“Türkiye İle Üç Aşamalı Yol Haritası”

Dışişleri Bakanı Yorgos Gerapetritis ve Türk mevkidaşı Hakan Fidan, toplantı sonrasında yaptıkları açıklamalarda da belirttiği gibi, siyasi diyaloğun yeniden başlatılması, pozitif gündem ve güven artırıcı tedbirlere karar verdiler.

Gerapetritis, “Bizi birleştirenlerin üzerine inşa etmeliyiz ve bizi ayıran şeyleri daha iyi anlamalıyız” dedi.

Yunan Bakanın da belirttiği gibi, Türk mevkidaşı ile yol haritasının aşağıdaki üç seviyeyi içermesi konusunda mutabakata vardılar:

Miçotakis ile Erdoğan arasındaki görüşme 18 Eylül’de gerçekleşecek.

Birincisi, Yunanistan tarafından Bakan Yardımcısı Aleksandra Papadopulu’nun sorumluluğunda 16 Ekim’de başlayacak olan siyasi diyaloğun düzeyi.

İkinci olarak, Güven Arttırıcı Önlemler’in yakın gelecekte uygulama ve güçlendirilmesi.

Üçüncüsü, diğerlerinin yanı sıra yatırımlar, tarım, turizm, ticaret, denizcilik, iklim krizi gibi alanlarda olumlu işbirliği gündemini teşvik edecek ve sorumlu Bakan Yardımcısı Kostas Fragogianni başkanlığında yeniden başlatılacak görüşmelerin düzeyi.

İki Bakanın misyonu:

Öncelikle iki ülke arasında ortaya çıkan güncel sorunları çözelim ve potansiyel olarak tehlikeli durumları önlemek için gerilimleri azaltalım.

İkinci olarak, iki taraf arasında her düzeyde gerçekleştirilen tartışmaları, yani siyasi diyalog, pozitif gündem ve Güven Artırıcı Önlemlere yönlendirmek, böylece sürekli izleme, birleşik yaklaşım ve faydalı ve somut sonuçlar üretmek için yüksek hesap verebilirlik sağlamak.

Üçüncüsü, kalıcı, güçlü bir siyasi yetki ve meşruiyetin en üst düzeyde ortaya çıkması için iki liderin (Miçotakis-Erdoğan) temaslarını hazırlamak.

Kilit noktalar öncelikle Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 18 Eylül’de yapacakları toplantı ve 7 yıl sonra Yüksek İşbirliği Konseyi’nin Selanik’teki organizasyonu olacak.

Kaynak : birlikgazetesi.org
Kaynak Sayfa : https://birlikgazetesi.org/turkiye-ile-uc-asamali-yol-haritasi/

beservis.com

Hakkında admin

Ayrıca Kontrol Edin

Sloga’nın efsane futbolcusu Adnan Zekir vefat etti

Kuzey Makedonya’nın en köklü kulüpleri arasında yer alan Sloga takımının eski başarılı futbolcularından biri olan …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir