Nahçıvan’ın özerk statüsü kaldırılıyor mu?

Azerbaycan’a bağlı Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti’ne dair bir süredir Bakü yönetiminin aldığı kararlar gündem oldu. Bugün alınan kararla, Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Devlet Gümrük Komitesi lağvedildi. Buna karşı Azerbaycan Cumhuriyeti’ne bağlı Nahçıvan Baş Gümrük İdaresi oluşturuldu. Azerbaycan’ın atmış olduğu bu adımlar, Nahçıvan’ın özerk statüsünün kaldırılması hususunu gündeme getirdi.

Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Devlet Gümrük Komitesi lağvedildi. Buna karşı Azerbaycan Cumhuriyeti’ne bağlı Nahçıvan Baş Gümrük İdaresi oluşturuldu. APA’nın aktardığı habere göre, 28 Kasım 2022’de Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti’nin Devlet Gümrük Komitesi’ni lağvedecek olan fermanı imzaladı. Bunun neticesinde Nahçıvan Baş Gümrük İdaresi, Azerbaycan Devlet Gümrük Komitesi yapısına bağlanmış oldu.

DAHA ÖNCE NAHÇIVAN İSTİHBARATI, MERKEZE BAĞLANMIŞTI

İdari alanda bu gelişmeler yaşanırken Sebayıl Rayon Mahkemesi’nin kararı ile Nahçıvan Muhtar Cumhuriyeti’nin Maliye Bakanı Rafael Aliyev rüşvet ve yolsuzluk iddiaları nedeniyle dört ay hapis cezasına çarptırıldı. Azerbaycan medyasına göre, bu hapis cezası, Azerbaycan istihbaratının (DTX) gözetiminde gerçekleşti. Yerel haber gazetelerine göre Maliye Bakanı Aliyev, büyük miktarda devlet fonunu çeşitli şekillerde zimmetine geçirmekle suçlanıyor. Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti’nde yaşanan bu adımın öncesinde Nahçıvan Devlet Güvenlik servisi lağvedilerek Azerbaycan Devlet Güvenlik servisine bağlanmıştı. Gümrük idaresinde yapılan değişiklikle birlikte kamuoyunda “özerklik” hususunda bir tartışma da başlamış oldu.

NAHÇIVAN’IN ÖZERK STATÜSÜ KALDIRILIYOR?

Azerbaycan Nahçıvan konusunda tarihi bir adım attı. Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Devlet Güvenlik Servisi lağvedilerek yerine Azerbaycan Devlet Güvenlik Servisi Nahçıvan Genel Müdürlüğü kuruldu. Hem gümrük hem de devlet güvenlik servisinin lağvedilmesinin ardından Azerbaycan kamuoyunda, Nahçıvan’ın özerklik statüsünün kaldırılacağına ilişkin beklenti artmış oldu.

Kaynak : QHA – Kırım Haber Ajansı
Kaynak Site : https://qha.com.tr/haberler/politika/nahcivan-in-ozerk-statusu-kaldiriliyor-mu/461639/

beservis.com

Hakkında admin

Ayrıca Kontrol Edin

Melnica merkezli Kardeşlik-Mel Derneği’nden Büyükelçi Ulusoy’a ziyaret

Kuzey Makedonya’da Türklerin yaşadığı köylerden biri olan Melnica’da faaliyet gösteren Kardeşlik-Mel Derneği Başkanı Alen Belurovski …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir