Laçın’ın Ermeni işgalinden kurtuluşunun yıl dönümü

Güney Kafkas’ın en önemli geçidi Laçın’ın, Azerbaycan ordusunun zaferiyle sonuçlanan ve 44 gün süren harekat sonrası Ermeni işgalinden kurtarılmasının üzerinden iki yıl geçti. Stratejik açıdan önemli bir konumda bulunan Laçın, 1 Aralık 2020’de Ermenilerin bölgeden çekilmesi ile özgürlüğüne kavuştu.

Azerbaycan, Ermenistan’ın işgali altındaki topraklarını kurtarmak amacıyla başlattığı ve zaferle sonuçlandırdığı 44 gün süren İkinci Karabağ Savaşı savaş neticesinde işgal edilmiş topraklarını geri kazandı. Azerbaycan’ın önemli kazanımlarından biri de stratejik öneme sahip Laçın şehri oldu.

Laçın, 18 Mayıs 1992’de Ermenistan Silahlı Kuvvetleri tarafından işgal edildi. Bölgedeki Ermeni işgali sırasında, 300’den fazla insan hayatını kaybetmiş ve kaybolmuştu. Bölgedeki eğitim, sağlık, kültür alanında hizmet veren binaları tahrip eden işgalciler; 54 dünya, 200’den fazla da yerli kültür abidesini yok etti.

9 Kasım 2020 itibarıyla Laçın şehrinin, Gülebird, Sefiyan ve Türkler köyleri, Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri tarafından işgalden kurtarılmıştı. Azerbaycan’ın zaferiyle sonuçlanan savaşın ardından üçlü antlaşma ile 1 Aralık 2020’de Laçın şehri Azerbaycan’a teslim edildi. 26 Ağustos 2022’de de Laçın şehrinin Zabuh ve Sus köyleri Azerbaycan’a katıldı.

Bugün tekrar Azerbaycan’ın parçası olan Laçın, şehirleşme sürecine tabi tutuluyor. Bölgedeki enerji eksikliği Gülebird Enerji Santrali’nden temin ediliyor. Aynı zamanda 2025 yılında faaliyete geçecek Uluslararası Laçın Havalimanının da inşaatı devam ediyor.

Azerbaycan, elde ettiği zaferinin ardından vatan toprağını tekrar ihya etmek için uğraşıyor. Karabağ bölgesindeki vatana katılan toprakların tekrar medeni ve doğal güzelliklerine kavuşması bütün Türk dünyası için önem arz ediyor.

Kaynak : QHA – Kırım Haber Ajansı
Kaynak Site : https://qha.com.tr/haberler/guncel/lacin-in-ermeni-isgalinden-kurtulusunun-yil-donumu/462176/

beservis.com

Hakkında admin

Ayrıca Kontrol Edin

Melnica merkezli Kardeşlik-Mel Derneği’nden Büyükelçi Ulusoy’a ziyaret

Kuzey Makedonya’da Türklerin yaşadığı köylerden biri olan Melnica’da faaliyet gösteren Kardeşlik-Mel Derneği Başkanı Alen Belurovski …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir