Tahıl koridoru ile 13 milyon 300 bin ton tahıl taşındı

Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, tahıl koridoru ile şu ana kadar 13 milyon 300 bin ton tahılın taşındığını kaydetti.

Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, TBMM Genel Kurulunda, bakanlığın 2023 yılı bütçesi üzerine konuştu. Bakan Kirişci, iklim değişikliği, nüfus artışı, salgın hastalıklar ve jeopolitik risklerin, tarım ve gıdanın stratejik önemini daha da belirgin hale getirdiğine dikkat çekti. Öte yandan Kirişci, Ukrayna-Rusya savaşının neden olduğu küresel gıda krizinin Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın girişimleriyle çözüme kavuşturulduğunu ifade etti. Kirişçi, konuya ilişkin açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Tahıl Koridoru’ndan 8 Aralık itibarıyla 13,3 milyon ton tahıl taşınmış, bunun yüzde 57,5’i Avrupa, yüzde 23,9’u Asya, yüzde 11,6’sı Afrika ve yüzde 6,8’i Orta Doğu ülkelerine ulaştırılmıştır. Maalesef, Ukrayna tahılının alıcılarının çoğu zengin ülkeler olmuştur. Biz de adaletli dağıtım için ülke olarak büyük bir gayret sergiliyoruz.”

PUTİN SALDIRI BAHANESİYLE TAHIL KORİDORUNU DURDURDU

Rusya’nın işgal girişimi saldırıları ile abluka altındaki Ukrayna limanlarında tutulan tahılların sevkiyatı için 22 Temmuz 2022 tarihinde Ukrayna tahılının limanlardan güvenli sevk edilmesi için Türkiye, Ukrayna, Rusya ve Birleşmiş Milletler (BM) arasında anlaşma imzalanmıştı. Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’ya yönelik yalan iddialarına yenisini ekleyerek 29 Ekim’de Rus işgali altındaki Kırım’ın Akyar kentindeki Rus donanmasının ağır hasar aldığı patlamayı bahane ederek tahıl anlaşmasını askıya aldığını bildirdi.
Birleşmiş Milletler’den konuya ilişkin yapılan açıklamada ise “Rusya’nın anlaşmayı askıya aldığı haberlerinin farkındayız. Rus yetkililerle iletişim içindeyiz” ifadelerine yer verildi.
İşgalci Rusya’nın Karadeniz tahıl koridoru anlaşmasını bozarak askıya alması ile birlikte küresel tedarik endişeleri arttı. Chicago Ticaret Borsası’nda (CBOT) buğday vadeli işlemleri yüzde 5.4 artışla 8.7 dolara yükseldi.

BM verilerine göre 1 Ağustos’tan bu yana Ukrayna’dan 10 milyon tondan fazla tahıl ihraç edildi.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2 Kasım 2022 tarihinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmenin ardından Rusya’nın katılımını askıya aldığı tahıl anlaşmasına eskisi gibi devam edeceğini açıkladı.

TAHIL ANLAŞMASI 4 AY UZATILDI

Ukrayna Altyapı Bakanı Oleksandır Kubrakov sosyal medya hesabından 17 Kasım 2022 tarihinde yaptığı paylaşımda, anlaşmanın 120 gün uzatılacağına ilişkin açıklamada bulundu. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın gıda krizine karşı küresel mücadelede attığı adımların önemini hatırlatan Kubrakov “Girişimi 1 yıl uzatmak ve Mıkolayiv limanını da buna dahil etmek için ortaklara resmi olarak başvurduk. KİK’in etkin bir şekilde çalışmasını sağlamak da önemlidir. Mevcut sorunların çözümü için önerilerimizi sunuyoruz. Birleşmiş Milletler ve Türkiye liderlerinden resmi açıklama bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Kaynak : QHA – Kırım Haber Ajansı
Kaynak Site : https://qha.com.tr/haberler/guvenlik/ukrayna-savasi/tahil-koridoru-ile-13-milyon-300-bin-ton-tahil-tasindi/464320/

beservis.com

Hakkında admin

Ayrıca Kontrol Edin

Melnica merkezli Kardeşlik-Mel Derneği’nden Büyükelçi Ulusoy’a ziyaret

Kuzey Makedonya’da Türklerin yaşadığı köylerden biri olan Melnica’da faaliyet gösteren Kardeşlik-Mel Derneği Başkanı Alen Belurovski …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir