Rusya Dışişleri Bakanlığı: Türkmenistan, Rusya’nın Orta Asya’daki stratejik ortağı

Bugün Rusya’nın başkenti Moskova’da Türkmenistan-Rusya Hükümetlerarası Ekonomik Komisyonu’nun 12.toplantısı gerçekleştirilecek. Bu toplantı için Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı, Dışişleri Bakanı Raşid Meredov başkanlığındaki heyet Rusya’ya gitti.

Bu ziyaret öncesinde Rusya Dışişleri Bakanlığı bildiri yayınladı. Rus Dışişleri Bakanlığı’nın bildirisinde, Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı, Dışişleri Bakanı Raşid Meredov Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüşmesinin olacağı bildirildi.

Bu görüşmede, ticaret, ekonomik, kültürel, insani ve eğitim alanları başta olmak üzere çok yönlü işbirliğinin güncel konuları hakkında görüş alışverişinde bulunulması bekleniyor. Afganistan’daki durum da dahil olmak üzere güncel bölgesel ve uluslararası konuların gözden geçirilmesi ve başta BDT, CA5 + Rusya ve Hazar Beşlisi ve BM olmak üzere çeşitli çok taraflı platformlardaki işbirliği konuları masaya yatırılacak.

Rusya ve Türkmenistan arasındaki işbirliği her alanda gelişiyor. Hükümetler, bakanlıklar, parlamentolar ve iş çevreleri arasında düzenli temaslar yapılmaktadır.

Rusya, Türkmenistan’ın en önemli ticaret ortaklarından biridir. 2022’nin sekiz ayında ticaret hacmi 474,8 milyon ABD dolarına ulaştı, Rusya’nın Türkmenistan’a ihracatı 357,8 milyon ABD doları, Türkmenistan’dan Rusya’ya ihracat ise 117,0 milyon ABD doları oldu.

Moskova ve Aşkabat, bulaşıcı hastalıklara karşı mücadelede yakın işbirliği içindedir. Türkmenistan, Rusya’nın ürettiği Sputnik V, EpiVacCorona ve Sputnik Light aşılarını tescil eden ilk ülkeler arasında yer aldı.

Eğitim alanındakitemaslar, Rusya-Türkmenistan ilişkilerinin önemli bir parçası olmaya devam ediyor. Türkmenistan’dan 30 binden fazla öğrenci Rus üniversitelerinde eğitim görmektedir.

Taraflar, Aşkabat’ta Türkmen-Rus Üniversitesi’nin açılması konusunda görüşmelerde bulunmaktadır.

 

Kaynak : https://www.atavatan-turkmenistan.com
Kaynak Sayfa : https://www.atavatan-turkmenistan.com/tr/rusya-disisleri-bakanligi-turkmenistan-rusyanin-orta-asyadaki-stratejik-ortagi/

beservis.com

Hakkında admin

Ayrıca Kontrol Edin

Türkmenistan-Afganistan İş Forumu: Sınıraşan su kaynaklarının rasyonel kullanımı değerlendirildi

Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta pazartesi günü düzenlenen Türkmenistan-Afganistan İş Forumu sırasında, sınıraşan sular da dahil olmak …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir