Türkiye’ye Karşı Birleştiler ve Kongre’ye F-16 Mektubu Gönderdiler

F-16’ların Türkiye’ye olası satışına engel olmak üzere birleştiler ve Kongre’ye mektup gönderdiler.

“Savaş Uçakları Koalisyonu” olarak bilinen bir örgüt, Senato Dış İlişkiler Komitesi ve Temsilciler Meclisi Uluslararası İlişkiler Komitesi liderlerine bir mektup göndererek, milletvekillerinden Türkiye’ye olası F-16 savaş uçağı satışına ilişkin son ayrıntıları incelemelerini istedi.

Bu kuruluşlar, İsveç’in NATO’ya katılımı nedeniyle Türkiye’nin şantaj uyguladığından söz ediyor ve milletvekillerini, ABD yasalarını, çıkarlarını ve ittifaklarını göz ardı etmeye devam etmesi halinde Ankara’yı sorumlu tutacak mekanizmalar için çağrıda bulunmaya çağırıyor.

Bu komitelerin başkanları ve azınlık liderleri (Senatör Ben Cardin ve Jim Reese ile Temsilciler Mike McCaul ve Gregory Meeks), Dışişleri Bakanlığı’nın resmi bildirimi ABD’ye gönderdiğinde olduğu gibi, ABD savaş uçaklarının anahtarlarını fiilen elinde bulunduran yasa yapıcılardır. Kongre 15 gün içinde tepki gösterme veya itirazda bulunma olanağına sahip olacak.

Mektup şu kuruluşlar tarafından imzalanarak gönderildi: Helenik Amerikan Liderlik Konseyi (HALC), American Friends of Kurdistan, Armenian National Committee of America, Hindu American Foundation, In Defense of Christians, Middle East Forum.

Oldukça uzun olan mektupta şu ifadelere yer veriliyor:

“Türkiye güvenilir müttefik değil”

“Türkiye Cumhuriyeti’ne yapılacak her türlü yeni F-16 savaş uçağı ve modernizasyon kiti satışında kongre gözetimini en üst düzeyde uygulamanızı rica etmek için size bu mektubu yazıyoruz.

Türkiye’nin, İsveç’in NATO üyeliği konusunda uzun süredir devam eden vetosunu nihayet kaldırabileceği haberini memnuniyetle karşılıyoruz. Ankara’nın bu konudaki gecikmesi affedilemez ve Türkiye’nin güvenilir bir müttefik olmadığını, Başkan Biden’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan’ın açıklamasına göre “bağımsız dış politika” izleyen bir aktör olduğunu kanıtlıyor. Bu tutumun NATO birliğine mi yoksa Batı’nın güvenlik çıkarlarına mı zarar vereceği Ankara’nın umurunda değil.

Ankara’nın İsveç’in katılım onayı sürecini geciktirmesinin en rahatsız edici kısmı İsveç’ten, NATO’dan, Avrupa Birliği’nden ve ABD’den taviz almak için yaptığı açık şantajdır. Dışişleri Bakanlığı’nın bu şantajın ortaya çıkmasına izin verme tutumu, Kongre’nin Amerikan silahlarının Türkiye tarafından Amerikan çıkarlarına, müttefiklerine, ortaklarına veya değerlerine karşı kullanılmamasını sağlamak için daha dikkatli olmasına yol açmalıdır.

Dışişleri Bakanlığı’nın F-16’ların Türkiye’ye satışını desteklemek için ileri sürdüğü çeşitli nedenlerin farkındayız. Ancak, Amerika’nın Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Yasası (CAATSA) kapsamında Türkiye’ye yaptırım uygulanmasının üzerinden iki yıl geçtikten sonra, Türkiye’nin CAATSA’yı sürekli ihlal etmesini veya Devletin teknik ayrıntılar Bakanlığı’na başvurmasını ve hem cezalarınızı hem de yasal mevzuatı atlatmak için tasarlanmış yasal argümanlar öne sürmesini haklı çıkaracak herhangi bir gerekçeye ikna olmadık. Geçmişteki davranışlar gelecekteki davranışların en iyi göstergesi olduğundan ABD, Türkiye’nin F-16 kullanımının Silah İhracatı Kontrol Yasası ve yönetimin konvansiyonel silahların transferi politikasıyla tutarlı olmasını sağlamalıdır.

Bu özel satışla ilgili olarak, Türkiye’ye yapılan silah transferlerinin insan hakları ihlallerine katkıda bulunacağı ve çatışma potansiyelini artıracağı yönünde ciddi kaygılarımız var. Türkiye daha önce Artsakh’a saldırısı için ABD F-16’larını Azerbaycan’a ödünç vermiş, Suriye’deki Kürt ortaklarımızı bombalamak için ABD F-16’larını kullanmış ve Yunan hava sahasını ihlal etmek ve Yunanistan’ın egemenliğini tehdit etmek için ABD F-16’larını kullanmıştı.

Türkiye, Azerbaycan ve Pakistan ile birlikte 2006 Bakü Deklarasyonu’na taraftır ve bu deklarasyon aracılığıyla, her biri ABD’nin çıkarlarına aykırı olan, Kıbrıs (Güney), Ermenistan ve Keşmir konusunda birbirlerinin katı tutumlarını desteklemeyi taahhüt etmektedirler.

Türkiye, Kıbrıs’ta yaklaşık 50 yıldır devam eden yasadışı ve şiddet içeren işgalini sürdürmek, Suriye ve Irak’ta Kürtlere saldırmak, Suriye ve Irak’taki ABD birliklerini pervasızca hedef almak için başka ABD silahlarını da kullandığına göre, ABD’nin savunma silahlarının da bu saldırılara maruz kalması ihtimaliyle karşı karşıyayız. Türkiye’ye sadece Amerika Birleşik Devletleri’nin amaçladığı amaçlar için değil, yasa dışı askeri amaçlarla kullanılmak üzere sağlanmıştır.

Türkiye’ye gelişmiş ABD silahları ayrıcalığı vermeden önce, Türkiye’nin Hamas’a güçlü siyasi ve mali desteğinin ve Husilere retorik desteğinin de dikkate alınması gerekiyor. Anlamlı bir savunma ilişkisine layık olan gerçek bir müttefik, ABD’yi bir cephede desteklerken diğer cephede zayıflatmamalıdır.

ABD birçok kez Türk kuruluşlarını Hamas’ı ve diğer terör örgütlerini desteklemekle görevlendirdi. Türkiye’nin en büyük ikinci bankası, tarihte İran’ın çıkarına olan en büyük yaptırımları delme planına dahil oldu. Son zamanlarda Türkiye, “NATO müttefiki” unvanına layık olmaktan çok, “terörizmi destekleyen devlet” unvanını kazanmak için daha fazlasını yaptı.

F-16’ların veya herhangi bir büyük silah sisteminin Türkiye’ye olası satışı veya devri konusunda en sıkı kontrolü uygulamanızı ve ABD yasalarını, çıkarlarını ve ittifaklarını göz ardı etmeye devam etmesi halinde Ankara’yı sorumlu tutacak mekanizmalar talep etmenizi talep ediyoruz.”

Kaynak : birlikgazetesi.org
Kaynak Sayfa : https://birlikgazetesi.org/turkiyeye-karsi-birlestiler-ve-kongreye-f-16-mektubu-gonderdiler/

beservis.com

Hakkında admin

Ayrıca Kontrol Edin

Sloga’nın efsane futbolcusu Adnan Zekir vefat etti

Kuzey Makedonya’nın en köklü kulüpleri arasında yer alan Sloga takımının eski başarılı futbolcularından biri olan …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir