Türkmenlerden “Tartışmalı Bölgelerle İlgili Toplantılara” Tepki

Türkmenler, Irak hükümetinin Kerkük ve diğer tartışmalı bölgelerin statüsüyle ilgili olan Irak Anayasası’nın 140. maddesinin gündeme gelmesine ve uygulanmasına ilişkin toplantılara davet edilmemelerine tepki gösterdi. Irak Türkmen Cephesi ve Türkmen siyasi partiler konuyla ilgili ortak yazılı açıklama yayımladı.

Özellikle Kerkük’ün geleceği, statüsü ve yönetimiyle ilgili Türkmenlerin söz sahibi olmadıkları kararların eksik kalacağı aktarılan açıklamada, Kerkük ve diğer tartışmalı bölgelerin statüsüyle ilgili Irak Anayasası’nın 140. maddesinin gündeme gelmesinin de “hayretle” karşılandığı ifade edildi.
Açıklamada, “Yeni hükümetin kurulma sürecindeki siyasi ittifaklarda Türkmenlere yer verilmemesi, hükümette Türkmenlere bakanlık verilmemesi, ülkenin temel üçüncü unsuru olan Türkmenlerin göz ardı edildiğini ortaya koyuyor.” ifadelerine yer verildi.
Kerkük’ün hiçbir siyasi ittifakın pazarlık konusu olamayacağı vurgulanan açıklamada, yeni hükümet ve tüm idari görevlerde Türkmenlerin yer almalarıyla siyasi dengenin sağlanabileceği kaydedildi.
Siyasi ittifak ve kararların alındığı toplantılarda Türkmenlere yer verilmemesinin “siyasi bir ayıp” olarak nitelendiği açıklamada, bunun Irak devletinin kurulmasından bu yana ülkenin toprak bütünlüğünü savunan Türkmenlere yönelik haksızlık olduğu belirtildi.
Parlamento Türkmen Grubu Başkanı ve ITC Milletvekili Erşat Salihi de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Kerkük’ün Irak Kürt Bölgesi Yönetimi’ne (IKBY) bağlanmasını hedefleyen 140. maddenin yürürlüğe girmesini Irak’ta millî ortaklığa bir darbe olarak niteledi.
Salihi, Kerkük’ün ve millî kimliğinin Türkiye gündeminde olmasının da Irak’taki Türkmenler için büyük önem taşıdığını ifade etti.
Irak merkezi yönetimi ile Erbil arasındaki siyasi ve ekonomi anlaşmazlıkların çözümü için 29 Kasım Salı günü Bağdat’ta Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani’nin de katıldığı bir toplantı yapılmıştı.
Kürt siyasi liderlerin de katıldığı Bağdat ve Erbil arasındaki anlaşmazlıklar, tartışmalı bölgeler ve Kerkük’ün statüsünün belirlenmesini öngören 140. maddenin ele alındığı toplantıya Türkmenler davet edilmemişti.

Kaynak : Turkmenelitv.com
Kaynak Sayfa : https://www.turkmenelitv.com/haberler/turkmeneli/item/39412-turkmenlerden-tartismali-bolgelerle-ilgili-toplantilara-tepki.html

Beyaz eşya servis sitesi satılık

Hakkında admin

Ayrıca Kontrol Edin

Pentagon: Lübnan'daki saldırılar bölgede gerginliğin azaltılmasına yardımcı olmaz

Pentagon Sözcü Yardımcısı Sabrina Singh, günlük basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Lübnan’da çağrı cihazları ve …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir