“Yunanistan İle Ön Koşulsuz Olarak Diyalogu Sürdürmeye Hazırız”

Dışişleri Bakanı Yorgos Gerapetritis ve Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Ankara’da yaptıkları görüşmenin ardından ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Dışişleri Bakanı Yorgos Yerapetritis ve Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Ankara’da yaptıkları görüşmenin ardından ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Gerapetritis ile çok çeşitli konularda verimli bir görüş alışverişinde bulunduklarını kaydeden Fidan, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’in Vilnius’taki NATO zirvesi marjındaki görüşmelerinde konuştukları konuların takibini yaptıklarını aktardı. Fidan, Erdoğan ve Miçotakis’in iki hafta sonra Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu marjında yapacağı görüşmeyi de hatırlattı.

“Yunanistan ile ön koşulsuz olarak diyalogu sürdürmeye hazırız”

“Yunanistan ile yeni ve olumlu bir döneme girdik” diyen Türkiye Dışişleri Bakanı Fidan, “Sorunların çözümlerine yeni yaklaşımlar getirmek konusunda hemfikir olduk. Komşumuz Yunanistan ile ön koşulsuz olarak diyalogu sürdürmeye ve ilişkilerimizi her alanda ortak menfaatler temelinde geliştirmeye hazırız” ifadelerini kullandı.

Hakan Fidan, görüşmede ele aldıkları konulara değindikten sonra, “Sorunlarımızı karşılık hak ve çıkarlara saygıyla, uluslararası hukuk çerçevesinde çözebiliriz” diye konuştu.

Fidan’ın ardından söz alan Gerapetritis de Türkiye ve Yunanistan arasında son dönemdeki işbirliği ortamı için teşekkürlerini iletti. Yerapetritis, “Biz bu açık diyalog kanalları çerçevesinde krizleri bertaraf etmek konusunda çok daha hızlı hareket edebiliyoruz” dedi.

“Sorunlarımızı karşılıklı hak ve çıkarlara saygıyla uluslararası hukuk temelinde çözebiliriz”

Yunanistan’da yaşayan soydaşların sorunlarını da önemli bir gündem maddesi olarak ele aldıkların belirten Fidan, şunları kaydetti:

“Ülkemizdeki azınlıkların sorunları konusunda da pek çok olumlu uygulamayı hayata geçirmiştik. Aynı yapıcı yaklaşımı soydaşlarımız için de bekliyoruz. Yunanistan’daki kültürel mirasımızın korunmasına büyük önem veriyoruz. Osmanlı eserlerinin restorasyonunda desteğe hazırız. Bu konuda karşılıklı işbirliği yapabileceğimizi vurguladık. Bugün ayrıca bölgesel konuları da ele aldık. Ukrayna, Libya ve Suriye’deki gelişmeleri değerlendirdik.

Avrupa Birliği’nden beklentilerimizi yineledik. Komşumuz Yunanistan’la ön koşulsuz olarak diyaloğu sürdürmeye ve ilişkilerimizi her alanda ortak menfaatler temelinde geliştirmeye hazırız. Sorunlarımızı karşılıklı hak ve çıkarlara saygıyla uluslararası hukuk temelinde çözebiliriz.”

“Dışişleri Bakanları olarak bize görev verdiler“

Gerapetritis, “Son yılların tecrübesi bize gösterdi ki dış kaynaklı krizler bir istisna olmaktan çıktı” diyerek enerji krizi ve Covid-19 pandemisine değindi. Bunların işbirliği yapılabilecek alanların bazılarına işaret ettiğini belirten Gerapetritis, “Vilnius’ta görüşen iki lider Türkiye ve Yunanistan arasındaki işbirliğinin yeniden başlatılması konusunda yeni bir hedef koydular ve Dışişleri Bakanları olarak bize görev verdiler” diye konuştu.

Gerapetritis, Türkiye-Yunanistan ilişkilerinin yol haritasının üç noktaya dayanacağını aktararak, bunları siyasi görüşmeler, güven artırıcı önlemler ve pozitif gündemin devam ettirilmesi olarak açıkladı.

Kaynak : birlikgazetesi.org
Kaynak Sayfa : https://birlikgazetesi.org/yunanistan-ile-on-kosulsuz-olarak-diyalogu-surdurmeye-haziriz/

beservis.com

Hakkında admin

Ayrıca Kontrol Edin

Sloga’nın efsane futbolcusu Adnan Zekir vefat etti

Kuzey Makedonya’nın en köklü kulüpleri arasında yer alan Sloga takımının eski başarılı futbolcularından biri olan …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir