Türkmenistan’ın Nakış Sanatı UNESKO miras listesinde

Birleşmiş Milletler UNESCO Teşkilatı’nın, Fas’ın Rabat kentinde düzenlenen Hükümetlerarası Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Komitesi’nin 17. oturumunda Türkmenistan’ın Nakış Sanatını İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi’ne dahil etti. Bununla ilgili bilgi UNESCO’nun resmi sitesinde yayınlanmaktadır.

Bu adaylık, Türkmenistan ve İran tarafından ortaklaşa sunuldu. Türkmen usulü nakış, Türkmenistan’ın çeşitli ulusal giysilerde bulunan dekoratif ve uygulamalı bir sanattır.

UNESKO oturumunda Türkmenistan’ın en ünlü ve en eski el sanatlarından biri olan nakış sanatının nesilden nesile aktarıldığı vurgulandı. Aynı zamanda neredeyse tüm işler iğne ile yapıldığı da belirtildi.

Nakış stilleri bölgeye göre değişebilir. Günümüzde sadece gelinlik ve bayramlık elbise dikiminde değil, günlük ve modaya uygun kıyafetlerin ayrılmaz bir parçası olan nakış işlemeleri yaygın olarak kullanılmaktadır.

 

Kaynak : https://www.atavatan-turkmenistan.com
Kaynak Sayfa : https://www.atavatan-turkmenistan.com/tr/turkmenistanin-nakis-sanati-unesko-miras-listesinde/

beservis.com

Hakkında admin

Ayrıca Kontrol Edin

Türkmenistan-Afganistan İş Forumu: Sınıraşan su kaynaklarının rasyonel kullanımı değerlendirildi

Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta pazartesi günü düzenlenen Türkmenistan-Afganistan İş Forumu sırasında, sınıraşan sular da dahil olmak …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir