Aşkabat’ta Orta Asya-Güney Kore Dışişleri Bakanları Toplantısı gerçekleşti

Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat, çarşamba günü işbirliği formatında düzenlenen 16. Orta Asya-Güney Kore Dışişleri Bakanları Toplantısı’na ev sahipliği yaptı. İlgili haber, Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı tarafından servis edildi.

Orta Asya- Güney Kore Dışişleri Bakanları Toplantısı, sürdürülebilir bir geleceğin şekillendirilmesi için gençliğin potansiyelinin hayata geçirilmesine yönelik işbirliğine odaklandı. Katılımcılar, güncel bölgesel konuları, her ülkedeki gençlik politikalarını, ulusal plan ve programlar çerçevesinde somut tedbirleri ele aldılar. Sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmak için gençlik etkileşimi de dahil olmak üzere uluslararası işbirliğini geliştirme çabalarına katılmak için fikirler ve girişimler önerildi.

Toplantı çerçivesinde Türkmenistan tarafı, gençlik işbirliklerinin geliştirilmesi ve kalkınma, eğitim, spor ve kültür ilişkilerinin kurulmasında işbirliğinin artırılması olanaklarını vurguladı. ‘’Çifte diploma’’ programları, dijital bilginin genişletilmesi, gençlerin yenilikçi fikirlerinin geliştirilmesi ve tanıtılmasını desteklemek için Uluslararası Öğrenci Merkezi ve Enstitüsü’nün kurulması ve uluslararası gençlik spor oyunlarının düzenlenmesi önerildi. Ayrıca Güney Kore Uluslararası İşbirliği Ajansı (KOICA), Güney Kore Vakfı (KF), Küresel Yeşil Büyüme Enstitüsü (GGGI) ile ulusal ve uluslararası ortaklarla etkileşimin önemine dikkat çekildi.

Toplantı sırasında katılımcılar, Güney Koreli işletmelerle ortak projeler de dahil olmak üzere ekonomik işbirliğinin öncelikli alanlarının ana hatlarını belirlediler. Katılımcılar, tarihi ve kültürel bağların yanı sıra bölge halklarının ortak değerlerini ve ahlaki ilkelerini de dikkate alarak, gelecek vaat eden işbirliği alanlarına odaklanılması gerektiğini vurguladılar.

Toplantı, bilim, eğitim, tıp, turizm ve çevre alanlarında bağları güçlendirmenin ve ekonomik potansiyel oluşturmanın önemini vurguladı.

Toplantı sonucunda Orta Asya-Güney Kore Dışişleri Bakanları Ortak Bildirisi kabul edildi ve 2024 Çalışma Planı onaylandı.

Bir sonraki Orta Asya- Güney Kore Dışişleri Bakanları Toplantısı’nın 2024 yılında Güney Kore’de düzenlenmesi planlanmaktadır.

Kaynak : BusinessTürkmenistan
Kaynak Sayfa : https://business.com.tm/tr/post/10976/ashkabatta-orta-asyaguney-kore-d%C4%B1shishleri-bakanlar%C4%B1-toplant%C4%B1s%C4%B1-gerchekleshti

beservis.com

Hakkında admin

Ayrıca Kontrol Edin

Türkmenistan-Afganistan İş Forumu: Sınıraşan su kaynaklarının rasyonel kullanımı değerlendirildi

Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta pazartesi günü düzenlenen Türkmenistan-Afganistan İş Forumu sırasında, sınıraşan sular da dahil olmak …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir