İşgalci Rusya’nın yeni hedefi Türk gençleri

İşgalci Rusya, Türk gençlerine göz dikti. Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı Moskova Devlet Uluslararası İlişkiler Enstitüsünün, 2023 yılında Rus üniversitelerini desteklemeye yönelik “Öncelik-2030” isimli devlet programı çerçevesinde Türkiye’de Rus okulu açmayı planladığı öğrenildi. Rusya’nın söz konusu planlarını Kırım Haber Ajansına değerlendiren Ukraynalı güvenlik ve dış siyaset uzmanı Doç. Dr. Yevgeniya Gaber, “Yeni okulların açılması Türkiye için bir risk hatta bir tehdit oluşturabilir” ifadelerini kullandı.

Hibrit savaş yöntemlerinde ustalaşan işgalci Rusya, propaganda yaymak ve Türk gençlerinin fikirlerini ve bakışlarını şekillendirmek için Türkiye’de bir okul açmaya hazırlanıyor. Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı Moskova Devlet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü Rektörü Anatoliy Torkunov, Rus propaganda haber ajansı TASS’a verdiği röportajda Moskova Devlet Uluslararası İlişkiler Enstitüsünün 2023 yılında Türkiye’de Rus okulu açmayı planladığını anlattı. Söz konusu okulun Rus üniversitelerini desteklemeye yönelik “Öncelik-2030” isimli devlet programı çerçevesinde açılacağını belirten Torkunov bu yıl içinde ilgili program çerçevesinde Özbekistan ve Kırgızistan’da iki uluslararası Rus okulunun açıldığını belirtti. 

“RUSYA OKUL,ÜNİVERSİTE, KÜLTÜR EVİ GİBİ KURUMLARINI HER ZAMAN BİR ETKİ ARACI OLARAK KULLANIYOR”

Rusya Dışişleri Bakanlığına bağlı bir kurumun Türkiye’de okul açma planlarını Kırım Haber Ajansına değerlendiren Ukraynalı eski diplomat, güvenlik ve dış siyaset uzmanı Doç. Dr. Yevgeniya Gaber şu ifadelerini kullandı:

“Rusya her zaman yumuşak gücünü kendi dış politikası ve güvenlik amaçları için kullanıyordu. Ve okul, üniversite, kültür evlerini, Rusya evi gibi kurumlarını etki aracı olarak kullanıyordu. Zaten şu ana kadar gördüğümüz Rusya’nın sözde kültür mevcudiyeti Türkiye’de zamanla sadece artmıştır. Yeni okulların açılması Türkiye için bir risk hatta bir tehdit oluşturabilir. Hele hele Moskova Devlet Uluslararası İlişkiler Enstitüsüne bağlı bir okulun açılması. Bu kurum, Rusya’da uluslararası ilişkilerde ve dış politika konusunda önemli üniversitelerden biri. 

“HİBRİT YÖNTEMLERİYLE ÜNLÜ RUSYA’NIN, OKUL AÇMA SÜRECİ TÜRK DEVLETİ TARAFINDAN ÇOK YAKINDAN TAKİP EDİLMELİ”

Tabi ki bunlar özellikle dış politikada Türk gençlerinin fikirlerini, tutumlarını, bakışlarını şekillendirmek için kullanılacak. Ayrıca bilindiği gibi Türkiye’de bazen sözde okullar ve eğitim kurumları sadece eğitim alanında faaliyet göstermiyor aynı zamanda içinde bulundukları ülkenin iç ve dış politikasını etkilemek için dış güçler tarafından kullanılıyor. Bence bu, buna güzel bir örnek. Ve bundan sonra herhangi eğitim kurumlarının özellikle hibrit yöntemleri ve taktikleri meşhur olan Rusya’nın okullarının Türkiye’de açılması Türk devleti tarafından çok yakından kontrol ve takip edilmelidir. Çünkü Rusya’nın bilgi operasyonları ve bilgi savaşları şu ana kadar sadece Türkiye için değil bu bölgede bulunan birçok ülke için de bir tehdit oluşturmuştur ve gelecekte daha da çok tehdit oluşturmaya devam edecektir.”

Kaynak : QHA – Kırım Haber Ajansı
Kaynak Site : https://qha.com.tr/haberler/egitim/isgalci-rusya-nin-yeni-hedefi-turk-gencleri/461176/

beservis.com

Hakkında admin

Ayrıca Kontrol Edin

Türkmenistan, Özbekistan ve Tacikistan Devlet Başkanları Üçlü Zirvesi düzenlendi

Türkmenistan, Özbekistan ve Tacikistan Devlet Başkanları Üçlü Zirvesi, Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta düzenlendi. Türkmenistan Devlet Haber Ajansının (TDH) haberine göre, …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir