Caretta caretta’ların mucizevi yolculuğuna Türkiye’de tanıklık edin!

Akdeniz’in seyahat cenneti Türkiye’nin, turkuaz sulara ve pırıl pırıl güneşe ev sahipliği yapan el değmemiş plajları, altın rengi kumlarında dünyanın her yerinden ziyaretçileri olduğu kadar; soyu tükenme tehlikesi altında olan Caretta caretta’ları da konuk ediyor. Öyle ki, Caretta caretta olarak bilinen deniz kaplumbağalarının yuvalama alanlarının yüzde 99’u Türkiye ve Kıbrıs’ta yer alıyor ve aynı zamanda Türkiye’de yavrulama sürecinde Caretta caretta’ların çevresel faktörlerden zarar görmesini engellemek için 20’yi aşkın plaj koruma altında bulunuyor.

 

Yaban hayatına tanıklık etmenin, sürdürülebilir turizm deneyimlerinden biri olarak ön plana çıktığı Türkiye’de doğa dostu gezginler, yumurtlamak için doğduğu yere geri dönen bu olağanüstü deniz canlılarının karadaki mucizevi macerasını her yıl Mayıs ile Ağustos ayları arasında bu plajlarda izleyebiliyor. Koruma altındaki plajlardan bazıları Belek, Patara, Göksu, Köyceğiz-Dalyan ve Fethiye-Göcek’te yer alıyor. Caretta caretta’ların en sevdiği sahillerin başında ise Dalyan’daki İztuzu Plajı geliyor.

 

Türkiye’nin Caretta caretta dostu sahili: İztuzu

İztuzu, Marmaris ve Fethiye arasında kalan ve Türkiye’nin Cittaslow’larından biri olan (sakin şehir) Köyceğiz’de bulunuyor. Deniz kaplumbağalarının macerasına tanık olmak için harika fırsatlar sunan İztuzu Plajı, kaplumbağaların yumurtlama döneminde 20:00 ile 08:00 saatleri arasında kullanıma kapatılıyor. Saat 20:00’dan sonra konukların plajdan ayrılması ile plaj, Caretta caretta’lara bırakılıyor. Bu esnada kuluçka dönemlerini tamamlayarak kabuklarından kurtulan yavrular, kumu kazarak yüzeye çıkıyor ve yuvalarından ayrılarak denize doğru yol alıyor.

 

Plajda gündüz ziyaretçiler şemsiyelerini açıp, şezlonglarda güneşlenerek denize girebilirken “yuvalama zonu” denilen bölgede ise şemsiye ve şezlong kullanımına izin verilmiyor. Plaj ayrıca yaralanan ya da hastalanan kaplumbağaların tedavi edilip tekrar denize bırakıldığı bir araştırma, kurtarma ve rehabilitasyon merkezine de ev sahipliği yapıyor. Giriş ve çıkışların kontrolünün sağlandığı bu plaj, yürütülen koruma çalışmaları sonucunda Caretta caretta popülasyonunda son yıllarda ciddi artışlar meydana geldiği de gözlemleniyor.

 

Tatlı su ve deniz suyu arasında yer alan nadir plajlardan bir tanesi olan İztuzu Plajı, ince kumlardan oluşan kumsalı ve yeşil ile maviyi buluşturan enfes manzaralarıyla misafirlere, doğa ile iç içe bir tatil deneyimi de yaşatıyor. Avrupa’nın en iyi plajları arasında yer alan İztuzu’nda yürüyüş, tırmanma, plaj voleybolu ve plaj futbolu da dahil farklı aktiviteler de yapmak mümkün. Eğlenceli bir tatil ve Caretta Caretta gözlemi için İztuzu’na gelen ziyaretçiler için Dalyan’daki Kaunos Antik Kenti’ni ziyaret de yapılacaklar arasında. Karya uygarlığının en etkileyici kentlerinden olan Kaunos Antik Kenti, özellikle milattan önce 4. yüzyıla tarihlenen kaya mezarlarıyla hayranlık verici.

 

Tarihi Kalıntılar ve Caretta carettalar: Patara Plajı

Türkiye’nin en uzun kumsallarından olan, 18 km uzunluğundaki Patara Plajı da yine Caretta caretta’ların Türkiye’deki önemli yaşam alanları arasında bulunuyor. Plajda Caretta caretta üreme alanları için yönlendirmeler bulunuyor. Burada üreme sürecinin çeşitli aşamalarını ve kaplumbağaları gözlemlemek hayat boyu yaşanabilecek çok özel bir deneyim.

 

Patara’nın uçsuz bucaksız plajında Akdeniz güneşinin, rüzgârın ve masmavi suların tadını çıkarıp Caretta caretta’ları izledikten sonra Patara Antik Kenti’nde etkileyici bir zaman yolculuğuna da çıkabilirsiniz. Antik çağlarda Likya Birliği’nin başkenti olan Patara, Helenistik Roma ve Bizans dönemlerinde de önemini devam ettirmiş. Meclis Binası ve Tiyatro gibi anıtsal yapılarıyla ön plana çıkan antik kent, tarih boyunca Hristiyanlar için önemli bir merkez olmuş. “Noel Baba” olarak anılan Saint Nicholaos Patara’da dünyaya gelmiş.

Kaynak : https://www.atavatan-turkmenistan.com
Kaynak Sayfa : https://www.atavatan-turkmenistan.com/tr/caretta-carettalarin-mucizevi-yolculuguna-turkiyede-taniklik-edin/

beservis.com

Hakkında admin

Ayrıca Kontrol Edin

Türkmenistan-Afganistan İş Forumu: Sınıraşan su kaynaklarının rasyonel kullanımı değerlendirildi

Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta pazartesi günü düzenlenen Türkmenistan-Afganistan İş Forumu sırasında, sınıraşan sular da dahil olmak …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir