Fransa’da Ukrayna için 1 milyar avro toplandı

Paris’te düzenlenen Ukrayna Halkıyla Dayanışma Konferansı’nda yaklaşık 1 milyar avro toplandı. Konferans, Mart 2023’ün ortasına kadar Ukrayna için yardım koordinasyon mekanizması oluşturulmasını hedefliyor.

Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenen Ukrayna Halkıyla Dayanışma Konferansı, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy’ın eşi Olena Zelenska başkanlığında gerçekleşti. Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, konferansında Ukrayna için yaklaşık 1 milyar avro toplandığını açıkladı. Colonna, Ukrayna Başbakanı Denıs Şmıgal ile düzenlediği ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, toplanan paranın işgalci Rusya’nın ağır bombardımanı sonucu enerji altyapısı işlemez hale gelen Ukrayna halkının kış aylarında kullanılması için harcanacağını bildirdi. Colonna, bu 1 milyar avronun içinde; 445 milyon avronun enerjiye, 17 milyon avronun sağlığa, 25 milyon avronun su ihtiyaçlarına, 38 milyon avronun gıdaya ve 22 milyon avronun ise ulaştırma giderleri için harcanacağını belirtti. Geri kalan 493 milyon avro tutarındaki nakit yardımın hangi amaçla kullanılacağına ise şu an için karar verilmediğini bildirdi.

ADİL VE KALICI BARIŞ UKRAYNA’YA AİT

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, panelin açılışında konuşma yaptı. Macron, Ukrayna’nın yaklaşık 10 aydır işgalci Rusya’nın saldırganlığına karşı direndiğini ifade ederek, bu saldırganlığın aslında 2014’te başladığını ve Ukraynalıların 9 yıldır savaşa tanık olduğunu belirtti. Ayrıca Macron, Ukrayna’nın savaşta üstünlüğü elde etmeye başlamasından bu yana Rusya’nın stratejisini değiştirdiğini vurguladı. Ukrayna’nın sahadaki her zaferine değinerek, Rusya’nın Ukraynalıların su, doğal gaz ve elektrik gibi altyapı sistemlerini bombalayarak karşılık verdiğine dikkat çekti. Rus saldırılarının savaş suçu teşkil ettiğini ve cezasız kalmayacağını vurgulayan Macron, adil ve kalıcı barışın şartlarını kararlaştırmanın, Ukrayna’ya ait olduğunu ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenkıy’ın ortaya koyduğu 10 maddelik barış formülünün, barış için iyi bir temel oluşturacağını bildirdi.

UKRAYNA’NIN JENERATÖRLERE ACİL İHTİYACI VAR

Konferansa video konferans yoluyla katılan Zelenskıy, yaptığı konuşmada elektrik santrallerinin çoğunun saldırılarda zarar gördüğünü bildirdi. Zelenskıy ayrıca Kıyiv’in birçok bölgesinde hala elektrik kesintilerinin mevcut olduğunu, her gün yeni saldırılar beklediklerini ve jeneratör gibi malzemelerin, zırhlı araçlar ve kurşungeçirmez yelekler kadar acil ihtiyaçlar olduğunun altını çizdi. Hastanelerde ve bir çok şirketlerde jeneratörlerle iş gördüklerini vurgulayan Zelenskıy, ülkesinin doğal gaz ihtiyacına da değindi.

Paris’te düzenlenen bu konferans, Ukrayna’nın enerji, gıda, sağlık, toplu taşıma ve su gibi alanlardaki altyapısına ilişkin acil ihtiyaçlarına Mart 2023’ün ortasına kadar destek sağlanması, Ukrayna’nın ihtiyaçlarını güncel olarak bilgilendirecek ve internet platformu özelliğini taşıyacak yardım koordinasyon mekanizması oluşturulmasını hedefliyor.

Kaynak : QHA – Kırım Haber Ajansı
Kaynak Site : https://qha.com.tr/haberler/ekonomi/fransa-da-ukrayna-icin-1-milyar-euro-toplandi/465144/

beservis.com

Hakkında admin

Ayrıca Kontrol Edin

Melnica merkezli Kardeşlik-Mel Derneği’nden Büyükelçi Ulusoy’a ziyaret

Kuzey Makedonya’da Türklerin yaşadığı köylerden biri olan Melnica’da faaliyet gösteren Kardeşlik-Mel Derneği Başkanı Alen Belurovski …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir