Kırgızistan, Türkmenistan’ın limanını kullanmak istiyor

Kırgız Cumhuriyeti Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı Tilek Tekebaev tarafından Türkmenistan’a yapılan çalışma ziyareti sırasında “Kırgızistan – Özbekistan – Türkmenistan (Türkmenbaşı limanı) – Rusya Federasyonu (Astrahan limanı)” çok yönlü ulaştırma koridorunun oluşturulması konusu ele alındı.

Kırgızistan Ulaştırma ve Haberleşme Bakanlığı’nın bildirdiğine göre, Türkmenistan devlet ulaştırma yapılarının temsilcileriyle yapılan ikili görüşmelerde, karayoluyla yük taşımacılığında ikili işbirliği konuları gündeme getirildi.

Bakan ayrıca Türkmenbaşı limanını ziyaret ederek “Türkmendenizderyayollary” Ajansı Başkanı Annadurdy Kosayev ile bir araya geldi.

Taraflar, Kırgızistan’dan Özbekistan üzerinden Türkmenbaşı limanı ve daha sonra Rusya’nın Astrahan limanına kadar uzanan bir ulaşım yolunun olanaklarını görüştü.

Kırgız tarafı, toplantıda belirtilen güzergah boyunca gelecekteki ulaşımın bazı operasyonel detayları hakkında bilgi verdi.

Kırgız Bakan’a göre, Rus tarafı bu koridor için feribot sağlamaya hazır. Başlangıçta Türkmenbaşı ve Astrahan limanları arasında ulaşım için günde 50-60 araç gönderilmesi planlanıyor.

Ayrıca, konteyner taşımacılığının da gerçekleştirilmesi öngörülmektedir. Bu bağlamda, Rusya’nın Mahaçkale limanının kullanılması planlaştırılıyor.

Türkmen tarafı da bir takım önerilerini dile getirdi. Örneğin, Kırgız nakliyeciler mal taşımak için feribot kiralayabilirler.

Ayrıca limanda, Kırgız karayolu taşıyıcıları tarafından kullanılabilen, raf ömrü 3 yıla kadar olan gümrük transitinde malların depolanması için depolar bulunmaktadır.

Kırgızistan’ın önerdiği çok modlu ulaşım koridoru, Bakan Tekebayev’in Türkmenistan Bakanlar Kurulu’na bağlı Ulaştırma ve Haberleşme Ajansı Genel Müdürü Mammethan Chakiev ile Aşkabat’ta yaptığı görüşmede de ele alındı.

Türkmen tarafı özellikle bu ulaşım koridoru projesini değerlendirmek için Rusya, Özbekistan, Kırgızistan ve Türkmenistan’ın katılımıyla dörtlü bir toplantı yapılması gerektiğine dikkat çekti.

Kaynak : https://www.atavatan-turkmenistan.com
Kaynak Sayfa : https://www.atavatan-turkmenistan.com/tr/kirgizistan-turkmenistanin-limanini-kullanmak-istiyor/

beservis.com

Hakkında admin

Ayrıca Kontrol Edin

Türkmenistan-Afganistan İş Forumu: Sınıraşan su kaynaklarının rasyonel kullanımı değerlendirildi

Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta pazartesi günü düzenlenen Türkmenistan-Afganistan İş Forumu sırasında, sınıraşan sular da dahil olmak …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir