Yunanistan’da İlk F-16 VIPER Filosu Hazır

Yunanistan Hava Kuvvetlerine ait bir F-16 savaş uçağı daha VIPER versiyonuna yükseltildi ve Girit adasındaki SUDA 115. Avcı Kanadı’na indi ve 343. Avcı Filosu’nda F-16 VIPER sayısını 13’e çıkardı.

13’üncü F-16 VIPER’in SUDA’daki 115. Avcı Kanadı’na inmesiyle, yükseltilmiş F-16’larla donatılan ilk Avcı Filosu olan 343. “Asteri”nin gücü tamamlanmış oldu.

Yunan F-16 savaş uçaklarını VIPER versiyonuna dönüştüren tüm son teknoloji sistemleri test edilen “005” seri numaralı prototip F-16 VIPER, geçtiğimiz Temmuz ayından bu yana Atina yakınlarında bulunan Yunan Havacılık Sanayii’nin (EAB) tesislerinde modernize işlemine tabi tutuluyordu.

Her ay en az bir F-16 VIPER, EAB hangarlarından ayrılarak 343’üncü Savaş Filosuna katılmak üzere Girit’e uçuyor ve HAF pilotları Yunanistan’ın yeni süper silahına ilişkin eğitimlere hemen başlıyor.

  1. Avcı Filosu “Tilki”, Ekim ayından itibaren EAB hangarlarından ayrılarak VIPER versiyonuna yükseltilmiş F-16’lara sahip ikinci Filo olacak.

Bir sonraki VIPER versiyonuna yükseltilmiş savaş uçakları Larissa’daki 337. “Hayalet” Filosuna inecek ve program Araksos’daki iki Filo ile tamamlanacak: 335 “Tigris” ve 336 “Olympos”.

Toplamda Yunanistan Hava Kuvvetleri’nde 83 adet F-16 savaş uçağı VIPER versiyonuna yükseltilecek. Yükseltme çalışmalarını yürüten EAB ile üretici Lockheed Martin arasında mutabakata varılan takvime göre program 2027 yılında tamamlanacak.

Taşıdıkları AESA elektronik tarama radarları ile, “İniochos-23” büyük çok uluslu hava tatbikatına katılan F-16 VIPER’lerin, diğer savaş uçaklarından üstün olarak çok uzak mesafelerdeki noktaları okudukları ve daha hızlı ve daha doğru nişan aldıkları belirtiliyor.

Yunanistan Hava Kuvvetleri artık elektronik tarama yapabilen AESA radarlarını kullanan iki tip savaş uçağına sahip olacak.

Bulundurduğu modern sistemler sayesinde Rafale ve F-16 VIPER savaş uçakları, havada kusursuz iş birliği yaparak, yakın gelecekte yunan hava Kuvvetlerine katılacak olan F-35 uçaklarıyla birlikte paylaşılacak olan operasyon sahasının taktiksel tablosu için bilgi alışverişinde bulunabilecek ve Yunan Donanmasının Fransa’dan aldığı Belharra Fırkateynleriyle de uyumlu olacağı belirtiliyor.

Kaynak : birlikgazetesi.org
Kaynak Sayfa : https://birlikgazetesi.org/yunanistanda-ilk-f-16-viper-filosu-hazir/

beservis.com

Hakkında admin

Ayrıca Kontrol Edin

Sloga’nın efsane futbolcusu Adnan Zekir vefat etti

Kuzey Makedonya’nın en köklü kulüpleri arasında yer alan Sloga takımının eski başarılı futbolcularından biri olan …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir