Kırım Tatar Türklerinde Kayıp Zamanlar, 12. Bursa Uluslararası Fotoğraf Festivalinde

Bu yıl teması “Kökler” olarak belirlenen 12. Bursa Uluslararası Fotoğraf Festivalinde, fotoğraf sanatçısı Berkant Çolak’ın, Kırım’da çektiği, Kırım Tatarlarının sürgünden döndükten sonra Çadırşehirler (Samazahvat) kurup vatanlarına yeniden tutunma ve yaşama mücadelelerini anlatan fotoğrafları sergileniyor.

Bursa Uluslararası Fotoğraf Festivali (BursaFotoFest), Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Kent Konseyi ve Bursa Fotoğraf Sanatı Derneği (BUFSAD) tarafından 2-9 Aralık tarihleri arasında on ikincisi düzenlenen Bursa Uluslararası Fotoğraf Festivalinin (BursaFotoFest2022) teması “Kökler” olarak belirlendi.

Festival kapsamında düzenlenen sergide; yönetmenliğini Neşe Sarısoy Karatay’ın yaptığı “Kırımoğlu”, “Bir Halkın Belgeseli” çekimleri sırasında ve sonrasında fotoğraf sanatçısı Berkant Çolak’ın Kırım’da çektiği ve Kırım Tatarlarının sürgünden vatanlarına döndükten sonra Çadırşehirler (Samazahvat) kurarak hayata tutunma mücadelelerini anlatan fotoğrafları sergileniyor.

KIRIM’A DÖNDÜREN HİKAYE

Görüntü Yönetmeni ve fotoğraf sanatçısı Berkant Çolak, festivalde yer alan çalışmalarına ilişkin Kırım Haber Ajansına (QHA) yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“İlk olarak Zafer Karatay ile belgesel çekimleri için Kırım’a gittim. Oradaki; sürgünden anavatanları Kırım’a dönen Kırım Tatarlarının, küçük bir kulübe yapıp daha sonra o kulübeleri eve çevirip hayata tutunma çabalarını gösteren hikayelere şahit olduk. Beni en çok etkileyen ve söz konusu çalışmalarımın hikayesi de bu oldu…”

Buradaki çalışmalarını “Kırım Tatar Türklerinde Kayıp Zamanlar” adıyla kitaplaştırdığını da belirten Çolak, Cengiz Dağcı’nın 4 ciltlik anılarını yazdığı kitaplarından vatan özlemini alıp fotoğraflarıyla eşleştirdiğini anlattı.

Ayrıca Çolak, Kırım’a ilk olarak Zafer Karatay ile belgesel çekimleri için gittiğini ancak daha sonra burada şahit olduğu hikayeden çok etkilendiği için tekrar fotoğraf çekmek için bizzat gittiğinin altını çizdi.

BERKANT ÇOLAK KİMDİR?

Berkant Çolak, İzmir Karşıyaka Lisesi ve İzmir Dokuz Eylül Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema Televizyon Fotoğrafçılık Bölümü’nden mezun oldu. TRT İstanbul Televizyonu’nda aktüel kameraman olarak göreve başladı. Bugüne kadar birçok belgesel ve drama alanında görüntü yönetmeni ve kameraman olarak çalıştı. TRT’de çalıştığı süre içinde fotoğraf sanatıyla uğraşmaya devam etti ve katıldığı fotoğraf yarışmalarında çeşitli ödüller aldı. Berkant Çolak aynı zamanda “Kırım Tatar Türklerinde Kayıp Zamanlar” adlı kitabın yazarı.

12. Bursa Uluslararası Fotoğraf Festivali

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Kent Konseyi ve Bursa Fotoğraf Sanatı Derneğinin (BUFSAD) işbirliğiyle Türkiye’nin en büyük ve en uzun soluklu uluslararası fotoğraf etkinliği olan Bursa Uluslararası Fotoğraf Festivali (BursaFotoFest) düzenleniyor.

Bu yıl 02-09 Aralık tarihleri arasında on ikincisi düzenlenen BursaFotoFest, tüm dünyadan konuk ettiği fotoğraf sanatçıları ve Türkiye’den vizyona çıkardığı yeni görsel sanatçılar ile Türkiye ve Dünya fotoğrafını Bursa’da buluşturmayı amaçlıyor.

Her yıl bir tema etrafında organize edilen Küratörlüğünü Doç. Dr. A. Beyhan Özdemir ile Küratör Yardımcılığını Fahrettin Beceren’in üstlendiği BursaFotoFest 2022 festivalinin teması “Kökler” olarak belirlendi.

Festival konsepti içerisinde “Konuk Ülke” kategorisi yer almaktadır. Bu bağlamda Bursa’nın 2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti olması nedeniyle TÜRKSOY Üyesi Ülkeler, konuk ülke kategorisi içinde festivalde yer alacak.

Ayrıca festivale, ABD, Azerbaycan, Bosna Hersek, Brezilya, Bulgaristan, İngiltere, İran, İspanya, İtalya, Kazakistan, Kırgızistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Özbekistan, Romanya, Sırbistan, Türkmenistan ve Türkiye’nin de içinde bulunduğu 16 ülkeden 200 fotoğraf sanatçısı 115 sergi ve 45 gösteri ile toplamda 2000’den fazla fotoğrafla katılıyor.

Kaynak : QHA – Kırım Haber Ajansı
Kaynak Site : https://qha.com.tr/haberler/kultur-sanat/kirim-tatar-turklerinde-kayip-zamanlar-12-bursa-uluslararasi-fotograf-festivalinde/462657/

beservis.com

Hakkında admin

Ayrıca Kontrol Edin

Büyük Müsellim’de Hırdellez etkinliği….

Gümülcine Yassıköy Belediyesi’ne bağlı Büyük Müsellim köyü, Büyük Müsellim Kültür ve Folklor Derneğinin organize edeceği …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir