Ankara’da “Kırım’ın İşgaline Güncel Bir Bakış” paneli yapıldı

Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği, Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği, Kırım Vakfı, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi ve Kırım Haber Ajansının ortaklaşa düzenlediği “Kırım’ın İşgaline Güncel Bir Bakış” paneli, 13 Aralık 2022’de Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi ev sahipliğinde gerçekleşti. Panelde, Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı işgal girişimi ve saldırıları ile Kırım’daki Rus işgaline ilişkin güncel meseleler konuşuldu. Programda, Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar’a Yörük Türkmen Birliği tarafından Türk bayrağı ve Kuvvayı Milliye kalpağı hediye edildi.

Başkent Ankara’da, Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği, Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği, Kırım Vakfı ve Kırım Haber Ajansı tarafından düzenlenen “Güncel Gelişmeler Işığında Kırım’ın İşgali” konulu panel ve resim sergisi, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi ev sahipliğinde 13 Aralık 2022 tarihinde üniversitenin 100. Yıl Kültür Merkezinde gerçekleşti.

Panelin açılışından önce, Kırım Tatarlarının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ve Kırım’dan çekilen fotoğraflar sergilendi.

Program saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Panele; Ukrayna Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fırat Purtaş, Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği Başkanı İrfan Tatlıoğlu, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı İlmi Ümerov, Kırım Vakfı Başkanı Tuncer Kalkay, HBVÜ İİBF Öğretim Üyesi, Dünya Kırım Tatar Kongresi Denetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Enver Aydoğan, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) üyesi Doç. Dr. Gayana Yüksel, Yörük Türkmen Birliği Basın Sorumlusu İsmail Mansur Özdemir, 22. Dönem Ak Parti Bursa Milletvekili Faruk Anbarcıoğlu, Anayasa Mahkemesi eski Başkan Yardımcısı Mümtaz Cemal Akıncı, Ankara Sivil Toplum Platformu Başkanı Mustafa Kır, Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği Genel Sekreteri Cemal Akkuş, Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı Başkanı Av. Hayrullah Başer, Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM) Kıdemli Analisti Dr. Turgut Kerem Tuncel ile 38 sivil toplum kuruluşundan yetkililer ile çok sayıda öğrenci katıldı.

“NERDE DERT VARSA BİZ ORDAYIZ”

Açılış konuşması yapan Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği Başkanı İrfan Tatlıoğlu, üstlendiği misyona değinerek “Nerde bir dert, varsa orada biz varız” dedi. Tatlıoğlu, dün de benzer bir şekilde Türk Tarih Kurumunda Tripoliçe Katliamıyla panel yapıldığını hatırlattı. Tatlıoğlu, “Ukrayna Savaşı Kırım’ın istilasıyla başladı. Ukrayna’daki savaş mağdurlarına ve Kırım Tatarlarına destek olmak istiyoruz. Kırım’da şimdi de seferberlikle Tatar Türkleri askere alınıyor. Abilerine ve babalarına karşı savaşacaklar. Bunu durdurmaları gerekiyor. Hukuka insanlığa ters olan bu durumu dünyanın gözüne sokmaya çalışıyoruz” dedi.

“UKRAYNA’NIN İŞGAL GİRİŞİMİ 2014’TE BAŞLADI”

Kırım Vakfı Başkanı Tuncer Kalkay, açılış konuşmasında Kırım’ın işgaline değinerek, “Ukrayna’nın işgal girişimi 2022’de değil, 2014’te başladı. Bu işgalde Hansaray’ı ve Kırım’daki tüm müzeleri tahrip etmeye başladı” diyerek işgalci Rus birliklerinin Kırım’daki işgal suçlarına dikkat çekti.

“ÇİN VE RUSYA’NIN İŞGALİNE KARŞI DURMAKTAN GURUR DUYUYORUZ”

Ankara Sivil Toplum Platformu Başkanı Mustafa Kır, platformumun faaliyetlerinden bahsetti. 300’den fazla sivil toplum kuruluşu olduğunu söyleyen Kır, “Doğu Türkistan için Çin işgaline ve Kırım için Rusya’nın işgaline karşı durmaktan gurur duyuyoruz. Onlar bizim kardeşimizdir. Onların derdini dert edinmek zorundayız. Kırım’ın bütün dertlerini, sıkıntılarını dünya kamuoyuna duyuracağız” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE’NİN UKRAYNA VE KIRIM’A YÖNELİK DESTEĞİ

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Dekanı Fırat Purtaş, açılış konuşmasında 2012 yılında dünyaca ünlü Kırım Tatar romancı Cengiz Dağcı’nın cenaze törenine katıldığını söyledi. Purtaş, Cengiz Dağcı’nın naaşının Kırım’da defnedilmesinin vasiyeti olduğunu belirtti. Cengiz Dağcı’nın vasiyetini yerine getirdiklerini belirten Purtaş, Kırım’ın Türk dünyasındaki yerinin önemine değindi. Purtaş, “Türkiye, Karadeniz komşusu olan Ukrayna’ya dayanışma sergiliyor” dedi.

“RUSLAR 2014’TE 1944 SÜRGÜNÜ’NÜ TEKRARLAMAK İSTEDİ”

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar konuşmasında panele ev sahipliği yapan Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesine teşekkür ederek başladı. Türkiye’nin Ukrayna savaşında üstlendiği rolünün çok önemli olduğunu vurgulayan Bodnar şu ifadeleri kullandı:

“Ukrayna bugün Rusya’nın adaletsiz saldırganlığına maruz kalıyor. Bu saldırganlık 2014’te Kırım’ın işgali ile başladı. Bizim için 2014 yılı bu savaşın başlangıcıydı. Kırım, Kırım Tatarlarının vatanıdır. Ukrayna’nın bağımsızlığını kazandıktan sonra Kırım Tatarlarına vatanlarına dönmeleri için şartlar yarattık. 2014’te ise Ruslar 1944 Sürgününü tekrarlamak istediler. Ruslar saldırgan politikalarına çok uzun zaman önce başladı. İşlediği suçları bu sene de tekrarlamak istedi. Tabi ki de biz elimizden geleni yapıyoruz. Kırım Tatarlarıyla birlikte Kırım’ı işgalden kurtarmak için çalışıyoruz. Ukrayna’da Türkiye’de barışçıl devletlerdir. Bizler uluslararası hukuk normları tarafındayız. Eminim ki Kırım’ı işgalden kurtaracağız. Kırım’ı şu anda Rusya’nın ilan ettiği seferberlikten korumamız lazım”

Açılış konuşmalarının ardından Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İİBF Dekan Yardımcısı ve Öğretim Üyesi Prof. Dr. Enver Aydoğan’ın oturum başkanlığındaki panel başladı. Aydoğan, Kırım’ın tarihteki Rus işgallerini, sürgünü ve Ruslar tarafından uygulanan baskıları anlattı. Ukrayna’da devam eden savaşı da ele alan Prof. Dr. Aydoğan, işgalci Rusların halen çeşitli savaş suçlarına imza attığının altını çizdi.

“UKRAYNA HALKININ MİLLİ RUHUNU ARTIRAN BİR SAVAŞ”

Panel konuşmacılarından Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Üyesi ve Tavriya Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gayana Yüksel, Ukrayna’daki savaşa değinerek, “Dünyanın güvenlik bakışını değiştiren Ukrayna halkının milli ruhunu artıran bir savaş. Ukrayna’nın yüzde 15’i işgal altında, 6 bin 600 sivil öldü. Ukrayna ekonomisi 630 milyar dolar zarar gördü” açıklamasını yaptı. Ayrıca 1991’de Kırım’ın Ukrayna’nın içinde kaldığını anlatan Prof. Dr. Yüksel, 2014’teki işgal süreciyle başlayan Rus propagandasına dikkat çekti.

KTMM’nin kuruluşunu ve faaliyetlerini anlatan Doç. Dr. Yüksel, “Eğer Rusya, imkanı olsaydı bugün Kırım Tatarlarını yine sürgüne yollardı. Neyse ki, dünya ilişkileri değişti. KTMM’nin özelliği insan haklarına dayanmaktaydı. Şimdiki dönemde Kırım Tatarları Ukrayna vatandaşları gibi silah almak zorunda kaldılar” değerlendirmesinde bulundu.

“KIRIM YARIMADASI DÜNYADAN İZOLE OLDU”

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Öğretim Üyesi Dr. Filiz Tutku Aydın Bezikoğlu, panel kapsamında yaptığı konuşmada, “Batı’nın, Türkiye’nin ve Ukrayna’nın siyasi tutumları Rusya’nın siyasetini engellemeyi başarabildi mi?” diyerek devletlerin daha kararlı yaptırımlar uygulaması gerektiğine dikkat çekti. Dr. Bezikoğlu, “Batı, Rusya’nın önceki tutumlarını sineye çekti. Avrupa Birliği (AB) Putin’in yörüngesinde hareket etmiştir. Kırım Yarımadası dünyadan izole olmuştur” ifadelerini kullandı.

“KIRIM HALA UKRAYNA TOPRAĞIDIR”

Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM) Kıdemli Analisti Dr. Turgut Kerem Tuncel, panel kapsamında yaptığı konuşmada, Kırım’da devam eden Rus işgalini çok boyutlu bir şekilde katılımcılara aktardı. Rusya’nın eylemlerini ve Kırım’da uyguladığı baskıya ilişkin uluslararası hukuk ve uluslararası politika perspektifinden bazı değerlendirmelerde bulundu. Dr. Tuncel, “Rusya’nın Kırım’da yaptıklarının yasal zemin olsa dahi işgalden önce uygulanan eylemler ve ihlal geçersizdir. Dolayısıyla, Kırım, hala Ukrayna toprağıdır” dedi.

Son olarak Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği Başkanı İrfan Tatlıoğlu, “Nerede zulüm varsa onun karşısındayız” diyerek Kırım’a Türk halkının desteğini iletti ve Ukrayna ve Ukrayna halkının yanında oldukları mesajını verdi.

YÖRÜK TÜRKMEN BİRLİĞİ BAŞKANI, UKRAYNA BÜYÜKELÇİSİNE KALPAK, KUR’AN-I KERİM VE TÜRK BAYRAĞI HEDİYE ETTİ

Panelin sonunda Yörük Türkmen Birliği Başkanı İrfan Tatlıoğlu, Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar’a; Kuran’ı Kerim ile Türk, Ukrayna ve Kırım bayrağı takdim etti. Ayrıca Tatlıoğlu, Yörük kültürünü taşıyan kef (yağlık), Türk istiklal mücadelesinin sembolü olan Kuvayı Milliye kalpağı ve Türkmen motiflerini taşıyan çanta hediye etti. Ardından panelistlere ve katılımcılara aynı hediyeler verildi.

Kaynak : QHA – Kırım Haber Ajansı
Kaynak Site : https://qha.com.tr/ozel-haber-roportaj/ankara-da-kirim-in-isgaline-guncel-bir-bakis-paneli-yapildi/464857/

beservis.com

Hakkında admin

Ayrıca Kontrol Edin

Melnica merkezli Kardeşlik-Mel Derneği’nden Büyükelçi Ulusoy’a ziyaret

Kuzey Makedonya’da Türklerin yaşadığı köylerden biri olan Melnica’da faaliyet gösteren Kardeşlik-Mel Derneği Başkanı Alen Belurovski …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir