BM: Rus askerleri Ukrayna’da yüzlerce sivili infaz etti

Birleşmiş Milletler (BM), Rus işgal güçlerinin Ukrayna’da gerçekleştirdiği toplu sivil infazlarına ilişkin bir rapor yayımladı. Ukrayna’daki BM İnsan Hakları İzleme Misyonu Başkanı Matilda Bogner, 24 Şubat’tan bu yana Rus işgal güçlerinin, Ukrayna’da yüzlerce sivili infaz ettiği bildirildi.

Ukrayna’daki Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları İzleme Misyonu, “Sivillerin öldürülmesi: Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı silahlı saldırı bağlamında keyfi infazlar ve Kıyiv, Çevnigiv ile Sumı bölgelerinde sivillere yapılan saldırılar” isimli raporu yayımladı. Raporda Kıyiv, Çevnigiv ile Sumı bölgelerinin Rus işgal güçlerinin kontrolü altında bulunduğu 24 Şubat 2022-6 Nisan 2022 dönemi ele alındı.

Raporu sunan Ukrayna’daki BM İnsan Hakları İzleme Misyonu Başkanı Matilda Bogner, Rusya Ukrayna’ya karşı geniş çaplı saldırı başlattıktan sonra Rus askerlerinin yüzlerce sivili infaz ettiğini ifade etti.

SADECE BUÇA’DA ONLARCA İNSAN İNFAZ EDİLDİ

Raporda ele alınan yargısız infazlar savaş suçu teşkil edebileceğini belirten Bogner, 5-30 Mart 2022 tarihleri arasında Rus işgal güçlerinin kontrolü altında bulunan Buça’da misyonun 73 sivilin (54 erkek, 16 kadın, iki erkek ve bir kız çocuğu) öldürüldüğünü belgelediğini ve şu anda 105 kişinin daha öldürüldüğüne dair onay aldığını aktardı.

Bogner, “Basit bir mesaj, bir parça kamuflaj giysisi veya önceki askerlik hizmetinin kaydı infaz için sebep olabiliyordu” dedi.

3 BÖLGEDE 6 HAFTADA EN AZ 441 SİVİL ÖLDÜRÜLDÜ

Raporda BM’nin Rusya’nın başlattığı geniş çaplı saldırının ilk 6 haftasında sadece 3 bölgede 441 sivilin (341 erkek, 72 kadın, 20 erkek ve 8 kız çocuğu) şiddet kullanılarak öldürüldüğü belgelendi. Aynı zamanda raporda, en az 198 cinayetin daha teyit edilmesi için çalışmaların sürdüğü için gerçek rakamların çok daha yüksek olduğu vurgulandı.

BİR ÇOK KURBAN ELLERİ BAĞLI HALDE BULUNDU

“Siviller, çatışmalardan kaçmaya çalışırken de dahil olmak üzere yerleşim birimleri içinde veya yerleşim birimleri arasında hareket ederken yollarda hedef haline geliyordu” diyen Bogner, Rus askerlerin sivilleri alıkoyma yerlerinde toplayıp sonrasında infaz ettiğini anlattı. BM Temsilcisi birçok kurbanın elleri bağlı halde ve kafasında kurşun yarası izleriyle bulunduğunu belirtti. Raporda öldürülen sivillerin yüzde 88’inin erkek olduğu kaydedildi.

RUSYA, ASKERLERİN İŞLEDİĞİ SAVAŞ SUÇLARINI SORUŞTURMUYOR!

Ayrıca raporda BM İnsan Hakları Ofisinin, Rus yetkililerinin ilgili vakaları soruşturduğuna dair herhangi bir bilgiye ulaşamadığına dikkat çekildi.

Kaynak : QHA – Kırım Haber Ajansı
Kaynak Site : https://qha.com.tr/haberler/bm-rus-askerleri-ukrayna-da-yuzlerce-sivili-infaz-etti/463952/

beservis.com

Hakkında admin

Ayrıca Kontrol Edin

Melnica merkezli Kardeşlik-Mel Derneği’nden Büyükelçi Ulusoy’a ziyaret

Kuzey Makedonya’da Türklerin yaşadığı köylerden biri olan Melnica’da faaliyet gösteren Kardeşlik-Mel Derneği Başkanı Alen Belurovski …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir