Türkiye’nin Karadeniz yaylalarında, doğayla iç içe unutulmaz bir deneyim

Türkiye, şehir hayatından uzaklaşarak kendini doğanın yeşilinde ve tertemiz havasında yenilemek isteyenler için Karadeniz’in muhteşem yaylalarında farklı tatil alternatifleri sunuyor. Karadeniz’in her mevsim en çok tercih edilen rotaları arasında bulunan yaylalar, doğal manzaraların, masmavi gökyüzünün ve temiz havanın muhteşem uyumunu sergiliyor. Deniz tatiline serin, yeşil ve bol oksijenli bir alternatif olarak dikkat çeken Karadeniz yaylalarının tablo gibi manzaralarını, Karadeniz mutfağının nefis lezzetleri eşliğinde keşfetmeye ne dersiniz?

 

Mavi ve Yeşilin Ahengini Taşıyan Ordu

Ordu, muhteşem güzellikteki sahil şeridi, yemyeşil doğası, zamana meydan okuyan tarihi yerleri ve enfes gastronomik lezzetleriyle Karadeniz’in gözde turizm merkezleri arasında bulunuyor. Ordu yaylaları, kamp, karavan ve trekking gibi birçok alternatif etkinlikle de ziyaretçiler için çok iyi alternatifler vadediyor. Ordu’nun en bilinen yayları arasında ise Çambaşı, Perşembe ve Keyfalan yer alıyor. Ordu’nun Aybastı ilçesinde yer alan ve menderesleriyle ünlü Perşembe Yaylası, muhteşem manzaralara ev sahipliği yapıyor. Temmuz ayında burada gerçekleşen yayla şenliklerinde çeşitli yarışmalar, folklor gösterileri, konserler, sosyal ve kültürel etkinlikler, güreş müsabakaları ve at yarışları düzenleniyor. Çambaşı Yaylası, doğa sporlarıyla ilgilenen ziyaretçilerin favorisi olarak dikkat çekiyor. Mesudiye ilçesinin güney doğusundaki Keyfalan Yaylası ise temiz havası, sağlıklı suları, doğal hayvansal ürünleri ve geleneksel yayla evleri ile ziyaretçileri büyülüyor.

 

Cennetten Bir Köşe Sunan Giresun Yaylaları

Kültürü, tarihi ve doğal güzellikleriyle tam bir Karadeniz şehri olan Giresun, her mevsim ziyaret edilebilecek pek çok doğa harikasına ev sahipliği yapıyor. Bunlar arasında en çok ziyaret edilen hiç şüphesiz ki Giresun yaylaları… Her yıl temmuz ayının ikinci pazar günü yayla şenliği de yapılan Kümbet Yaylası, birçok yeme-içme tesisine ve her mevsim değişen bitki örtüsünün yaratmış olduğu etkileyici manzaralara ev sahipliği yapıyor. Dereli ve Bulancak ilçelerinin kesiştiği alanda bulunan Bektaş Yaylası ise şehrin doğal ve kültürel kaynaklarıyla dikkat çekiyor. Yayla geleneksel yayla yaşamının tipik örneklerinin gözlenebildiği otantik bir alan olarak da ön plana çıkıyor. Görele ilçesinde yer alan Sis Dağı Yaylası ise dağcılık başta olmak üzere birçok doğa sporuna elverişli rotalara sahip. Sisli görüntüsüyle göze çarpan yaylada acı su olarak da adlandırılan yöreye özgü maden suyunu da görülebiliyor.

 

Doğanın kalbinde Trabzon Yaylaları

Karadeniz’in en sevilen şehirlerinden Trabzon, etkileyici doğası ve tarihi ile göz kamaştırıyor. Trabzon’da mutlaka görülmesi gereken yerler arasında tertemiz havası, benzersiz manzaraları ve meşhur şenlikleriyle, yemyeşil yaylalar yer alıyor. Bu yaylaların başında Maçka-Şolma Yaylası geliyor. Zengin bitki örtüsüne sahip ormanlarla çevrili yayla; akan suları, dingin doğası ve çeşitli işletmeleriyle ziyaretçilere hem ruhen hem bedenen dinlenebilecekleri bir ortam sunuyor. Tonya’nın 24 kilometre güneyindeki Erikbeli Yaylası, muhteşem doğası ve endemik bitkileriyle ziyaretçilerine görsel bir şölen sunuyor. Çaykara’dan 20 kilometre uzaklıkta Karadeniz’in en ünlü turizm merkezlerinden olan Uzungöl’ün hemen üzerinde yer alan var Lustra ve Karester Yaylası güzel çayırları ve muhteşem manzaralarıyla biliniyor.

 

Kaçkar Dağları’nın Eteğindeki Rize Yaylaları

Bölgenin dik yamaçlı vadileri, coşkulu dereleri, tarihi kaleleri ve destansı çayıyla ünlü şehri Rize tam bir yayla cenneti. Şehrin zümrüt yeşili yaylaları arasında en bilineni Ayder Yaylası. Çamlıhemşin’e 19 km uzaklıkta konumlanan ve Türkiye’nin en ünlü yaylaları arasında yer alan Ayder, sırtını Kaçkar Dağları’na dayıyor ve ladin, kestane, kayın ve köknar ormanlarının arasında her mevsim farklı bir güzelliğe bürünüyor. Gürgendibi ve Gelintülü Şelaleleri’ne yürüyüş mesafesinde konumlanan yaylada uzun doğa yürüyüşleri yapmak mümkün.

 

Karadeniz’in Saklı Cenneti Artvin Yaylaları

Artvin, yeşilin bin bir tonunu taşıyan yaylaları ile yayla turizmi açısından Karadeniz ve Türkiye’nin en önemli şehirlerinden biri. Artvin yaylaları arasında en meşhur olanlar ise Kaçkar ve Kafkasör. Kaçkar Dağı’nın güney yamacında, bir kısmı da Rize’de bulunan Kaçkar Yaylası, dağcılık gibi sporlar için eşsiz imkanlara sahip. Geniş orman ve çayır alanlarıyla kaplı yaylada yaban hayatı da gözlemlenebiliyor. Şehrin güneybatısında merkeze sadece 10 km uzaklıktaki Kafkasör Yaylası da yine görülmeye değer güzelliklere ev sahipliği yapıyor.

Kaynak : https://www.atavatan-turkmenistan.com
Kaynak Sayfa : https://www.atavatan-turkmenistan.com/tr/turkiyenin-karadeniz-yaylalarinda-dogayla-ic-ice-unutulmaz-bir-deneyim/

beservis.com

Hakkında admin

Ayrıca Kontrol Edin

Türkmenistan-Afganistan İş Forumu: Sınıraşan su kaynaklarının rasyonel kullanımı değerlendirildi

Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta pazartesi günü düzenlenen Türkmenistan-Afganistan İş Forumu sırasında, sınıraşan sular da dahil olmak …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir