Kırgızistan’ın Rusça yer adlarını kaldırması, Kremlin’i rahatsız etti

Kırgızistan’da başkent Bişkek’te bulunan Rusça ilçe ve sokak adlarının resmi dil olan Kırgızca’ya çevrilmesine yönelik çalışma başlatılması, Kremlin’i kızdırdı. Rusya Devlet Duması yetkilileri, Kırgızistan’ın kararını, “Ukrayna’nın yolundan gitmek” ile tehdit etti.

Kırgızistan’da 25 Kasım 2022 tarihinde Kırgızistan Meclis Başkanı Nurlanbek Şakiyev, milli kurultayda yaptığı konuşma sırasında başkentte yer alan Sovyet döneminden kalma Rus isimleri; Leninski, Perşotravnevıy, Jotnevi ve Sverdlovski’nin ve diğer Rusça isimlerin, acil olarak resmi dil kapsamında değiştirilmesini talep etti. Bu değişime Sovyet döneminden kalma isimlere sahip kasabalar da dahil olacak. Şakiyev’in vurguladığı üzere bu karar, ülke yönetiminin devlet dili olan Kırgızca’nın gelişim planları kapsamında faaliyete konuldu.

RUSYA, KIRGIZİSTAN’I “UKRAYNA” İLE TEHDİT ETTİ

Kırgızistan’da ülkedeki yer isimlerini Rus dilinden temizlemeye yönelik atılan adımlar, Moskova’daki devlet kademesini rahatsız etti. Rusya Devlet Duması, Kırgızistan’ın ilçe ve sokak isimlerini resmi dil kapsamında değiştirmesini “Ukrayna’nın yolundan gitmek” ile tehdit etti.

Rusya Devlet Duması Uluslararası İlişkiler Komitesi Başkanının Birinci Muavini Svetlana Jurova, Kırgızistan’ın Rusça isimleri kaldırmasıyla ilgili Rus medyasına açıklama yaptı. Jurova, Rusya’nın kolonyal siyasetinden sıyrılmaya çalışan Bişkek yönetiminin bu hamlesini, “Bunlar Rus dilini tamamen ortadan kaldırmak için küçük adımlardır” ifadesini kullandı. Rus yetkili, bu meselenin sonraki aşamasının, Gürcistan’da yaşandığı şekilde gerçekleşeceğini ileri sürdü.

“Ukrayna’da da her şey böyle başladı” diyen Rus yetkili, Rusya’nın Sovyetler Birliğinin ardından kurulan bağımsız cumhuriyetlere karşı uyguladığı emperyal söylemleri sürdürmeye devam etti.

Kaynak : QHA – Kırım Haber Ajansı
Kaynak Site : https://qha.com.tr/haberler/politika/kirgizistan-in-rusca-yer-adlarini-kaldirmasi-kremlin-i-rahatsiz-etti/461582/

beservis.com

Hakkında admin

Ayrıca Kontrol Edin

Melnica merkezli Kardeşlik-Mel Derneği’nden Büyükelçi Ulusoy’a ziyaret

Kuzey Makedonya’da Türklerin yaşadığı köylerden biri olan Melnica’da faaliyet gösteren Kardeşlik-Mel Derneği Başkanı Alen Belurovski …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir