Neredeeeen Nereye! Tarihi Seçek Yaylasından Kilise Önüne!

Ülkemiz Yunanistan’ın değişik yerlerinde yapılan yağlı güreşlerde Mısır yağı mı daha kaygandır? Domuz yağı mı?

Bu yukarıdaki soru gazetemize 12 Ağustos 2024 tarihinde bir okurumuz tarafından gönderildi. Ancak biz cevabını bilemiyoruz, çünkü bizim öteden beri Atalarımızdan bu topraklarda miras olarak aldığımız yağlı güreşler, er meydanında ve zeytin yağı ile yapılırdı, halen de bu tarihi etkinliği yaşatan ve kuşaktan kuşağa aktaranlar tarafından aslına uygun ve kültürümüze saygı ile yapıldığını görüyoruz, binlerce kişinin katılımı ve huzurunda şahitlik ediyoruz. Allah onlardan razı olsun.

Şimdilerde, “Eski Köye Yeni Adet” derler ya, işte yeni modaya uymak zorunda kalanlar ne ile, nerede, nasıl yaparlar bilmiyoruz. Dolayısıyla okurlarımıza pek sağlıklı cevap veremeyeceğiz.

Amma velakin tek bir şeyi çok iyi ama çok biliyoruz. Şanlı tarihimizi bilenler de bilir. Batı Trakya Türk Azınlığı ise daha da çok çok iyi bilir. Alçaklı yüksekli yemyeşil Rodoplar da şahidimizdir. Dolayısıyla “çakmaları” hakkında yazmaya değmez! Üzerinde durmaya asla değmez.

Sadece bir Türk atasözüyle son noktayı koymak gerek: “Sürüden ayrılan koyunu kurt kapar.” Ama “Bozkurt” değil! Kurtları asla karıştırmayın. Batı Trakya’da Kurt postuna bürünmüş “sahte itler” vardır. İşte o “itlerin” tasmasını elinde tutanlar kapar….

Aman siz siz olun “AT İZİYLE İT İZİNİ KARIŞTIRMAYIN!”

Mizah dolu, Atasözlü bir girişten sonra haberimize gelelim. Haber çok kısa, çünkü kıssadan hisse!

Osmanlı’nın Balkanlar’a çıkışıyla başlayan tarihi kültürü birileri yanlış arazilerde yaşatma peşinde. Koskocaman 700 yıllık tarihi Seçek Er Meydanı ve yağlı güreşleri ilk kez Demirören köyündeki bir Kilisenin bahçesine taşındı.

Aslından, doğuşundan ve gerçek tarihinden çok uzak bir şekilde saptırılarak yapılan bu “saçmalığa”, Makedonya-Trakya Bakanı Kostas Giulekas da katıldı. Bakan Giulekas yaklaşık 700 yıllık tarihi Seçek yağlı güreşlerinde “Barbarları Kovdun” (Makedonia Ksakusti-Türkleri) Yunan marşı ile karşılandı.

blankGerçekleştirilen etkinlikte Bakan Kostas Giulekas, organizasyonda yer alan Abacı Kerim Ali, İsmail Oğlu Memet, Ahmet Kara Hüseyin, “Barbarları Kovdun” (Makedonia Ksakusti)-(Türkleri) Yunan marşının çalındığı bir anda karşılandı.

Haberin devamı……….İnşallah önümüzdeki yıl…..

blank

 

Kaynak : birlikgazetesi.org
Kaynak Sayfa : https://birlikgazetesi.org/neredeeeen-nereye-tarihi-secek-yaylasindan-kilise-onune/

Beyaz eşya servis sitesi satılık

Hakkında admin

Ayrıca Kontrol Edin

Şiddetli sağanaktan etkilenen Debre bölgesindeki yollar temizlenerek trafiğe uygun hale getirildi

Şiddetli sağanaktan etkilenen Debre bölgesindeki yollar temizlenerek trafiğe uygun hale getirildi ANA SAYFA Makedonya Şiddetli …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir