Kazakistan ve Özbekistan Putin’in gaz ittifakına yanaşmadı

Kazakistan ve Özbekistan, Putin’in üçlü gaz ittifakını kabul etmedi. Rusya söz konusu ittifak ile Ukrayna’ya açtığı savaş nedeniyle uygulanan yaptırımlardan kaçınarak Kremlin’in gaz satışından kar elde etmesini hedefliyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 28 Kasım 2022’de Moskova’da Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev’le yaptığı görüşmede Kazakistan ve Özbekistan’la birlikte gaz ittifakı kurmayı teklif etti.

Kazakistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Roman Vasilenko, Rusya’nın yaptırımları aşması için ülkesini kullandırmayacağını söyledi. Vasilenko, herhangi bir karar alınmadan önce bu fikrin ülke cumhurbaşkanı ve uzmanlar tarafından inceleneceğini de sözlerine ekledi. Aynı zamanda, Rusya karşıtı yaptırımların arka planındaki olası risklerden bahseden bakan yardımcısı, Kazakistan’da bir hükumet komisyonunun kurulduğunu kaydetti.

ÖZBEKİSTAN’IN ULUSAL ÇIKARLARINI TEHLİKEYE ATACAK SİYASİ KOŞULLAR KABUL EDİLEMEZ!

Özbekistan Enerji Bakanı Corabek Mirzamahmudov, 7 Aralık 2022’de yaptığı açıklamada Özbekistan’ın bu hususta teklif almadığını ifade etti. Böylece Özbekistan, ulusal çıkarlarını tehlikeye atacak siyasi koşulları kabul etmeyeceğinin sinyallerini vererek Rusya’nın teklifini dolaylı yoldan reddetti. 

Kaynak : QHA – Kırım Haber Ajansı
Kaynak Site : https://qha.com.tr/haberler/politika/kazakistan-ve-ozbekistan-putin-in-uclu-gaz-ittifakini-kabul-etmedi/463805/

beservis.com

Hakkında admin

Ayrıca Kontrol Edin

Üsküp’ün bilinen doktorlarından Aliya Ziza vefat etti

Üsküp’ün tanınmış doktorlarından Aliya Ziza geçirdiği ani rahatsızlığın ardından hayata gözlerini yumdu. Merhum Aliya Ziza, …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir