“Akdeniz’in Yeni Enerji Koridoru İtalya ve Yunanistan”

İtalyan’ın güvenlik danışmanları Gabriele Marchionna ve Gaetano Mauro Potenza tarafından yapılan bir analizde, Türkiye’yi dışlayarak, Yunanistan ile İtalya’yı enerji konusunda bölgede başrol oyuncusu olarak gösteriliyor.

BİRLİK Gazetesi’nin siz değerli okurlarımız için çevirdiği bu ilginç analiz yazısı, İtalyan formiche.net haber portalında şu şekilde yer alıyor:

“Italia e Grecia, nuovo corridoio energetico del Mediterraneo”

“Akdeniz’in Yeni Enerji Koridoru İtalya ve Yunanistan”

Güvenlik danışmanları Gabriele Marchionna ve Gaetano Mauro Potenza tarafından yapılan analiz.

“Kuzey Akım ve Amber Grid boru hatlarını içeren olaylar, dikkatleri yeniden Akdeniz’in enerji bağlamına, Türk liderliğinin savaş bağlamından hareketle Ankara’nın Güney Gaz Koridoru’ndaki merkezi konumunu teyit etmeye çalıştığı bir deniz haline getiriyor. Söz konusu olan, Akdeniz’in enerji merkezinin rolüdür.

Bölgesel işbirliği

Doğu Akdeniz Gaz Forumu’nun yedinci toplantısının oturum aralarında, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, İsrail, Mısır ve Avrupa arasında doğal gaz ticareti, nakliyesi ve ihracatına ilişkin bir mutabakat zaptı imzalandı. Birlik. Anlaşma, İsrail gazının sıvılaştırılacağı ve daha sonra Avrupa’ya ihraç edileceği Mısır’dan geçmesini ve AB’nin hem İsrail hem de Mısır’daki yeni keşif projelerinde Avrupalı ​​firmaları desteklemesini öngörüyor.

Sektör analisti Martina Finocchiaro’nun belirttiği gibi, anlaşma ABD’nin projeden çekilmesi ve yüksek maliyetler ve inşaat sorunları gibi önemli engellerle uğraşmak zorunda olsa bile, anlaşma Kahire’yi sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ihracatında bölgesel lider yapabilir.

Türkiye’nin ağırlığı nedir?

Avrupa ile Asya arasındaki coğrafi konum, Türkiye’yi özellikle mevcut uluslararası bağlamda büyük öneme sahip potansiyel bir enerji merkezi yapmaktadır. Azerbaycan’dan gaz taşıyan Tanap da dahil olmak üzere, Rusya’ya alternatif olarak Avrupa’ya giden gaz boru hatları ülkeden geçiyor. Azerbaycan, Türkmenistan ve Yakın Doğu’dan gelen arzı artırması öngörülen Avrupa politikası, hâlihazırda yılda yaklaşık 60 milyar metreküp doğal gaz ithal eden Türkiye’nin yalnızca geçiş rolünü artırıyor.

Zonguldak ili açıklarında Karadeniz’de (Sakarya Sahası, yaklaşık 540 bcm) açık deniz sahalarının keşfi, 15 ila 20 bcm arasında ek bir akış sağlayabilir. Ankara, devlete ait enerji şirketi Botaş’ın (ülkenin ana LNG ithalatçısı) mevcut iki tesisine ek olarak, aslında Saros Körfezi’nde üçüncü yüzer yeniden gazlaştırma tesisini (FRSU) inşa ediyor; Mısır gazının Avrupa’ya taşınması için yakın gelecekte kullanılabilecek.

Ankara Kesilmeli

Türkiye’nin Akdeniz bölgesinde bölgesel bir güç olma emelleri üç temel ilke şeklini alıyor: Kendi münhasır ekonomik bölgesini genişletmek ve sağlamlaştırmak, Akdeniz’deki geleneksel enerji kaynakları için giriş noktası rolünü üstlenmek ve aynı zamanda yeni bir gaz yolu olarak Balkanlar’ı fethetmek için Yunanistan üzerinden geri dönmek. İstanbul’un fatihi Mehmed döneminden bu yana Türk siyasi coğrafyasının merkezinde yer alan bir plan.

Aslında Ukrayna’da savaşın başlaması Güney Gaz Koridoru’nun merkeziliğini güçlendirdi. Baltık Denizi’ndeki Nord Stream doğal gaz boru hatları ile kuzey Litvanya’daki Amber Grid boru hatlarını içeren kazalar, Ankara’ya bir enerji merkezi rolünü üstlenebilmesi ve başlıca enerji rakipleri olan Roma ve Atina’yı devre dışı bırakabilmesi için önemli alanlar sunuyor. Aslında, her iki ülke de kendilerini farklı özelliklere sahip, ancak Avrupa enerji güvenliği bağlamında bir araya getirildiğinde Türkiye’den bağımsız güney gaz koridoru için ortak bir vizyon geliştirebilecek potansiyel Avrupa Birliği merkezleri olarak sunuyor.

Yunanistan’ın merkezliği

Aslında, Tap ve Igb sayesinde gaz boru hatları şimdiden ülke üzerinden Avrupa’ya geçiyor. Ancak RePowerEU planı, Azerbaycan’ın gaz arzının 2027 yılına kadar Tanap üzerinden iki katına çıkarılmasını ve Türkiye’nin yeniden merkez haline gelmesini öngörüyor. Ortak denizlerde MEB’lerin kontrolü için zaten rakip olan Atina ve Ankara, Balkanlar’a yönelik lojistiğin yönetiminde oyunun oynandığını biliyor. Ukrayna’da gelecekte bir anlaşmaya varıldığında, Akdeniz’den Avrupa Birliği’nin doğu cephesine ulaşmak için Balkanlar’a geçiş yapan mal girişlerinin ve enerji altyapılarının yönetiminin gözden geçirilmesi önem kazanacaktır.

Atina, aslında, ülkenin yeni stratejik vizyonuyla ilgili olduğu düşünülen Dedeağaç limanının özelleştirilmesini engelledi. Bölge, Ukrayna’da NATO için bir askeri lojistik merkez haline gelmesinin yanı sıra, TAP doğal gaz boru hattının geçişinden ve Yunan-Bulgar bağlantısından etkileniyor ve iki gaz yatağı nedeniyle yeni Yunan enerji stratejilerinin mihveri konumunda.  Dedeağaç’ta ve yakındaki Kavala limanında ve ayrıca gelecekteki bir yeniden gazlaştırma terminali projesinde mevcut.

Tüm bunlar, özellikle Mısır’ın LNG altyapısı sayesinde Avrupa’ya ulaşması gereken İsrail gazı için alternatif bir giriş noktası olarak düşünüldüğünde, Atina’nın enerji rolü için önemli varlıklar. Ve tüm bunlar, eğer bu strateji Roma ile ortak bir siyasi vizyonda kesişecekse, EastMed doğal gaz boru hattına da bir destektir. Ancak Yunanistan’daki enerji ağlarının Türkiye’yi devre dışı bırakabilmesi için yükseltilmesi gerekecek. Bu senaryoda, Roma, hidrojen ve biyometan gibi yenilenebilir gazların büyük ölçekli kullanımı açısından İtalyan ağlarını derinden dönüştüren ağların sayısallaştırılmasında gaz dağıtım şirketlerinin edindiği bilgi birikimini sağlayabilir. Ters akış için yararlı teknolojinin yanı sıra.

Akdeniz’de İtalyan Liderliğine Doğru

Güney Gaz Koridoru’nun yenilenen vizyonunun inşasında İtalyan-Yunan ekseni vazgeçilmezdir. İtalyan liderliği, topyekun savaşın hassas bağlamı ışığında vizyonlarını yenilemek için halihazırda EastMed’i oluşturan ülkelerle enerji konusunda bir üçgenlemeyi garanti etme biçimini almalıdır. Tam olarak Mısır ile birlikte, AB’de Akdeniz LNG’sinin yeniden değerlemesi başlatılabilir. ENİ’nin Mısır’ın Nargis bölgesindeki son keşfi bu yönde ilerliyor ve İtalya ile Yunanistan arasındaki mevcut enerji altyapısından yararlanılabilirse kuzey Avrupa’dan gelen kaynakların çeşitlendirilmesine katkıda bulunabilir.

Ayrıca, Akdeniz havzasındaki iklim değişikliği, diğer gazların (biyometan ve hidrojen) piyasaya sürülmesine yönelik yatırımlarla birlikte LNG fiyatlarının desteklenmesine yardımcı olabilir. Türkiye’nin Kuzey Afrika’daki siyasi vizyonunun garantörü olan Katar, İtalya’ya yapılan ihracatta merkezi bir ülke olduğundan, Akdeniz’deki LNG altyapılarının rolünün güçlendirilmesinden de faydalanacaktır. Roma’ya, özellikle Dünya Kupası’nın İtalya liderliğindeki güvenlik misyonundan sonra, Katar liderliğiyle diyalog için temel bir avantaj sağlayan rol.

Son olarak, Güney Gaz Koridoru’nun yeni vizyonu Roma’ya Akdeniz’deki yasadışı göçle mücadele ve Libya satranç tahtasındaki konumu gibi dış politika konularında avantaj sağlayacaktır.

 

 

Kaynak : birlikgazetesi.org
Kaynak Sayfa : https://birlikgazetesi.org/akdenizin-yeni-enerji-koridoru-italya-ve-yunanistan/

beservis.com

Hakkında admin

Ayrıca Kontrol Edin

Sloga’nın efsane futbolcusu Adnan Zekir vefat etti

Kuzey Makedonya’nın en köklü kulüpleri arasında yer alan Sloga takımının eski başarılı futbolcularından biri olan …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir