Andravida ve Araksos Hava Üsleri Şekil Değiştiriyor

Yunanistan’da Andravida ve Araksos hava üsleri şekil değiştirip NATO’nun desteği haline geliyor.
Yunan basınında çıkan haberlere göre, Yunanistan’ın Andravida’daki 117. Savaş Kanadı’na ILS (Aletli İniş Sistemi) Hava Seyrüsefer sistemi kurulum projesi için 21 Mart 2024 tarihinde 2,1 milyon Euro tutarında bir sözleşme imzalandığı belirtiliyor. Bunun yanı sıra 1,5 milyon euro bütçeli bir projeyle de 117. Savaş Kanadı’na yeni iç ve dış çit ve çevre aydınlatma projesinin ihalesi ise sürüyor.
117. Savaş Kanadı’na kurulacak olan ILS Hava Seyrüsefer sisteminin aynı zamanda aynı bütçeyle (2,1 milyon) 116. Savaş Kanadı’na kurulması için çalışmaların devam ettiği belirtiliyor.
Basında çıkan haberlerde aynı zamanda Yunanistan’ın Amerika’dan alacağı F-35 savaş uçaklarına da atıfta bulunuluyor.
Haberlerde şu ifadeler kullanılıyor:
“İki Yunan hava üssünün Yunanistan ve ABD/NATO açısından stratejik önemi büyük. Andravida hava üssü, Hava Kuvvetlerimiz tarafından beşinci nesil F-35 savaş uçaklarının “yuvası” olarak, deyim yerindeyse pek çok Türk silah ve uçağının menzilinden uzak olarak seçilmiştir.


Yunan hava gücü açısından büyük önem taşıyan, aynı zamanda ABD’nin Ege ve Karadeniz’de Rusya’ya karşı planları açısından da büyük önem taşıyan ilk Yunan F-35 savaş uçağının 2028 yılında bu hava üssüne inmesini bekliyoruz.
Rusya ile ABD arasında Ukrayna topraklarında oynanan devasa bir jeopolitik oyun şu anda Romanya ve Moldova’ya doğru genişleyerek Balkanlar’ı önemli bir çatışma alanı haline getiren bir gerçektir.
Araksos’a gelince, nükleer bombaların Türkiye’den buraya taşınmasına ilişkin raporlar Amerikalı senatörler ve uzmanlar tarafından biliniyor ve kritik kararlar bekleniyor.
İşin doğrusu da, Andravida ve Araksos’taki üslerimiz Ege, Boğazlar ve Karadeniz’deki herhangi bir savaş senaryosunun dayanak noktası olacaktır. İncirlik’ten Araksos’a nükleer silah transferini Türkler de çok mümkün görüyor. Uzun zaman önce Türk Hava Kuvvetleri emekli Komutanı Erdoğan Karakuş ve bazı Türk uzmanlar, B61 nükleer bombalarının Türkiye’den Araksos’a nakledilmesi kararının alındığını bile belirtmişti.
Yunanistan, Kıbrıs ve Ege adalarıyla ilgili konularda Türkiye’ye karşı Amerika’nın desteğini kullanmak için büyük çaba sarf ederken, ABD de bu durumdan maksimum fayda sağlamanın peşinde.”

Kaynak : birlikgazetesi.org
Kaynak Sayfa : https://birlikgazetesi.org/andravida-ve-araksos-hava-usleri-sekil-degistiriyor/

beservis.com

Hakkında admin

Ayrıca Kontrol Edin

Sloga’nın efsane futbolcusu Adnan Zekir vefat etti

Kuzey Makedonya’nın en köklü kulüpleri arasında yer alan Sloga takımının eski başarılı futbolcularından biri olan …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir