Miçotakis: “Türkiye’ye F-16 Satışı Bizimle Bağlantılı Değil, Onların Meselesi”

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis iki günlük Batı Trakya ziyaretinin son durağı olan Dedeağaç’ta bir basın toplantısı düzenledi. Başbakan’dan kendisine yöneltilen Türkiye’ye F-16 savaş uçağı satımı ile ilgili kararı yorumlanması istendi.

ABD F-16’larının Türkiye’ye satışına ilişkin gelişmelere ve Kongre’nin tutumuna yanıt veren Miçotakis, şunları söyledi:

“Öncelikle Kongre talebinin detaylarını bilmiyorum. F-35 tam olarak bir panzehir değil. Biz kendi savunma programımızla ilgileniyoruz. Biz kendi talebimizi ilettik. Bağlantılı değil. Kongre’nin Türk talebi konusunda ne yapacağı onların meselesi.

Kongre’nin silah sistemleri satılabilmesi için gerekli koşulu Türkiye’nin davranışını değiştirmesidir. Yunan adaları üzerinde yapılan uçuşlar, NATO adaları üzerinde yapılan uçuşlardır.

Başbakan Kiriakos Miçotakis, kendisine yöneltilen göçün araçsallaştırılması ve Türkiye’nin provokasyonlarıyla ilgili bir soruyu yanıtlayarak şunları söyledi:

“Bir Gece Geleceğim” Diye Bağıranlar Aniden Uyanırlar ve Gerçeklere Sert İniş Yaparlar”

“Hayır, sıcak bir çatışma olacağını düşünmüyorum. Bu retorik söylemlerden endişe duyuyorum, Türkiye’nin doğru bir stratejisi olmadığını fark etmesini talep ediyorum. Sınırlarımızı ne kadar güçlü korursak ve Silahlı Kuvvetlerimizi ne kadar güçlendirirsek, Türkiye ile aramızdaki tek farkı oturup tartışmaya o kadar istekli oluruz.

Umarım ve dilerim ki retoriğin kreşendosunu görmüşüzdür ve bundan sonra tonlar düşecektir. Burada ve Türkiye’de aynı dönemde seçimler olacak, bir yandan iyi olabilir, Yunanistan hiçbir durumda egemenlik haklarına ilişkin öneri kabul etmez ve Silahlı Kuvvetlerini güçlendirmek için kimsenin onayına da ihtiyacı yoktur.

Meriç sınırına çit etkili olmuştur ve coğrafi olarak mümkün olan yerlerde genişletilecektir. AB bize bunun için fon vermeyeceği için biz milli fonlarla yolumuza devam edeceğiz.”

Son olarak Başbakan Miçotakis yaklaşmakta olan seçimlerde ‘nereden aday olacaksınız’? sorusuna ise, “Dedeağaç’tan sembolik olarak aday olacağım” cevabını verdi.

Dün gece Gümülcine’de konuşan Başbakan Miçotakis Türkiye ile ilgili, “Bir Gece Geleceğim” Diye Bağıranlar Aniden Uyanırlar ve Gerçeklere Sert İniş Yaparlar” dedi.

Miçotakis şunları söyledi:

“Tarihi kimse yeniden yazamaz”

Türkiye hükümeti ne yazık ki başta kendi vatandaşlarını zehirlemek için bir provokasyon çılgınlığı ile hareket ediyor. Uluslararası izolasyonda batıyor. Tarihi kimse yeniden yazamaz. Saldırganlığa karşı Uluslararası hukuk, deniz hukuku ve Lozan Antlaşması’na sadık kalarak karşı koyuyoruz. Tehditlere kapılarımızı kapalı tutuyoruz, ama yapıcı temaslara her zaman açık tutuyoruz. Biz barış, sorumluluk ve meşruiyet gücüyüz. Türkiye ile diyaloğa her zaman hazırız, ama mantıksız diyalog olmaz. Bir gece sözde ansızın geleceğim diye bağıranlar, aniden bir gece uyanırlar ve aniden gerçeklere sert iniş yapabilirler. Ulusal ve Avrupa sınırlarımız zırhlı olarak kalmaya devam edecek. Yunanistan’ın doğal enerji zenginliğini ilk kez değerlendirdiği ülkenin güneybatı ucuna bir selam gönderelim. Güçlü Yunanistan, güçlü Trakya, güçlü Trakya da güçlü Yunanistan demektir.

Silahlı Kuvvetlerin artık yeni savunma uçakları var. Tabii ki her şeyden önce Silahlı Kuvvetlerin insan gücüne yatırım yapıyoruz. Vatanın diplomatik ayak izini güçlendirdik. Başta Fransa ve ABD olmak üzere imzaladığımız anlaşmalar bu güçlü kalkanın diğer yüzü. Hem İtalya hem de Mısır ile deniz bölgeleri meselesini hallettik. Ülkemiz artık Avrupa’daki tüm büyük değişimlerde geri kalmış değil, baş aktör konumundadır.

Dedeağaç’ı yeni enerji haritasının stratejik merkezi haline getirerek Trakya’daki en büyük jeopolitik yatırımı yaptık. Ülkemiz ve IGB boru hattının hızla tamamlanması olmasaydı, Bulgaristan ihtiyacını karşılayacak kadar gaza sahip olmayacaktı. Bu, Balkanlar’da başrol olmayı umut eden bir ülke için ciddi bir strateji anlamına geliyor.”

“Trakya’daki (Batı) Müslüman Azınlıkla gurur duyuyoruz”

“Bu yeni Yunanistan hakkında konuşmak için yanınızdayım. Yeni yılın ilk turu için Doğu Makedonya ve Trakya’yı seçtim. Konstantinos Miçotakis, burada, yasalar önünde eşitliği (İsonomia-isopolitia) pratikte kuran ilk kişiydi.  Trakya’daki (Batı) Azınlıkla gurur duyuyoruz. Trakya’da (Batı) farklı dinlere mensup vatandaşlar uyum içinde bir arada yaşıyor ve bunun diğer birçok Avrupa ülkesi için bir çalışma konusu olması gerekiyor. Burada farklı dinlerden Yunan vatandaşlarının uyumlu bir şekilde bir arada yaşamasını sağladık.

İşte bu kenar bölge, vatan savunmasında hep ön saflarda yer almıştır. Burada farklı dinlerden Yunan vatandaşlarının uyumlu bir şekilde bir arada yaşamasını başardık. Vatandaşlar, sınırların dışından birilerinin istediği gibi nifak satranç tahtasında insiyatifsiz bir piyon olmayı reddediyor.”

beservis.com

Hakkında admin

Ayrıca Kontrol Edin

Sloga’nın efsane futbolcusu Adnan Zekir vefat etti

Kuzey Makedonya’nın en köklü kulüpleri arasında yer alan Sloga takımının eski başarılı futbolcularından biri olan …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir