“Türk Vatandaşlarına Vize Kolaylığı Adalarımıza Maddi Katkı Sağlıyor”

Yunanistan Göç ve İltica Bakanı Dimitris Keridis APE-MPE ajansına verdiği özel röportajda yasadışı göç konusunda Türkiye ve AB ile yapılan anlaşmaya değiniyor.

Göç ve İltica Bakanı Keridis, kaçak göç ile mücadele konusunda Avrupa Parlamentosu, AB Konseyi ve Avrupa Komisyonu arasında gece boyunca yapılan müzakerelerin ardından varılan siyasi anlaşmadan memnun olduğunu ve bunu Yunanistan’ın başarısı olarak nitelendiriyor.

Bakan Keridis ayrıca yasadışı göçmen kaçakçılığıyla mücadelede değerli olarak nitelendirdiği Türkiye ile başlatılan işbirliğinden de söz ediyor.

Son olarak, Avrupa Komisyonu ile yakın işbirliği sonrasında yapılan, Doğu Ege’deki 10 ada için Türk vatandaşlarına yedi günlük turist vizesi sağlanması tedbirinin kabul edilmesinin faydalarına da değiniyor.

Bakan Keridis özetle şu ifadeleri kullanıyor:

Soru: “Göç konusunda Avrupa düzeyinde varılan Anlaşmadan memnun musunuz?”

Cevap: “Tabii ki. Bu hem Avrupa’nın hem de Yunanistan’ın başarısıdır. İlk kez, göçmenleri ilk kabul eden devletlerin sorumluluğu ile herkesin zorunlu dayanışmasını dengelemeyi başardık. Son on yılın deneyimine dayanarak, adalara aşırı yükleme yapmadan, kriz yönetim mekanizması ve göç araçlarıyla ilgili bir dizi önemli maddeyi muhafaza ettik. Bu, doğru yönde atılmış olumlu bir adımdır ancak nihai varış noktası değildir.”

Soru: “Aynı zamanda veriler Yunanistan’a göç akışının azaldığını gösteriyor, bunun nedeni nedir ve Türkiye ile yeniden başlayan diyalog ne kadar rol oynadı?”

Cevap: “Türkiye ile uzlaşma faydalı oluyor. Aslında akışlarda bir düşüş var, ama özellikle denizde mücadele devam ediyor. Ağır uluslararası koşullar rehavete izin vermiyor. Yasadışı göçmen ticaretiyle mücadelede başta Türkiye olmak üzere komşu ülkelerle işbirliği yapmak değerlidir. Ulusal çabanın yararına bunun peşindeyiz. Ve bugün, uzun bir aradan sonra bir karşılık buluyoruz.”

Soru: “Geçtiğimiz günlerde Doğu Ege’deki 10 ada için Türk vatandaşlarına 7 günlük turist vizesi verilmesi yönündeki tedbiri hayata geçirdiniz. Bu neye hizmet ediyor?

Cevap: “Türk vatandaşlarına yönelik vize kolaylığı tedbirinin birçok faydası bulunmaktadır. Birincisi Avrupa’ya yönelik göç baskısının ağır yükünü üstlenen adalarımıza maddi anlamda katkı sağlıyor. Bu nedenle yerel topluluklar tarafından coşkuyla karşılandı.

İkincisi, iki halkı, Yunanları ve Türkleri yakınlaştırmaya yardımcı oluyor ve Türkiye’nin iyi komşuluk ilkelerine uygun davranması koşuluyla Yunanistan’ın Türklerin Avrupa’ya erişimine yardım etmek istediğini kanıtlıyor.

Ancak bu fırsatı bir yanlış anlaşılmayı düzeltmek için kullanmak istiyorum. Bu uygulama, Schengen bölgesini ilgilendirdiği için Türkiye ile değil, Avrupa Komisyonu ile yapılan müzakerelerin bir ürünüdür. Ve bu, Avrupa ile yakın işbirliğimiz olmadan gerçekleştirilemezdi. Yunanistan’a artık yeşil ışık yakıldı. Kısmen veya tamamen uygulanması, dilediğimiz zaman ve süre boyunca bizim takdirimize bağlıdır.”

Kaynak : birlikgazetesi.org
Kaynak Sayfa : https://birlikgazetesi.org/turk-vatandaslarina-vize-kolayligi-adalarimiza-maddi-katki-sagliyor/

beservis.com

Hakkında admin

Ayrıca Kontrol Edin

Sloga’nın efsane futbolcusu Adnan Zekir vefat etti

Kuzey Makedonya’nın en köklü kulüpleri arasında yer alan Sloga takımının eski başarılı futbolcularından biri olan …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir