Rus işgali altındaki Mariupol’de soğuk nedeniyle ölüm oranları arttı

Ukrayna’nın güneyinde aylarca Rusya bombardımanı altında kalan Mariupol kentindeki insani kriz büyümeye devam ediyor. Rusya’nın bombardıman sırasında kentin tüm sivil altyapısını yok ettiği için kentte yaşayan insanlar soğukta kaldı. Soğuk ve kötü şartlar nedeniyle Mariupol’de sivil nüfus arasında hastalık ve ölüm oranlarında büyük artış kaydedildi.

Rusya sınırına yakın bir liman kenti olan Mariupol, Ruslar için önemli bir stratejik hedefti. Savaşın ilk gününden itibaren Rus işgal güçleri kenti havadan, denizden ve karadan acımasızca bombaladı. İşgalci güçler, mayıs ayında kenti kontrol altına aldıklarında kentte bulunan binlerce sivil ölmüş ve kentin büyük bir kısmı harap olmuştu. İşgalciler işlediği savaş suçlarını gizlemek için ölen sivilleri toplu mezarlara gömmeye ve harap olan evleri yıkmaya başladı.

İNSANLAR EVLERİNDE ADETA DONUYOR

Kenti kontrol altına aldıktan sonra Rus işgal güçleri sivilleri kışa hazırlamak için hiçbir çalışma yapmadı. Şu an kentteki hava sıcaklığı -2’ye indi ve siviller evlerinde soğuktan donuyor. Kentteki binaların büyük çoğunluğu bombardımanlar sırasında harap oldu. Çoğu evdeki pencereler sadece muşambayla kapatıldı. Evlerde ısıtma sistemleri çalışmıyor.

Soğuktan donduklarını duyurmak için çaba sarf eden yerli sakinlerin evlerin duvarlarında ve sokaklarda yazdıkları “Donuyoruz! Yardım Edin! SOS!” yazılar dikkat çekiyor.

ÖLÜM VE HASTALIK ORANI ARTIYOR

Soğukların gelmesi ve kentteki kötü şartlardan dolayı sivil nüfus arasında hastalık ve ölüm oranlarında büyük artış kaydedildiğini bildirildi. Mariupol Belediye Başkanı Danışmanı Petro Andryuşçenko, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, “Rakamlarda Mariupol’deki Holodomor’un sonuçları. Sadece son bir haftada Mariupol’de 764 akut solunum yolu viral enfeksiyonu ve 82 zatürre vakası kaydedildi. Bunlardan 495 akut solunum yolu viral enfeksiyonu ve 21 zatürre vakası çocuklarda tespit edildi. Kasım ayının ilk haftası ile kıyasla hastalık oranı yüzde 91 arttı” dedi.

Ayrıca Andryuşçenko doğal sebeplerden kaynaklanan ölümlerin son iki haftada 1.7 kat artarak haftalık ortalama sayısının 250 vakaya ulaştığını bildirdi.

Yetkili, evlerde ısınmanın olmadığı için yerel sakinlerin sık sık donma nedeniyle hastanelere kaldırıldığını, hastanedeki hastaların çok kötü şartlarda tedavi gördüğünü aktardı. Ayrıca Andryuşçenko, Mariupol’de neredeyse hiç bir eczanenin kalmadığını bu nedenle ilaç satın almanın çok zor, bazı ilaçlara ulaşılmasının imkansız olduğunu aktardı.

Kaynak : QHA – Kırım Haber Ajansı
Kaynak Site : https://qha.com.tr/haberler/guvenlik/ukrayna-savasi/rus-isgali-altindaki-mariupol-de-soguk-nedeniyle-olum-oranlari-artti/462481/

beservis.com

Hakkında admin

Ayrıca Kontrol Edin

Melnica merkezli Kardeşlik-Mel Derneği’nden Büyükelçi Ulusoy’a ziyaret

Kuzey Makedonya’da Türklerin yaşadığı köylerden biri olan Melnica’da faaliyet gösteren Kardeşlik-Mel Derneği Başkanı Alen Belurovski …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir