Türkmenistan Orta Asya Yatırım Forumu’na katıldı

Orta Asya Yatırım Forumu, bölge ülkelerinden hükümet ve iş dünyası temsilcilerinin katılımıyla Japonya’nın başkenti Tokyo’da başladı.

“Sürdürülebilir Büyüme için Köprüler Kurmak” sloganıyla düzenlenen etkinlik, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası tarafından Japonya Hükümeti, Japonya Uluslararası İşbirliği Bankası ve Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı işbirliğiyle düzenleniyor.

Forumun katılımcıları arasında özellikle Kazakistan Başbakan Yardımcısı, Maliye Bakanı Yerulan Camaubaev, Kırgızistan Bakanlar Kurulu Başkanı Akylbek Caparov, Kırgızistan Enerji Bakanı Taalaybek Ibrayev, Tacikistan Başbakan Birinci Yardımcısı Davlatali Said, Türkmenistan Maliye ve Ekonomi Bakanı Muhammetgeldi Serdarov, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Orta Asya ve Moğolistan sorumlusu Jujanna Hargitai katılıyor.

Forum katılımcıları Orta Asya’da ticaret ve yatırımla ilgili bir dizi konu görüşüldü. Ayrıca, bölgedeki enerji sektörünün dönüşümü, yeşil enerji, gelişmiş altyapının geliştirilmesi gibi konularda görüş alışverişinde bulunuldu.

Japonya son zamanlarda Orta Asya ülkeleriyle ilişkilerin geliştirilmesine büyük önem vermektedir. Kasım ayında Tokyo’da Japonya ile Orta Asya ülkeleri arasındaki Dostluk için Parlamento Üyeleri Derneği kuruldu. Kurula iktidardaki Liberal Demokrat Parti’nin genel başkan yardımcısı eski Başbakan Taro Aso başkanlık ediyordu.

Japonya, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan Dışişleri Bakanlarının da Aralık ayı sonunda Tokyo’da bir araya gelmesi planlanıyor.

Günümüzde Orta Asya’nın stratejik rolü ve önemi artıyor. Orta Asya ülkelerinin toplam gayri safi yurtiçi hasılası 347 milyar dolar. Bölge ve dünya ekonomisindeki rolü önemli ölçüde artmıştır. Son 20 yılda Orta Asya ülkelerinin GSYİH’si 7,5 kat artmış ve ortalama büyüme oranı %6,2 olmuştur. Bu, gelişmekte olan ülkelerin göstergelerinden daha yüksektir ve bir bütün olarak dünya ekonomisi ile karşılaştırıldığında, büyüme 2 kattan fazladır.

Kaynak : https://www.atavatan-turkmenistan.com
Kaynak Sayfa : https://www.atavatan-turkmenistan.com/tr/turkmenistan-orta-asya-yatirim-forumuna-katildi/

beservis.com

Hakkında admin

Ayrıca Kontrol Edin

Türkmenistan-Afganistan İş Forumu: Sınıraşan su kaynaklarının rasyonel kullanımı değerlendirildi

Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta pazartesi günü düzenlenen Türkmenistan-Afganistan İş Forumu sırasında, sınıraşan sular da dahil olmak …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir