Uygur Türkü gençten yürek burkan feryat: Annem yangında öldü

Doğu Türkistan’ın Ürümçi şehrinde meydana gelen yangın, çok sayıda Uygur Türkünün ölümüne sebep oldu. İstanbul’da yaşayan Uygur Türkü gençler, İstanbul Çin Başkonsolosluğu önünde toplandı. Çin rejiminin evine kapatarak yanmasına sebep olduğu yangın dolayısıyla tepkileri dile getirdi. Burada, annesini kaybeden bir Uygur Türkü genci, Ürümçi’deki yangında annesinin yanarak vefat ettiğini anlattı.

Çin’de dört aydır uygulanan “sıfır kovid” politikası, Uygur Türklerini öldürdü. Rejim karantinayı bahane ederek konutların girişlerini ve yangın çıkışlarını kapatmıştı. 24 Kasım Doğu Türkistan’ın Ürümçi kentindeki 21 katlı bir konutta çıkan yangında aralarında küçük çocuklarında olduğu 44 Uygur Türü dışarı çıkamayarak hayatını kaybetti.

Çin rejiminin bu insanlık dışı muameleleri karşısında seslerini duyurmak isteyen Uygur Türkleri Çin rejiminin İstanbul’daki Başkonsolosluğu önünde toplandı. Uygur Türkleri Çin rejiminin işlediği soykırım ve sonra yaşanan yangın katliamında hayatını kaybeden soydaşları için haykırdı.

EMNİYET GÜÇLERİNDEN UYGUR TÜRKLERİNE TEHDİT

İstanbul’da yaşayan Uygur Türkü gençler, Çin’in İstanbul Başkonsolosluğu önünde Çin’in “sıfır Kovid” politikası yüzünden yaşanan yangın katliamında hayatını kaybeden soydaşları için haykırdı. Çin rejimini kınamak isteyen Uygur Türklerine polis müdahale etti. Başkonsolosluk önünde barışçıl bir şekilde Çin rejimini protesto etmek isteyen Uygur Türkü gençlerin bildiri okumasına müsaade edilmedi. Polis memuru, Uygur Türklerini dağılmazlarsa, “Birazdan zorla süpüreceğiz hepinizi! Sizi gözaltına alıp sınır dışı edeceğiz” diyerek sınır dışı etmekle tehdit etti.

“ANNEM VE ÜÇ KARDEŞİM YANGINDA ÖLDÜ… BEN ŞİMDİ NE YAPAYIM?”

Çin İstanbul Başkonsolosluğu önünde Çin rejimini protesto etmek isteyen Uygur Türklerinin arasında Ürümçi’deki yangında annesini kaybeden bir genç, “Annem ve küçük kardeşlerim Çin’in yüzünden yanarak öldü. Sesimi bugün ve burada duyuramazsam, ben ne yapmam lazım, güzel abi…” sözleriyle dağılmalarını isteyen polise cevap verdi.

Kaynak : QHA – Kırım Haber Ajansı
Kaynak Site : https://qha.com.tr/haberler/guncel/uygur-turku-gencten-yurek-burkan-feryat-annem-yanginda-oldu/461995/

beservis.com

Hakkında admin

Ayrıca Kontrol Edin

Melnica merkezli Kardeşlik-Mel Derneği’nden Büyükelçi Ulusoy’a ziyaret

Kuzey Makedonya’da Türklerin yaşadığı köylerden biri olan Melnica’da faaliyet gösteren Kardeşlik-Mel Derneği Başkanı Alen Belurovski …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir