Florina Mahkemesi “Yunanistan’da Makedonca Dil Merkezi”ni Onayladı

Yunanistan’da “Makedonca” dilini destekleyen bir dernek Florina Mahkemesi tarafından resmi olarak tanındı.

merkezi Florina’da bulunan “Yunanistan’da Makedonca Dil Merkezi”nin resmi başvurusu 28 Temmuz 2022’de Florina Asliye Mahkemesi’ne yapılmıştı. Florina Mahkemesi tarafından onaylandı ve karar 7 Kasım 2022 tarihinde Adli Yayınlar Bülteni’nde yayımlandı.

Ağırlıklı olarak Kuzey Yunanistan’da yaşayan Makedonlar, Yunanistan’ın kendilerini resmi anlamda “Makedon Azınlık” olarak tanınmasını talep ederken, Florina Mahkemesi tarafından onaylanan “Yunanistan’da Makedonca Dil Merkezi”, Yunanistan ile Kuzey Makedonya arasında imzalanan “Prespa Anlaşması” çerçevesinde Kuzey Yunanistan’daki okullarda “Makedonca” dilinin öğretimi çağrısı yapıyor.

Yunan basınında çıkan haberlerde, “Prespa Anlaşması” Florina’da “Makedonca” dilinin tanıtımı için Yunan yargısı tarafından tanınan ilk derneği beraberinde getirdi. Karar, Yunanistan’da kendilerini “Makedon” olarak tanımlayan ve ülkemizde (Yunanistan) “Makedon” bir azınlığın varlığından doğrudan söz eden kişilerin benzer dernekler kurmasının önünü açıyor. Eski Başbakan Zoran Zaev ve eski Dışişleri Bakanı Nikola Dimitrov, sosyal ağlarda yaptıkları paylaşımlarla Prespa Anlaşmasını överek kararı kutluyor. Bunlar Prespa Anlaşmasının meyveleri. Makedon dilini konuşan herkesi neşelendiriyor. İki ülke arasındaki yakın ilişkilerin bir başka teyidi olarak özellikle önemli olan bu güzel eylemden dolayı “Yunanistan’daki Makedonca Dil Merkezi”nin kurucularını ve tüm Kuzey Makedonya ve Yunanistan vatandaşlarını kutluyorum. Hem eski hem de şimdiki Başbakanlar Çipras ve Miçotakis’e samimi dostluk ve iyi komşuluk inşa etme konusundaki inançları ve bağlılıkları için teşekkür ediyorum.” Yorumlarına yer veriliyor.

“Yunanistan’da Makedonca Dil Merkezi”nin tüzüğünde şu maddeler bulunuyor:

Yunanistan’da “Makedonca” dilinin korunması ve geliştirilmesi.

Yunanistan’da, özellikle Batı Makedonya, Orta Makedonya ve Doğu Makedonya ve Trakya Bölgelerindeki devlet okullarında ve üniversitelerde “Makedonca” dilinin seçmeli ders olarak tanıtılmasının desteklenmesi.

 

 

 

 

Kaynak : birlikgazetesi.org
Kaynak Sayfa : https://birlikgazetesi.org/florina-mahkemesi-yunanistanda-makedonca-dil-merkezini-onayladi/

beservis.com

Hakkında admin

Ayrıca Kontrol Edin

Sloga’nın efsane futbolcusu Adnan Zekir vefat etti

Kuzey Makedonya’nın en köklü kulüpleri arasında yer alan Sloga takımının eski başarılı futbolcularından biri olan …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir