Güney Afrika’nın Temiz Su Sorununa TİKA’dan Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) desteğiyle Güney Afrika’nın Mpumalanga bölgesinde kurulan güneş enerjisi ile çalışan su arıtma ve şişeleme tesisi düzenlenen törenle hizmete açıldı.

“Indalo Inclusive South Africa” ile iş birliğinde Welverdiend Kasabası‘nda kurulan “YoTenga Su Filtreleme ve Arıtma Sistemi ve Şişeleme Tesisi“ Pfunekani Anaokulu’nda hizmete açıldı.

Bölgede bulunan sondaj kuyularındaki suların tuzluluk oranları yüksek olduğundan temiz suya erişim problemi toplum sağlığı açısından önemi bir sorun oluşturuyor. Bölgesel yönetimler tarafından tankerler ile bölgeye su taşınıyor olmasına rağmen, bu yöntem 2023 yılı ortasında ülke genelinde kolera salgını yaşanmasına neden olmuştu.

Kurulan arıtma sisteminin Welverdiend’de yaşanan temiz suya erişim sorununun çözümüne önemli bir katkı sağlaması bekleniyor. Projenin bölgedeki topluluğa ve Kruger Park civarındaki çok sayıda pansiyona arıtılmış suyun şişelenip satılması yoluyla gelir getirmesi ve istihdam sağlaması hedefleniyor. Bu gelir, bölgesel yönetim çatısı altında kurulan Muthlwarini Kooperatifi tarafından yönetilerek bölge için kullanılacak.

Tesis, Türkiye Cumhuriyeti Güney Afrika Büyükelçisi Ayşegül Kandaş’ın da katıldığı törenle hizmete açıldı. Kandaş, burada yaptığı konuşmasında, projeden duyduğu memnuniyteti ve açılışa birçok pansiyon ve otel yöneticilerinin katılmasından duyduğu mutluluğu  ifade etti.

Tesisin inşa edildiği Pfunekani Anaokulu‘nun kurucusu Mavis ise yaptığı açıklamada daha önce yaşanan sıkıntıların altını çizerek “Zaman zaman çocuklara yemek hazırlamak için kendi evlerimizden su getirmek ya da önce kaynatmamız gereken yağmur suyunu kullanmak zorunda kalıyorduk. Kurulan tesis için Türk halkına ve TİKA’ya teşekkür ediyoruz.” dedi.

Indalo Inclusive Direktörü ve Operasyon Başkanı Rest Kanju da TİKA tarafından sağlanan destek ile bölge toplumunun sosyal ve ekonomik yönden kalkınmasına fayda sağlayacağını belirterek, projenin toplumdaki bireylere ve ailelere şişelenmiş, arıtılmış su satışından ihtiyaç duyulan gelirin elde edilmesinin yanı sıra yerel turizme de katkı sağlanacağının altını çizdi.

 

 

Kaynak : https://www.tika.gov.tr/
Kaynak Sayfa : https://www.tika.gov.tr/tr/haber/guney_afrika%27nin_temiz_su_sorununa_tika%27dan_destek-79817

Beyaz eşya servis sitesi satılık

Hakkında admin

Ayrıca Kontrol Edin

Şiddetli sağanaktan etkilenen Debre bölgesindeki yollar temizlenerek trafiğe uygun hale getirildi

Şiddetli sağanaktan etkilenen Debre bölgesindeki yollar temizlenerek trafiğe uygun hale getirildi ANA SAYFA Makedonya Şiddetli …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir