Kerkük’teki siyasi krize Türkmenlerden sert tepki: Bu milli ortaklığa darbe!

Irak merkezi yönetimi ile Erbil yönetimi arasında bir görüşme gerçekleşti. Görüşmede Irak anayasasının 140. Maddesine göre Kerkük ve diğer tartışmalı bölgelerin statüsüyle ilgili gündeme getirilen konular, bölgedeki Türkmenlerin tepkisini çekti.

Irak merkezi yönetimi ile Erbil yönetimi arasında 29 Kasım 2022’de Kerkük’e dair kritik kararların tartışıldığı bir toplantı gerçekleşti. Toplantıya davet edilmeyen Türkmenler, Kerkük ile diğer tartışmalı bölgelerin statüsüne ilişkin gündeme getirilen taleplerin, kendilerine söz hakkı verilmediği için eksik kalacağını aktardı.

“MİLLİ ORTAKLIĞA DARBE”

Söz konusu görüşmelerde Irak anayasasının 140. Maddesine yapılan gönderme, Türkmen Cephesi’nin tepkisine sebep oldu. Irak Meclisi Türkmen Grubu milletvekili Erşat Salihi, bu kararı milli ortaklığa darbe olarak nitelendirdi. Salihi, Kerkük’ün ve Türkmen kimliğinin Türkiye gündeminde olmasının bölge Türkmenleri açısından önem ifade ettiğini söyledi.

Saddam Hüseyin’in idamının ardından Irak’ta yaşanan “siyasi krizin çözümü” için oluşturulan 140. Madde, Türkmen, Arap ve Kürtlerin anlaşamaması sonucunda 2007’de yürürlükten kaldırıldı.

Kaynak : QHA – Kırım Haber Ajansı
Kaynak Site : https://qha.com.tr/haberler/politika/kerkuk-teki-siyasi-krize-turkmen-liderden-sert-cikis-bu-milli-ortakliga-darbe/462347/

beservis.com

Hakkında admin

Ayrıca Kontrol Edin

Melnica merkezli Kardeşlik-Mel Derneği’nden Büyükelçi Ulusoy’a ziyaret

Kuzey Makedonya’da Türklerin yaşadığı köylerden biri olan Melnica’da faaliyet gösteren Kardeşlik-Mel Derneği Başkanı Alen Belurovski …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir