Türkmenistan’ın 2023 Devlet Bütçesi onaylandı

Türkmenistan’ın mali kurumlarının ülkenin çeşitli kurum ve kuruluşları ile ortaklaşa hazırladığı 2023 Devlet Bütçesi, Türkmenistan’ın Ulusal Konseyi Halk Maslahatı ve Meclisi tarafından onaylandı.

Sözkonusu bütçede 2023 yılı gelir ve giderleri 95,1 milyar manat olarak planlanıyor. Devlet bütçesinin birinci kademe gelir ve giderleri bu yılki rakamların yüzde 13 üzerinde 29,1 milyar manat olarak gerçekleşti. Harcamanın yaklaşık yüzde 75’inin sosyal sektör için harcanması planlanıyor.

Devlet bütçesinden sosyal hizmetlere harcanacak ödeneğin yüzde 39’u eğitime, yüzde 14,1’i sağlığa, yüzde 2,6’sı kültüre, yüzde 34,7’si devletin sosyal güvenlik sistemine, yüzde 9,6’sı barınma ve sosyal hizmetlere ayrılacak.

Ayrıca bütçenin 2. kademe gelir ve giderleri 65,9 milyar manat olarak planlanıyor. 2023 yılında ülke ekonomisinin tüm sektörlerinin istikrarlı gelişimi için harcanacak ve GSYİH büyüme oranının yüzde 6,5 oranında olması bekleniyor.

Toplam yatırım tutarının yüzde 66,5’i üretime, yüzde 33,5’i ise sosyal ve kültürel amaçlı bina ve tesislerin inşasına harcanacak. Bu mali kaynaklar ile konutlar, hastaneler, sağlık merkezleri, anaokullar, ortaokullar, kültür merkezleri, su ve kanalizasyon, elektrik nakil hatları ve otoyollar inşa edilecek.

2023 yılında ülkede küçük ve orta ölçekli işletmelerin daha fazla teşvik edilmesi, devlet desteğiyle özel sektörün geliştirilmesi ve devlet dışı sektörün GSYİH içindeki payının yüzde 71,3’e çıkarılması hedefleniyor.

Kaynak : https://www.atavatan-turkmenistan.com
Kaynak Sayfa : https://www.atavatan-turkmenistan.com/tr/turkmenistanin-2023-devlet-butcesi-onaylandi/

beservis.com

Hakkında admin

Ayrıca Kontrol Edin

Türkmenistan-Afganistan İş Forumu: Sınıraşan su kaynaklarının rasyonel kullanımı değerlendirildi

Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta pazartesi günü düzenlenen Türkmenistan-Afganistan İş Forumu sırasında, sınıraşan sular da dahil olmak …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir