“Yunanistan’ın İmamı Bildiğini Okudu”

İşte Yunanistan’ın Selanik’te bayram namazı kılınması için tahsis ettiği ve bir hafta önceden Yunan basınında boy boy reklamı yapılan Selanik’te kılınan bayram namazı. 

Selanik ve civarında bir ramazan ve son olarak da bayram daha buruk geçti. Bölgede yaşayan yaklaşık 5 bin Müslüman ramazan ayı boyunca ibadet edebilecekleri, teravih namazını kılabilecekleri bir cami bulamadı.

Selanik’te yaşayan Müslüman topluluğun kurduğu Makedonya-Trakya Müslümanları Eğitim ve Kültür Derneği yönetimi yıllardan beri kendilerine bir ibadet yeri, bir mezarlık ve Cuma namazı ve bayram namazlarını kılabilmeleri için yaptıkları dilekçeli başvuru her seferinde kabul görmedi, çeşitli bahanelerle geri çevrildi. Bu ramazan ve bayramda da aynı prosedür uygulandı. Bazen cevap dahi verilmediği dönemler oldu. Kısacası Yunanistan, değişik dine ve özellikle de İslam dinine mensup olan vatandaşlarının dini inançlarını yerine getirmelerine olanak sağlamayı ihmal etmeye, bu vatandaşlarını görmezden gelmeye devam ediyor.

Ancak Yunanistan Din İşleri Bakanlığı Genel Sekreterliği, Selanik’te bulunan ve yıl boyunca belirli zamanlarda kültürel faaliyetler (resim sergileri v.b) için kullanılan Yeni Camiyi, Atina’dan “transfer ettiği” Mısırlı bir imamı görevlendirerek deyim yerindeyse beşe beş kala bayram namazı kılınmasına tahsis etti. Üstelik bunu “reklam” kokan bir şekilde yaptı. Uluslararası camiaya bunu sanki bir verilen hak olarak lanse etme çabasına girdi. Yunan basını da bunun tellallığını yaptı.

Yunanistan Din İşleri Bakanlığı Genel Sekreterliği ve onun başında olan Kalancis başta olmak üzere, Yunan basınının tamamı neredeyse Selanik’teki Yeni Cami’nin 102 yıl sonra Ramazan Bayramı namazı için açıldığını yazdı çizdi. Bir kez daha gerçeklerin üstü örtülmek istendi.

Yunan hükümetine ve ilgili Din İşleri Bakanlığı Genel Sekreterliği’ne hitaben bir kez daha sorulan soru çok basit;

Selanik ve civarında yaşayan Müslümanlar ne zaman camilerine kavuşacak? Ölülerini defnedebilecekleri bir mezarlıkları olacak mı?

Bayram namazı sabahı komi-trajik uygulamaya gelince de Selanik’te Yeni Cami önünde sabahın erken saatlerinden itibaren Yunanistan Emniyet Teşkilatı (EL.AS.) polisleri  caminin çevresinde güvenlik önlemlerini arttırdığı gözlemlendi. Polisler, caminin girişinde adeta bir nöbetçi gibi gerektiğinde kontrol yapmak üzere hazır vaziyette bulundu. Bu neyin önlemiydi? Ve neden? Bu ülkede değişik dinlere mensup topluluklar ibadetlerini polis eşliğinde ve korumasında mı yapmalı?

Bayram namazına gelince de, Yunanistan Din İşleri Genel Sekreterliği’nin kararıyla Atina’nın İslam topluluğu dini komitesi üyesi, Mısır asıllı İmam Taha Abdelgalil tarafından saat 07:30’da başlatıldı. Yarım saat süren ibadet, Arapça olarak gerçekleştirildi, ardından Arapça ve Yunanca vaaz verildi.

Tabii ki bu ülkede yaşayan farklı ülkelerden gelmiş, farklı ırk ve mesheplere ait insanların da dini inançlarını yaşamaları ve yerine getirmeleri gerekmektedir. Ancak Atina’dan Selanik’e imam getirmekle, kısacası taşıma suyla değirmenin dönmeyeceği herkes tarafından, bilhassa sayın Kalancis tarafından bu sorunun çözümüne yönelik yapılması gereken uygulama daha iyi bilinmesi gerekmektedir.

İbadet bayramdan bayrama, seyrandan seyrana yapılamaz. İslam dininin beş vakit yapılan ibadeti vardır ve bu şu an özellikle Selanik’te engellenmektedir. Uygun zeminin oluşturulmasının üstü örtülmektedir. Bu asla kabul edilemez. Bir an önce özellikle ömürlerini Selanik’te geçiren beş binin üzerinde Müslümanın ibadetlerini yapmalarına olanak sağlanmalıdır. Oradaki var olan ve Yunanistan yasalarına uygun olarak kurulan Makedonya-Trakya Müslümanları Eğitim ve Kültür Derneği’nin talepleri dikkate alınmalıdır. Aksi halde bu ülkede farklı dini inançlara mensup insanlar ve özellikle Yunanistan vatandaşlarına yönelik demokrasi ve dini hoşgörüden bahsedilmesi beyhudedir.

İşte Atina’dan Selanik’e getirilen imam ve beşe beş kala Yeni Cami düzenlenmesi çalışmaları ve ülke genelinde basın aracılığıyla reklama kadar varan bayram namazı kılınması.

Gerçekleri yazmaktan korkulmuyoruz, Türkiye basınına gelince de, “uzaktan davulun sesi hoş gelir” bu tür haberlere bu şekilde atlamazdan önce “5N 1K” yı hatırlatıyoruz…..

blank

blank blank

blank

 

Kaynak : birlikgazetesi.org
Kaynak Sayfa : https://birlikgazetesi.org/yunanistanin-imami-bildigini-okudu/

beservis.com

Hakkında admin

Ayrıca Kontrol Edin

Büyük Müsellim’de Hırdellez etkinliği….

Gümülcine Yassıköy Belediyesi’ne bağlı Büyük Müsellim köyü, Büyük Müsellim Kültür ve Folklor Derneğinin organize edeceği …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir