İstanbul’da Rusya’nın Ukrayna’da işlediği soykırım suçları protesto edildi

Sovyet Rusyası’nın milyonlarca Ukraynalıyı ölüme sürüklediği suni açlık Holodomor Soykırımı sırasında hayatını kaybedenler İstanbul’da yapılan eylemde anıldı.

Tarihi soykırımlarla ve katliamlarla dolu Stalin rejimince 1932-1933 yılları arasında Ukrayna halkının maruz bırakıldığı Holodomor Soykırımında 4 milyona yakın insan yaşamını yitirdi. Holodomor Kurbanları, her yıl Kasım ayının son cumartesi günü anılıyor. Bu yıl 90. yıl dönümünün kaydedildiği Holodomor Soykırımı, milyonlarca insanın açlıktan öldüğü bir felaket olarak tarihe geçti. Ukrayna halkının karşı karşıya kaldığı açlık felaketi, Ukraynalıları yok etmeye yönelik Komünist Partisi Merkez Komitesi (Bolşevikler) Başkanı Josef Stalin rejiminin uyguladığı politikaların bir sonucuydu.

İstanbul’da yaşayan Ukrain ve Kırım Tatar aktivistler, Şubat ayından bu yana aralıksız Rusya karşıtı eylemler düzenlenmeye devam ediyor. Beyoğlu Odakule’de bugün düzenlenen eylemde, 1932-1933 yıllarında Stalin rejimince yaratılan suni açlıkla yaşanan Holodomor Soykırımı sırasında hayatını kaybeden milyonlarca Ukraynalı anıldı. Eyleme, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) üyesi Gülnara Bekirova, İstanbul’daki İçkerya Çeçen Cumhuriyeti ve Çerkes Dernekleri Federasyonu temsilcileri katıldı.

90 YIL SONRA RUSYA UKRAYNA HALKINA YİNE SOYKIRIM YAPIYOR

Bununla birlikte eylemciler 9 ay önce Ukrayna’ya karşı savaş başlatan terörist Kremlin rejiminin sivillleri ve sivil altyapıyı bombalayarak Ukrayna halkına karşı yine soykırım suçunu işlediğine dikkat çekti.

Ukrayna Kültür Derneği Başkan Yardımcısı Aliya Useinova, “Hiçbir savaşta sivil halk hedef olmamalıdır. Ne yazık ki Ruslar bunu unutuyor. Bu yüzden şu an küçük çocuklar dahil hastanelerde insanlar ölüyor, çünkü elektrik yok. Ve hiçbir jeneratör bu durumda yardımcı olmuyor… Rusya aylardır Ukrayna’nın elektrik altyapısını bombalıyor. Bunu sivil halkı korkutmak, istediğini elde etmek için yapıyor. Bunu yapanlara ne denir? Terörist!” dedi.

Eylemde, İçkerya Çeçen Cumhuriyeti Hükumeti’nin Ukrayna’ya ve Türkiye’de ikamet eden Ukraynalılara mesajı okundu. Mesajda yer alan ifadelerin tamamı şöyle:

Sayın Ukraynalılar! İzninizle İçkerya Çeçen Cumhuriyeti Hükumeti’nin Ukrayna’ya ve Türkiye’de ikamet eden Ukraynalılara mesajını okumak istiyorum.
Rusya’nın Ukrayna’nın özgürlük yanlısı halkına yönelik başlattığı kanlı savaş on aydır devam ediyor. Rusya, “çok koruduğu” Slav halklarının kutsal kardeşliğine saygısızlık ediyor!

Köyler ve kasabalar yanıyor, insanlar ölüyor: kadınlar, çocuklar, yaşlılar…
Ukrayna ordusu ülkelerini kahramanca savunuyor, özgürlüğüne düşkün Kafkasyalılar Ukraynalıların yardımına koşuyor: Gürcüler, Çeçenler, Çerkesler, Karaçaylar, Dağıstanlılar!

Dünya, saldırgan Rusya’nın ve onun suçlu liderinin eylemleri hakkında uygun bir değerlendirme yaptı. Avrupa halkları açık bir şekilde Ukrayna’nın yanında yer aldı; insani yardım, modern silahlar ve mühimmat kesintisiz bir şekilde ülkeye akıyor. Ukrayna’dan gelen mülteciler Avrupa Birliği ve Türkiye tarafından sıcak karşılandı!
Dünya böyle bir birlik dalgasını, tüm ilerici insanlığın, Alman faşizmine karşı ayaklandığı İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana görmedi!

Ukraynalılar, Rusya’nın insanlık dışı tutumlarına ilk kez tanık olmuyor. 1930’lu yıllarda Sovyetlerin yapay olarak yarattığı ulusun üçte birini, milyonlarca Ukraynalı’yı yok eden trajik kıtlık yıllarını unutmadılar!

O zamanlar Kafkasya, aileleri Moskova orkları tarafından öldürülen on binlerce Ukraynalı çocuğu kabul etti.

İçkerya Çeçen Cumhuriyeti hükumeti, Ukrayna’nın Rus işgalcilere karşı savaşında, ülkenin işgalcilerden kurtarılmasında kapsamlı bir şekilde yer almayı kutsal bir görev olarak görüyor ve bunun için mümkün olan tüm desteği verecek! Birlikte güçlüyüz, birlikte kazanacağız!

Yaşasın Ukrayna! Yaşasın kahramanlar! Zafer bizle Ukraynalı kardeşlerimiz!

HOLODOMOR SOYKIRIMI

1932-1933 yıllarında Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’nde, Sovyet idaresinin uygulamaları nedeniyle toplu açlık meydana geldi, milyonlarca insan bu trajedide hayatını kaybetti. Ukrayna Milli Güvenlik Servisi, Holodomor davasının sorgusu sırasında ortaya çıkan bilgilere göre suni açlıktan 3 milyon 941 bin kişinin öldüğünü açıkladı. Açlığın kasıtlı olarak meydana getirildiği ispat edilirken, Rusya bunları reddederek Ukrayna’daki açlığın 1932-1933 yılında SSCB’de meydana gelen açlığın bir parçası olduğunu ileri sürüyor.

26 Kasım 1998 yılında dönemin Ukrayna Cumhurbaşkanı Leonid Kuçma’nın kararı ile kasım ayının son cumartesi günü Holdomor Kurbanlarını Anma Günü olarak ilan edildi. 2006 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Viktor Yuşçenko’nun inisiyatifi ile Holdomor’un soykırım olduğunun açık şekilde inkâr edilmesi için ceza öngören yasa kabul edildi.

Stalin Rusyası’nın gerçekleştirdiği Holodomor Soykırımı, uluslararası kamuoyunun da gündemine. Günümüzde Kanada, ABD, Avustralya, Portekiz, Vatikan, Estonya, Litvanya, Letonya, Gürcistan, Polonya, Macaristan, Ekvador, Kolombiya, Meksika, Paraguay ve Peru, Romanya, Moldova, İrlanda gibi pek çok ülke ve Avrupa Parlamentosu Holodomor’u soykırım olarak tanıdı.

Kaynak : QHA – Kırım Haber Ajansı
Kaynak Site : https://qha.com.tr/haberler/guvenlik/ukrayna-savasi/istanbul-da-rusya-nin-ukrayna-da-isledigi-soykirim-suclari-protesto-edildi/461238/

beservis.com

Hakkında admin

Ayrıca Kontrol Edin

Türkmenistan, Özbekistan ve Tacikistan Devlet Başkanları Üçlü Zirvesi düzenlendi

Türkmenistan, Özbekistan ve Tacikistan Devlet Başkanları Üçlü Zirvesi, Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta düzenlendi. Türkmenistan Devlet Haber Ajansının (TDH) haberine göre, …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir