Yunan İsyanı ve Vahşet: Tripoliçe Katliamı Paneli Türk Tarih Kurumunda gerçekleştirildi

Türkiye Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Tarih Kurumu, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu ve Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliğinin ortaklığında 12 Aralık 2022’de Türk Tarih Kurumu Konferans Salonunda “Yunan İsyanı ve Vahşet: Tripoliçe Katliamı Paneli” gerçekleştirildi. 40 bin Müslüman Türkün katledildiği kanlı katliamın Türk ve dünya kamuoyunda daha fazla tanınmasına yönelik olarak gerçekleştirilen program yoğun ilgi gördü.

Türk Tarih Kurumunda Yunanistan’ın Türklere yönelik soykırım girişimi Tripoliçe Katliamı Paneli, geniş bir katılımla gerçekleşti. 12 Aralık 2022 tarihinde Ankara’da gerçekleşen panelin ilk bölümünde protokol konuşmalarında Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Birol Çetin, katliamın Türk halkı açısından mahiyetini açıklayan bir konuşma gerçekleştirdi. Prof. Dr. Çetin, “Bu işin hakikati nedir? Biz 400 yıla yakın birlikte yaşamışız, onların bütün örfünü, adetini, dinini, ırzını, namusunu korumuşuz. 400 sene bir şey olmamış, ondan sonra bakıyoruz 40 bin kişi katledilmiş ve bir etnik temizlik yapılmış” ifadeleriyle yaşanan vahşeti ortaya koydu.

Ayrıca, panelin açılış kısmında Türk Tarih Kurumu danışmanlığında hazırlanmış belgeselde, Rum mezaliminin tarihi önemi vurgulandı. Sadece Tripoliçe değil Kıbrıs’ta da yaşanan insanlık suçları gözler önüne serildi.

YUNAN MEZALİMİ VE VAHŞET: TRİPOLİÇE KATLİAMI PANELİ

Tripoliçe Katliamı Paneli’nin Oturum Başkanı Türk İnkılap Tarihi alanında kıymetli araştırmacılardan olan Prof. Dr. Temuçin Faik Ertan, Tripoliçe Katliamı’nın hukuki zeminde bulunan karşılığından bahsetti ve bu hususta bir çerçeve oluşturdu. Programda bir sonraki konuşmacı olan Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Levent Kayapınar, “Yunan İsyanı ve Tripoliçe Katliamı” başlıklı sunumunda, Tripoliçe Katliamı’nın tarihsel sürecini ve bu hususta tarihi bakımdan bilinen hataları aydınlattı. Prof. Dr. Ali Fuat Örenç’in “Mora’da Tripoliçe Katliamı” sunumunda, Mora’nın tamamındaki Türklerden bahsedildi ve bu hususta bilinmeyen tarihi gerçekleri ortaya koyuldu.

Doç. Dr. İbrahim Alper Arısoy, “Mora İsyanının Temel Dinamikleri” sunumunda, isyanın tetikleyicileri ve kişileri hususunda bilgilendirme yaptı. Panelin son sunumunu Doç. Dr. Yiğit Anıl Güzelipek, “Uluslararası Hukuk, Soykırım ve Tripoliçe Katliamı” başlığı altında gerçekleştirdi. Sunumda, Tripoliçe Katliamı’nın uluslararası hukuk bağlamındaki mahiyeti tartışıldı.

“ULUSLARARASI MAHKEMELERDE KATLİAM OLDUĞUNU GÜN YÜZÜNE ÇIKARMAK İSTİYORUZ”

Öte yandan, Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği Genel Başkanı İrfan Tatlıoğlu da Yunanistan’ın geçen yıl Tripoliçe Katliamı’nın 200’üncü yılında “Onur Günü” paylaşımı yaptığını, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığının ise yine sosyal medya hesabından “Onur günü değil utanç günü” mesajını paylaştığını hatırlattı. Tatlıoğlu sözlerine şöyle devam etti:

“Yörük Türkmen Birliği olarak nerelere kadar gidebiliriz, diye yola çıktık. Bu ayaklardan birini yaptıktan sonra, bunun bilgilerini, belgelerini kitap ve dosya haline getirip uluslararası mahkemelere sunacağız. Uluslararası mahkemede bunun soykırım, mezalim, katliam olduğunu gün yüzüne çıkarmak istiyoruz.”

Kaynak : QHA – Kırım Haber Ajansı
Kaynak Site : https://qha.com.tr/haberler/politika/turk-tarih-kurumunda-yunan-isyani-ve-vahset-tripolice-katliami-paneli/464736/

beservis.com

Hakkında admin

Ayrıca Kontrol Edin

Melnica merkezli Kardeşlik-Mel Derneği’nden Büyükelçi Ulusoy’a ziyaret

Kuzey Makedonya’da Türklerin yaşadığı köylerden biri olan Melnica’da faaliyet gösteren Kardeşlik-Mel Derneği Başkanı Alen Belurovski …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir