Türkmenistan Devlet Başkanı “Orta Asya-Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi” zirvesine katıldı

Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde düzenlenen “Orta Asya-Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi” zirvesine katıldı. Zirvede konuşan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov bir dizi önerilerde bulundu.

İŞTE SUNULAN ÖNERİLER:

  • Orta Asya ülkeleri  ve Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi’nin Dışişleri Bakanları Konferansı gibi kalıcı bir mekanizma oluşturmak.
  • Ticaret ve ekonomik ortaklığın yoğunlaştırılması ve öncelikle ulaşım, enerji, yatırım ve ticaret alanları göz önünde bulundurularak, Orta Asya ülkeleri  ve Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi’nin Ulaştırma Komitesini kurmak.
  • Enerji Konusunda Ortak Çalışma Grubu Oluşturmak.
  • Orta Asya  ve Körfez İşbirliği Konseyi’nin Ticaret Odasının kurulmasını sağlamak.
  • 2024 yılında Türkmenistan’da Orta Asya ülkeleri ve Körfez İşbirliği Konseyi’nin Birinci Yatırım Forumu organize etmek.
  • Orta Asya  ve Körfez İşbirliği Konseyi’nin Ekolojik Konseyini kurmak.
  • tıbbi diplomasi yoluyla temasları yoğunlaştırmak için Orta Asya ülkeleri  ve Körfez İşbirliği Konseyi’nin 2025 yılında Aşkabat’ta  Tıp Kongresini düzenlemek.
  • Orta Asya Devletleri ve Körfez İşbirliği Konseyi’nin Birinci Uluslararası Spor Oyunları Organizasyonu gerçekleştirmek.

Suudi Arabistan Prensi, Bakanlar Kurulu Başkanı Mohammed ben Selman’ın başkanlığında toplanan zirveye; Kazakistan Devlet Başkanı Kasım Comart Tokayev, Kırgızistan Devlet Başkanı Sadır Caparov, Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman, Özbekistan Devlet Başkanı Şavkat Mirziyoyev, Katar Emiri Şeyh Tamim, BAE Başbakanı Seyh Raşid Al Maktum, Kuveyt Prensi Mişal Al Ahmed, Umman Başbakan Yardımcısı Şeyh Asad bin Tarik, Bahreyn Kralı Özel Temsilcisi Şeyh Naser ben Hamad, aynı zamanda Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi Genel Sekreteri Mohammed Al Budaivi katıldı.

Kaynak : https://www.atavatan-turkmenistan.com
Kaynak Sayfa : https://www.atavatan-turkmenistan.com/tr/turkmenistan-devlet-baskani-orta-asya-korfez-arap-ulkeleri-isbirligi-konseyi-zirvesine-katildi/

beservis.com

Hakkında admin

Ayrıca Kontrol Edin

Türkmenistan-Afganistan İş Forumu: Sınıraşan su kaynaklarının rasyonel kullanımı değerlendirildi

Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta pazartesi günü düzenlenen Türkmenistan-Afganistan İş Forumu sırasında, sınıraşan sular da dahil olmak …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir