Ukrayna Büyükelçiliğinden Holodomor Kurbanlarını anma etkinliğine davet

Bu yıl, Ukrayna’da Holodomor Kurbanlarının anılmasının 90. yıl dönümünde 26 Kasım günü Kıyiv saati ile saat 16.00’da ülke çapında “Hatıra Mumu Yak” etkinliği düzenlenecek. Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliği, ülke ve dünya çapında Türkiye’de ise saat 17.00‘da gerçekleştirilecek etkinliğe katılmaya davet etti.

Ukrayna halkı, 1932-1933 yıllarında Stalin rejimince suni açlıkla Holodomor Soykırımına maruz bırakıldı. Sovyet diktatörü Stalin’e boyun eğmeyen Ukrayna halkının açlıkla sınandığı bu soykırımda, 4 milyona yakın insan hayatını kaybetti. Ukrayna’da her yıl kasım ayının son cumartesi günü Holodomor Kurbanlarını Anma Günü olarak kaydediliyor.

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliği, Rus işgaline direnen Ukrayna’da, Holodomor Kurbanlarının anısına ülke ve dünya çapında bir anma etkinliği gerçekleştirileceğini duyurdu.
Büyükelçiliğin anma etkinliği duyurusunda, 1932-1933 yıllarında Stalinist rejimde olduğu gibi bugün de Rusya Federasyonu silahlı kuvvetlerinin Ukrayna halkını tamamen veya kısmen yok etmek amacıyla Ukrayna topraklarında sivil halka karşı eylemler yürüttüğüne dikkat çekildi. Duyuruda, “Ukrayna, Ukrayna halkına yönelik söz konusu eylemleri Ukrayna halkını yok etmeye yönelik olarak değerlendiriyor ve Ukrayna halkının soykırımı olarak kabul ediyor.” denildi.

Büyükelçiliğin sadece Ukrayna’daki değil Türkiye’deki Ukrayna halkını da katılmaya davet ettiği “Hatıra Mumu Yak” anma etkinliğine ilişkin duyuruda şu ifadelere yer verildi:

“Soykırım organizasyonu için Stalin, gıdaya tamamen el koymayı, ablukaları ve terörü yoğunlaştırmayı başardı. Putin tam ölçekli bir askeri işgal kullandı. Ondan sonra soykırım politikasının bileşenleri olarak terör (toplu katliamlar, sığınaklara, tahliye yollarına ve insani yardım koridorlarına kasıtlı saldırılar, yerleşim yerlerinin bombalanması, cinsel şiddet), abluka (Rus askeri kuşatması: kasıtlı ve sistematik olarak yaşamı tehdit eden koşulların yaratılması) başladı.), sınır dışı etme (çocuklar da dahil olmak üzere Ukraynalıların zorla yerinden edilmesi).

Bugün Rusya, Ukrayna limanlarını ve tahıl terminallerini kasıtlı olarak yok ediyor, Ukrayna tarım ürünlerinin ihracatı için deniz yollarını kapatıyor ve çalıntı Ukrayna tahılını yasa dışı bir şekilde ihraç ediyor. Ukrayna’nın sosyo-ekonomik potansiyelini yok etmek, bizi soğuk ve açlıktan sıkmak için Ukrayna’nın kritik altyapısına ait nesnelerin bombardımanı var.

Bu yıl, o zamanki Kremlin’in benzer bir suçunun kurbanlarını onurlandırmak ve düşmana ve tüm dünyaya birliğimizi, dayanıklılığımızı, yenilmezliğimizi, zafer ve özgürlük irademizi göstermek özellikle önemlidir.

Eyleme dünyanın her yerinden Ukraynalılar katılacak. Türkiye’deki Ukrayna topluluğu bir istisna olmamalı!

Tüm Türkiye’deki Ukraynalıları eyleme katılmaya ve Kremlin rejiminin işlediği suçun kurbanlarının anısını onurlandırmaya davet ediyoruz (TSİ 17:00).

İlgili haber: Holodomor Soykırımı, 90. yılında Ankara’da anılacak

Kaynak : QHA – Kırım Haber Ajansı
Kaynak Site : https://qha.com.tr/haberler/guncel/ukrayna-buyukelciliginden-holodomor-kurbanlarini-anma-etkinligine-davet/461177/

beservis.com

Hakkında admin

Ayrıca Kontrol Edin

Türkmenistan, Özbekistan ve Tacikistan Devlet Başkanları Üçlü Zirvesi düzenlendi

Türkmenistan, Özbekistan ve Tacikistan Devlet Başkanları Üçlü Zirvesi, Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta düzenlendi. Türkmenistan Devlet Haber Ajansının (TDH) haberine göre, …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir