Türkmenistan Devlet Başkanı’nın Çin ziyareti ikili münasebetlere ivme kazandıracak

Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov’un 5-6 Ocak tarihlerinde Çin’e yapacağı devlet ziyareti ikili ilişkileri daha da güçlendirecek ve iki ülke arasındaki ekonomik işbirliğine yeni bir ivme kazandıracak.

Çin Dışişleri Bakanlığı’na göre, Türkmenistan Devlet Başkanı Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in davetlisi olarak Çin’i ziyaret edecek.

2022 yılının Eylül ayında Özbekistan’ın Semerkant kentinde Şangay İşbirliği Teşkilatı Devlet Başkanları Konseyi’nin 22. toplantısı kapsamında Türkmenistan Devlet Başkanı ile Çin Devlet Başkanı arasında görüşme gerçekleştirilmişti.

İki ülke, Çin Devlet Başkanı’nın Eylül 2013’te Türkmenistan’a yaptığı ziyaret sırasında stratejik bir ortaklık kurmuştu.

Çin ile Türkmenistan arasındaki ticaret hacmi, 2022 yılının ilk 11 ayında yıllık %53,2 artışla 10,1 milyar dolara yükseldi.

Türkmenistan Çin’e doğal gaz ihracatını gerçekleştiren önemli ülkelerden biridir. Aynı zamanda petrokimya, telekomünikasyon ve demiryolu sektörü gibi sektörlerde işbirliği için büyük bir olanak bulunmaktadır.

Kaynak : https://www.atavatan-turkmenistan.com
Kaynak Sayfa : https://www.atavatan-turkmenistan.com/tr/turkmenistan-devlet-baskaninin-cin-ziyareti-ikili-munasebetlere-ivme-kazandiracak/

beservis.com

Hakkında admin

Ayrıca Kontrol Edin

Türkmenistan-Afganistan İş Forumu: Sınıraşan su kaynaklarının rasyonel kullanımı değerlendirildi

Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta pazartesi günü düzenlenen Türkmenistan-Afganistan İş Forumu sırasında, sınıraşan sular da dahil olmak …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir