Azerbaycan ile Türkmenistan, Hazar Denizi’nde enerji işbirliğini güçlendirecek

Geçtiğimiz günlerde Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı, Dışişleri Bakanı Raşid Meredov, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de çalışma ziyaretinde bulundu. Türkmenistan Dışişleri Bakanı bu ziyareti kapsamında Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ekonomi Bakanı Mikail Cabbarov ile bir araya geldi.

Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Türkmen Bakan görüşmelerde 14 Aralık 2022’de Avaza Ulusal Turizm Bölgesi’nin, Türkmenistan-Azerbaycan-Türkiye formatında Devlet Başkanlarının  üçlü zirvesine ev sahipliği yapacağını belirtti. Bir gün önce, 13 Aralık’ta, üç ülkenin dışişleri bakanları toplantısı, ulaştırma bakanları toplantısı ve enerji bakanları toplantısı olmak üzere 3 paralel bakanlar toplantısı düzenlenecek.

Ocak 2021’de Türkmenistan ile Azerbaycan arasında, Hazar Denizi’ndeki Dostluk hidrokarbon sahasının ortak keşfi, geliştirilmesi ve sanayiye kazandırılmasına ilişkin bir Mutabakat Zaptı imzalanmıştı.

Bu yönde iki ülke arasında bir dizi görüşmeler yapıldı. Bunun akabinde iki ülke arasındaki hükümetlerarası anlaşmanın hazırlanması öngörülmektedir.

Bu da, iki ülkenin Hazar Denizi’ndeki enejri işbirliğini güçlendirecek.

Dün Azerbaycan Milli Meclis Başkanı Sahiba Gafarova Türkmenistan’a ilk ziyaretinin gerçekleştirdi ve bir dizi görüşmelerde bulundu. Türkmenistan Ulusal Konseyi Halk Maslahatı Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, Azerbaycan Milli Meclis Başkanı Sahiba Gafarova ile yaptığı görüşmesinde, iki ülkenin enerji işbirliğine dikkat çekti.

Özellikle, Türkmenistan ile Azerbaycan’ın enerji kaynaklarını çeşitli güzergahlar ile dünya pazarına, özellikle Avrupa yönüne ihraç etmek için çaba gösterdiğini belirtti.

Kaynak : https://www.atavatan-turkmenistan.com
Kaynak Sayfa : https://www.atavatan-turkmenistan.com/tr/azerbaycan-ile-turkmenistan-hazar-denizinde-enerji-isbirligini-guclendirecek/

beservis.com

Hakkında admin

Ayrıca Kontrol Edin

Türkmenistan-Afganistan İş Forumu: Sınıraşan su kaynaklarının rasyonel kullanımı değerlendirildi

Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta pazartesi günü düzenlenen Türkmenistan-Afganistan İş Forumu sırasında, sınıraşan sular da dahil olmak …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir