Ukrayna, Kırım’ın Rus işgalinden kurtarılmasına artık çok daha yakın

Şubat ayından bu yana Rusya’nın Ukrayna’ya karşı işgal girişimi sürerken Washington Post’un yayımladığı bir analizde, Ukrayna’nın Rusya karşısında şu ana kadar kazandığı zaferler ve Rusya’nın hatalı adımları sonrasında, Kırım’ın işgalden kurtarılmasının çok daha olası olduğu dile getirildi.

Ukrayna’da Rusya’nın devam eden işgal girişimi ve saldırıları neredeyse bir yıla yaklaşıyor. Bu süreçte, savaş suçları, devlet eliyle gerçekleşen terörist saldırılar Putin Rusyası’nın karakterini ortaya koydu. Dünya tarafından git gide savaş suçlusu olarak tanımlanmaya başlanan Putin’e tepkiler ve uluslararası kamuoyundan ardı ardına yaptırım gelmeye devam ediyor. Putin Rusyası’nın Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne karşı adımlar, bilindiği üzere 2014 yılında Kırım Tatarlarının ana vatanı Kırım’ın Şubat 2014’te işgaliyle başladı. Ardından Ukrayna’nın doğusundaki Donbas bölgesinde Rus teröristler eliyle başlayan işgal girişimi sekiz yıldır devam ediyordu. 24 Şubat 2022 itibarıyla Ukrayna’da başlayan topyekun Rus işgali ile Putin Rusyası’nın yarattığı terör dalgası tüm Ukrayna’ya yayıldı.

SAVAŞ KIRIM İLE BAŞLADI VE KIRIM İLE BİTECEK

Ukrayna halkının gösterdiği güçlü direniş ile beraber işgalci Rus ordusu, cephe hattında ciddi kayıplar verdi. Ukrayna ordusunun Rusya’ya karşı gösterdiği üstünlük ile beraber, pek çok çevrede Kırım’ın Rus işgalinden kurtarılması daha çok dillendirilmeye başladı. Savaşın Kırım ile başladığı ve Kırım ile biteceği yönündeki görüş giderek daha çok destekçi topladı.

2022 yılının Şubat ayında başlayan Rusya’nın işgal girişimi devam ederken; işgalci Rusya’nın savaştaki asker kaybı 100 bine yaklaştı. Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişimi hususunda önemli yayın organlarından biri olan Washington Post, Kırım’ın Rus işgalinden kurtarılması hususunda bir değerlendirme yazısı yayımladı. Değerlendirme yazısında, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodomır Zelenskıy’ın savaşın, Ukrayna’nın Rus işgalcileri yenip Kırım’ı geri alarak sona ereceği konusunda ısrarcı bir tavırda olduğunu dile getirdi.

KIRIM’IN GERİ ALINMASI, GERÇEK BARIŞIN TEMELİDİR

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, ekim ayında yaptığı açıklamada, Kırım’ın geri alınmasının gerçek barışın tekrar gerçekleşmesindeki esas temel olduğunu açıklamıştı. Değerlendirme yazısına göre Kırım, Vladimir Putin için bir ölüm kalım meselesi haline geldi ve Kırım’ı geri almaya yönelik herhangi bir çabanın işgalci Rusya tarafından hoş karşılanmayacağı aktardı.

Analizde, Ukrayna’nın Kırım’ı tekrar ele geçirme umudu uzun süredir zoraki bir fantezi gibi görünüyordu ama Ukrayna’nın savaş sahasındaki başarıları ve Rus ordusu karşısında kazandığı zaferler bu umudu yeşertti. Özellikle, Moskova’nın ortaya koyduğu hatalı stratejiler de Kırım’ın Rus işgalinden kurtarılması yönündeki umudun makul olduğunu gösterdi.

KIRIM’DA İŞGALCİLER TARAFINDAN YERLEŞTİRİLEN NÜFUS GERİ GÖNDERİLECEK

Batı dünyası, Ukrayna’yı desteklerken aynı zamanda Zelenskıy yönetimindeki Kıyiv’in Kırım’a herhangi bir askeri müdahalesinin Rusya devlet başkanı Vladimir Putin tarafından sert bir şekilde karşılık alacağından endişe ediyor.

Buna karşılık Ukrayna, Kırım’ı geri aldığında bölgede işgalci Rusya’nın yerleştirdiği Rus nüfusunun geri gönderilme süreciyle ilgili planlar yapmaya devam ediyor.

Kaynak : QHA – Kırım Haber Ajansı
Kaynak Site : https://qha.com.tr/kirim/ukrayna-kirim-in-rus-isgalinden-kurtarilmasina-artik-cok-daha-yakin/464556/

beservis.com

Hakkında admin

Ayrıca Kontrol Edin

Melnica merkezli Kardeşlik-Mel Derneği’nden Büyükelçi Ulusoy’a ziyaret

Kuzey Makedonya’da Türklerin yaşadığı köylerden biri olan Melnica’da faaliyet gösteren Kardeşlik-Mel Derneği Başkanı Alen Belurovski …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir