Türkmenistan ile Rusya ortak üniversite kuracak

Rusya Bilim ve Yüksek Eğitim Bakanı Valeriy Falkov ile Türkmenistan Eğitim Bakanı Gurbangül Atayeva, yüksek öğretim alanında işbirliği konularını görüştüler. Görüşmenin ardından taraflar, Türkmen-Rus çalışma grubunun 2022-2023 faaliyetlerine ilişkin eylem planına imza attı.

Rusya Federasyonu Bilim ve Yüksek Eğitim Bakanlığı’nın resmi sitesinde yer alan habere göre, Rus Bakanlığı, Türkmenistan ile eğitim işbirliğinin geliştirilmesine büyük önem vermektedir. Özellikle ekonominin çeşitli sektörlerine yüksek nitelikli Türkmen uzmanların yetiştirilmesi için titiz çalışmalar yürütülmektedir.

Şu anda 30 binden fazla Türkmenistan vatandaşı, 4 binden fazlası bütçe bazında olmak üzere Rus üniversitelerinde eğitim görüyor. Bu yılki kabul kampanyasının sonuçlarına göre 385 Türkmenistan vatandaşı, Rusya Federasyonu Hükümeti kontenjanı kapsamında üniversitelere kabul edildi.

Rus Bakan görüşmede yaptığı konuşmasında, “Rus üniversitelerine gösterilen ilgiyi gerçekten takdir ediyoruz ve Türkmenistan vatandaşları için kontenjan sayısını her zaman artırıyoruz ve artırmaya devam edeceğiz” dedi.

Bakan ayrıca, Türkmenistan’da ortak bir üniversite oluşturma konusu üzerinde durdu. Bu yıl bakanlık, Türkmen tarafından bu girişimle ilgili bir mektup aldı ve buna cevaben Rusya Bilim ve Yüksek Eğitim Bakanlığı, projenin uygulanması için bir konsept ve eylem planı hazırladı.

“Türkmen tarafı, gelecekte oluşturulması planlanan üniversitede teknik ve tıp uzmanları yetiştirmekle ilgilendiğini ifade etti. Türkmenistan-Rusya Üniversitesi’nde Rus standartlarına uygun eğitim programları uygulanacağı için Türkmen meslektaşlarımıza uzmanlık ve yüksek öğretim alanlarının bir listesini gönderdik” diye Rusya Bakanı açıklamada bulundu.

Rus tarafı, ortak bir üniversitenin kurulmasına ve işletilmesine ilişkin bir hükümetler arası anlaşma taslağı hazırlamıştır.

Türkmenistan Eğitim Bakanı Gurbangül Atayeva ise konuşmasında, Rusya ile iş birliğine büyük önem verilen Türkmenistan’da milli eğitim sektörünün geliştirilmesi için geniş çaplı çalışmaların yürütüldüğünü kaydetti.

“Rus eğitiminin Türkmen gençleri arasındaki popülaritesi sürekli artmaktadır. Bugün bizim için özel bir konu, dijitalleşme ve siber güvenlik alanında personel yetiştirme konusu. Bu bağlamda, Rus meslektaşlarımızın deneyimlerini incelemekle ilgileniyoruz ve bunu işbirliğimizin öncelikli bir alanı olarak belirlemek ve yol haritası geliştirmeyi umuyoruz” diye Türkmen Bakan ifade etti.

Görüşme sonunda bakanlar, Türkmen-Rus çalışma grubunun mevcut ve gelecek yılki faaliyetlerine ilişkin eylem planına imza attı.

Kaynak : https://www.atavatan-turkmenistan.com
Kaynak Sayfa : https://www.atavatan-turkmenistan.com/tr/turkmenistan-ile-rusya-ortak-universite-kuracak/

beservis.com

Hakkında admin

Ayrıca Kontrol Edin

Türkmenistan-Afganistan İş Forumu: Sınıraşan su kaynaklarının rasyonel kullanımı değerlendirildi

Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta pazartesi günü düzenlenen Türkmenistan-Afganistan İş Forumu sırasında, sınıraşan sular da dahil olmak …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir