Türkmenistan Türk işadamlarını yatırım yapmaya davet etti

Türkmen halkının Milli Lideri, Türkmenistan Halk Maslahatı Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov ile Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop arasında bir telefon görüşmesi gerçekleşti.

Halk Maslahatı Başkanı 6 Şubat’ta yurdun güneydoğusunda meydana gelen şiddetli depremle ilgili olarak bir kez daha kardeş Türk halkına başsağlığı dileyerek, hayatını kaybedenlerin ruhlarının şad olmasıni diledi, yaralılara acil şifalar dileklerini iletti.

Türkmenistan Hükümeti ve tüm Türkmen halkı, depremden etkilenen çocuklar da dahil olmak üzere kardeş Türk halkına insani yardım gönderdiğini aktardı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop, kendi adına olduğu kadar Türkiye halkı adına da duygudaşlık göstermenin, yardımda bulunmanın önemini vurgulayarak, destek veren Türkmenistan Hükümetine ve halkına şükranlarını iletti.

Telefon görüşmesinde iki ülke arasındaki siyasi, ticari, eğitim ve diğer alanlardaki işbirliği konuları ele alındı.

Bu bağlamda, Türkmenistan’ın gözlemci olarak katıldığı ve karşılıklı yarar sağlayan ilişkiler kurma arzusunu teyit eden Türk Devletleri Örgütü ile işbirliğine büyük önem verilmektedir. Bununla birlikte Türkmenistan, Türk Devletleri Parlamenterler Meclisi çerçevesinde işbirliği yapmakta ve işbirliğini sürdürme niyetindedir.

Halk Malsahatı Başkanı, 26 Mart’ta Türkmenistan’da Meclis milletvekili seçimlerinin yapılacağını belirterek, ulusal parlamentonun yeni yapısının, Türkiye parlamenterleri de dahil olmak üzere uluslararası ilişkileri daha da geliştirmek için her türlü çabayı göstereceğine olan güvenini dile getirdi. T

Aktif olarak gelişen ikili işbirliğinin öncelikli alanlarından biri olan ticaret ve ekonomik alanda iki devlet arasındaki işbirliği konularına değinen Türkmen halkının Milli Lideri, bugün Türk iş dünyasının temsilcilerinin etkin bir şekilde çalıştığını belirtti.

Belirtildiği gibi, ticaret hacmi yıldan yıla büyüyor. Türkiye Cumhuriyeti, Türkmenistan’ın önde gelen ticaret ortaklarından biridir.

Bundan bahseden Halk Maslahatı Başkanı, ekonominin enerji, ulaşım ve iletişim, yatırımlar, ticaret, tarım, tekstil endüstrisi, işleme ve petrokimya endüstrileri vb. sektörlerinde özel projelerin uygulanmasını önerdi.

İkili ticari ve ekonomik ilişkilerin istikrarlı gelişimi kapsamında Halk Maslahatı Başkanı, Hükümetlerarası Türkmen-Türk Ekonomik İşbirliği Komisyonu’na düşen görevlerin önemine dikkat çekerek, Türkmenistan’ın bir sonraki yedinci toplantısı yanı sıra Türkmen-Türk iş forumunu düzenlemeye hazır olduğunu vurguladı.

 

Kaynak : https://www.atavatan-turkmenistan.com
Kaynak Sayfa : https://www.atavatan-turkmenistan.com/tr/turkmenistan-turk-isadamlarini-yatirim-yapmaya-davet-etti/

beservis.com

Hakkında admin

Ayrıca Kontrol Edin

Türkmenistan-Afganistan İş Forumu: Sınıraşan su kaynaklarının rasyonel kullanımı değerlendirildi

Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta pazartesi günü düzenlenen Türkmenistan-Afganistan İş Forumu sırasında, sınıraşan sular da dahil olmak …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir