Priştine Bölgesindeki Durum Patlamaya Hazır

Sırplar barikatlarda kalırken, Kosova’nın kuzeyinde Rus “Z” sembolleri belirmeye başladı. Priştine bölgesindeki durum patlamaya hazır.

Kosova’da Sırp barikatlarına karşı Arnavutluk’un olası bir operasyon yapacağı haberleri üzerine Sırbistan güvenlik konseyi yaptığı olağanüstü toplantıda,  Sırp sivillerin tehdit edilmesi halinde eyleme hazırlanma kararı aldı.

Bugün öğle saatlerinde ABD ve İngiltere’nin Priştine ve Belgrad’daki Büyükelçiliklerinin Kuzey Kosova’daki durumla ilgili ortak duyurularla tepki gösterdi ve kuzeyde bulunan barikatların derhal kaldırılmasını talep etti.

Rusların Kosova’daki olaylara tepkisi, “Kosova’daki Sırp çıkarlarını savunmak” şeklinde bir açıklamayla ani ve hızlı oldu.

Devlet Duması üyesi ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Birleşik Rusya partisi üyesi Oleg Morozov, “Rusya, Sırbistan’ın haklarını savunacak ve arabuluculuk hizmetleri sunacak.” dedi.

“Ancak maalesef arabuluculuk alanında çok fazla başarı şansı yok. Ancak, Ukrayna’daki askeri ve siyasi zaferimizden sonra şansımız çok daha yüksek olacak. Batı, Kosova’yı Sırp karşıtı bir askeri üs olarak sürdürmekle hayati derecede ilgileniyor. Bu aynı zamanda çatışmanın da kaynağı. Kosova örneği, modern dünya düzeninin tüm kurallarını gözden geçirerek ‘ele alınmalı’” dedi.

“COBRA” adlı seçkin Sırp komando kuvveti hazır

“COBRA” adlı seçkin Sırp komando kuvveti, Sırbistan Ulusal Güvenlik Konseyi toplantısı sürerken toplantı salonuna sürpriz bir giriş yaptı ve Sırp komandoları, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ve diğerlerinin önünde yurttaşlarını desteklemek için Kosova’ya gitmek istediklerini açıkladılar.

Sırp medyasına göre, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic’i koruyan COBRA üyelerinin yüzde 99’u Kosova-Metohija’ya gitmek istedikleri belirtiliyor.

Dün gece yüzlerce Sırp Belgrad’ta toplandı

Dün gece yüzlerce Sırp, Belgrad’daki Saint Sava Kilisesi önünde toplanarak Kosovalı Arnavutlar aleyhine sloganlar attı. Bu, son zamanlarda Kuzey Kosova yollarını kapatan Sırp gruplarına bir destek gösterisi olduğu belirtildi.

Toplanan kalabalık Sırp bayrakları taşıdılar ve Slobodan Miloseviç döneminden milliyetçi şarkılar söylediler, ara sıra “Bölünme yok” ve “Kosova Sırbistan’ın kalbidir” sloganları attılar.

“Hangi belgeye saygı duymamızı istiyorsunuz?

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic şunları dile getirdi: “Herkese temel bir sorumuz var, hangi belgeye saygı duymamızı istiyorsunuz? Bize sadece bir belge söyleyin, diğer dördünü unutalım, işte büfe, Kumanova Anlaşması’nı mı, BM Şartı’nı mı, 1244 Kararı’nı mı, Brüksel Anlaşması’nı mı yoksa Washington Anlaşması’nı mı istiyorsunuz?

Neye saygı duymamızı istiyorsunuz, onlardan kimse bu beş belgeye saygı duymuyor, ne Priştine ne de ona yardım edenler.

Arnavutlar, Brüksel anlaşmasını hoşuna gitmediği kısmını beğenmiyor. Berbokova, Priştine’de egemen bir devlet kararı verebilecek bir hükümet olmadığını, ancak Belgrad’da Kosova’yı tamamen BM’ye bırakacak bir hükümet olması gerektiğini söylüyor. Siz ciddi misiniz?

Rusya, Kosova’ya müdahil olmaya başladı

Kremlin, Cumhurbaşkanlığı sözcüsü Dmitry Peskov aracılığıyla, “Moskova, Kosova Sırplarının tüm haklarına mutlak saygı gösterilmesini ve mevcut anlaşmalar uyarınca iki tarafça üstlenilen tüm yükümlülüklerin yerine getirilmesini desteklediğini” duyurdu.

Peskov’un açıklaması, Belgrad’ın Sırp ordusunu Kosova-Metohia’ya konuşlandırma talebiyle ilgiliydi.

Dışişleri Bakanlığı temsilcisi Maria Zakharova da, Almanya Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasının kaosa neden olduğunu söyledi.

Kaynak : birlikgazetesi.org
Kaynak Sayfa : https://birlikgazetesi.org/pristine-bolgesindeki-durum-patlamaya-hazir/

beservis.com

Hakkında admin

Ayrıca Kontrol Edin

Sloga’nın efsane futbolcusu Adnan Zekir vefat etti

Kuzey Makedonya’nın en köklü kulüpleri arasında yer alan Sloga takımının eski başarılı futbolcularından biri olan …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir