturumuna-katildi/

The post Türkmenistan Uluslararası Çalışma Örgütü’nün 111. oturumuna katıldı first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>
https://turkishnews.com.tr/?feed=rss2&p=15310 0
Türkmenistan’da Uluslararası Enerji Konferansı düzenlenecek https://turkishnews.com.tr/?p=15328&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=turkmenistanda-uluslararasi-enerji-konferansi-duzenlenecek https://turkishnews.com.tr/?p=15328#respond Tue, 13 Jun 2023 21:00:00 +0000 https://turkishnews.com.tr/?p=15328 2023-06-14 0 15 Haizran’da Aşkabat’ta Uluslararası Petrol ve Gaz Üniversitesi’nde “Enerji beklentileri, hidrokarbon sahalarının geliştirilmesi için yeni teknolojiler” konulu uluslararası konferans yapılacak. Konferans, Türkmen Forumu şirketi tarafından Türkmenistan’ın ulusal enerji şirketleriyle birlikte düzenlenecek. Konferansta enerji yataklarının geliştirilmesiyle kaynaklanan çevreye emisyonların azaltılması konuları ele alınacak. Sözkonusu konferansa 20 ülkeden 800’den fazla delege katılacak. Bu prestijli etkinliğin, …

The post Türkmenistan’da Uluslararası Enerji Konferansı düzenlenecek first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>

15 Haizran’da Aşkabat’ta Uluslararası Petrol ve Gaz Üniversitesi’nde “Enerji beklentileri, hidrokarbon sahalarının geliştirilmesi için yeni teknolojiler” konulu uluslararası konferans yapılacak.

Konferans, Türkmen Forumu şirketi tarafından Türkmenistan’ın ulusal enerji şirketleriyle birlikte düzenlenecek.

Konferansta enerji yataklarının geliştirilmesiyle kaynaklanan çevreye emisyonların azaltılması konuları ele alınacak. Sözkonusu konferansa 20 ülkeden 800’den fazla delege katılacak.

Bu prestijli etkinliğin, Türkmenistan’ın petrol ve gaz sektörünün karşı karşıya olduğu çevre konularını görüşme ve Türkmen devlet kuruluşları ile büyük enerji şirketleri, uluslararası kuruluşlar, akademik topluluklar ve çevre korumaya odaklanan finansal kuruluşlar arasındaki uluslararası işbirliğini güçlendirmek için her yıl düzenlenmesi planlanıyor.

CNPC, BP, Exxon Mobil, Petronas, ADNOC, Mitro International, Buried Hill, NAPECO, Dragon Oil, ENI, Lukoil gibi; Uluslararası Enerji Ajansı (IRENA), Küresel Gaz Merkezi, Gaz İhraç Eden Ülkeler Forumu, Petrol Mühendisleri Derneği, Enerji Şartı Sekreterliği gibi uluslararası petrol ve gaz kuruluşları bu konferansta yer alacak.

Kaynak : https://www.atavatan-turkmenistan.com
Kaynak Sayfa : https://www.atavatan-turkmenistan.com/tr/turkmenistanda-uluslararasi-enerji-konferansi-duzenlenecek/

The post Türkmenistan’da Uluslararası Enerji Konferansı düzenlenecek first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>
https://turkishnews.com.tr/?feed=rss2&p=15328 0
Türkmenistan’da Uluslararası Dans ve Folklor Festivali gerçekleştiriliyor https://turkishnews.com.tr/?p=15337&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=turkmenistanda-uluslararasi-dans-ve-folklor-festivali-gerceklestiriliyor https://turkishnews.com.tr/?p=15337#respond Tue, 13 Jun 2023 21:00:00 +0000 https://turkishnews.com.tr/?p=15337 2023-06-14 0 Avaza-2023 Uluslararası Dans ve Folklor Festivali, Avaza Ulusal Turizm Bölgesi’nde gerçekleştirildi. Türkmenistan Kültür Bakanlığı tarafından düzenlenen festivale İran, Hindistan, Kazakistan, Çin, Tacikistan, Rusya, Romanya ve Özbekistan’dan folklor ekipleri katıldı. Festivalin ilk gününde, orijinal ulusal ezgileri yansıtan ve halk geleneklerinin eşsiz örneklerini içeren bir konser düzenlendi. Bugün 14 Haziran’da “Halk Sanatı ve Halk Dansları …

The post Türkmenistan’da Uluslararası Dans ve Folklor Festivali gerçekleştiriliyor first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>

Avaza-2023 Uluslararası Dans ve Folklor Festivali, Avaza Ulusal Turizm Bölgesi’nde gerçekleştirildi.

Türkmenistan Kültür Bakanlığı tarafından düzenlenen festivale İran, Hindistan, Kazakistan, Çin, Tacikistan, Rusya, Romanya ve Özbekistan’dan folklor ekipleri katıldı.

Festivalin ilk gününde, orijinal ulusal ezgileri yansıtan ve halk geleneklerinin eşsiz örneklerini içeren bir konser düzenlendi.

Bugün 14 Haziran’da “Halk Sanatı ve Halk Dansları Gelenekleri” konulu uluslararası konferansı düzenlenecek.

Ayrıca Avaza-2023 Uluslararası Dans ve Folklor Festivali kapsamında yabancı folklor ekipleri için teknek gezileri düzenlenecek.

Avaza-2023 Uluslararası Dans ve Folklor Festivali’nin kapanış töreni, diplomaların takdimi ve final gala konseri 16 Haziran’da gerçekleştirilecek.

Kaynak : https://www.atavatan-turkmenistan.com
Kaynak Sayfa : https://www.atavatan-turkmenistan.com/tr/turkmenistanda-uluslararasi-dans-ve-folklor-festivali-gerceklestiriliyor/

The post Türkmenistan’da Uluslararası Dans ve Folklor Festivali gerçekleştiriliyor first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>
https://turkishnews.com.tr/?feed=rss2&p=15337 0
Orta Asya ülkeleri ve Letonya’nın ulaştırma alanında işbirliği yapacak https://turkishnews.com.tr/?p=15341&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=orta-asya-ulkeleri-ve-letonyanin-ulastirma-alaninda-isbirligi-yapacak https://turkishnews.com.tr/?p=15341#respond Mon, 12 Jun 2023 21:00:00 +0000 https://turkishnews.com.tr/?p=15341 2023-06-13 0 Beş Orta Asya ülkesi ve Letonya, ulaştırma ve lojistik alanında işbirliğine ilişkin Ortak Beyanname imzaladı. Orta Asya ülkelerinin Letonya ile ulaştırma alanındaki çalışma grubu eşbaşkanları riga’da bir araya geldi. Taraflar arasında ikili ve çok taraflı görüşmeler gerçekleştirildi. Görüşmelerin ardından Orta Asya ülkeleri ile Letonya arasında ulaştırma ve lojistik alanında işbirliğine ilişkin Ortak Beyanname …

The post Orta Asya ülkeleri ve Letonya’nın ulaştırma alanında işbirliği yapacak first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>

Beş Orta Asya ülkesi ve Letonya, ulaştırma ve lojistik alanında işbirliğine ilişkin Ortak Beyanname imzaladı. Orta Asya ülkelerinin Letonya ile ulaştırma alanındaki çalışma grubu eşbaşkanları riga’da bir araya geldi. Taraflar arasında ikili ve çok taraflı görüşmeler gerçekleştirildi.

Görüşmelerin ardından Orta Asya ülkeleri ile Letonya arasında ulaştırma ve lojistik alanında işbirliğine ilişkin Ortak Beyanname imzalandı. Sözkonusu belge, Türkmenistan Bakanlar Kurulu’na bağlı  Ulaştırma ve Haberleşme Ajansı, Letonya Cumhuriyeti Ulaştırma Bakanlığı, Kazakistan Sanayi ve Altyapı Geliştirme Bakanlığı, Özbekistan Ulaştırma Bakanlığı, Kırgızistan Ulaştırma ve Haberleşme Bakanlığı ve Tacikistan Ulaştırma Bakanlığı temsilcileri tarafından imzalandı.

Resmi açıklamada, sürdürülebilir ticareti, ekonomik büyümeyi ve refahı teşvik etmenin bir temeli olarak Avrupa ile Asya arasında uluslararası ticaret ve bağlantıyı sağlamada ulaştırma ve lojistiğin önemli rolünü vurgulamaktadır.

Beyannamede, ayrıca Letonya lojistik hizmetlerinin karayolu, demiryolu, liman, hava, posta ve e-ticaret hizmetlerini kullanarak Orta Asya’yı Avrupa Birliği, Birleşik Krallık, Kuzey Amerika, Latin Amerika ve Afrika’ya bağlama olanaklarına da öngörülmektedir.

Kaynak : https://www.atavatan-turkmenistan.com
Kaynak Sayfa : https://www.atavatan-turkmenistan.com/tr/orta-asya-ulkeleri-ve-letonyanin-ulastirma-alaninda-isbirligi-yapacak/

The post Orta Asya ülkeleri ve Letonya’nın ulaştırma alanında işbirliği yapacak first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>
https://turkishnews.com.tr/?feed=rss2&p=15341 0
Türkmenistan Food Istanbul Expo 2023 fuarına katılacak https://turkishnews.com.tr/?p=15345&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=turkmenistan-food-istanbul-expo-2023-fuarina-katilacak https://turkishnews.com.tr/?p=15345#respond Mon, 12 Jun 2023 21:00:00 +0000 https://turkishnews.com.tr/?p=15345 2023-06-13 0 Türkmenistan Sanayiciler ve Girişimciler Birliği temsilcileri Türkiye’de gerçekleştirilecek ‘Food Istanbul Expo 2023’ Uluslararası Fuara katılacak. Gıda endüstrisinin en büyük fuarlarından biri teşkil eden sözkonusu organizasyon 12-14 Temmuz’da İstanbul’da Fuar Merkezi’nde yapılacak. Türkmenistan dahil onlarca ülkeden sektör temsilcileri katılcak. Türkmenistan’dan sözkonusu fuara; Arçalyk, Kilwan, Altyn Ýunus, Parasatly, Balşeker, Ak Gar, Mähriban-Merw, Täze Aý, Balam, …

The post Türkmenistan Food Istanbul Expo 2023 fuarına katılacak first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>

Türkmenistan Sanayiciler ve Girişimciler Birliği temsilcileri Türkiye’de gerçekleştirilecek ‘Food Istanbul Expo 2023’ Uluslararası Fuara katılacak. Gıda endüstrisinin en büyük fuarlarından biri teşkil eden sözkonusu organizasyon 12-14 Temmuz’da İstanbul’da Fuar Merkezi’nde yapılacak.

Türkmenistan dahil onlarca ülkeden sektör temsilcileri katılcak. Türkmenistan’dan sözkonusu fuara; Arçalyk, Kilwan, Altyn Ýunus, Parasatly, Balşeker, Ak Gar, Mähriban-Merw, Täze Aý, Balam, Sada, Tükel, Mekan, Misgar, Altyn Şöhle gibi Türkmen firmaları katılacağı belirtildi. Sözkonusu firmalar içecek ve çeşitli gıda ve şekerleme ürünlerini üretmektedir.

Food Istanbul Expo 2023, gıda alanındaki en saygın yıllık etkinliklerden biridir ve küresel gıda endüstrisinin gelişimine yön vermektedir.

Üreticileri, ihracatçıları, ithalatçıları, toptancıları, distribütörleri ve ağ pazarlarını bir araya getiren platform, katılımcılarına yeni ticari ilişkiler kurmaları için geniş fırsatlar sunuyor. Fuarın ana hedefi uluslararası bir platform haline gelmektir.

Kaynak : https://www.atavatan-turkmenistan.com
Kaynak Sayfa : https://www.atavatan-turkmenistan.com/tr/turkmenistan-food-istanbul-expo-2023-fuarina-katilacak/

The post Türkmenistan Food Istanbul Expo 2023 fuarına katılacak first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>
https://turkishnews.com.tr/?feed=rss2&p=15345 0
Kapadokya’yı Ziyaret Etmeniz için 5 Harika Sebep https://turkishnews.com.tr/?p=14953&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=kapadokyayi-ziyaret-etmeniz-icin-5-harika-sebep https://turkishnews.com.tr/?p=14953#respond Thu, 08 Jun 2023 21:00:00 +0000 https://turkishnews.com.tr/?p=14953 Türkiye’nin en büyüleyici coğrafi bölgelerinden biri olan Kapadokya, görkemli peri bacaları ve keşfedilmeyi bekleyen birbirinden etkileyici doğal ve tarihi güzellikleriyle ziyaretçileri kendine hayran bırakıyor. Bu ‘masalsı’ diyar, mağara otelleri, rengarenk sıcak hava balonları, gizemli kültürel durakları, binlerce yıllık bağcılık ve çömlekçilik geleneğiyle her mevsim eşsiz bir deneyim sunuyor.  İşte bu güzel bölgeyi ziyaret etmeniz için …

The post Kapadokya’yı Ziyaret Etmeniz için 5 Harika Sebep first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>

Türkiye’nin en büyüleyici coğrafi bölgelerinden biri olan Kapadokya, görkemli peri bacaları ve keşfedilmeyi bekleyen birbirinden etkileyici doğal ve tarihi güzellikleriyle ziyaretçileri kendine hayran bırakıyor. Bu ‘masalsı’ diyar, mağara otelleri, rengarenk sıcak hava balonları, gizemli kültürel durakları, binlerce yıllık bağcılık ve çömlekçilik geleneğiyle her mevsim eşsiz bir deneyim sunuyor.  İşte bu güzel bölgeyi ziyaret etmeniz için 5 neden…

 

Kapadokya’nın Simgesi ‘Peri Bacaları’

Kapadokya dediğinizde kuşkusuz ki akıllara ilk gelen ilk şey eşine az rastlanır güzellikteki ‘Peri Bacaları’. Milyonlarca yıllık bir etkileşim sonucunda bölgeyi bugünkü görünümüne kavuşturan ve Kapadokya’nın simgesi olan peribacalarını bölgenin her yerinde görebilirsiniz. Konik gövdeleri ve tepelerinde şapka olarak adlandırılan sert kaya başlıklarıyla dikkat çeken bu oluşumların en ünlüleri ise Paşabağı’nda bulunuyor. Peri bacalarının ihtişamlı manzaralarını keşfetmenin en heyecan verici yolu ise sıcak hava balonları. Şafak sökerken havalanan sıcak hava balonları, Kapadokya vadilerinin görkemli görünümlerini ayaklarınızın altına seriyor.

 

Mağara otellerden birindeki odanızı hemen ayırtın

Doğa harikası Kapadokya’nın ziyaretçilerine sunduğu en unutulmaz deneyimlerden bir diğeri ise ‘mağara otellerde’ konaklamak. Benzersiz mimarileri ve tasarımlarıyla mağaralarda konforlu bir konaklama keyfi sunan bu oteller, Kapadokya’yı mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir yer haline getiren önemli sebeplerden. Yörenin tarihi ve doğal dokusunun modern konforla birleştiği bu otellerde gün batımı manzaralarını kahvenizi yudumlarken izlemek ise Kapadokya seyahatinizi he hatırlatacaklardan olacak.

 

İhtişamlı Yeraltı Şehirleri ile Tarihe Yolculuk

Kapadokya, M.Ö. 2. bine uzanan Hititler ve devamındaki birçok farklı medeniyete ait önemli kalıntılara ev sahipliği yapıyor. 1985 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine giren Göreme Açık Hava Müzesi, kayaların içlerine ustaca oyulmuş ve Hristiyan dünyasına ait önemli tasvirlerin resmedildiği fresklerle bezenmiş, kutsal mekanlarıyla dikkat çekiyor. Kapadokya tatillerine farklı kılan mekanlar arasında yeraltı şehirleri de geliyor. Geçmişi M.Ö. 7-8. yüzyıla kadar uzanan bu şehirler, ilk Hristiyanlar tarafından ibadetlerini özgürce yerine getirebilmek amacıyla inşa edilmiş. Kaymaklı, Derinkuyu, Özkonak ve Mazı gibi yüzyıllardır varlıklarını koruyan yeraltı şehirleri; tünelleri, odaları, ahırları, şıra ve yemekhaneleri, kiliseleri ve erzak depolarıyla bölge halkının yer altında sürdüğü yaşama pencere aralıyor. Erken Hristiyanların 11. yüzyıla kadar yaşamlarını sürdürdükleri Gomeda Vadisi ise dünyanın ‘ilk çok katlı yerleşim yerlerinden biri’ olarak kabul ediliyor. Ortahisar Kalesi ve Ürgüp ilçesinde baba, anne ve çocuk olarak tanımlanan üç bitişik peribacasından oluşan ‘Üç Güzeller’ ise yine Kapadokya’da mutlaka görülmesi gereken noktalar arasında yer alıyor.

 

Kapadokya’da balon turundan çok daha fazlası var

Kapadokya denince kuşkusuz ki akla ilk gelen aktivite sıcak hava balonuyla yapılan turlar. Ancak burada yapabilecekleriniz bununla sınırlı değil. Arazi araçları ile çıkılan safari turlarıyla bölgenin vadileri, kaya yerleşimleri ve peri bacalarını yakından keşfedebilirsiniz. ‘Ben yorulmam Kapadokya’yı yürüyerek keşfedebilirim’ diyorsanız, bölgedeki birbirinden heyecanlı yürüyüş rotaları tam size göre. “Güzel atlar ülkesi” Kapadokya’yı keşfetmenin bir diğer yolu ise yöreyi bilen atlarla gezmek. Araçların giremeyeceği patikalarda, peri bacalarının çevresinde ve yemyeşil köy bağları arasında atlarla gezinirken yörenin çarpıcı ayrıntılarını yakından keşfedebilirsiniz. Kapadokya’nın ziyaretçilerine sunduğu eşsiz deneyimlerden bir diğeri de ‘çömlekçilik’. Kızılırmak yataklarından elde edilen yumuşak ve yağlı kil ile meşhur olan Avanos’ta, herhangi bir çömlek atölyesine katılabilir ve harika bir aktivitenin parçası olabilirsiniz.

 

Eşsiz Gastronomi Deneyimleri

En sıradan öğünün bile yerel lezzetlerle ziyafete dönüştüğü Kapadokya, gurme gezginler arasında adından fazlasıyla söz ettiriyor. Bölgenin bereketli topraklarında yetişen meyve ve sebzelerle hazırlanan tariflerle zenginleşen Kapadokya mutfağında, denenmesi gereken lezzetlerin başında testi kebabı yer alıyor. Kayısı yahnisi, zerdeli pilav, Nevşehir mantısı ve kuru kaymak ise şehrin misafirlerine sunduğu diğer yemekler olarak sıralanıyor. Binlerce yıldır köklü bir şarapçılık geleneğini de sürdüren Kapadokya’da tüm yıl boyunca ziyarete açık olan imalathanelerde, bölgenin zengin tüf toprağında yetişen üzümlerin lezzetli yolculuğuna eşlik edebilirsiniz.

 

Kaynak : https://www.atavatan-turkmenistan.com
Kaynak Sayfa : https://www.atavatan-turkmenistan.com/tr/kapadokyayi-ziyaret-etmeniz-icin-5-harika-sebep/

The post Kapadokya’yı Ziyaret Etmeniz için 5 Harika Sebep first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>
https://turkishnews.com.tr/?feed=rss2&p=14953 0
Macaristan Başbakanı’nın Aşkabat ziyareti: bir dizi anlaşmalar imzalandı https://turkishnews.com.tr/?p=15013&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=macaristan-basbakaninin-askabat-ziyareti-bir-dizi-anlasmalar-imzalandi https://turkishnews.com.tr/?p=15013#respond Thu, 08 Jun 2023 21:00:00 +0000 https://turkishnews.com.tr/?p=15013 2023-06-09 0 Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın Türkmenistan’a gerçekleştirdiği resmi ziyarette bir dizi anlaşmalara imza atıldı. Dün Aşkabat’a gelen Başbakan Orabn, bugün Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov tarafından resmi törenle karşılandı. Daha sonra üst düzey görüşmeler gerçekleştirildi. Görüşmelerin ardından ikili anlaşmalar imzalandı. Özellikle taraflar: Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı Uluslararası İlişkiler Enstitüsü ile Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanlığı …

The post Macaristan Başbakanı’nın Aşkabat ziyareti: bir dizi anlaşmalar imzalandı first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>

Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın Türkmenistan’a gerçekleştirdiği resmi ziyarette bir dizi anlaşmalara imza atıldı. Dün Aşkabat’a gelen Başbakan Orabn, bugün Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov tarafından resmi törenle karşılandı. Daha sonra üst düzey görüşmeler gerçekleştirildi. Görüşmelerin ardından ikili anlaşmalar imzalandı.

Özellikle taraflar:

  • Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı Uluslararası İlişkiler Enstitüsü ile Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanlığı Diplomasi Akademisi arasında diplomatik eğitim alanında işbirliğine ilişkin Mutabakat Zaptı;
  • Myrat Garryev Türkmenistan Devlet Tıp Üniversitesi ile Semmelweis Üniversitesi arasında akademik ve bilimsel işbirliği anlaşması;
  • Türkmenistan Devlet Su Kaynakları Komitesi ile Macaristan İçişleri Bakanlığı arasında su yönetimi alanında işbirliğine ilişkin Mutabakat Zaptı;
  • Türkmenistan Eğitim Bakanlığı ile Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanlığı arasında 2024-2026 Stipendium Hungaricum programı çerçevesinde işbirliğine ilişkin Mutabakat Zaptı;
  • Türkmenistan Kültür Bakanlığı ile Macaristan Turizm Ajansı arasında turizm alanında Mutabakat Zaptı;
  • Türkmenistan Kültür Bakanlığı ile Macaristan Kültür ve Yenilik Bakanlığı arasında kültür alanında işbirliği programı;
  •  Türkmenistan Hükümeti ile Macaristan Hükümeti arasında yatırımların teşviki ve korunmasına ilişkin Anlaşma.

Kaynak : https://www.atavatan-turkmenistan.com
Kaynak Sayfa : https://www.atavatan-turkmenistan.com/tr/macaristan-basbakaninin-askabat-ziyareti-bir-dizi-anlasmalar-imzalandi/

The post Macaristan Başbakanı’nın Aşkabat ziyareti: bir dizi anlaşmalar imzalandı first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>
https://turkishnews.com.tr/?feed=rss2&p=15013 0
Türkmenistan, Avrasya Ekonomik Birliği ülkeleriyle ticaretini 4 ayda %9,2 artırdı https://turkishnews.com.tr/?p=15038&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=turkmenistan-avrasya-ekonomik-birligi-ulkeleriyle-ticaretini-4-ayda-92-artirdi https://turkishnews.com.tr/?p=15038#respond Thu, 08 Jun 2023 21:00:00 +0000 https://turkishnews.com.tr/?p=15038 2023-06-09 0 Türkmenistan ile Avrasya Ekonomik Birliği ülkeleri arasındaki 2023 yılının 4 aylık ticaret hacmi, 2022 yılının aynı dönemine göre yüzde 9,2 arttı. Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Hocamyrat Geldimyradov Avrasya Hükümetlerarası Konseyi toplantısına katıldı ve bu toplantıda yaptığı konuşmasında Türkmenistan ile Avrasya Ekonomik Birliği ülkeleri arasındaki işbirliğinden bahsetti. Avrasya Ekonomik Birliği ülkeleriyle ulaştırma sektöründe …

The post Türkmenistan, Avrasya Ekonomik Birliği ülkeleriyle ticaretini 4 ayda %9,2 artırdı first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>

Türkmenistan ile Avrasya Ekonomik Birliği ülkeleri arasındaki 2023 yılının 4 aylık ticaret hacmi, 2022 yılının aynı dönemine göre yüzde 9,2 arttı.

Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Hocamyrat Geldimyradov Avrasya Hükümetlerarası Konseyi toplantısına katıldı ve bu toplantıda yaptığı konuşmasında Türkmenistan ile Avrasya Ekonomik Birliği ülkeleri arasındaki işbirliğinden bahsetti.

Avrasya Ekonomik Birliği ülkeleriyle ulaştırma sektöründe işbirliği potansiyelinden bahseden Türkmen heyeti başkanı, Türkmenistan’ın ulaşım ve lojistik altyapısını geliştirdiğini, modern yollar ve köprüler ağı inşa edildiğini kaydetti. Hazar Denizi kıyısında, gelişmiş bir altyapıya sahip Türkmenbaşı Uluslararası Deniz Limanı aktif olarak kullanılmaktadır. Ülke, gelişmiş bir hava trafiği ağına, uluslararası havaalanlarına ve demiryolu yollarına sahiptir.

Geldimyradov, “Orta Asya-Hazar-Karadeniz ve Orta Asya-Basra Körfezi ulaşım yolunun ortak geliştirilmesine hazırız” dedi.

Kaynak : https://www.atavatan-turkmenistan.com
Kaynak Sayfa : https://www.atavatan-turkmenistan.com/tr/turkmenistan-avrasya-ekonomik-birligi-ulkeleriyle-ticaretini-4-ayda-92-artirdi/

The post Türkmenistan, Avrasya Ekonomik Birliği ülkeleriyle ticaretini 4 ayda %9,2 artırdı first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>
https://turkishnews.com.tr/?feed=rss2&p=15038 0
Türkmenistan ile Pakistan TAPI doğal gaz boru hattı projesini hızlandıracak https://turkishnews.com.tr/?p=15046&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=turkmenistan-ile-pakistan-tapi-dogal-gaz-boru-hatti-projesini-hizlandiracak https://turkishnews.com.tr/?p=15046#respond Thu, 08 Jun 2023 21:00:00 +0000 https://turkishnews.com.tr/?p=15046 2023-06-09 0 Pakistan’daki Türkmenistan Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamaya göre, Devlet Bakanı – Türkmengaz Devlet Kurumu Başkanı Maksat Babayev başkanlığındaki Türkmen heyeti Pakistan Başbakanı Şehbaz Şerif’i ziyaret etti. Görüşmede Türkmen tarafı, Türkmenistan ile Pakistan arasında büyük ölçekli ortak projelerin hayata geçirilmesi hakkında Başbakan’a bilgi verdi. Başbakan Şehbaz Şerif, Pakistan Hükümeti’nin önemli rol oynayacak olan Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan (TAPI) doğal …

The post Türkmenistan ile Pakistan TAPI doğal gaz boru hattı projesini hızlandıracak first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>

Pakistan’daki Türkmenistan Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamaya göre, Devlet Bakanı – Türkmengaz Devlet Kurumu Başkanı Maksat Babayev başkanlığındaki Türkmen heyeti Pakistan Başbakanı Şehbaz Şerif’i ziyaret etti.

Görüşmede Türkmen tarafı, Türkmenistan ile Pakistan arasında büyük ölçekli ortak projelerin hayata geçirilmesi hakkında Başbakan’a bilgi verdi.

Başbakan Şehbaz Şerif, Pakistan Hükümeti’nin önemli rol oynayacak olan Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan (TAPI) doğal gaz boru hattı projesi ile Türkmenistan-Afganistan-Pakistan (TAP) enerji nakil hattı projesinin erken tamamlanmasına verdiği desteği yineledi.

Görüşmenin ardından Pakistan Başbakanı’nın katılımıyla TAPI doğal gaz boru hattı projesinin ortak hızlandırılmış uygulamasına ilişkin Plan’ın imza töreni gerçekleştirildi.

TAPI Ortak Uygulama Planı’nın imzalanması, her katılımcı ülke ve bir bütün olarak bölge için tarihi öneme sahip olan ulusötesi doğal gaz boru hattı projesinin tanıtımına yönelik önemli bir adımdır.

Kaynak : https://www.atavatan-turkmenistan.com
Kaynak Sayfa : https://www.atavatan-turkmenistan.com/tr/turkmenistan-ile-pakistan-tapi-dogal-gaz-boru-hatti-projesini-hizlandiracak/

The post Türkmenistan ile Pakistan TAPI doğal gaz boru hattı projesini hızlandıracak first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>
https://turkishnews.com.tr/?feed=rss2&p=15046 0
Macaristan Türkmenistan doğalgazı ile ilgileniyor https://turkishnews.com.tr/?p=15057&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=macaristan-turkmenistan-dogalgazi-ile-ilgileniyor https://turkishnews.com.tr/?p=15057#respond Thu, 08 Jun 2023 21:00:00 +0000 https://turkishnews.com.tr/?p=15057 2023-06-09 0 Macaristan Dışişleri ve Ekonomik İlişkiler Bakanı Peter Szijjarto Türkmenistan’ı mevcut Avrupa enerji krizine olası çözümlerden biri olarak gördüğünü bildirdi. “Türkmen doğalgazı bunda önemli bir rol oynayabilir ama Avrupa’da yeterli ulaşım yolları yok. Türkmen doğal gazının Avrupa ve Macaristan’ın enerji dengesine entegre edilebileceği şekilde altyapı oluşturmakla ilgileniyoruz” diye Macar siyasetçi resmi İnstagram sitesinde haber …

The post Macaristan Türkmenistan doğalgazı ile ilgileniyor first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>

Macaristan Dışişleri ve Ekonomik İlişkiler Bakanı Peter Szijjarto Türkmenistan’ı mevcut Avrupa enerji krizine olası çözümlerden biri olarak gördüğünü bildirdi.

“Türkmen doğalgazı bunda önemli bir rol oynayabilir ama Avrupa’da yeterli ulaşım yolları yok. Türkmen doğal gazının Avrupa ve Macaristan’ın enerji dengesine entegre edilebileceği şekilde altyapı oluşturmakla ilgileniyoruz” diye Macar siyasetçi resmi İnstagram sitesinde haber verdi.

Peter Szijjarto, Avrupa’daki enerji krizinin üstesinden gelmek için yeni enerji kaynaklarına ihtiyaç olduğunu açıkladı.

Macar Bakan, Türkmenistan ile ilişkilerinin iyi düzeyde olduğunu belirterek, Macar üniversitelerinde burslu olarak okuyan 20 Türkmen öğrencinin varlığıyla örneklenen mükemmel temaslardan da bahsetti.

Kaynak : https://www.atavatan-turkmenistan.com
Kaynak Sayfa : https://www.atavatan-turkmenistan.com/tr/macaristan-turkmenistan-dogalgazi-ile-ilgileniyor/

The post Macaristan Türkmenistan doğalgazı ile ilgileniyor first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>
https://turkishnews.com.tr/?feed=rss2&p=15057 0
Türkmenistan’dan 2 binden fazla hacı adayı kutsal topraklara gidecek https://turkishnews.com.tr/?p=15075&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=turkmenistandan-2-binden-fazla-haci-adayi-kutsal-topraklara-gidecek https://turkishnews.com.tr/?p=15075#respond Wed, 07 Jun 2023 21:00:00 +0000 https://turkishnews.com.tr/?p=15075 2023-06-082023-06-08 0 Türkmenistan Müftülüğü 2023 yılında 2312 Türkmen vatandaşını hac ibadeti için Suudi Arabistan’a göndermeyi planlıyor. Her sene Türkmenistan Devlet Başkanı’nın desteğiyle Türkmen vatandaşlarına kutsal topraklara giderek, hac ibadetini yerine getirmesine imkan sağlanıyor. Bu sene kutsal topraklara gidecek hacı aday sayısı arttırıldı. Türkmenistan Havayolları, hacı adayları için charter seferler düzenleyecek. Hac, bu yıl 28-29-30 Haziran’a …

The post Türkmenistan’dan 2 binden fazla hacı adayı kutsal topraklara gidecek first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>

Türkmenistan Müftülüğü 2023 yılında 2312 Türkmen vatandaşını hac ibadeti için Suudi Arabistan’a göndermeyi planlıyor.

Her sene Türkmenistan Devlet Başkanı’nın desteğiyle Türkmen vatandaşlarına kutsal topraklara giderek, hac ibadetini yerine getirmesine imkan sağlanıyor.

Bu sene kutsal topraklara gidecek hacı aday sayısı arttırıldı. Türkmenistan Havayolları, hacı adayları için charter seferler düzenleyecek.

Hac, bu yıl 28-29-30 Haziran’a denk gelen Kurban Bayramı’nın kutlandığı günlerde yapılacak.

Kaynak : https://www.atavatan-turkmenistan.com
Kaynak Sayfa : https://www.atavatan-turkmenistan.com/tr/turkmenistandan-2-binden-fazla-haci-adayi-kutsal-topraklara-gidecek/

The post Türkmenistan’dan 2 binden fazla hacı adayı kutsal topraklara gidecek first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>
https://turkishnews.com.tr/?feed=rss2&p=15075 0
Türkmenistan, Azerbaycan ve Türkiye ile imzalanan ticari ve ekonomik anlaşmayı onayladı https://turkishnews.com.tr/?p=15090&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=turkmenistan-azerbaycan-ve-turkiye-ile-imzalanan-ticari-ve-ekonomik-anlasmayi-onayladi https://turkishnews.com.tr/?p=15090#respond Wed, 07 Jun 2023 21:00:00 +0000 https://turkishnews.com.tr/?p=15090 2023-06-08 0 Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov, Azerbaycan ve Türkiye ile imzalanan ticari ve ekonomik işbirliğine ilişkin Anlaşmanın onaylanmasına yönelik yasayı imzaladı. Kanun metni resmi Türkmen basınında yayınlandı. Belge, geçen yıl Aralık ayında Türkmenistan, Azerbaycan ve Türkiye Devlet Başkanları’nın Türkmenbaşı şehrinde yaptıkları üçlü zirvede imzalanmıştır. Üç dost ülke arasındaki ekonomik ortaklığın yoğunlaştırılmasına katkı sağlayacak. Daha …

The post Türkmenistan, Azerbaycan ve Türkiye ile imzalanan ticari ve ekonomik anlaşmayı onayladı first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>

Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov, Azerbaycan ve Türkiye ile imzalanan ticari ve ekonomik işbirliğine ilişkin Anlaşmanın onaylanmasına yönelik yasayı imzaladı. Kanun metni resmi Türkmen basınında yayınlandı.

Belge, geçen yıl Aralık ayında Türkmenistan, Azerbaycan ve Türkiye Devlet Başkanları’nın Türkmenbaşı şehrinde yaptıkları üçlü zirvede imzalanmıştır. Üç dost ülke arasındaki ekonomik ortaklığın yoğunlaştırılmasına katkı sağlayacak.

Daha önce, ülke Meclisi’nin tasarının kabulü için oybirliğiyle oy kullandığı bildirilmişti.

Üçlü anlaşma, çeşitli alanlarda bölgesel işbirliğinin derinleştirilmesi açısından önemlidir ve ülkelerin işbirliğini genişletme yönündeki karşılıklı isteklerini yansıtmaktadır.

Kaynak : https://www.atavatan-turkmenistan.com
Kaynak Sayfa : https://www.atavatan-turkmenistan.com/tr/turkmenistan-azerbaycan-ve-turkiye-ile-imzalanan-ticari-ve-ekonomik-anlasmayi-onayladi/

The post Türkmenistan, Azerbaycan ve Türkiye ile imzalanan ticari ve ekonomik anlaşmayı onayladı first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>
https://turkishnews.com.tr/?feed=rss2&p=15090 0
Türkmenistan heyeti Pakistan’ı ziyaret ediyor https://turkishnews.com.tr/?p=15109&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=turkmenistan-heyeti-pakistani-ziyaret-ediyor https://turkishnews.com.tr/?p=15109#respond Wed, 07 Jun 2023 21:00:00 +0000 https://turkishnews.com.tr/?p=15109 2023-06-08 0 Türkmenistan’ın İslamabad Büyükelçiliği’nin bildirdiğine göre, 7 Haziran 2023’te Türkmenistan heyeti, TAPI doğal gaz boru hattı projesi ve TAP enerji hattı projesinin uygulanmasını görüşmek üzere iki günlük bir ziyaret için İslamabad’a geldi. Aynı gün Pakistan Enerji Bakanlığı’nda Devlet Bakanı – “Türkmengaz” Devlet Kurumu Başkanı Maksat Babayev başkanlığındaki Türkmenistan heyeti ile görüşme gerçekleştirildi. Görüşmeye, Pakistan …

The post Türkmenistan heyeti Pakistan’ı ziyaret ediyor first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>

Türkmenistan’ın İslamabad Büyükelçiliği’nin bildirdiğine göre, 7 Haziran 2023’te Türkmenistan heyeti, TAPI doğal gaz boru hattı projesi ve TAP enerji hattı projesinin uygulanmasını görüşmek üzere iki günlük bir ziyaret için İslamabad’a geldi.

Aynı gün Pakistan Enerji Bakanlığı’nda Devlet Bakanı – “Türkmengaz” Devlet Kurumu Başkanı Maksat Babayev başkanlığındaki Türkmenistan heyeti ile görüşme gerçekleştirildi. Görüşmeye, Pakistan Federal Enerji Bakanı (Enerji Departmanı) Khurram Dastgir Khan ve Pakistan Enerjiden Sorumlu Devlet Bakanı (Petrol Bölümü) Musadiq Malik başkanlığında heyet katıldı.

Görüşmede taraflar, enerji sektöründe, özellikle Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan (TAPI) doğalgaz boru hattı ve Türkmenistan-Afganistan-Pakistan elektrik hattı projelerinin inşasına yönelik ikili işbirliği konularını görüştüler. Taraflar, TAPI projesinin pratikte uygulanması açısından önemli ilerleme kaydedildiği konusunda anlaştılar.

Musadiq Malik, Pakistan’ın enerji ihtiyacı için TAPI’nin önemini vurguladı ve hükümetin doğal gaz boru hattının inşasını tamamlama konusundaki kararlılığını dile getirdi. “Bu konuda tüm adımlar atılacak” dedi.

Pakistan tarafı, TAPI ve TAP projelerinin, bölgenin sosyo-ekonomik refahı ve Pakistan’da enerji güvenliği ve ekonomik büyümenin sağlanması için çok önemli olması nedeniyle, Pakistan Hükümeti’nin tam desteğine sahip olduğunu vurgulamıştır.

Taraflar, ortak enerji projelerinin uygulanması konusunda Türkmenistan ve Pakistan’ın teknik çalışma grupları arasında düzenli temasları sürdürme konusunda anlaştılar.

Kaynak : https://www.atavatan-turkmenistan.com
Kaynak Sayfa : https://www.atavatan-turkmenistan.com/tr/turkmenistan-heyeti-pakistani-ziyaret-ediyor/

The post Türkmenistan heyeti Pakistan’ı ziyaret ediyor first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>
https://turkishnews.com.tr/?feed=rss2&p=15109 0
Türkmenistan’ın katılımıyla gaz merkezi oluşturulacak https://turkishnews.com.tr/?p=15136&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=turkmenistanin-katilimiyla-gaz-merkezi-olusturulacak https://turkishnews.com.tr/?p=15136#respond Wed, 07 Jun 2023 21:00:00 +0000 https://turkishnews.com.tr/?p=15136 2023-06-08 0 İran Petrol Bakanı Cevad Ovci, ülkenin güneyindeki Asuliye kentinde yapılacak çalışmalarla İran’ı doğal gaz merkezi haline getirmeyi planladıklarını söyledi. İran’ın resmi haber ajansı IRNA’ya göre, Ovci kabine toplantısı sonrası basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Ovci, “Dünyada doğal gaz rezervinde ikinci sıraya sahibiz. Rusya, Türkmenistan ve Katar’ın işbirliğiyle Asuliye’de doğal gaz merkezi olmaya çalışıyoruz.” dedi. Bölge ülkelerine doğal …

The post Türkmenistan’ın katılımıyla gaz merkezi oluşturulacak first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>

İran Petrol Bakanı Cevad Ovci, ülkenin güneyindeki Asuliye kentinde yapılacak çalışmalarla İran’ı doğal gaz merkezi haline getirmeyi planladıklarını söyledi.

İran’ın resmi haber ajansı IRNA’ya göre, Ovci kabine toplantısı sonrası basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Ovci, “Dünyada doğal gaz rezervinde ikinci sıraya sahibiz. Rusya, Türkmenistan ve Katar’ın işbirliğiyle Asuliye’de doğal gaz merkezi olmaya çalışıyoruz.” dedi.

Bölge ülkelerine doğal gaz ihracatının arttırılması konusunda çabalarının bulunduğunu dile getiren Ovci, “İran, bugün 33 trilyon metreküpten fazla doğal gaz rezervine ve elverişli coğrafi konuma sahiptir. Bu alanda gelişmeler sağlamak için Petrol Bakanlığı tarafından gerekli planlamalar yapılmıştır.” ifadelerini kullandı.

Kaynak : https://www.atavatan-turkmenistan.com
Kaynak Sayfa : https://www.atavatan-turkmenistan.com/tr/turkmenistanin-katilimiyla-gaz-merkezi-olusturulacak/

The post Türkmenistan’ın katılımıyla gaz merkezi oluşturulacak first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>
https://turkishnews.com.tr/?feed=rss2&p=15136 0
Türkiye’yi bisiklet sırtında keşfedin https://turkishnews.com.tr/?p=14786&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=turkiyeyi-bisiklet-sirtinda-kesfedin https://turkishnews.com.tr/?p=14786#respond Fri, 02 Jun 2023 21:00:00 +0000 https://turkishnews.com.tr/?p=14786 Türkiye’yi bir de bisiklet üzerinde deneyimlemeye hazır mısınız? Akdeniz’den Ege’ye yeşille mavinin iç içe geçtiği harika koyların ve benzersiz bir doğanın içinde pedallarken, hem binlerce yıllık antik medeniyetlerin izlerini sürebilirsiniz, hem dilediğiniz an berrak sularda, engin maviliklere kulaç atabilirsiniz. Bu yaz Türkiye’de bisikletinizin sırtında eşsiz rotalarda pedal çevirirken yolculuğunuzu Türk mutfağının enfes lezzetleriyle tatlandırmayı da …

The post Türkiye’yi bisiklet sırtında keşfedin first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>

Türkiye’yi bir de bisiklet üzerinde deneyimlemeye hazır mısınız? Akdeniz’den Ege’ye yeşille mavinin iç içe geçtiği harika koyların ve benzersiz bir doğanın içinde pedallarken, hem binlerce yıllık antik medeniyetlerin izlerini sürebilirsiniz, hem dilediğiniz an berrak sularda, engin maviliklere kulaç atabilirsiniz. Bu yaz Türkiye’de bisikletinizin sırtında eşsiz rotalarda pedal çevirirken yolculuğunuzu Türk mutfağının enfes lezzetleriyle tatlandırmayı da unutmayın. Dört bir yanını bisiklet üzerinde keşfedebileceğiniz Türkiye, ulusal ve uluslararası eko-etiketlere sahip farklı ölçeklerde otel ve pansiyonların yanı sıra, kamp ve glamping alanları ve bisikletle seyahat eden sporseverlere yönelik bisiklet dostu otellere de ev sahipliği yapıyor. Türkiye’nin bisiklet turizmini ve sürdürülebilir turizmi teşvik etmek için hayata geçirdiği “Bisiklet Dostu Konaklama Tesisleri Sertifikası”, bisikletler için güvenli park yeri sağlama, yerel bisiklet yolları hakkında bilgi sahibi personel istihdam etme ve bisiklet temizleme ve onarım alanı sağlama gibi çeşitli kriterleri karşılayan otellere ve diğer konaklama türlerine veriliyor.

 

Tarih ve Doğayı Birleştiren Eurovelo

Türkiye, ülkeyi pedal üzerinde keşfetmek isteyenler için özel olarak oluşturulmuş rotalarla da çevrili. Ancak ülkenin rotaları sadece yerel güzergahlarla da sınırlı değil. Türkiye, tüm Avrupa kıtasını birbirine bağlayan, 17 farklı uzun mesafe bisiklet rotasını birleştiren EuroVelo’ya (Avrupa Bisiklet Rotaları Ağı) İzmir, Edirne ve Kırklareli şehirleriyle katılım sağlıyor. Ülkenin dört bir yanını pedal üstünde keşfederken EuroVelo 13 – Demir Perde Rotası veya EuroVelo 8 – Akdeniz Rotası’nı takip ederek tarihin ve doğanın içinde, unutulmaz bir yolculuğa çıkabilirsiniz. EuroVelo 13 Bisiklet Rotası, Edirne’den Türkiye’ye giriş yapıyor ve lavanta-ayçiçeği tarlaları arasında bisikletseverlere muhteşem manzaralar sunuyor. İzmir’in Dikili Limanı’ndan Türkiye’ye giriş yapan rotanın EuroVelo 8 ayağı ise sırasıyla UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan Pergamon Antik Kenti, İzmir Kuş Cenneti, Karşıyaka, Alsancak, Seferihisar, Sığacık, Urla, Alaçatı gibi İzmir’in birbirinden güzel noktalarından geçerek bir başka UNESCO Dünya Kültür Mirası olan Efes Antik Kenti’nde sona eriyor.

 

Turkaegean’da Egeli gibi Yaşamak

Muhteşem plajları, turkuaz suları ve bir kartpostalı andıran köyleriyle ünlü Turkaegean’da geçireceğiniz vakitler, yaşam boyu yaşanacak en özel deneyimler arasında. İzmir ile EuroVelo 8 Bisiklet Rotası’nı da kapsayan Turkaegean, Efes, Pergamum gibi UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki antik kentleri; Foça, Seferihisar ve Yenipazar gibi Cittaslow kasabalarını ve elbette ki harika koyları içeriyor. Üstelik bu özel coğrafya, çeşit çeşit üzümü, temeline zeytinyağını alan son derece lezzetli ve sağlıklı mutfağı ve eşsiz Türk şaraplarıyla da gerçek bir gastronomi cenneti.

Turkish Riviera Güneşinin Altında

Yollar sizi Turkish Riviera’ya çıkardığında ise hem heybetli Toroslar hem de Akdeniz kıyılarında ormanların içine saklanan antik kentler karşınıza çıkacak. Sizden binlerce yıl önce, bu toprakların ev sahipliği yaptığı medeniyetlerin kalıntıları gününüzü aydınlatacak. Mesela Olimpos Antik Kenti’nde ormanlar arasında gizlenen antik kent sizi kendine hayran bırakacak. Derin mavilikler, inci gibi kumlar, antik kentler, kanyonlar ve yeşile sırtını dayayan enfes yollar, bu yolculukta sizi bekliyor. Çadır kamping’ler, bungolov evler veya konforlu oteller, durup dinlenmek istediğiniz her an yanı başınızda olacak.

Rüya Gibi Bir Yolculuk: Peri Bacalarına Doğru

Peri bacalarıyla büyülü bir diyarı andıran Kapadokya ise bisikletle keşfedilecek çok özel bir rota.  Bisikletinizle bu benzersiz coğrafyayı keşfederken, antik kiliseler, yeraltı şehirleri ve benzersiz doğal oluşumlar, bir bir karşınıza çıkacak. Uçsuz bucaksız bu toprakları bisiklet sırtında gezerken yerin yüzlerce metre altındaki yeraltı şehirlerine uğramayı, bir kaya otelinde konaklamayı ve bölgede binlerce yıldır üretilen şarapların tadına bakmayı unutmayın.

Kaynak : https://www.atavatan-turkmenistan.com
Kaynak Sayfa : https://www.atavatan-turkmenistan.com/tr/turkiyeyi-bisiklet-sirtinda-kesfedin/

The post Türkiye’yi bisiklet sırtında keşfedin first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>
https://turkishnews.com.tr/?feed=rss2&p=14786 0
Aşkabat’ta AGİT Merkezi’nin yeni binasını açıldı https://turkishnews.com.tr/?p=14683&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=askabatta-agit-merkezinin-yeni-binasini-acildi https://turkishnews.com.tr/?p=14683#respond Thu, 01 Jun 2023 21:00:00 +0000 https://turkishnews.com.tr/?p=14683 2023-06-02 0 Türkmenistan’a resmi ziyarette bulunan AGİT Genel Sekreteri Helga Maria Schmid ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Vepa Hajiyev, Türkmenistan Hükümeti tarafından Aşkabat’ta ücretsiz olarak sağlanan AGİT Merkezi’nin yeni binasının açılışına katıldı. Törene Türkmenistan’da akredite yabancı büyükelçilikler ve uluslararası kuruluşların temsilcileri ile ulusal ve uluslararası medya katıldı. Uluslararası Atavatan Türkmenistan Dergisi’nin de katıldığı açılış töreninde AGİT …

The post Aşkabat’ta AGİT Merkezi’nin yeni binasını açıldı first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>

Türkmenistan’a resmi ziyarette bulunan AGİT Genel Sekreteri Helga Maria Schmid ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Vepa Hajiyev, Türkmenistan Hükümeti tarafından Aşkabat’ta ücretsiz olarak sağlanan AGİT Merkezi’nin yeni binasının açılışına katıldı.

Törene Türkmenistan’da akredite yabancı büyükelçilikler ve uluslararası kuruluşların temsilcileri ile ulusal ve uluslararası medya katıldı.

Uluslararası Atavatan Türkmenistan Dergisi’nin de katıldığı açılış töreninde AGİT Genel Sekreteri Helga Maria Schmid yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Bu binanın açılmasıyla AGİT Merkezi, kendi yetkisi altındaki ihtiyaçlarını ve görevlerini daha iyi karşılayabilecektir, bu nedenle sınır yönetimi, bölgesel bağlantı, çevre koruma ve diğer konularında Türkmenistan’ı desteklemeye devam etmeyi dört gözle bekliyoruz.”

Dışişleri Bakan Yardımcısı Vepa Hajiyev, “Aşkabat’taki AGİT Merkezi’nin yeni binası, ortaklığımıza ve ortak değer ve hedeflerimizin desteklenmesine önemli bir katkı sağlıyor” dedi.

Aşkabat’taki AGİT Merkezi Başkanı John MacGregor, kendilerine bina tahsis edildiği için Türkmenistan yetkililerine şükranlarını dile getirdi. “Bu, ev sahibi ülkenin AGİT ile işbirliği konusundaki iyi niyetinin ve bağlılığının bir kanıtıdır” dedi.

Aşkabat’taki AGİT Merkezi, 1999 yılında kurulmuştur.

Kaynak : https://www.atavatan-turkmenistan.com
Kaynak Sayfa : https://www.atavatan-turkmenistan.com/tr/askabatta-agit-merkezinin-yeni-binasini-acildi/

The post Aşkabat’ta AGİT Merkezi’nin yeni binasını açıldı first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>
https://turkishnews.com.tr/?feed=rss2&p=14683 0
BAE, Türkmenistan’ı BM İklim Konferansına davet etti https://turkishnews.com.tr/?p=14699&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=bae-turkmenistani-bm-iklim-konferansina-davet-etti https://turkishnews.com.tr/?p=14699#respond Thu, 01 Jun 2023 21:00:00 +0000 https://turkishnews.com.tr/?p=14699 2023-06-02 0 BAE Aşkabat Büyükelçiliği’nin bildirdiğine göre, BAE Türkmenistan Büyükelçisi Ahmed Al Hameli, Türkmenistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Vepa Haciyev ile Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı’nda bir araya geldi. Görüşmede Büyükelçi, Türkmen tarafına Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan’ın Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov’a BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (COP28) Konferansı’na davetle gönderdiği …

The post BAE, Türkmenistan’ı BM İklim Konferansına davet etti first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>

BAE Aşkabat Büyükelçiliği’nin bildirdiğine göre, BAE Türkmenistan Büyükelçisi Ahmed Al Hameli, Türkmenistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Vepa Haciyev ile Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı’nda bir araya geldi.

Görüşmede Büyükelçi, Türkmen tarafına Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan’ın Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov’a BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (COP28) Konferansı’na davetle gönderdiği mektubu teslim etti.

Taraflar ayrıca tüm alanlarda ikili işbirliğini geliştirme olanaklarını da ele aldılar.

Forum, Paris Anlaşması’nın hedeflerine yönelik kaydedilen ilerlemenin kapsamlı bir değerlendirmesini sunacağı ve küresel ısınmayı sanayi öncesi seviyelerin 1,5 santigrat derece üzerinde tutmayı amaçlayan sonuçlar elde etmeyi hedefleyeceği için COP28 özel bir önem taşıyor.

Kaynak : https://www.atavatan-turkmenistan.com
Kaynak Sayfa : https://www.atavatan-turkmenistan.com/tr/bae-turkmenistani-bm-iklim-konferansina-davet-etti/

The post BAE, Türkmenistan’ı BM İklim Konferansına davet etti first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>
https://turkishnews.com.tr/?feed=rss2&p=14699 0
Orta Asya’daki ilk mavi amonyak tesisi Türkmenistan’da kurabilir https://turkishnews.com.tr/?p=14703&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=orta-asyadaki-ilk-mavi-amonyak-tesisi-turkmenistanda-kurabilir https://turkishnews.com.tr/?p=14703#respond Thu, 01 Jun 2023 21:00:00 +0000 https://turkishnews.com.tr/?p=14703 2023-06-02 0 Koreli şirket Daewoo E&C, Türkmenistan’da Orta Asya’da mavi amonyak üretecek ilk endüstriyel tesisi kurabilir. Bu, Daewoo E&C Yönetim Kurulu Başkanı Jong Won-ju’nun Aşkabat’a yaptığı son ziyaretin ardından şirketten yapılan bir basın açıklamasında bildirildi. Özellikle Daewoo E&C, Orta Asya’daki ilk mavi amonyak tesisi olarak Balkan bölgesinde bir üre-amonyak gübre tesisi kurmayı teklif ederek Avrupa’ya …

The post Orta Asya’daki ilk mavi amonyak tesisi Türkmenistan’da kurabilir first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>

Koreli şirket Daewoo E&C, Türkmenistan’da Orta Asya’da mavi amonyak üretecek ilk endüstriyel tesisi kurabilir. Bu, Daewoo E&C Yönetim Kurulu Başkanı Jong Won-ju’nun Aşkabat’a yaptığı son ziyaretin ardından şirketten yapılan bir basın açıklamasında bildirildi.

Özellikle Daewoo E&C, Orta Asya’daki ilk mavi amonyak tesisi olarak Balkan bölgesinde bir üre-amonyak gübre tesisi kurmayı teklif ederek Avrupa’ya çevre dostu gübre ihraç etme olasılığını vurguladı.
Tesisin yapım sözleşmesinin bu yıl bitmeden imzalanması ve önümüzdeki yılın ikinci yarısında inşaatına başlanması bekleniyor.

1.15 milyon ton karbamid gübre ve 660.000 ton sentetik amonyak kapasiteli Balkan fabrikasının inşası, Daewoo E&C ile “Türkmenkimya” Devlet Kurumu arasında geçen yıl imzalanan bir mutabakat zaptı ile öngörülüyor.

Kaynak : https://www.atavatan-turkmenistan.com
Kaynak Sayfa : https://www.atavatan-turkmenistan.com/tr/orta-asyadaki-ilk-mavi-amonyak-tesisi-turkmenistanda-kurabilir/

The post Orta Asya’daki ilk mavi amonyak tesisi Türkmenistan’da kurabilir first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>
https://turkishnews.com.tr/?feed=rss2&p=14703 0
Türkiye’nin kadim ve sürdürülebilir mutfak kültürü dünya genelinde kutlandı https://turkishnews.com.tr/?p=14718&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=turkiyenin-kadim-ve-surdurulebilir-mutfak-kulturu-dunya-genelinde-kutlandi https://turkishnews.com.tr/?p=14718#respond Wed, 31 May 2023 21:00:00 +0000 https://turkishnews.com.tr/?p=14718 TÜRK MUTFAĞI HAFTASI SONA ERDİ   Onlarca farklı medeniyetin izlerini taşıyan, bereketli coğrafya ve zengin bir tarihten beslenen Türk gastronomi kültürü, 21-27 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen Türk Mutfağı Haftası ile dünya genelinde kutlandı. Bu yıl 2. kere düzenlenen Türk Mutfağı Haftası’nda UNESCO tarafından “Dünyanın 26. Gastronomi Şehri” ilan edilen Hatay’ın yerel yemeklerine yer verildi; Türk yemek …

The post Türkiye’nin kadim ve sürdürülebilir mutfak kültürü dünya genelinde kutlandı first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>

TÜRK MUTFAĞI HAFTASI SONA ERDİ  

Onlarca farklı medeniyetin izlerini taşıyan, bereketli coğrafya ve zengin bir tarihten beslenen Türk gastronomi kültürü, 21-27 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen Türk Mutfağı Haftası ile dünya genelinde kutlandı. Bu yıl 2. kere düzenlenen Türk Mutfağı Haftası’nda UNESCO tarafından “Dünyanın 26. Gastronomi Şehri” ilan edilen Hatay’ın yerel yemeklerine yer verildi; Türk yemek kültüründeki sürdürülebilirlik ve sıfır atıklı üretim alışkanlıklarına odaklanıldı.

 

Türk Mutfağı Haftası, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı öncülüğünde düzenleniyor. Türkiye’nin dünya çapındaki diplomatik görevlileri, Hatay mutfağının kendine özgü lezzetlerini tanıtmak amacıyla çeşitli etkinlikler ve sosyal medya kampanyaları gerçekleştirdi.

Türk Mutfağının Kadim, Sürdürülebilir Gelenekleri

Düzenlenen etkinliklerde katılımcılar yerel malzemeler ve geleneksel pişirme teknikleriyle hazırlanan, kadim ve sürdürülebilir Türk mutfağını yakından deneyimlediler. Aynı zamanda Türk mutfağının zengin biyoçeşitliliğini ve farklı yeme içme trendlerine cevap verebilecek donanımı ve potansiyelini keşfetme imkânı buldular. Etkinlikler kapsamında Türk mutfağının birlik-beraberlik duyguları etrafında şekillenen yeme-içme ritüelleri ve kültürel açıdan sürdürülebilirliği de mercek altına alındı. Etkinliklerde Türk kahvesi, Türk çayı ve lokum ikramıyla da Türk mutfağının tüm yönleriyle deneyimlenmesi sağlandı.

 Türk Mutfağının Kadim, Sürdürülebilir, Sıfır Atık, Sağlıklı ve Zamansız Gelenekleri

Türk Mutfağı Haftası etkinliklerin süresince katılımcılar, Hatay’ın yöresel yemeklerini yerel malzemeler ve geleneksel pişirme teknikleriyle hazırladı; kadim ve sürdürülebilir Türk mutfağını detaylı bir şekilde inceleme şansı buldu. Katılımcılar, aynı zamanda Türk mutfağının zengin biyolojik çeşitliliğini, değişen yeme-içme trendlerine cevap verebilme potansiyelini öğrenme fırsatını buldu. Katılımcılar, Türk mutfağının sürdürülebilir ve sıfır atık yaklaşımına dayalı pişirme metodolojisini uygulamalı olarak da deneyimlediler. Sağlıklı ve zamansız tarifler, katılımcıları birlik ve beraberlik duyguları ve kültürel sürdürülebilirlik etrafında yapılandırılmış Türk yeme içme ritüelleri etrafında birleştirdi. Etkinlik boyunca Türk kahvesi, Türk çayı ve lokum ikramı yapılırken; katılımcıların Türk mutfağının pek çok farklı lezzetini deneyimlemesi de sağlandı.

 Medeniyetler Sofrası: Hatay

Bu yıl Türk Mutfağı Haftası’nın yurtdışı etkinliklerinde yer verilen özel menüsü, Hatay mutfağı lezzetlerine adandı. Gastronomi alanında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’nda yer alan Hatay, Türkiye’nin özgün mutfaklarıyla dikkat çeken şehirleri arasında yer alıyor. Hatay mutfağı, Akdeniz ikliminin hâkim olduğu bereketli topraklarda yetişen tahıllar, baklagiller, sebzeler, meyveler, yöreye has otlar ve baharatlarla kaliteli zeytinyağının eşsiz bir sentezi niteliğinde.

Tarihi boyunca pek çok farklı medeniyete ev sahipliği yapmış şehrin lezzet mirası, kendine özgü kahvaltısı ve yüzlerce farklı yemeği ile dikkat çekiyor. Türk Mutfağı Haftası kapsamında hazırlanan Hatay menüsünde ise biberli ekmek, zeytin salatası, humus, kısır, tepsi kebabı ve künefe yer aldı

https://turkishcuisineweek.com/tr/anasayfa

Kaynak : https://www.atavatan-turkmenistan.com
Kaynak Sayfa : https://www.atavatan-turkmenistan.com/tr/turkiyenin-kadim-ve-surdurulebilir-mutfak-kulturu-dunya-genelinde-kutlandi/

The post Türkiye’nin kadim ve sürdürülebilir mutfak kültürü dünya genelinde kutlandı first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>
https://turkishnews.com.tr/?feed=rss2&p=14718 0
Türkmenistan ŞİÖ zirvesine onur konuğu olarak davet edildi https://turkishnews.com.tr/?p=14740&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=turkmenistan-sio-zirvesine-onur-konugu-olarak-davet-edildi https://turkishnews.com.tr/?p=14740#respond Tue, 30 May 2023 21:00:00 +0000 https://turkishnews.com.tr/?p=14740 2023-05-31 0 Hindistan, Şanghay İşbirliği Örgütü’nün ilk başkanlığının bir parçası olarak, 4 Temmuz’da Başbakan Narendra Modi başkanlığında 22. ŞİÖ Devlet Başkanları Konseyi Zirvesi’ne ev sahipliği yapacak. Zirveye Çin, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Pakistan, Tacikistan ve Özbekistan davet edildi. Ayrıca İran, Beyaz Rusya ve Moğolistan’ın da gözlemci ülke olarak davet edildiği belirtiliyor. ŞİÖ geleneğine uygun olarak Türkmenistan …

The post Türkmenistan ŞİÖ zirvesine onur konuğu olarak davet edildi first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>

Hindistan, Şanghay İşbirliği Örgütü’nün ilk başkanlığının bir parçası olarak, 4 Temmuz’da Başbakan Narendra Modi başkanlığında 22. ŞİÖ Devlet Başkanları Konseyi Zirvesi’ne ev sahipliği yapacak.

Zirveye Çin, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Pakistan, Tacikistan ve Özbekistan davet edildi. Ayrıca İran, Beyaz Rusya ve Moğolistan’ın da gözlemci ülke olarak davet edildiği belirtiliyor.

ŞİÖ geleneğine uygun olarak Türkmenistan da onur konuğu olarak davet edildi.

Altı uluslararası ve bölgesel örgütün, yani BM, ASEAN, BDT ve CICA’nın başkanları da hazır bulunacak.

Hindistan, 16 Eylül 2022’deki Semerkand zirvesinde ŞİÖ başkanlığını devraldı.

Kaynak : https://www.atavatan-turkmenistan.com
Kaynak Sayfa : https://www.atavatan-turkmenistan.com/tr/turkmenistan-sio-zirvesine-onur-konugu-olarak-davet-edildi/

The post Türkmenistan ŞİÖ zirvesine onur konuğu olarak davet edildi first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>
https://turkishnews.com.tr/?feed=rss2&p=14740 0
Türkmenistan ile İran yeni işbirliği anlaşmalar imzaladı https://turkishnews.com.tr/?p=14751&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=turkmenistan-ile-iran-yeni-isbirligi-anlasmalar-imzaladi https://turkishnews.com.tr/?p=14751#respond Tue, 30 May 2023 21:00:00 +0000 https://turkishnews.com.tr/?p=14751 2023-05-31 0 İran ve Türkmenistan arasında uluslararası taşımacılık, tarım ürünleri ihracatı, enerji, eğitim ve yatırım alanlarını kapsayan 5 işbirliği belgesi imzalandı. İki ülke heyetleri Tahran’da çeşitli görüşmeler gerçekleştirdi ve Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile Türkmenistan Halk Maslahatı Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov’un huzurunda 2 işbirliği belgesi ile 3 mutabakat zaptı imzalandı. İran ile Türkmenistan arasında uluslararası taşımacılık, tarım ürünleri …

The post Türkmenistan ile İran yeni işbirliği anlaşmalar imzaladı first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>

İran ve Türkmenistan arasında uluslararası taşımacılık, tarım ürünleri ihracatı, enerji, eğitim ve yatırım alanlarını kapsayan 5 işbirliği belgesi imzalandı.

İki ülke heyetleri Tahran’da çeşitli görüşmeler gerçekleştirdi ve Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile Türkmenistan Halk Maslahatı Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov’un huzurunda 2 işbirliği belgesi ile 3 mutabakat zaptı imzalandı.

İran ile Türkmenistan arasında uluslararası taşımacılık, tarım ürünleri ihracatı, enerji, eğitim ve yatırım alanlarını kapsayan 5 işbirliği belgesi imzalandı.

Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhammedov’un 15 Haziran 2022’deki Tahran ziyareti sırasında iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi çerçevesinde ekonomi, ticaret, televizyon ve radyo yayıncılığı işbirliği, kültür, yatırım ve ulaştırma alanında 9 anlaşma, işbirliği protokolü ve mutabakat zaptı imzalanmıştı.

Türkmenistan Halk Maslahatı Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov, resmi ziyaret çerçevesinde beraberindeki heyetle bugün Tahran’a gelmiş, Cumhurbaşkanı Reisi ile görüşmüştü. İki ülke yetkilileri de heyetler arası ve ikili görüşmelerde bulunmuştu.

Kaynak : https://www.atavatan-turkmenistan.com
Kaynak Sayfa : https://www.atavatan-turkmenistan.com/tr/turkmenistan-ile-iran-yeni-isbirligi-anlasmalar-imzaladi/

The post Türkmenistan ile İran yeni işbirliği anlaşmalar imzaladı first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>
https://turkishnews.com.tr/?feed=rss2&p=14751 0
Azerbaycan’ın Bağımsızlık Günü Aşkabat’ta kutlandı https://turkishnews.com.tr/?p=14759&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=azerbaycanin-bagimsizlik-gunu-askabatta-kutlandi https://turkishnews.com.tr/?p=14759#respond Mon, 29 May 2023 21:00:00 +0000 https://turkishnews.com.tr/?p=14759 Başkent Aşkabat’ta Azerbaycan Cumhuriyeti’nin milli bayramı – Bağımsızlık Günü ve Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 105. yıl dönümü onuruna resepsiyon düzenlendi. Resepsiyona, hükümet üyeleri, diplomatlar ve çok sayıda davetli katıldı. Atavatan Türkmenistan Uluslararası Dergisi’nin de davet edildiği resepsiyon Azerbaycan’ın Türkmenistan Büyükelçiliği tarafından düzenlendi. Azerbaycan’ın Aşkabat Büyükelçisi Hasan Zeynalov, konukları otelin girşinde karşıladı. Büyükelçi ve törenin konukları …

The post Azerbaycan’ın Bağımsızlık Günü Aşkabat’ta kutlandı first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>

Başkent Aşkabat’ta Azerbaycan Cumhuriyeti’nin milli bayramı – Bağımsızlık Günü ve Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 105. yıl dönümü onuruna resepsiyon düzenlendi. Resepsiyona, hükümet üyeleri, diplomatlar ve çok sayıda davetli katıldı.

Atavatan Türkmenistan Uluslararası Dergisi’nin de davet edildiği resepsiyon Azerbaycan’ın Türkmenistan Büyükelçiliği tarafından düzenlendi. Azerbaycan’ın Aşkabat Büyükelçisi Hasan Zeynalov, konukları otelin girşinde karşıladı. Büyükelçi ve törenin konukları iki ülkenin ulusal bayrakları önünde hatıra fotoğrafı çektirdi.

Törende Azerbaycan’ın Aşkabat  Büyükelçisi Hasan Zeynalov ve Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Batır Atdayev birer konuşma yaptılar.

Azerbaycan Büyükelçisi yaptığı konuşmada Azerbaycan’ın bağımsızlık yıllarında elde ettiği başarılardan bahsederek, Azerbaycan’ın şu anda birçok büyük uluslararası enerji ve ulaşım projelerinin, özellikle Güney gaz koridoru, Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattı gibi enerji projelerinin yanı sıra Doğu-Batı ve Kuzey-Güney ulaşım projelerinin aktif bir üyesi olduğunu belirtti.

Büyükelçi, Türkmenistan ile Azerbaycan arasındaki işbirliğinden bahsetti ve iki ülke arasındaki işbirliğinin stratejik niteliğine dikkat çekti. Son 11 ayda iki ülke arasında Devlet Başkanları ve parlamento düzeyinde 5 karşılıklı ziyaretin yanı sıra hükümet üyeleri düzeyinde çok sayıda ziyaret gerçekleştirildi ve hükümetler arası komisyon toplantısı yapıldı.

Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Batır Atdayev yaptığı konuşmada, Türkmenistan ile Azerbaycan Cumhuriyeti arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasından bu yana geçen 30 yılda işbirliğinin her alanda geliştiğini kaydetti.

türkmenistan yetkilisi, iki ülke arasındaki ekonomik işbirliği sürekli arttığını ifade ederek, karşılıklı ticaret hacminin geçen yılın aynı dönemine göre 2022 yılında 5 kattan fazla, bu yılın başından bu yana ise yaklaşık 2 katına çıktığını belirtti.

Resmi konuşmaların ardından konuklara ikramda bulunuldu.

Kaynak : https://www.atavatan-turkmenistan.com
Kaynak Sayfa : https://www.atavatan-turkmenistan.com/tr/azerbaycanin-bagimsizlik-gunu-askabatta-kutlandi/

The post Azerbaycan’ın Bağımsızlık Günü Aşkabat’ta kutlandı first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>
https://turkishnews.com.tr/?feed=rss2&p=14759 0
Türkmenistan Güney Kore şirketleri ile işbirliğine hazır https://turkishnews.com.tr/?p=14763&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=turkmenistan-guney-kore-sirketleri-ile-isbirligine-hazir https://turkishnews.com.tr/?p=14763#respond Mon, 29 May 2023 21:00:00 +0000 https://turkishnews.com.tr/?p=14763 2023-05-302023-05-30 0 Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov, Daewoo Engineering & Construction Co., Ltd. şirketinin kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Jong Won-ju’nu kabul etti. Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov, Türkmenistan’ın Kore Cumhuriyeti ile geleneksel dostluk ilişkilerinin daha da güçlendirilmesine büyük önem verdiğini vurguladı. Güney Kore şirketinin üst düzey yetkilisinin bu ziyareti iki ülke arasında önemli ortaklıklar için …

The post Türkmenistan Güney Kore şirketleri ile işbirliğine hazır first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>

Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov, Daewoo Engineering & Construction Co., Ltd. şirketinin kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Jong Won-ju’nu kabul etti.

Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov, Türkmenistan’ın Kore Cumhuriyeti ile geleneksel dostluk ilişkilerinin daha da güçlendirilmesine büyük önem verdiğini vurguladı.

Güney Kore şirketinin üst düzey yetkilisinin bu ziyareti iki ülke arasında önemli ortaklıklar için somut adımların atılması açısından önemli olacağı ifade edildi.  Bu bağlamda, önde gelen Koreli şirketlerin Türkmen pazarında başarılı bir şekilde faaliyet gösterdiği, gaz ve kimya endüstrileri de dahil olmak üzere büyük projelerin uygulanmasında yer aldığı kaydedildi.

Türkmenistan, özellikle fosfor, amonyak ve üre üretimi için tesislerin tasarımı ve inşası ile ilgili olmak üzere kimya endüstrisinin geliştirilmesine yönelik projelerin uygulanmasına ilişkin Koreli ortakların önerilerini değerlendirmeye hazırdır.

Kore’nin akıllı şehirlerin inşası ve yönetiminde gelişmiş deneyim, yüksek teknolojilerin kullanımı ve yenilenebilir enerji kaynakları alanındaki başarılarının da ilgi çektiği ifade edildi. Ayrıca Türkmenistan, petrol ve gaz endüstrisinde yeni işbirliği alanlarını görüşmeye hazır.

Kaynak : https://www.atavatan-turkmenistan.com
Kaynak Sayfa : https://www.atavatan-turkmenistan.com/tr/turkmenistan-guney-kore-sirketleri-ile-isbirligine-hazir/

The post Türkmenistan Güney Kore şirketleri ile işbirliğine hazır first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>
https://turkishnews.com.tr/?feed=rss2&p=14763 0
Türkmenistan Küresel Metan Taahhüdü’ne katılmak istiyor https://turkishnews.com.tr/?p=14767&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=turkmenistan-kuresel-metan-taahhudune-katilmak-istiyor https://turkishnews.com.tr/?p=14767#respond Mon, 29 May 2023 21:00:00 +0000 https://turkishnews.com.tr/?p=14767 2023-05-30 0 Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov ile Amerika Birleşik Devletleri Başkanı İklim Değişikliği Özel Temsilcisi John Kerry arasında telefon görüşmesi gerçekleşti. Taraflar, uluslararası gündemde özel önem verilen çevre konularının güncel konularını ele aldılar, bu konunun kilit yönleri hakkında görüş alışverişinde bulundular. Görüşme sırasında, Türkmenistan’ın petrol ve gaz, enerji, ulaşım ve diğer endüstrilerde sürekli olarak …

The post Türkmenistan Küresel Metan Taahhüdü’ne katılmak istiyor first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>

Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov ile Amerika Birleşik Devletleri Başkanı İklim Değişikliği Özel Temsilcisi John Kerry arasında telefon görüşmesi gerçekleşti.

Taraflar, uluslararası gündemde özel önem verilen çevre konularının güncel konularını ele aldılar, bu konunun kilit yönleri hakkında görüş alışverişinde bulundular.

Görüşme sırasında, Türkmenistan’ın petrol ve gaz, enerji, ulaşım ve diğer endüstrilerde sürekli olarak gelişmiş çevre dostu kaynak tasarrufu sağlayan teknolojiler getirerek yeşil bir ekonomiye geçiş stratejisi uyguladığı kaydedildi.

Türkmen tarafının girişimiyle Aşkabat’ta BM himayesinde Orta Asya için Bölgesel İklim Teknoloji Merkezi açılması da planlanıyor.

BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Konferansı’nın 26. oturumunda Türkmenistan, Küresel Metan Taahhüdü’ne (GDO) ilişkin yeni girişimi memnuniyetle karşıladı ve Küresel Metan Taahhüdü’ne katılma olasılığını değerlendirdiği belirtildi.

Metan salımını 2030’a kadar yüzde 30 azaltmayı öngören taahhüde 80’den fazla ülke katılıyor.

Kaynak : https://www.atavatan-turkmenistan.com
Kaynak Sayfa : https://www.atavatan-turkmenistan.com/tr/turkmenistan-kuresel-metan-taahhudune-katilmak-istiyor/

The post Türkmenistan Küresel Metan Taahhüdü’ne katılmak istiyor first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>
https://turkishnews.com.tr/?feed=rss2&p=14767 0
“Avrupa Birliği – Orta Asya” II. Zirvesi yapılacak https://turkishnews.com.tr/?p=14755&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=avrupa-birligi-orta-asya-ii-zirvesi-yapilacak https://turkishnews.com.tr/?p=14755#respond Mon, 29 May 2023 21:00:00 +0000 https://turkishnews.com.tr/?p=14755 2023-05-30 0 Bu yıl 2 Haziran’da Çolpon-Ata şehrinde Kırgızistan Devlet Başkanı Sadır Japarov’un başkanlığında “Avrupa Birliği – Orta Asya” İkinci Zirvesi yapılacak. Zirveye Kırgızistan Devlet Başkanı Sadır Caparov, Kazakistan Devlet Başkanı Kasım-Comart Tokayev, Tacikistan Devlet Başkanı Emomali Rahmon, Özbekistan Devlet Başkanı Şavkat Mirziyoyev, Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Nurmuhammet Amannepesov ve Avrupa Konseyi Başkanı Charles …

The post “Avrupa Birliği – Orta Asya” II. Zirvesi yapılacak first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>

Bu yıl 2 Haziran’da Çolpon-Ata şehrinde Kırgızistan Devlet Başkanı Sadır Japarov’un başkanlığında “Avrupa Birliği – Orta Asya” İkinci Zirvesi yapılacak.

Zirveye Kırgızistan Devlet Başkanı Sadır Caparov, Kazakistan Devlet Başkanı Kasım-Comart Tokayev, Tacikistan Devlet Başkanı Emomali Rahmon, Özbekistan Devlet Başkanı Şavkat Mirziyoyev, Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Nurmuhammet Amannepesov ve Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel katılacak.

Kırgız basınında yer alan habere göre, zirvede siyasi, ticari, ekonomik, kültürel ve insani işbirliğinin mevcut durumu ve beklentileri ele alınacak. Orta Asya devletleri ile Avrupa Birliği arasındaki uluslararası gündem ve işbirliği konularına ilişkin görüş alışverişinde bulunulacak.

Ayrıca Sadır Caparov, heyet başkanları ile ikili görüşmelerde bulunacak.

Ertesi gün, 3 Haziran’da Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel’in Kırgızistan’a resmi ziyareti gerçekleşecek.

“Avrupa Birliği – Orta Asya” Birinci Zirvesi, geçen sene Kazkaistan’da yapılmıştı.

Kaynak : https://www.atavatan-turkmenistan.com
Kaynak Sayfa : https://www.atavatan-turkmenistan.com/tr/avrupa-birligi-orta-asya-ii-zirvesi-yapilacak/

The post “Avrupa Birliği – Orta Asya” II. Zirvesi yapılacak first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>
https://turkishnews.com.tr/?feed=rss2&p=14755 0
Türkmenistan Havayolları, Aşkabat üzerinden Londra ile Hanoi arasında kargo taşımacılığı yapacak https://turkishnews.com.tr/?p=14513&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=turkmenistan-havayollari-askabat-uzerinden-londra-ile-hanoi-arasinda-kargo-tasimaciligi-yapacak https://turkishnews.com.tr/?p=14513#respond Sun, 21 May 2023 21:00:00 +0000 https://turkishnews.com.tr/?p=14513 2023-05-22 0 “Türkmenistan Havayolları” Kurumu, İngiltere ile Vietnam arasında açılan ilk kargo güzergahında Türkmenistan üzerinden transit uçuşlar gerçekleştirecek. Vietnam Haber Ajansı’nın bildirdiğine göre, yeni rotanın lansmanı 19 Mayıs’ta İngiltere ve Vietnam pazarlarına hizmet verme konusunda uzmanlaşmış uluslararası bir ticaret ve lojistik şirketi olan TT Meridian tarafından duyuruldu. Türkmenistan Havayolları, 30 ton yük kapasiteli A330 uçağı …

The post Türkmenistan Havayolları, Aşkabat üzerinden Londra ile Hanoi arasında kargo taşımacılığı yapacak first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>

“Türkmenistan Havayolları” Kurumu, İngiltere ile Vietnam arasında açılan ilk kargo güzergahında Türkmenistan üzerinden transit uçuşlar gerçekleştirecek.

Vietnam Haber Ajansı’nın bildirdiğine göre, yeni rotanın lansmanı 19 Mayıs’ta İngiltere ve Vietnam pazarlarına hizmet verme konusunda uzmanlaşmış uluslararası bir ticaret ve lojistik şirketi olan TT Meridian tarafından duyuruldu.

Türkmenistan Havayolları, 30 ton yük kapasiteli A330 uçağı kullanıyor. Bundan sonra, Türkmen hava taşıyıcısı tarafından gerçekleştirilen haftalık TT Meridian kargo uçuşları, her Çarşamba akşamı Londra Stansted Havalimanı’ndan kalkacak, ardından Perşembe sabahı Aşkabat Uluslararası Havalimanı’ndan hareket edecek ve Perşembe öğleden sonra Noi Bai Hanoi Uluslararası Havalimanı’na varacak.

Son birkaç hafta içinde bu rota boyunca birkaç test uçuşu yapıldığı bildirildi.

Kaynak : https://www.atavatan-turkmenistan.com
Kaynak Sayfa : https://www.atavatan-turkmenistan.com/tr/turkmenistan-havayollari-askabat-uzerinden-londra-ile-hanoi-arasinda-kargo-tasimaciligi-yapacak/

The post Türkmenistan Havayolları, Aşkabat üzerinden Londra ile Hanoi arasında kargo taşımacılığı yapacak first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>
https://turkishnews.com.tr/?feed=rss2&p=14513 0
Türkmenistan, Milano’daki Uluslararası Tekstil Fuarı’na katılacak https://turkishnews.com.tr/?p=14519&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=turkmenistan-milanodaki-uluslararasi-tekstil-fuarina-katilacak https://turkishnews.com.tr/?p=14519#respond Sun, 21 May 2023 21:00:00 +0000 https://turkishnews.com.tr/?p=14519 2023-05-22 0 Türkmenistan, Milano kentindeki uluslararası tekstil ekipmanları fuarına katılacak. Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Batır Atdayev bu konuda Bakanlar Kurulu toplantısında İtalya’ya yapacağı gezi hakkında bilgi verdi. Dünyanın en büyük tekstil ve giyim teknolojileri fuarı olan ITMA Milan, 8-14 Haziran tarihleri ​​arasında Fiera Milano fuar merkezinde gerçekleştirilecek. Sergi, Almanya, İtalya, İngiltere, Hollanda, Belçika, İsviçre, …

The post Türkmenistan, Milano’daki Uluslararası Tekstil Fuarı’na katılacak first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>

Türkmenistan, Milano kentindeki uluslararası tekstil ekipmanları fuarına katılacak. Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Batır Atdayev bu konuda Bakanlar Kurulu toplantısında İtalya’ya yapacağı gezi hakkında bilgi verdi.

Dünyanın en büyük tekstil ve giyim teknolojileri fuarı olan ITMA Milan, 8-14 Haziran tarihleri ​​arasında Fiera Milano fuar merkezinde gerçekleştirilecek. Sergi, Almanya, İtalya, İngiltere, Hollanda, Belçika, İsviçre, İsveç, İspanya ve Fransa’dan üreticilerin yer aldığı Avrupa tekstil derneği CEMATEX tarafından düzenleniyor.

Milano’daki ITMA 2023’te, geri dönüştürülebilirlik ve çevresel sürdürülebilirlik ile uyumlu ekipman ve endüstriyel yöntemler büyük ilgi görecek.

Fuar aralarında eğitim ve bilgilendirme seminerleri, iş etkinlikleri ve toplantılar düzenlenecektir. ITMA 2023’e katılım için toplamda 42 ülkeden yaklaşık 1.500 başvuru yapıldı.

Kaynak : https://www.atavatan-turkmenistan.com
Kaynak Sayfa : https://www.atavatan-turkmenistan.com/tr/turkmenistan-milanodaki-uluslararasi-tekstil-fuarina-katilacak/

The post Türkmenistan, Milano’daki Uluslararası Tekstil Fuarı’na katılacak first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>
https://turkishnews.com.tr/?feed=rss2&p=14519 0
Türkmenistan, Tacikistan’da tekstil fabrikası kurma teklifinde bulundu https://turkishnews.com.tr/?p=14311&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=turkmenistan-tacikistanda-tekstil-fabrikasi-kurma-teklifinde-bulundu https://turkishnews.com.tr/?p=14311#respond Thu, 11 May 2023 21:00:00 +0000 https://turkishnews.com.tr/?p=14311 2023-05-12 0 Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov’un Tacikistan’a yaptığı iki günlük devlet ziyareti sona erdi. İkinci günün programına göre Türkmenistan Devlet Başkanı, günün ilk yarısında Tacikistan Cumhuriyeti Başbakanı Kohir Rasulzoda ile bir araya geldi ve aynı zamanda Tacik Lider ayrıca Türkmen mevkidaşını Varzob Vadisi’nde bulunan “Takob” rezidansında ağırladı. Türkmenistan Devlet Başkanı ile Tacikistan Başbakanı arasında …

The post Türkmenistan, Tacikistan’da tekstil fabrikası kurma teklifinde bulundu first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>

Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov’un Tacikistan’a yaptığı iki günlük devlet ziyareti sona erdi. İkinci günün programına göre Türkmenistan Devlet Başkanı, günün ilk yarısında Tacikistan Cumhuriyeti Başbakanı Kohir Rasulzoda ile bir araya geldi ve aynı zamanda Tacik Lider ayrıca Türkmen mevkidaşını Varzob Vadisi’nde bulunan “Takob” rezidansında ağırladı.

Türkmenistan Devlet Başkanı ile Tacikistan Başbakanı arasında yapılan görüşmede, iki ülke arasındaki pekçok alandaki işbirliği konuları ele alındı. Özellikle, ulaştırma konusunda Türkmenistan ve Tacikistan üzerinden Orta Asya ve Güney Asya, Ortadoğu ülkelerine transit ulaştırma koridorlarının kurulmasına yönelik konular ele alındı.

Tacikistan-Özbekistan-Türkmenistan-İran-Türkiye ulaşım yolunun inşası olasılıkları ele alındı. İki ülke arasında doğrudan ve transit hava trafiğinin yeniden sağlanması konusunun önemli olduğu kaydedildi.

Görüşmelerde öncelikli alanlardan biri olarak tekstil endüstrisine de değinildi ve Türkmenistan’ın Tacikistan’da Türkmen şirketlerinin katılımıyla bir tekstil fabrikasının kurulmasına ilişkin ilk pilot projeyi hayata geçirme olasılığını araştırmaya hazır olduğu belirtildi.

Kaynak : https://www.atavatan-turkmenistan.com
Kaynak Sayfa : https://www.atavatan-turkmenistan.com/tr/turkmenistan-tacikistanda-tekstil-fabrikasi-kurma-teklifinde-bulundu/

The post Türkmenistan, Tacikistan’da tekstil fabrikası kurma teklifinde bulundu first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>
https://turkishnews.com.tr/?feed=rss2&p=14311 0
Türkmenistan, Pakistan ve Afganistan, TAP enerji projesini görüşmek üzere üçlü toplantı yapacak https://turkishnews.com.tr/?p=14319&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=turkmenistan-pakistan-ve-afganistan-tap-enerji-projesini-gorusmek-uzere-uclu-toplanti-yapacak https://turkishnews.com.tr/?p=14319#respond Thu, 11 May 2023 21:00:00 +0000 https://turkishnews.com.tr/?p=14319 2023-05-12 0 Türkmenistan, Afganistan ve Pakistan, TAP enerji nakil projesini hayata geçirmek için kapsamlı görüşme ve fikir alışverişinde bulunmak üzere bakanlar düzeyinde bir toplantı yapacak. Bu, Afganistan Enerji ve Su Kaynakları Bakanlığı tarafından belirtildi. Afganistan Enerji ve Su Kaynakları Bakan Vekili Molla Abdul Latif Mansur, Türkmenistan’ın Afganistan Büyükelçisi Hoca Ovezov, Türkmen heyeti başkanı Myrat Artykov …

The post Türkmenistan, Pakistan ve Afganistan, TAP enerji projesini görüşmek üzere üçlü toplantı yapacak first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>

Türkmenistan, Afganistan ve Pakistan, TAP enerji nakil projesini hayata geçirmek için kapsamlı görüşme ve fikir alışverişinde bulunmak üzere bakanlar düzeyinde bir toplantı yapacak. Bu, Afganistan Enerji ve Su Kaynakları Bakanlığı tarafından belirtildi.

Afganistan Enerji ve Su Kaynakları Bakan Vekili Molla Abdul Latif Mansur, Türkmenistan’ın Afganistan Büyükelçisi Hoca Ovezov, Türkmen heyeti başkanı Myrat Artykov ve Afganistan Dışişleri Bakanlığı’nın katılımıyla bakanlıkta bir toplantı düzenlendi.

Taraflar, Türkmenistan-Afganistan-Pakistan’dan elektrik iletimi ve Nur ül-Cihad trafo merkezi inşaatı projeleri çerçevesinde işbirliği konusunda fikir alışverişinde bulundu.

Taraflar, söz konusu projelerin uygulanmasını hızlandırmak için iki ülkenin teknik ekipleri arasındaki koordinasyonun önemini vurguladılar.

Daha önce, Türkmenistan heyeti Afganistan’ın ulusal enerji şirketi DABS’nin başkanları ile bir toplantı yaptı.

Kaynak : https://www.atavatan-turkmenistan.com
Kaynak Sayfa : https://www.atavatan-turkmenistan.com/tr/turkmenistan-pakistan-ve-afganistan-tap-enerji-projesini-gorusmek-uzere-uclu-toplanti-yapacak/

The post Türkmenistan, Pakistan ve Afganistan, TAP enerji projesini görüşmek üzere üçlü toplantı yapacak first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>
https://turkishnews.com.tr/?feed=rss2&p=14319 0
Turizm Dünyası “Sürdürülebilir Turizm” için Antalya’da buluştu https://turkishnews.com.tr/?p=14327&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=turizm-dunyasi-surdurulebilir-turizm-icin-antalyada-bulustu https://turkishnews.com.tr/?p=14327#respond Wed, 10 May 2023 21:00:00 +0000 https://turkishnews.com.tr/?p=14327 Sürdürülebilir seyahat ve turizm için global standartları belirleyen ve bu standartların uygulanırlığını yöneten Global Sürdürülebilir Turizm Konseyi’nin (GSTC) her yıl farklı ülkede düzenlediği Sürdürülebilir Turizm Konferansı, 9-12 Mayıs 2023 tarihlerinde Antalya’da gerçekleştirildi.Bu yıl ilk kez Türkiye’de düzenlenen ve GSTC’nin “imza etkinliği” niteliğindeki konferans, sürdürülebilir seyahat ve turizmin geliştirilmesi ve tanıtımına dahil olan tüm turizm paydaşlarını …

The post Turizm Dünyası “Sürdürülebilir Turizm” için Antalya’da buluştu first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>

Sürdürülebilir seyahat ve turizm için global standartları belirleyen ve bu standartların uygulanırlığını yöneten Global Sürdürülebilir Turizm Konseyi’nin (GSTC) her yıl farklı ülkede düzenlediği Sürdürülebilir Turizm Konferansı, 9-12 Mayıs 2023 tarihlerinde Antalya’da gerçekleştirildi.Bu yıl ilk kez Türkiye’de düzenlenen ve GSTC’nin “imza etkinliği” niteliğindeki konferans, sürdürülebilir seyahat ve turizmin geliştirilmesi ve tanıtımına dahil olan tüm turizm paydaşlarını Akdeniz’in turizm cenneti olan Antalya’da buluşturdu.

 Konferansın açılışında konuşan T.C. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, GSTC’nin imza etkinliği niteliğinde olan ve sürdürülebilir turizm alanında dünyanın en yetkin uzmanları ile kanaat önderlerinden oluşan konuşmacıları ve katılımcıları bir araya getiren bu önemli konferansın ilk kez Türkiye’de düzenlenmesinden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Konferans ile sürdürülebilir turizmle ilgili dünya çapında çok önemli kazanımlar elde edileceğini ve böylece GSTC 2023 Küresel Sürdürülebilir Turizm Konferansı’nın tüm katılımcılar için değerli bir bilgi ve fikir alışverişi platformu olduğunu söyleyen Ersoy, konuşmasında Türkiye’nin COVID-19 salgını sırasında hayata geçirdiği Güvenli Turizm Sertifika Programı’na ve daha sonrasında GSTC ile imzalanan iş birliği anlaşmasına da yer verdi.

Türkiye’nin bu çalışmalarla global çapta örnek teşkil ettiğini belirten Ersoy, ülkenin sürdürülebilir seyahat ve turizm konusunda yaptıklarının bununla sınırlı kalmadığını da sözlerine ekledi. Ersoy, Türkiye’nin mavi bayraklı plaj sayısının 531’e yükseldiğini, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne kayıtlı 19 miras alanı bulunduğunu, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne en çok unsur kaydettiren ilk 3 ülke arasında yer aldığını ve Bisiklet Dostu Konaklama Tesisi Sertifikası kriterlerini karşılayan 42 konaklama tesisine sahip olduğunu söyledi. Bakan Ersoy, sürdürülebilirlik konusunda atılan adımlara Türk mutfağını da ekleme gayretinde olduklarını belirtti ve ayrıca Rami Kütüphanesi, İzmir Kültür Sanat Fabrikası ile Adana Müzesi’nin Biosphere sertifikasına sahip olduklarını da sözlerine ekledi. Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, Türkiye’nin Ulusal Sürdürülebilir Turizm Programı kapsamında 2030 yılına kadar ülkedeki tüm turizm tesislerinin Sürdürülebilir Turizm sertifikasına sahip olacağını iletti. Bakan Ersoy, 8 Mayıs itibarıyla ise 1.382 işletmenin 1. Aşama Belgesi aldığını, 3. Aşama Belgesi alan işletme sayısının 202, toplam sayının 1.584 olduğunu ve program kapsamında %100 uygunluk belgesi almaya hak kazanan tüm tesislerin, Bakanlık ve TGA internet siteleri ile Türkiye’nin resmi turizm platformu GoTürkiye’de duyurulduğunu belirtti.

Konferansın açılışında konuşan GSTC Başkanı Luigi Cabrini ise, sektörün küresel zorluklarla mücadele etmesinden duyduğu rahatsızlığı paylaşarak, şunları söyledi: “Turizm büyümesini tehdit eden zorluklar değişmedi. İklim değişikliğinin etkileri giderek daha görünür hale geliyor, plastik okyanus ve nehirleri kirletiyor, su kıtlığı artarken, biyoçeşitlilik azalmaya devam ediyor. Turizm, sömürüyü önleme, insana yakışır işi teşvik etme ve erişilebilirliği artırma konusunda gelişmelidir. Toplumlara yarardan çok zarar getirdiği algılanan bir turizme geri dönemeyiz ve dönmek de istemiyoruz.”

Cabrini, Türk yetkililere de şükranlarını dile getirdi ve “Türkiye’nin turizm yetkililerine yalnızca bizi davet ettikleri için değil, aynı zamanda ulusal sürdürülebilir turizm planı geliştirmek için gösterdikleri iddialı ve ileri görüşlü taahhüt için şükranlarımızı sunuyorum” dedi.

GSTC CEO’su Randy Durban ise GSTC’nin 2023 Küresel Konferansı için Türkiye’de ağırlanmaktan onur ve mutluluk duyduğunu belirterek şunları söyledi: “Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı, ulusal sürdürülebilir turizm programı ile cesurca hareket etti. Türkiye’de ve dünyada turizmi daha sürdürülebilir hale getirmenin zorluklarına yönelik çözümlerin paylaşılmasını teşvik etmek için küresel topluluğumuzu Antalya’ya getirmekten mutluluk duyuyoruz.”GSTC Sürdürülebilir Turizm Konferansı’nın, kamu sektörü, oteller, tur operatörleri, şirketler, akademisyenler, kalkınma ajansları, online seyahat acenteleri ve sivil toplum kuruluşlarının dahil olduğu 45 ülkeden 300’de fazla kişinin katılımıyla düzenlenen ve 4 gün süren konferans programında, birçok eğitim, interaktif çalıştay, toplantı ve sosyal etkinlik yer aldı. Katılımcılar, konferans programı ile sürdürülebilir turizmin geliştirmesi ve tanıtımında uzmanların pratik deneyimlerinden faydalanma imkânı bulurken aynı zamanda Türkiye’nin seyahat cenneti Antalya’yı da keşfetme şansı elde etti.

GSTC sürdürülebilir turizmde küresel standartları belirliyor

Dünyanın en üst çevre ve sürdürülebilirlik platformu olan Global Sürdürülebilir Turizm Konseyi, GSTC Kriterleri olarak da bilinen seyahat ve turizm alanında sürdürülebilirlik sağlamak için oluşturulan küresel standartları düzenliyor ve güncelleyerek yönetiyor. Kâr amacı gütmeyen bağımsız kuruluş, bu kriterler ile sürdürülebilir turizme dair ortak bir anlayış oluşturmayı amaçlıyor.GSTC ayrıca küresel liderlerle sürdürülebilir turizmde günün en kritik konularının ele alındığı konferanslar da düzenliyor. Platformun her sene dünyanın başka bir şehrinde gerçekleştirdiği Sürdürülebilir Turizm Konferansı ise turizm paydaşlarını bir araya getirerek karşılıklı fikir alışverişinde bulunulmasını sağlamayı ve bu şekilde sürdürülebilir turizm için belirlenen standartların uygulanabilirliğinin arttırılmasını hedefliyor.

Türkiye, sürdürülebilir turizm alanında dünyaya örnek oluyor

 Türkiye, 2022 yılı başında GSTC ile imzaladığı iş birliği anlaşmasıyla ülkenin sürdürülebilir turizmde izleyeceği yol haritasını belirledi ve küresel sürdürülebilirlik uygulamalarına hız verdi. Bu üç yıllık protokol ile sürdürülebilir turizm alanında hükümet nezdinde anlaşma yapan ilk ülke olan Türkiye’nin turizm endüstrisini yeniden yapılandırmak amacıyla Ulusal Sürdürülebilir Turizm Programı oluşturuldu.Konaklama tesisleri başta olmak üzere destinasyonlar ve tur operatörlerini de içine alan program ile Türkiye, turizm endüstrisinde sürdürülebilir bir dönüşüm amaçlanıyor. Kademeli olarak gerçekleştirilen programın ilk aşaması bu yıl, ikinci aşaması 2025’te üçüncü aşaması ise 2030 yılında tamamlanacak ve tüm uluslararası standartlar sağlanmış olacak.İlk etapta konaklama tesisleri için tasarlanan, toplamda küresel ölçekte kabul görmüş 42 kriterden oluşan Sürdürülebilir Turizm Programı kapsamında konaklama tesislerinin Sürdürülebilir Turizm Sertifikası alması gerekiyor. Bağımsız değerlendirmeye tabi olan konaklama tesislerine yıllık olarak belge ya da sertifika veriliyor.

 

 

 

Kaynak : https://www.atavatan-turkmenistan.com
Kaynak Sayfa : https://www.atavatan-turkmenistan.com/tr/turizm-dunyasi-surdurulebilir-turizm-icin-antalyada-bulustu/

The post Turizm Dünyası “Sürdürülebilir Turizm” için Antalya’da buluştu first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>
https://turkishnews.com.tr/?feed=rss2&p=14327 0
Haydar Aliyev doğumunun 100. yıldönümünde Aşkabat’ta anıldı https://turkishnews.com.tr/?p=14331&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=haydar-aliyev-dogumunun-100-yildonumunde-askabatta-anildi https://turkishnews.com.tr/?p=14331#respond Wed, 10 May 2023 21:00:00 +0000 https://turkishnews.com.tr/?p=14331 2023-05-112023-05-11 0 Azerbaycan’ın Aşkabat Büyükelçiliği, Haydar Aliyev’in doğumunun 100. yıldönümü onuruna bir resepsiyona ev sahipliği yaptı. Azerbaycan’ın Aşkabat Büyükelçiliği, 10 Mayıs’ta kutlanan Haydar Aliyev’in doğumunun 100. yıldönümü münasebetiyle tören düzenledi. Bu vesileyle Bakü diplomatik misyonu, Türkiye, Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan Büyükelçileri ve diplomatları ile diğer konukları yeni idari binasına davet etti. 2023’ün Azerbaycan’da Haydar Aliyev Yılı …

The post Haydar Aliyev doğumunun 100. yıldönümünde Aşkabat’ta anıldı first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>

Azerbaycan’ın Aşkabat Büyükelçiliği, Haydar Aliyev’in doğumunun 100. yıldönümü onuruna bir resepsiyona ev sahipliği yaptı.

Azerbaycan’ın Aşkabat Büyükelçiliği, 10 Mayıs’ta kutlanan Haydar Aliyev’in doğumunun 100. yıldönümü münasebetiyle tören düzenledi. Bu vesileyle Bakü diplomatik misyonu, Türkiye, Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan Büyükelçileri ve diplomatları ile diğer konukları yeni idari binasına davet etti.

2023’ün Azerbaycan’da Haydar Aliyev Yılı ilan edilmesiyle birlikte elçilik binasında da tören düzenlendi. Resepsiyonda konuşan Azerbaycan Cumhuriyeti’nin Türkmenistan Büyükelçisi Hasan Zeynalov, seçkin bir siyaset ve devlet adamı, Azerbaycan halkının milli lideri, bağımsız Azerbaycan devletinin kurucusunun hayatının ana sayfalarından kısaca bahsetti.

Zeynalov ayrıca Azerbaycan halk şairi Zalimhan Yagub’un Haydar Aliyev’e ithaf ettiği “Sonsuzluk Destanı” adlı şiir kitabının Türkmence baskısının yakında tanıtılacağını da duyurdu. Yıldönümü münasebetiyle bir ağaç dikme kampanyası da düzenleyecek olan büyükelçilik, önümüzdeki ay bir konser programı organize edilecek.

Resepsiyonda, izleyicilere Haydar Aliyev’in hayatını anlatan kısa film gösterildi.

Kaynak : https://www.atavatan-turkmenistan.com
Kaynak Sayfa : https://www.atavatan-turkmenistan.com/tr/haydar-aliyevin-dogumunun-100-yildonumunde-askabatta-anildi/

The post Haydar Aliyev doğumunun 100. yıldönümünde Aşkabat’ta anıldı first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>
https://turkishnews.com.tr/?feed=rss2&p=14331 0
UNICEF, konteynırlı oksijen tesislerini Türkmenistan’a teslim etti https://turkishnews.com.tr/?p=14335&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=unicef-konteynirli-oksijen-tesislerini-turkmenistana-teslim-etti https://turkishnews.com.tr/?p=14335#respond Wed, 10 May 2023 21:00:00 +0000 https://turkishnews.com.tr/?p=14335 2023-05-11 0 Türkmenistan’daki Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), konteynerli üç oksijen tesisini ülkenin Sağlık ve İlaç Sanayi Bakanlığına teslim etti. UNİCEF’ten yapılan açıklamaya göre, üniteler hâlihazırda Türkmenistan Bulaşıcı Hastalıkları Önleme ve Tedavi Merkezi ile Aşkabat’taki Uluslararası Travmatoloji Merkezi’nde kullanılıyor. Bunların Ahal bölgesindeki Tejen şehir hastanesinde de hayata geçirilmesi için çalışmalar sürüyor. “Kutudaki Oksijen Tesisi” …

The post UNICEF, konteynırlı oksijen tesislerini Türkmenistan’a teslim etti first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>

Türkmenistan’daki Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), konteynerli üç oksijen tesisini ülkenin Sağlık ve İlaç Sanayi Bakanlığına teslim etti.

UNİCEF’ten yapılan açıklamaya göre, üniteler hâlihazırda Türkmenistan Bulaşıcı Hastalıkları Önleme ve Tedavi Merkezi ile Aşkabat’taki Uluslararası Travmatoloji Merkezi’nde kullanılıyor. Bunların Ahal bölgesindeki Tejen şehir hastanesinde de hayata geçirilmesi için çalışmalar sürüyor.

“Kutudaki Oksijen Tesisi” olarak bilinen tesis, büyük hacimlerde tıbbi oksijen üretmek için tasarlanmış yenilikçi bir çözümdür.

Teslimat, kurulum ve bakım hizmetleri için gerekli ekipmanın yanı sıra “fabrikayı” çalıştıracak personelin ilk eğitimini içerir.

Oksijene erişim acil durumlarda hayat kurtarabilir, ayrıca zatürree ve diğer akut solunum yolu enfeksiyonları olan çocuklar için önemli bir tedavidir.

Kaynak : https://www.atavatan-turkmenistan.com
Kaynak Sayfa : https://www.atavatan-turkmenistan.com/tr/unicef-konteynirli-oksijen-tesislerini-turkmenistana-teslim-etti/

The post UNICEF, konteynırlı oksijen tesislerini Türkmenistan’a teslim etti first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>
https://turkishnews.com.tr/?feed=rss2&p=14335 0
Türkmenistan, Azerbaycan ve Türkiye arasındaki gümrük işbirliği anlaşmasına Türkiye’den onay https://turkishnews.com.tr/?p=14339&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=turkmenistan-azerbaycan-ve-turkiye-arasindaki-gumruk-isbirligi-anlasmasina-turkiyeden-onay https://turkishnews.com.tr/?p=14339#respond Wed, 10 May 2023 21:00:00 +0000 https://turkishnews.com.tr/?p=14339 2023-05-11 0 “Türkmenistan, Azerbaycan Cumhuriyeti Hükümeti ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Gümrük İşbirliği Ortak Danışma Komisyonu Kurulmasına Dair Mutabakat Zaptı”nı onaylayan karar, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalandı. Türkiye Cumhuriyeti Resmi Gazetesi, Mutabakat Zaptı uyarınca tarafların gümrük işbirliği konusunda ortak bir istişare komisyonu kuracaklarını ve bu alandaki işbirliğini geliştirmek için bilgi alışverişinde bulunacaklarını belirtiyor. …

The post Türkmenistan, Azerbaycan ve Türkiye arasındaki gümrük işbirliği anlaşmasına Türkiye’den onay first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>

“Türkmenistan, Azerbaycan Cumhuriyeti Hükümeti ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Gümrük İşbirliği Ortak Danışma Komisyonu Kurulmasına Dair Mutabakat Zaptı”nı onaylayan karar, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalandı.

Türkiye Cumhuriyeti Resmi Gazetesi, Mutabakat Zaptı uyarınca tarafların gümrük işbirliği konusunda ortak bir istişare komisyonu kuracaklarını ve bu alandaki işbirliğini geliştirmek için bilgi alışverişinde bulunacaklarını belirtiyor.

Daha önce Türkmenistan, Azerbaycan ve Türkiye Devlet Başkanları birinci Zirvesi kapsamında 14 Aralık 2022’de Türkmenbaşı şehrinde Mutabakat Zaptı imzalanmıştı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ilgili belgeyi bu yıl 27 Nisan’da onaylamıştı.

Kaynak : https://www.atavatan-turkmenistan.com
Kaynak Sayfa : https://www.atavatan-turkmenistan.com/tr/turkmenistan-azerbaycan-ve-turkiye-arasindaki-gumruk-isbirligi-anlasmasina-turkiyeden-onay/

The post Türkmenistan, Azerbaycan ve Türkiye arasındaki gümrük işbirliği anlaşmasına Türkiye’den onay first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>
https://turkishnews.com.tr/?feed=rss2&p=14339 0
Türkmenistan Milli Eğitim Bakanı Dünya Eğitim Forumu’na katıldı https://turkishnews.com.tr/?p=14343&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=turkmenistan-milli-egitim-bakani-dunya-egitim-forumuna-katildi https://turkishnews.com.tr/?p=14343#respond Wed, 10 May 2023 21:00:00 +0000 https://turkishnews.com.tr/?p=14343 2023-05-11 0 7-10 Mayıs tarihlerinde Londra’da düzenlenen Dünya Eğitim Forumu’na Türkmenistan Milli Eğitim Bakanı Gurbangül Atayeva başkanlığındaki Türkmen heyeti katıldı. Her yıl düzenlenen dünyanın en büyük Eğitim Bakanları toplantısı, eğitim sektörünün karşı karşıya olduğu mevcut sorunlara ve zorluklara uzun vadeli çözümler bulmayı, fikir alışverişinde bulunmayı ve temel hedefler için yenilikçi gelişmeler sunmayı amaçlıyor. Forumun gündeminde, …

The post Türkmenistan Milli Eğitim Bakanı Dünya Eğitim Forumu’na katıldı first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>

7-10 Mayıs tarihlerinde Londra’da düzenlenen Dünya Eğitim Forumu’na Türkmenistan Milli Eğitim Bakanı Gurbangül Atayeva başkanlığındaki Türkmen heyeti katıldı.

Her yıl düzenlenen dünyanın en büyük Eğitim Bakanları toplantısı, eğitim sektörünün karşı karşıya olduğu mevcut sorunlara ve zorluklara uzun vadeli çözümler bulmayı, fikir alışverişinde bulunmayı ve temel hedefler için yenilikçi gelişmeler sunmayı amaçlıyor.

Forumun gündeminde, ülkelerin eğitimin çeşitli alanlarındaki başarılarını gösteren, eğitim sistemlerinin sürdürülebilirliğini artırma konuları da yer aldı.

Etkinlik bu yıl “Yeni Başlangıçlar: Öğrenme Kültürünü Teşvik Etmek, Dayanıklılık İnşa Etmek, Sürdürülebilir Kalkınmayı Teşvik Etmek” sloganıyla düzenlendi. Tasarım gereği daha güçlü, daha cesur, daha iyi bir eğitim.”

Kaynak : https://www.atavatan-turkmenistan.com
Kaynak Sayfa : https://www.atavatan-turkmenistan.com/tr/turkmenistan-milli-egitim-bakani-dunya-egitim-forumuna-katildi/

The post Türkmenistan Milli Eğitim Bakanı Dünya Eğitim Forumu’na katıldı first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>
https://turkishnews.com.tr/?feed=rss2&p=14343 0
Türkmenistan ile Afganistan, Herat’a elektrik tedarik projesini görüştü https://turkishnews.com.tr/?p=14347&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=turkmenistan-ile-afganistan-herata-elektrik-tedarik-projesini-gorustu https://turkishnews.com.tr/?p=14347#respond Wed, 10 May 2023 21:00:00 +0000 https://turkishnews.com.tr/?p=14347 2023-05-11 0 Türkmenistan heyeti, Afganistan’a elektrik ihracatına yönelik projeleri görüşmek üzere Kabil’i ziyaret etti. Afgan enerji şirketi DABS’nin haberine göre, Alhaj Mula Muhammed Hanif Hamza, Türkmenistan heyet başkanı Murat Artıkov, Türkmenistan’ın Kabil Büyükelçisi Hoca Övezov ve Türk Çalık Şirketi temsilcileriyle bir araya geldi. Toplantıda Türkmenistan’dan elektrik ithalatı, Türkmen elektriğinin Nur ül-Cihad trafo merkezine tedarikine yönelik …

The post Türkmenistan ile Afganistan, Herat’a elektrik tedarik projesini görüştü first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>

Türkmenistan heyeti, Afganistan’a elektrik ihracatına yönelik projeleri görüşmek üzere Kabil’i ziyaret etti.

Afgan enerji şirketi DABS’nin haberine göre, Alhaj Mula Muhammed Hanif Hamza, Türkmenistan heyet başkanı Murat Artıkov, Türkmenistan’ın Kabil Büyükelçisi Hoca Övezov ve Türk Çalık Şirketi temsilcileriyle bir araya geldi.

Toplantıda Türkmenistan’dan elektrik ithalatı, Türkmen elektriğinin Nur ül-Cihad trafo merkezine tedarikine yönelik ortak projeler ve 500 kV Surhan-Puli-Humri iletim hattı projesi gibi konular görüşüldü.

Taraflar, elektriğin Türkmenistan’dan Herat’taki Nur ül-Cihad trafo merkezine iletilmesine yönelik projenin bazı önemli teknik yönlerini esaslı olarak değerlendirdi.

Ekipman kalitesinin, enerji nakil hatlarının güzergahlarının ve diğer konuların kontrol edilmesi ve değerlendirilmesi ile ilgili görüş alışverişinde bulunuldu.

3,2 milyon dolarlık elektrik iletim projesi, Türkmenistan tarafından hayata geçirilecek ve DABS tarafından finanse edilecek. DABS, işbirliğini genişleterek Türkmenistan’dan elektrik ithalatında önemli bir artış elde etti.

Projenin tamamlanmasıyla birlikte Herat’taki elektrik sıkıntısı sorunu da ortadan kalkacak.

Kaynak : https://www.atavatan-turkmenistan.com
Kaynak Sayfa : https://www.atavatan-turkmenistan.com/tr/turkmenistan-ile-afganistan-herata-elektrik-tedarik-projesini-gorustu/

The post Türkmenistan ile Afganistan, Herat’a elektrik tedarik projesini görüştü first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>
https://turkishnews.com.tr/?feed=rss2&p=14347 0
Türkmenistan Afganistan’a 125 ton insani yardım gönderdi https://turkishnews.com.tr/?p=14323&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=turkmenistan-afganistana-125-ton-insani-yardim-gonderdi https://turkishnews.com.tr/?p=14323#respond Wed, 10 May 2023 21:00:00 +0000 https://turkishnews.com.tr/?p=14323 2023-05-11 0 Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov’un talimatına göre, içinde yaklaşık 125 ton ağırlığında ilaç ve tıbbi malzeme, gıda ve tekstil ürünleri bulunan bir insani yardım kervanı, 11 Mayıs 2023 tarihinde Türkmenistan’dan Afganistan’a doğru yola çıktı. Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, ayrıca Devlet Başkanı’nın talimatı üzerine Türkmenistan tarafından 2016 yılında insani yardım olarak Afganistan’ın …

The post Türkmenistan Afganistan’a 125 ton insani yardım gönderdi first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>

Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov’un talimatına göre, içinde yaklaşık 125 ton ağırlığında ilaç ve tıbbi malzeme, gıda ve tekstil ürünleri bulunan bir insani yardım kervanı, 11 Mayıs 2023 tarihinde Türkmenistan’dan Afganistan’a doğru yola çıktı.

Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, ayrıca Devlet Başkanı’nın talimatı üzerine Türkmenistan tarafından 2016 yılında insani yardım olarak Afganistan’ın Herat eyaletinin Turgundi kasabasında inşa edilmiş kadın doğum hastanesinde tıbbi ve danışmanlık desteği sağlanması için 15 Mayıs’tan itibaren Türkmenistan Sağlık ve İlaç Sanayi Bakanlığı tarafından bir grup doktor Afganistan’a gönderilecek.

Türkmen halkının gelenek ve ilkelerine dayanan bu kapsamlı insani yardım jesti, Türkmenistan devletinin Afganistan’ı desteklemek için yıllardır sürdürdüğü tutarlı faaliyetlerin bir devamıdır. Aynı zamanda Türkmen ve Afgan halkları arasında geleneksel olarak dostane, kardeşçe ve iyi komşuluk ilişkilerinin daha da geliştirilmesine de hizmet etmektedir.

Kaynak : https://www.atavatan-turkmenistan.com
Kaynak Sayfa : https://www.atavatan-turkmenistan.com/tr/turkmenistan-afganistana-125-ton-insani-yardim-gonderdi/

The post Türkmenistan Afganistan’a 125 ton insani yardım gönderdi first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>
https://turkishnews.com.tr/?feed=rss2&p=14323 0
Çin’in Orta Asya ile ticareti düzenli artıyor https://turkishnews.com.tr/?p=14351&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=cinin-orta-asya-ile-ticareti-duzenli-artiyor https://turkishnews.com.tr/?p=14351#respond Tue, 09 May 2023 21:00:00 +0000 https://turkishnews.com.tr/?p=14351 2023-05-10 0 Bu yılın ilk dört ayında, Çin’in dış ticareti, belirsiz dış talep, ticari riskler ve diğer zorluklara rağmen daha dinamik bir büyüme gösterdi. Xinhua ajansının haberine göre, Çin Halk Cumhuriyeti Gümrük Genel İdaresi Çin’in toplam ithalat ve ihracatı bu dönemde yıllık % 5,8 artışla 13,32 trilyon yuan’a (yaklaşık 1,92 trilyon $) yükseldiğini belirtti. Özellikle …

The post Çin’in Orta Asya ile ticareti düzenli artıyor first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>

Bu yılın ilk dört ayında, Çin’in dış ticareti, belirsiz dış talep, ticari riskler ve diğer zorluklara rağmen daha dinamik bir büyüme gösterdi.

Xinhua ajansının haberine göre, Çin Halk Cumhuriyeti Gümrük Genel İdaresi Çin’in toplam ithalat ve ihracatı bu dönemde yıllık % 5,8 artışla 13,32 trilyon yuan’a (yaklaşık 1,92 trilyon $) yükseldiğini belirtti.

Özellikle Orta Asya’nın beş ülkesi olan Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan ile ülkenin ticaret cirosu %37,4 arttı.

2022 yılında Çin ile Orta Asya ülkeleri arasındaki ticaret hacminin 31 yıl önce diplomatik ilişkilerin kurulduğu dönemdeki ticaret rakamlarından 100 kat daha fazla olan 70,2 milyar dolara ulaştığı bildirildi.

18-19 Mayıs tarihlerinde Xi’an’da yapılacak olan Orta Asya-Çin zirvesinde, sınır ötesi e-ticaretin geliştirilmesine yönelik beklentiler de dahil olmak üzere ticari ve ekonomik işbirliği konularına özel bir önem verilecektir.

Kaynak : https://www.atavatan-turkmenistan.com
Kaynak Sayfa : https://www.atavatan-turkmenistan.com/tr/cinin-orta-asya-ile-ticareti-duzenli-artiyor/

The post Çin’in Orta Asya ile ticareti düzenli artıyor first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>
https://turkishnews.com.tr/?feed=rss2&p=14351 0
Turkaegean Otları sofralara hem lezzet hem de sağlık katıyor https://turkishnews.com.tr/?p=14124&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=turkaegean-otlari-sofralara-hem-lezzet-hem-de-saglik-katiyor https://turkishnews.com.tr/?p=14124#respond Sat, 29 Apr 2023 21:00:00 +0000 https://turkishnews.com.tr/?p=14124   Türkiye’nin mutluluk kıyısı Turkaegean, ziyaretçilerini sadece insana huzur veren güzel doğası ve atmosferiyle değil; enfes zeytinyağı, kadim şarapçılık geleneği ve taptaze sebzelerinin oluşturduğu ünlü mutfak kültürüyle de kendine hayran bırakıyor. Turkaegean’ın bereketli topraklarından toplanan ve bölgeye özgü otlarla yapılan benzersiz tarifler ise bu mutfağın en sevilen lezzetlerini oluşturuyor. Ege’nin bu leziz otları, aynı zamanda …

The post Turkaegean Otları sofralara hem lezzet hem de sağlık katıyor first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>

 

Türkiye’nin mutluluk kıyısı Turkaegean, ziyaretçilerini sadece insana huzur veren güzel doğası ve atmosferiyle değil; enfes zeytinyağı, kadim şarapçılık geleneği ve taptaze sebzelerinin oluşturduğu ünlü mutfak kültürüyle de kendine hayran bırakıyor. Turkaegean’ın bereketli topraklarından toplanan ve bölgeye özgü otlarla yapılan benzersiz tarifler ise bu mutfağın en sevilen lezzetlerini oluşturuyor. Ege’nin bu leziz otları, aynı zamanda zengin vitamin ve mineralleriyle de benzersiz bir şifa kaynağı olarak dikkat çekiyor. İşte tam da bu özelliklerinden olsa gerek, dünyada belki de otlar adına düzenlenen tek festival yine bu topraklarda kutlanıyor. Adına festivaller de düzenlenen ve Ege sofralarının baş tacı bu ot yemeklerini deneyimleyip şifa bulacağınız TurkAegean yolculuğunu ertelemeyin!

 

Doğadan Sofraya Uzanan, Şifalı Otlar

Kuzu kulağı, cibes otu, şevketi bostan, deniz börülcesi, arapsaçı ve turp otu, kabak çiçeği, radika, ısırgan otu ve ebegümeci. Birçoğu değişik isimleriyle de dikkat çeken bu otlar; Ege kıyılarının en çok tüketilen otları arasında yer alıyor.

 

o    Tıpkı bir kuzunun kulağına benzediği için adına kuzu kulağı denen bu ot, ekşimtırak tadıyla dikkat çekiyor. Genellikle salatalarda kullanılan bu şifa kaynağı ot, zeytinyağı ile pişirilebildiği gibi çorba ve börek içi olarak da hazırlanabiliyor. Tam bir vitamin deposu olan kuzu kulağının, vücudu güçlendirerek birçok rahatsızlığa şifa olduğuna inanılıyor.

o    Bölgenin en sevilen otlarından cibes ise lahana ve karnabaharın kesilip toplanma işleminden sonra toprakta kalan köklerinden yeniden büyüyor. Genellikle haşlanıp zeytinyağı ve limon eşliğinde servis edilen cibes, özellikle balık sofralarının vazgeçilmezi. Yoğun C vitamini içeren cibes otu, sindirimi kolaylaştırma özelliğiyle biliniyor.

o    Gövdesi beyaz etli bir yapıda ve yapraklı da dikenli olan şevket-i bostan, vitamin ve mineral açısından oldukça zengin. Tercihe göre zeytinyağıyla da pişirilebilen bu ot, genellikle kuzu etiyle ve özel bir terbiyeyle hazırlanıyor. İlginç ismiyle dikkat çeken otun adının ise Arapça’da ‘diken’ anlamına gelen şevket kelimesinden türediği söyleniyor. Şevketi bostanın anlamı; bostanın dikeni ya da bahçenin dikeni olarak ifade ediliyor.

o    Ege Denizi’nde bolca yetişen deniz börülcesi ise ağızda tuzlu ve ekşi bir tat bırakıyor. Önceleri deniz suyu altında yetiştiği için bu adı almış olan deniz börülcesi, Ege sofralarındaki yerini salata olarak yer alıyor. Kaynar suda haşlandıktan hemen sonra buzlu suyun içine atılan ot, bu yöntemle hem çok iyi pişmiş hem de diri kalmış oluyor. Sofralara gelirken ise deniz börülcesine zeytinyağı, sarımsak ve limon eşlik ediyor.

o    Sık ve rastaya benzeyen görüntüsü nedeniyle adına arapsaçı dendiği düşünülen bu ot, anasona benzeyen güçlü bir kokuya sahip. Romalılar tarafından da çok kullandığı bilinen arapsaçı, kuzu etiyle pişirildiği gibi karışık ot kavurmalarının da vazgeçilmezi durumunda. Limon ve zeytinyağıyla salata olarak tüketilen arapsaçı; yumurtayla birlikte pişirilerek de yenebiliyor. Öksürük kesici özelliğiyle bilinen arapsaçının yaprakları kurutularak çay olarak da içilebiliyor.

o    Kabak çiçeği dolması, Ege’de yiyebileceğiniz en ilginç yemeklerden biri. Yemeğe adını da veren kabak çiçekleri, tam olarak açık olduğu ve ısıdan yıpranmadığı zaman olan sabah saatlerinde hızlıca toplanıyor. Temizlendikten sonra da doldurulan iç malzeme ile sofralarda yerini dolma olarak alıyor. Turuncu-sarı renkleriyle dikkat çeken kabak çiçekleri A, C ve B vitaminlerini bolca barındırıyor.

o    Rakı-balık sofralarının vazgeçilmezi olan radika (hindiba), tırtıklı yapraklarıyla dikkat çekiyor. Antik dönemlerden beri şifacıların her derde deva olarak faydalandığı radika, yüksek oranda A ve C vitamini, demir, kalsiyum ve potasyum içeriyor. Geleneksel olarak salata olarak tüketilen bu otun yaprakları önce haşlanıyor sonra da zeytinyağı, limon ve sarımsakla harmanlanıyor. Haşlanan radikalar aynı zamanda yoğurtla da karıştırılıp servis edilebiliyor; taze veya kurutulmuş yaprak ile köklerinden ise bitki çayı hazırlanabiliyor.

o    Isırgan otu, sayısız şifasıyla Ege’nin sık tüketilen otlarından. Bu ot elinize değdiğinde ciltte tahriş, kaşınma ve yanma hissine sebep olduğu için ‘ısırgan’ olarak adlandırılmış. Roma askerlerinin otu, bu özelliğinden dolayı vücutlarına sürdüğü ve soğuk hava koşullarından daha az etkilenmeyi başardıkları da biliniyor. Isırgan otu, böreklerde ve çorbalarda sıklıkla tercih ediliyor.

o    Ege Bölgesi’nde doğal olarak yetişen ebegümeci ise tam bir bahar otu. Antik Yunan ve Roma dönemlerinden bu yana tüketimi devam eden bu faydalı bitki, kavrularak yeniyor.  İçinde bolca C vitamini barındıran ve antioksidan bakımından oldukça zengin olan bu bitki, özellikle soğuk algınlığının giderilmesi için çayı demlenerek içiliyor.

The post Turkaegean Otları sofralara hem lezzet hem de sağlık katıyor first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>
https://turkishnews.com.tr/?feed=rss2&p=14124 0
EBRD, Türkmenistan’da 23 projeyi hayata geçiriyor https://turkishnews.com.tr/?p=13836&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=ebrd-turkmenistanda-23-projeyi-hayata-geciriyor https://turkishnews.com.tr/?p=13836#respond Sun, 23 Apr 2023 21:00:00 +0000 https://turkishnews.com.tr/?p=13836 2023-04-24 0 Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın (EBRD) Türkmenistan’daki proje kredi portföyünün 28 Şubat 2023 itibarıyla yaklaşık 33 milyon avro olduğu tahmin ediliyor. Azerbaycan Trend Haber Ajans’nın EBRD’ye atıfta bulunarak verdiği haberde, kredi portföyünün 23 projenin uygulanması için tasarlandığını bildirdi. Portföyün büyük bir kısmı (yüzde 95 veya 32 milyon avro) sanayi, ticaret ve tarım sektöründeki …

The post EBRD, Türkmenistan’da 23 projeyi hayata geçiriyor first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın (EBRD) Türkmenistan’daki proje kredi portföyünün 28 Şubat 2023 itibarıyla yaklaşık 33 milyon avro olduğu tahmin ediliyor.

Azerbaycan Trend Haber Ajans’nın EBRD’ye atıfta bulunarak verdiği haberde, kredi portföyünün 23 projenin uygulanması için tasarlandığını bildirdi.

Portföyün büyük bir kısmı (yüzde 95 veya 32 milyon avro) sanayi, ticaret ve tarım sektöründeki yatırımları, yüzde beşi veya bir milyon avro ise finansal kurumlardaki yatırımları hedefliyor.

Rapora göre banka, Türkmenistan’da 87 projeye 336 milyon avrodan fazla yatırım yaptı.

Kaynak : https://www.atavatan-turkmenistan.com
Kaynak Sayfa : https://www.atavatan-turkmenistan.com/tr/ebrd-turkmenistanda-23-projeyi-hayata-geciriyor/

The post EBRD, Türkmenistan’da 23 projeyi hayata geçiriyor first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>
https://turkishnews.com.tr/?feed=rss2&p=13836 0
Türkmenistan, 2024’te SPECA başkanlığı konseptini hazırlayacak https://turkishnews.com.tr/?p=13844&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=turkmenistan-2024te-speca-baskanligi-konseptini-hazirlayacak https://turkishnews.com.tr/?p=13844#respond Sun, 23 Apr 2023 21:00:00 +0000 https://turkishnews.com.tr/?p=13844 2023-04-24 0 Türkmenistan Bakanlar Kurulu Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Raşid Meredov, yapılan hükümet toplantısında Türkmenistan’ın 2024 yılında SPECA’da dönem başkanlığına ilişkin çalışmaların yürütülmesi ve ilgili konseptin hazırlanmasını önerdi. Bu öneri, BM Orta Asya Ekonomileri Özel Programı – SPECA gibi yetkili bir bölgesel platformda Türkmenistan’ın uluslararası girişimlerini teşvik etmeyi amaçlamaktadır. Geçen hafta başında, 17 Nisan’da Türkmenistan …

The post Türkmenistan, 2024’te SPECA başkanlığı konseptini hazırlayacak first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>

Türkmenistan Bakanlar Kurulu Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Raşid Meredov, yapılan hükümet toplantısında Türkmenistan’ın 2024 yılında SPECA’da dönem başkanlığına ilişkin çalışmaların yürütülmesi ve ilgili konseptin hazırlanmasını önerdi.

Bu öneri, BM Orta Asya Ekonomileri Özel Programı – SPECA gibi yetkili bir bölgesel platformda Türkmenistan’ın uluslararası girişimlerini teşvik etmeyi amaçlamaktadır.

Geçen hafta başında, 17 Nisan’da Türkmenistan heyeti Cenevre’de SPECA ülkelerin bakanlar toplantısının çalışmalarına katıldı.

2023’te Azerbaycan’ın SPECA başkanlığı sırasında yapılacak çalışmalar ele alındı.

Daha önce Türkmenistan, 2019’da SPECA’ya başkanlık etmişti. Daha sonra Aşkabat üst düzey uluslararası etkinliklere ev sahipliği yaptı.

 

 

Kaynak : https://www.atavatan-turkmenistan.com
Kaynak Sayfa : https://www.atavatan-turkmenistan.com/tr/turkmenistan-2024te-speca-baskanligi-konseptini-hazirlayacak/

The post Türkmenistan, 2024’te SPECA başkanlığı konseptini hazırlayacak first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>
https://turkishnews.com.tr/?feed=rss2&p=13844 0
Türkmenistan’ın Dubai çıkarması: 300 delege ve 200 yabancı şirket https://turkishnews.com.tr/?p=13852&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=turkmenistanin-dubai-cikarmasi-300-delege-ve-200-yabanci-sirket https://turkishnews.com.tr/?p=13852#respond Sun, 23 Apr 2023 21:00:00 +0000 https://turkishnews.com.tr/?p=13852 2023-04-24 0 Türkmenistan 26-27 Nisan tarihleri arasındaki Türkmenistan’ın Enerji Sektörüne Yatırım konulu Uluslararası Forum Birleşik Arap Emirlikleri Dubai kentinde gerçekleştirilecektir. Etkinliğin organizatörleri, Türkmen Forumu ve İngiliz GaffneyCline ile ortaklaşa “Türkmengaz”, “Türkmenpetrol”, “Türkmenjeoloji” devlet kurumları olmuştur. Bu etkinliğin amacı, Türkmenistan’ın enerji endüstrisinin tüm segmentlerinde doğrudan yabancı yatırımı çekmek için fırsatları genişletmek ve enerji sektörünün daha fazla …

The post Türkmenistan’ın Dubai çıkarması: 300 delege ve 200 yabancı şirket first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>

Türkmenistan 26-27 Nisan tarihleri arasındaki Türkmenistan’ın Enerji Sektörüne Yatırım konulu Uluslararası Forum Birleşik Arap Emirlikleri Dubai kentinde gerçekleştirilecektir.

Etkinliğin organizatörleri, Türkmen Forumu ve İngiliz GaffneyCline ile ortaklaşa “Türkmengaz”, “Türkmenpetrol”, “Türkmenjeoloji” devlet kurumları olmuştur.

Bu etkinliğin amacı, Türkmenistan’ın enerji endüstrisinin tüm segmentlerinde doğrudan yabancı yatırımı çekmek için fırsatları genişletmek ve enerji sektörünün daha fazla sürdürülebilir kalkınması için bölgesel diyaloğu güçlendirmektir.

Etkinlik sırasında, petrol ve gazın çıkarılması, taşınması ve işlenmesi ile ilgili işbirliği olasılıkları değerlendirilecek.

Forum, önde gelen ulusal ve uluslararası enerji şirketleri ile sadece Türkmenistan’da değil, bir bütün olarak bölgede petrol ve gaz endüstrisinin geleceğini şekillendiren uzmanları bir araya getirecek.

Son bilgilere göre, 300’den fazla delege ve 200’den fazla yabancı şirketin katılması bekleniyor.

 

Kaynak : https://www.atavatan-turkmenistan.com
Kaynak Sayfa : https://www.atavatan-turkmenistan.com/tr/turkmenistanin-dubai-cikarmasi-300-delege-ve-200-yabanci-sirket/

The post Türkmenistan’ın Dubai çıkarması: 300 delege ve 200 yabancı şirket first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>
https://turkishnews.com.tr/?feed=rss2&p=13852 0
Macaristan Cumhurbaşkanı 2024’te Türkmenistan’ı ziyaret etmeyi planlıyor https://turkishnews.com.tr/?p=13875&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=macaristan-cumhurbaskani-2024te-turkmenistani-ziyaret-etmeyi-planliyor https://turkishnews.com.tr/?p=13875#respond Sun, 23 Apr 2023 21:00:00 +0000 https://turkishnews.com.tr/?p=13875 2023-04-24 0 Macaristan Cumhurbaşkanı Katalina Novak, güven mektubunu devlet başkanına sunan Türkmenistan’ın Macaristan Büyükelçisi Hemra Amannazarov ile yaptığı görüşmede 2024 yılında Türkmenistan’ı ziyaret etme arzusunu dile getirdi. Türkmenistan’ın Macaristan Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Novak, iki ülke arasındaki ilişkilerin önemine dikkat çekerek, Macaristan Cumhurbaşkanlığı İdaresi, Dışişleri ve Ticaret Bakanlığı’nın sorumlularına bir sonraki ziyaretin hazırlıklarını düşünmeleri …

The post Macaristan Cumhurbaşkanı 2024’te Türkmenistan’ı ziyaret etmeyi planlıyor first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>

Macaristan Cumhurbaşkanı Katalina Novak, güven mektubunu devlet başkanına sunan Türkmenistan’ın Macaristan Büyükelçisi Hemra Amannazarov ile yaptığı görüşmede 2024 yılında Türkmenistan’ı ziyaret etme arzusunu dile getirdi.

Türkmenistan’ın Macaristan Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Novak, iki ülke arasındaki ilişkilerin önemine dikkat çekerek, Macaristan Cumhurbaşkanlığı İdaresi, Dışişleri ve Ticaret Bakanlığı’nın sorumlularına bir sonraki ziyaretin hazırlıklarını düşünmeleri talimatını verdi.

Görüşmede Türkmen diplomat, Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov ve Halk Maslahatı Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov adına Macar Cumhurbaşkanı’na en içten selamlarını ve en iyi dileklerini iletti.

Hemra Amannazarov, Katalina Novak’a Türkmenistan’ın kazanımları hakkında bilgi verdi, üst düzeyde temasların teşvik edilmesine ilgi gösterdiklerini kaydetti.

Türkmenistan ile Macaristan arasındaki diplomatik ilişkiler Mayıs 1992’de kuruldu. Macaristan Cumhuriyeti, 1991’den beri Avrupa Konseyi üyesi ve 2004’ten beri Avrupa Birliği’nin tam üyesidir.

Kaynak : https://www.atavatan-turkmenistan.com
Kaynak Sayfa : https://www.atavatan-turkmenistan.com/tr/macaristan-cumhurbaskani-2024te-turkmenistani-ziyaret-etmeyi-planliyor/

The post Macaristan Cumhurbaşkanı 2024’te Türkmenistan’ı ziyaret etmeyi planlıyor first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>
https://turkishnews.com.tr/?feed=rss2&p=13875 0
Türkmenistan Devlet Başkanı İsrail Dışişleri Bakanı’nı kabul etti https://turkishnews.com.tr/?p=13902&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=turkmenistan-devlet-baskani-israil-disisleri-bakanini-kabul-etti https://turkishnews.com.tr/?p=13902#respond Wed, 19 Apr 2023 21:00:00 +0000 https://turkishnews.com.tr/?p=13902 2023-04-20 0 Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov, İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen’i kabul etti. İsrail Dışişleri Bakanı bunu Twitter sayfasından duyurdu. Görüşmede Türkmenistan Devlet Başkanı ve İsrail Dışişleri Bakanı ikili ilişkilerin güçlendirilmesi konusunu ele aldı. Ayrıca Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov, İsrail’de Türkmenistan büyükelçiliği açma olasılığının değerlendirileceğini söyledi. İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen dün gece …

The post Türkmenistan Devlet Başkanı İsrail Dışişleri Bakanı’nı kabul etti first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>

Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov, İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen’i kabul etti. İsrail Dışişleri Bakanı bunu Twitter sayfasından duyurdu.

Görüşmede Türkmenistan Devlet Başkanı ve İsrail Dışişleri Bakanı ikili ilişkilerin güçlendirilmesi konusunu ele aldı.

Ayrıca Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov, İsrail’de Türkmenistan büyükelçiliği açma olasılığının değerlendirileceğini söyledi.

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen dün gece bir ziyaret için Aşkabat’a geldi. Bakan Eli Cohen, Türkmenistan ziyareti kapsamında Aşkabat’taki İsrail Büyükelçiliği’nin açılışını yapacak.

Kaynak : https://www.atavatan-turkmenistan.com
Kaynak Sayfa : https://www.atavatan-turkmenistan.com/tr/turkmenistan-devlet-baskani-israil-disisleri-bakanini-kabul-etti/

The post Türkmenistan Devlet Başkanı İsrail Dışişleri Bakanı’nı kabul etti first appeared on Turkish News Türk Dünyasından Haber.

]]>
https://turkishnews.com.tr/?feed=rss2&p=13902 0