HİDRA Fırkateyni Operasyonda İHA Düşürdü

Aden Körfezi’nde görev icra eden Yunan Donanmasına ait HİDRA Fırkateyni’nin Husilere ait bir İnsansız Hava Aracını düşürdü.

AB’nin “Kalkan” operasyonu kapsamında Aden Körfezi’nde görev icra eden Yunan Donanmasına ait HİDRA Fırkateyni’nin Husilere ait bir İnsansız Hava Aracını düşürmesi Yunan basınında geniş yer buldu. Yaşanan olaya ilişkin Yunan basını haberi, “Donanma, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana resmi askeri operasyonda ilk kez ‘düşman’ uçağını düşürdü” başlığıyla okuyuculara duyurdu.

Haberin tamamı şu şekilde okuyucuya servis edildi:

“Donanma, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana resmi askeri operasyonda ilk kez ‘düşman’ uçağını düşürdü”

Husi isyancılara ait İnsansız Hava Aracının (İHA) sabah erken saatlerde düşürülmesiyle sonuçlanan olayın ardından, Aden Körfezi’ndeki Donanma fırkateyni HİDRA sürekli teyakkuzda.

Gün, hem Yunan firkateyninin hem de AB’nin “Kalkan” operasyonundaki diğer savaş gemilerinin radarlarının, daha güneş doğmadan, Yemen kıyılarından ve özellikle İran yanlısı Husi isyancıların kontrolündeki bölgelerden gelen yoğun hareketleri kaydetmesiyle başladı.

Sabah saat 05’te fırkateynin Savaş Merkezi kaptana, Yunan savaş gemisinin Avrupa çıkarlarına ait bir konteyner gemisine eşlik ettiği bölgeye doğru güney yönünde hareket eden 8 uçan cismin tespit edildiğini bildirdi.

IFF (Dost veya Düşmanı Tanımlama) vericileri aracılığıyla dost veya düşman tanımlama prosedürlerinin derhal izlenmesi ve başlatılması emri verildi.

Husi isyancıların sahip olduğu (Tahran’dan temin ettikleri) İHA’larda böyle bir tanımlama sistemi bulunmadığından, aşağı yukarı beklendiği üzere herhangi bir tepki gelmedi.

Angajman kurallarının gevşetilmesi ve her geminin, ya kendisinin ya da refakat ettiği ve koruduğu gemilerin korunması için takip edebileceği ve uyması gereken bir dizi protokol ve prosedüre sahip olması nedeniyle, sahada hedefleme prosedürleri etkinleştirildi.

Dakikalar ilerledikçe ve İHA’ların gemiye olan mesafesi yaklaşırken sekiz İHA’dan altısı kuzeye doğru döndü.

Kalan ikisi hız arttırdı ve konteyner gemisini hedef alıyor gibi göründü. 5 inçlik ana topa ateşleme parametreleri verildi ve hazırlandı.

İki hedef beş deniz mili geminin yakınına geldiğinde ateş emri verildi.

İkinci atış hedefi vurarak Husilere ait İnsansız Hava Aracını parçaladı. İkinci İHA ise hemen kuzeye doğru döndü ve hızla uzaklaştı.

Olay 15 dakikadan fazla sürmedi. “Hidra” firkateyni, Cibuti limanına yaklaşana kadar ticaret gemisinin refakatini sürdürdü ve burada eskortu “Kalkan” operasyonunun İtalyan destroyerine devretti.

Yaklaşık iki saat sonra Yunanistan Milli Savunma Bakanlığı brifinginde şu ifadelere yer verildi:

“25 Nisan 2024 Perşembe günü sabah saatlerinde Aden Körfezi’nde EUNAVFOR ASPIDES operasyonu kapsamında bir ticaret gemisine koruma sağlayan HİDRA Fırkateyni’nin iki İnsansız Hava Aracına silahla ateş açtığı bilinmektedir. İlgili kurallara uygun olarak İHA’lardan biri düşürüldü, diğeri ise uzaklaştırıldı. Fırkateyn normal şekilde görevine devam ediyor.”

Bu, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana resmi operasyonlar kapsamında Yunan Silahlı Kuvvetleri’ne bağlı bir birlik tarafından bir “düşman” uçağının ilk kez düşürülmesidir. 1974 yılında Kıbrıs’ın işgali sırasında yaşananlar, Türkiye’ye resmi bir savaş ilanı kapsamında değildi.

AB’nin “Kalkan” operasyonu komutanı Vassilis Griparis, bölgesel makamlarla işbirliği çerçevesinde Umman Kraliyet Donanması Komutanı Tuğamiral Saif Nasser Al Rahbi ile bir araya geldi.

İki subay, seyrüsefer özgürlüğünün faydalarına vurgu yaparak görüşlerini paylaştı ve bir dizi karşılıklı endişeyi tartıştı.”

Kaynak : birlikgazetesi.org
Kaynak Sayfa : https://birlikgazetesi.org/hidra-firkateyni-operasyonda-iha-dusurdu/

beservis.com

Hakkında admin

Ayrıca Kontrol Edin

Sloga’nın efsane futbolcusu Adnan Zekir vefat etti

Kuzey Makedonya’nın en köklü kulüpleri arasında yer alan Sloga takımının eski başarılı futbolcularından biri olan …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir