Dendias: “Birkaç Yıl İçinde Yunan Hava Sahası Geçilemez Hale Gelecek”

Savunma Bakanı Nikos Dendias, “Parapolitika” gazetesine verdiği röportajda “Bugünden itibaren birkaç yıl içinde Yunanistan hava sahasını geçilmez hale getirecek, süreç çoktan başlatıldı” vurgusu yapıyor.

Bakan Dendias “Parapolitika” gazetesindeki söyleşide, Yunanistan topraklarının İHA’lara karşı korunmada Hava Savunma Kubbesi, Dağlık Karabağ Savaşı’nda Bayraktar TB2 İHA’larının Ermenistan’a karşı Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri’ne sağladığı üstünlüğü ve Yunanistan’ın buradan Bayraktar TB2 İHA’lar hakkında Ermenistan’la teknik bilgi aktarılması konusunda anlaşmaya vardıkları hakkında vurgu yapıyor.

Bakan Dendias özetle şu ifadeleri kullanıyor:

“İHA’larla ilgili komşu ülkelerle olan geri kalmışlığı ortadan kaldırmak önceliğimizdir”

“İran’ın İsrail’e yönelik İnsansız Hava Aracı (İHA) saldırısının gerçekleşmesinden aylar önce, tesadüfen değil, sınır bölgesi olan İskeçe’den, teknolojinin gelişmesi nedeniyle savaş alanlarında çatışmalarda ortaya çıkan muazzam değişimlere dikkat çekmiştim. Özellikle hedefimizin Silahlı Kuvvetlerimizin İHA tehdidinden korunarak faaliyet göstermesini sağlayacak araçları oluşturmak olduğunu belirtmiştim.

Ancak son Ermenistan ziyaretim sırasında mevkidaşım Suren Papikyan ve ülkenin Silahlı Kuvvetleri komutanlarıyla yaptığım görüşmelerde, İnsansız Hava Araçlarının Dağlık Karabağ ihtilafında dengeyi Azerilerin lehine çevirdiğini teyit ettim. Ermenistan ziyaretimiz sırasında, var olan ve yeterince bilmek istediğimiz bir sisteme karşı savunma teknik bilgisinin aktarılması konusunda anlaşmaya varmamız tesadüf değil. Ancak bulgularla yetinmiyoruz. Ülkenin savunma programında ilgili harcamalara ilişkin halihazırda bir yatırım paketi bulunmaktadır.

Silahlı Kuvvetlerimizdeki en büyük reform olan “Ajanda 2030″un uygulanmasıyla, Silahlı Kuvvetlerimizin yeni teknolojilerine geçişini yapıyoruz. İHA saldırıları da dahil olmak üzere, hava saldırılarına karşı savunmanın geliştirilmesini, yeni savunma teknolojileri ekosistemi olan yeni kurulan Yunan Savunma İnovasyon Merkezi (EL.K.A.K.) ve Uzun Vadeli Savunma Ekipmanları Planlaması’na dahil ettik. Bu çerçevede Yunanistan topraklarının tamamını koruyacak uçaksavar “Kubbe” ve anti-drone “Kubbe”nin oluşturulmasıyla, komşu ülkelerle olan geri kalmışlığı ortadan kaldırmak önceliğimizdir.”

“Casus Belli” gibi var olmayan sebepler masada kaldığı sürece her türlü olasılığa hazırlıklı olmalıyız”

Yunanistan-Türkiye ilişkilerine de değinen Bakan Dendias şunlara vurgu yapıyor: “Dışişleri Bakanı olarak dönemin mevkidaşım Mevlüt Çavuşoğlu ile birlikte Türkiye’nin depremden etkilenen bölgelerine yaptığım ziyaret sonrasında Ege’de ihlallerin sıfır veya minimum düzeyde olduğu bir gerçektir. Mevcut durum 2019-2022 döneminde yaşananlarla kıyaslanamaz bile. Sahadaki sakinlik açıkça memnuniyetle karşılanıyor. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan aktif siyasi faaliyetlerden çekildiğinde, Türkiye’nin seçeceği yön konusunda kritik bir yol ayrımında olduğunu unutmamalıyız. Dolayısıyla “Casus Belli” gibi var olmayan sebepler masada kaldığı sürece her türlü olasılığa hazırlıklı olmalıyız.”

“F-4’lerin bulunduğu Andravida hava üssünden birkaç yıl içinde F-35’ler de görev yapacak”

“Yunanistan’ın çok değişik tiplerden savaş uçaklarının olduğu dönemden mümkün olduğunca tekdüzelik çağına geçmesi gerektiğini belirtmiştim. Bu, gelecekte Yunanistan’ın, dünyadaki en homojen ama aynı zamanda en modern savaş filolarından birine sahip olan F-16 Viper, Rafale ve F-35 olmak üzere 200 adet 4.5 ve 5. nesil uçağa sahip olacağı anlamına geliyor.

F-35 için aslında yakın zamanda Yunanistan’ın programa katılımına ilişkin kabul mektubu (LoA) alındı. F-4’lerin yanı sıra Mirage 2000-5 ve F-16 Block 30’ların satın alınmasına ilgi varsa bu memnuniyetle karşılanacaktır. Ancak bunların değiştirilmesinin bir gecede gerçekleşmeyeceği açıkça anlaşılmalıdır. Şunu da unutmamak gerekir ki, bugün F-4’lerin bulunduğu Andravida hava üssünden birkaç yıl içinde F-35’ler de görev yapacak.”

Kaynak : birlikgazetesi.org
Kaynak Sayfa : https://birlikgazetesi.org/dendias-birkac-yil-icinde-yunan-hava-sahasi-gecilemez-hale-gelecek/

beservis.com

Hakkında admin

Ayrıca Kontrol Edin

Sloga’nın efsane futbolcusu Adnan Zekir vefat etti

Kuzey Makedonya’nın en köklü kulüpleri arasında yer alan Sloga takımının eski başarılı futbolcularından biri olan …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir