G7 ülkeleri Ukrayna’ya destek taahhüdünü yineledi

G7 ülkeleri, Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne karşı başlattığı savaşı onuncu ayında sürdüren Putin idaresinde Rusya’yı kınamaya devam ediyor. ABD, Almanya, Birleşik Krallık, Fransa, İtalya, Japonya, Kanada ve AB’den oluşan G7 ülkeleri, Ukrayna’ya yönelik destek sözünü yineledi.

Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne karşı savaş başlatan Rusya, saldırılarına devam ediyor. İşgalci Rus güçlerinin savaşın seyrini değiştiren hamlesi kritik altyapı tesislerine yönelik gerçekleştirdiği saldırıya karşı Avrupa ülkelerinden şiddetli kınamalar geliyor. Öte yandan bu ülkeler Ukrayna’ya destek olacaklarını yineledi.

Almanya’nın dönem başkanlığını yaptığı G7 ülkelerinin çevrimiçi toplantısında Ukrayna’ya verilecek desteğin devamlılığı konuşuldu. Ortak bildiride, “Ukrayna’ya olan sarsılmaz desteğimizi bir kez daha teyit ediyor ve Rusya’nın devam eden savaşı karşısında Ukrayna ile dayanışma içinde olduğumuzu belirtiyoruz” ifadeleri kullanıldı.

“PUTİN’İ ULUSLARARASI HUKUK UYARINCA SORUMLU TUTACAĞIZ”

Toplantıda son dönemde Rusya’nın Ukrayna’daki kritik alt yapılarına yönelik saldırıları “insanlık dışı ve acımasız” kınanarak, sivillere yönelik saldırılarının savaş suçu teşkil ettiği anımsatıldı. Görüşmede Rusya’nın Ukrayna’daki enerji tesislerine yönelik saldırısı yüzünden restorasyon için ödemelerin yapılmasını vurgulanan bildiride, “Savaş suçları ve diğer zulümler için cezasızlık olmamalıdır. (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin’i ve diğer mesulleri uluslararası hukuk uyarınca sorumlu tutacağız. Rusya’nın sorumsuz nükleer söyleminin kabul edilemez olduğunu ve herhangi bir kimyasal, biyolojik veya nükleer silah kullanımının ciddi sonuçları olacağını bir kez daha teyit ediyoruz” ifadeleri yer aldı.

G7 ülkeleri, Rusya’nın Ukrayna topraklarından tamamen geri çekilmesi için çağrıda bulundu. Ayrıca G7 ülkeleri Türkiye’nin çabalarıyla Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’nın uzatılmasından memnuniyet duyduklarını ifade etti.

UKRAYNA’YA DESTEK TAAHHÜDÜNÜ YİNELEYEN G7 ÜLKELERİ HANGİLERİ?

G7 ülkeleri; Amerika BirleşikDevletleri (ABD), AlmanyaBirleşik KrallıkFransaİtalyaJaponyaKanada ve Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden oluşuyor. G7 ülkeleri 2014 yılında da Rusya’nın Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini ihlal etmesini kınamıştı.

Kaynak : QHA – Kırım Haber Ajansı
Kaynak Site : https://qha.com.tr/haberler/guvenlik/ukrayna-savasi/g7-ulkeleri-ukrayna-ya-destek-taahhudunu-yineledi/464816/

beservis.com

Hakkında admin

Ayrıca Kontrol Edin

Melnica merkezli Kardeşlik-Mel Derneği’nden Büyükelçi Ulusoy’a ziyaret

Kuzey Makedonya’da Türklerin yaşadığı köylerden biri olan Melnica’da faaliyet gösteren Kardeşlik-Mel Derneği Başkanı Alen Belurovski …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir