Ukrayna Parlamentosundan Rusya’nın BM üyeliğini “gayri meşru tanıma” çağrısı

Ukrayna Parlamentosu, kabul ettiği kararda uluslararası topluma Kremlin yönetimini terör rejimi olarak kabul etme çağrısı yaparak Birleşmiş Milletler’de (BM) reform yapılması gerektiğine ve Rusya’nın örgütteki varlığının gayri meşru olduğuna dikkat çekti.

Ukrayna Parlamentosu, dün düzenlenen genel oturumunda kabul ettiği kararda uluslararası toplumu, Kremlin yönetimini terör rejimi olarak kabul etmeye davet etti. Ayrıca kararda, Rusya’nın BM’deki varlığının gayri meşru olduğu vurgulanarak BM’nin yalnızca daimi ve geçici üyelerin sayısını artırmakla kalmayıp aynı zamanda veto hakkının kullanımını sınırlayacak köklü bir reformun yapılması gerektiği kaydedildi.

İŞGALCİ RUSYA BM’DE YER ALMAYI HAK ETMİYOR

314 milletvekili tarafından desteklenen kararda SSCB’nin dağılmasından sonra Rusya’nın halef devlet statüsünü almadığı, bu nedenle BM’de yer almayı hak etmediği ifade edilerek Rusya Federasyonu’nun SSCB üyeliğinden doğan hak ve yükümlülüklerden mahrum bırakılması için çağrı yapıldı.

VETO HAKKI KISITLANMASI DAHİL BM’DE KÖKLÜ REFORM ÇAĞRISI

Bununla birlikte belgede, 2014 yılından bu yana Rusya’nın veto hakkını kullanarak kararları engellemesi nedeniyle BM’nin, uluslararası çatışmalara uygun olarak yanıt veremediğine dikkat çekildi ve dolayısıyla veto hakkının kısıtlanması dahil BM’nin köklü reforma tabi tutulması gerektiği ifade edildi. Ayrıca kararda, Rusya’nın Ukrayna’daki saldırganlığından sorumlu tüm Rus siyasi partilerinin üyelerine kısıtlamalar getirilmesi ve Rus yönetimini terör rejimi olarak tanınması çağrısı yapıldı.

Kaynak : QHA – Kırım Haber Ajansı
Kaynak Site : https://qha.com.tr/haberler/politika/ukrayna-parlamentosundan-rusya-nin-bm-uyeligini-gayri-mesru-tanima-cagrisi/462330/

beservis.com

Hakkında admin

Ayrıca Kontrol Edin

Melnica merkezli Kardeşlik-Mel Derneği’nden Büyükelçi Ulusoy’a ziyaret

Kuzey Makedonya’da Türklerin yaşadığı köylerden biri olan Melnica’da faaliyet gösteren Kardeşlik-Mel Derneği Başkanı Alen Belurovski …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir