Başkent Atina’da Odun Kullanımı Hava Kirliliğine Neden Oluyor

Yunanistan’ın başkenti Atina’da ısınma için oduna dönüş hava kirliliğini de beraberinde getirdi.

Ukrayna’da savaşın etkileri enerji alanında fiyat artışı ve doğal gaz kısıtlaması neden olunca, Yunanistan’ın başkenti Atina başta olmak üzere birçok ailenin ısınmak için oduna dönüş yapması neticesinde uzmanlar tarafından hava kirliliğine neden olacağı uyarısı yapıldı.

Atina Ulusal Gözlemevi araştırmacılarının tahminlerine göre, ev ve işyerlerinin ısıtılması için odun kullanımının, bu kış için Atina’nın atmosferini ve vatandaşların sağlığını önemli ölçüde etkileyebileceği uyarısı yapıldı.

Çevre ve Sürdürülebilir Kalkınma Araştırma Enstitüsü’nün (IEPVA) araştırma direktörü Evangelos Gerasopoulos ve işbirliği yapan araştırmacı Dr. Eleni Athanasopulu, Cosmos dergisindeki bir makalesinde, Ukrayna’daki savaşın şimdiden Yunanistan’da ve başka yerlerde ısınma yakıtlarına mali yük getirmesine neden olduğunu, bunun neticesinde odun kullanımının oldukça yüksek oranda oluşu nedeniyle bu kış için Atina’nın atmosferini ve vatandaşların sağlığını önemli ölçüde etkileyebileceği uyarısı yapıldı.

Çevre ve Sürdürülebilir Kalkınma Araştırma Enstitüsü’nün Atmosfer Fiziği ve Kimya Grubu, Yunanistan’da hayat pahalılığı ve ekonomik durumdan ötürü son on yıldır odun kullanımına geçişmesinden dolayı kış aylarında Atina’nın üzerinde oluşan duman olayını yakından izliyor.

Bu çerçevede, Atina’da odun yakılmasından kaynaklanan asılı partikül madde emisyonlarının iki katına çıktığını varsayan bir senaryoyu inceledi.

Şömine ve sobalardan kaynaklanan emisyonlar önceki yıllara göre iki katına çıkarsa, yerleşim bölgelerinde aylık ortalama PM2.5 (metrenin 2,5 milyonda biri çapından daha az) seviyelerinde ortalama %20 ila %40 artış bekleneceği uyarısı yapılıyor.

Son olarak uzmanlar, yanan odundan kaynaklanan asılı parçacıkların yalnızca dış alanı değil, aynı zamanda evin içindeki havayı da (şömine tipine bağlı olarak) ve bu nedenle kullanımlarının, ana ısıtma kaynağı olarak mümkün olduğunca sınırlandırılması gerektiği” uyarısı yapıyor.

Kaynak : birlikgazetesi.org
Kaynak Sayfa : https://birlikgazetesi.org/baskent-atinada-odun-kullanimi-hava-kirliligine-neden-oluyor/

beservis.com

Hakkında admin

Ayrıca Kontrol Edin

Sloga’nın efsane futbolcusu Adnan Zekir vefat etti

Kuzey Makedonya’nın en köklü kulüpleri arasında yer alan Sloga takımının eski başarılı futbolcularından biri olan …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir